Étvágyfalatok
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Alapja: kiszúrt vagy kivágott, kerek és szögletes, fehér és barna kenyér (héj nélkül), esetleg felkarikázott kifli. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, szardínia, kaviár, stb. a kenyér formájához alakítva.
Díszítése: hegyes zöldpaprika, paradicsom, retek, újhagyma, fürjtojás, olaj- és kapribogyó, citromszeletek, petrezselyem, metélőhagyma, stb.
Alapja: sós, ízesített és formázott piskóta. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.
Díszítése: lásd az előzőt, valamint dióbél, sós mandula, szőlőszemek stb.
Alapja: sós kekszek. Jelleget adó anyaga: különböző sós krémek.
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: formázott alakú nyers uborka vagy sárgarépa. Jelleget adó anyaga: különböző felvágottak, sajtok, zöldségfélék.
Díszítése: lásd fent az előzőt.
Alapja: sárga-, vagy zöldbelű dinnye 2x2 cm-es kockákra vágva. Jelleget adó anyaga: nyers füstölt sonka összegöngyölve.
Díszítése: zöld vagy fekete töltött és töltetlen olajbogyó.
Alapja: kimagozott aszalt szilva. Jelleget adó anyaga: rokfortkrémmel töltve.
Díszítése: pirított sós mandula.
Alapja: vastagabbra vágott, formázott alakú sajtok, párizsi, gépsonka, gyulai kolbász stb. Jelleget adó anyaga: nincs.
Díszítése: lásd fent az első változatnál.
Az étvágyfalatok készítésénél ügyeljünk arra, hogy az azonos alakra formázott kenyér- vagy egyéb nyersanyagdarabok azonos méretűek, egyformán díszítettek legyenek. Az étvágyfalatokra éppúgy vonatkozik, mint a szendvicsekre, hogy az elkészítés befejeztével, ha szükséges, olvasztott aszpikkal fényezzük át. Ez azért is fontos, mert az aszpikbevonat az apró díszítőelemeket rögzíti a szendvicsalaphoz. Az étvágyfalatokba jellegüktől függően apró színes műanyagkardokat, esetleg fogvájót szúrunk, megkönnyítve elfogyasztásukat. A díszítőanyagok felrakásánál ügyeljünk arra is, hogy az étvágyfalat ne hulljon szét addig, míg a tálról a szánkig emeljük.
Csipegető
(vacsora helyett 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 40 db vegyes étvágyfalat, 40 db sajtkrémes falat sós kekszen, 30 db sajtfalat almával, 30 db sonkafalat zöldpaprikával, 8 camembertkrémmel töltött körte.
Előkészítése és tálalása: az összes étvágyfalat-variációt a vendégek érkezése előtt készítsük el, de ne hagyjuk sokáig állni még hűtőszekrényben sem, mert viszonylag gyorsan kiszáradnak. Ennek az összeállításnak viszont az az előnye, hogy valamennyi készítményt - a körte kivételével - a vendégek érkezése után azonnal feltesszük az asztalra, és így a háziasszonynak nem kell vendégeit magukra hagyni. Elfogyasztásukhoz elég személyenként egy-egy kistányért adni, és csak a töltött körtéhez szükséges kiskés és kisvilla. A töltött körtét desszertként szolgáljuk fel.
Salátaparty I.
(nyáron 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 4 fejes saláta, 4 csomó retek, 3 csomó újhagyma, 50 dkg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 50 dkg nyers, hámozatlan uborka, 4 pár virsli, 8 kemény tojás, 5 adag indiai dressing, 5 adag bolgár dressing (összetételét és elkészítését lásd a salátaönteteknél). Előkészítése és tálalása: valamennyi nyersanyagot a tisztítás és mosás után vékonyra felkarikázunk, és fajtánként külön kisebb tálakra (esetleg üveg- vagy porcelán tányérokra) helyezünk lazán felhalmozva. A dressingeket mártásos csészébe vagy tálakba töltjük. Ha az étkezés egy közös nagyobb asztalnál megoldható, valamennyi saláta-alkotórészt - színben váltakozva -, sorban vagy kör alakban az asztal közepére állítjuk. Ha kevés a helyünk, akkor egy, a vendégek közelébe helyezett kisebb asztalra az előkészített anyagokból "salátabárt" is létesíthetünk, de ilyen esetben ahány dressinget kínálunk, annyi keverőtálat (jelen esetben kettőt) is készítünk mellé.
Ugyancsak itt biztosítsunk helyet a kistányéroknak, az evőeszközöknek (kisvilla, kiskanál) is. Ilyenkor többnyire mindenki saját maga állítja össze és ízesíti a választékból salátáját. Az alkotórészek kiszedéséhez és megkeveréséhez legalább 5-6 nagy kanál-, villapárt készítsünk.
A dressingekbe kisebb merőkanalat vagy nagy evőkanalat tegyünk. A saláták mellé - kenyérkosárba előre elkészítve - vegyesen kínálhatunk felkarikázott kiflit, zsemlét, friss kenyeret vagy meleg pirított kenyeret.
Salátaparty II.
(télen 8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 60 dkg sárgarépa, 50 dkg fejes káposzta, 40 dkg zeller, 50 dkg alma, 20 dkg ecetes uborka, 40 dkg párizsi, 20 dkg reszelt márványsajt, 8 kemény tojás, 3 pohár tejföl, 1 kis üveg gyöngyhagyma, 3-4 citrom, 1 tubus natúr majonéz, 1 csomó finomra vágott petrezselyemzöld, 1 csomó finomra vágott metélőhagyma, ketchup, Worcester-mártás, mustár, só, őrölt bors, porcukor, olíva- vagy étolaj ízlés szerint.
Előkészítése és tálalása: a zöldségféléket megtisztítva nyersen, a többi anyaggal együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük illetve vékony metéltre vágjuk.
Továbbiakban a "salátabár"-nál leírtak szerint helyezzük el az alkotórészeket. Az asztal egyik végére egy csoportba ízlésesen elhelyezve felsorakoztatjuk a különböző ízesítőanyagokat és a fűszereket. Célszerű itt is legalább két keverőtálat és megfelelő mennyiségű tálalóeszközt készíteni. (Ilyenkor egyébként érdemes fél szemmel figyelni a vendégeket, ki mit mivel kever a kitett anyagokból, mert jó néhány ötletet kaphatunk egy később már előre megkevert saláta elkészítéséhez. Az étkezés után vessünk egy pillantást a salátaasztalra, hogy lássuk, melyik alapanyag nem volt kelendő, vagy milyen ízesítőket és fűszereket nem használtak vendégeink. Ez útmutatóul szolgálhat arra, hogy mit kell legközelebb esetleg megváltoztatnunk.)
Sajtgolyók
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 30 db): 15 dkg rokfortkrém, 15 dkg camembertkrém, 15 dkgkörözöttkrém, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 5 dkgdarált dió, kb. 1 dkg gorombára őrölt bors.
Az egyes krémekből kb. másfél dekás, egyforma golyókat formázunk. A golyókatfelváltva, fajtánként beleforgatjuk finomra vágott metélőhagymába vagypetrezselyemzöldbe, darált dióba vagy gorombára őrölt fekete borsba. Mindegyikgolyóba színes műanyag kardot vagy fogvájót szúrunk, de tálalhatjuk úgy is,hogy a papírüzletekben beszerezhető legkisebb méretű papírhüvelybe tesszük.
Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk, italok mellé kínáljuk, kitűnő csipegetnivaló. Esetleg pirított kenyér- vagy zsemleszeleteket is adhatunk mellé.
Sajtkrémes bombák
(sörkorcsolya)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 db): 10 db kerek sós keksz, 15 dkg rokfort- vagy camembertkrém,5 dkg apróra tört, pörkölt, sós mandula, esetleg 10 szem olajbogyó.
A habosra kevert sajtkrémet nyomózsákból csillagcsővel a kekszre formázzuk,körkörösen kúpos alakban, kb. 4 cm magasan. A kekszbombák oldalát körben megforgatjuk a vágott mandulában, és hűtőszekrényben 1 órán át dermesztjük.
Tetejükre egy-egy szem olajbogyót is tehetünk.
Sós piskóta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 3 tojás, 6 dkg liszt, fél csomó petrezselyemzöld, só ízlés szerint.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a felvert tojássárgáját ésmagasról szórva, óvatos mozdulatokkal, habverővel könnyedén belekeverjük a lisztet, a sót és a finomra vágott petrezselyemzöldet. A lapos tepsiresütőpapírt (csomagolópapírt) helyezünk, és a masszát ráöntjük. Habkártyávalvagy késsel kb. 1 cm-nyire egyenletesen szétsimítjuk, majd megsütjük. A kisülttésztáról a sütőpapírt lehúzzuk, és a tésztát hagyjuk kihűlni. Ezutánvalamilyen alakú kiszúróval vagy késsel kivágva kapjuk meg az étvágyfalatokkenyeret is helyettesítő alapját.
Töltött sós keksz
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 doboz lengyel sós keksz, 15 dkg szardíniakrém, 15 dkg körözöttkrém.
A jó habosra kevert krémeket 2-2 keksz közé töltjük, összeragasztva azokat.
Néhány perc alatt elkészíthető, italok mellé kitűnő.
Töltött-vacsora
(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 töltött spárgatök, 8 töltött paradicsom, 8 körözöttel töltött zöldpaprika, 8 töltött gombafej, 8 kaszinótojás, 2 töltött nyers uborka, 1 kg franciasaláta, 10 adag tartármártás.
Előkészítése és tálalása: Munkánk megkönnyítése érdekében valamennyi tölteléket, a franciasalátát és a tartármártást már az előző nap délutánján elkészíthetjük. Természetesen mindent a hűtőszekrényben tárolunk másnapig. A tök és a gombafejek megfőzése és lehűtése az első feladat. Addig a többi ételfélével foglalkozhatunk, majd végül a tököt és a gombákat is betöltjük.
Feltétlenül hagyjunk elegendő időt az ételek lehűtésére. A fenti mennyiségeket két tálra tálaljuk oly módon, hogy az egyik tálon a felszeletelt uborkát, a másikon a felszeletelt tököt rakjuk körbe a tál szélén. Közepére a franciasalátából formázott talapzatra rakjuk fel esetleg sugaras elhelyezésben a különböző ételeket. Az egyes fajták közé díszítésül salátalevelet és kockára vágott aszpikot tehetünk. A mártást külön edényben szolgáljuk fel.
Ehhez a vacsorához - ha van elegendő helyünk - célszerű nagy lapostányért és nagyvillát, -kést teríteni.
Vacsora ínyencek számára
(8 személyre)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 8 pohár kagylókoktél, 40 dkg hideg angol bélszín, 50 dkg csabai töltött karaj, 10 adag indiai rizssaláta, 5 adag kínai mártás, 8 rokfortkrémmel töltött alma.
Előkészítése és tálalása: A kagylókoktélt kehelypoharakba tálaljuk, és csészealjra vagy kistányérra téve előételként szolgáljuk fel. Fogyasztásához kisvilla vagy kiskanál szükséges. Feltétlenül kínáljunk mellé pirított kenyeret. A hideg sülteket vékonyra felszeleteljük és legyező alakban vagy soronként - a szeleteket behajtással kissé megemelve - tálra rakjuk, és olvasztott aszpikkal lefényezzük. Néhány salátalevéllel és kockára vágott aszpikkal, valamint marinált paprikával díszíthetjük. A rizssalátát nagy, mély üvegtálba helyezzük, majd a húsos tállal és a külön edényben tálalt mártással együtt az asztal közepére állítjuk. Természetesen minden fogáshoz külön kistányér, evőeszköz és tálalóeszköz szükséges. A töltött almákat, ha mód van rá, néhány zöld falevéllel fedett tálon szolgáljuk fel desszertként.
Hideg szendvicsek
Club szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 2 sült jércemell (filézett), 30 dkg jércesaláta, félfej saláta, 10 dkg vaj, 20 dkg szűrt ananászbefőtt, 5 dkg szűrtmeggybefőtt, 15 dkg tojáskrém, 10 szelet szendvicskenyér.
A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, salátalevéllel befedjük, és ajércesalátából átlós irányban gerincet formázunk. A sült jércemellet éleskéssel ferdén, vékonyan felvágjuk, és a szeleteket a saláta két oldalán sorbafelrakjuk. A szendvics két üres sarkára tojáskrémből rózsákat nyomunk, amelyekközepébe egy-egy negyed körcikk ananász és egy-egy szem meggybefőtt kerül.
Csabai karajos szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 15 dkg csabai karaj, 10 dkg vaj, 20 dkg franciasaláta,fél fej saláta, 15 dkg csemege uborka, 10 dkg marinált paprika(konzerv), 10 szelet csomagolt szendvicskenyér.
A csabai karajt géppel vagy kézzel vékonyra felszeleteljük, a kenyereketvékonyan megkenjük a habosra kevert vajjal, és a megmosott, megszárítottsalátalevelekből mindegyikre teszünk egy akkora levelet, amely nagyrészt befedia kenyér felületét. A franciasalátából minden kenyér közepébe egy kis halmotformázunk, és a felszeletelt húsból mérettől és vastagságától függően 2-3szeletet helyezünk legyező alakban úgy, hogy a franciasaláta is látható legyen.
A legyező alak végére csemegeuborkából készített apró legyezőt és egy kevésvékony csíkokra vágott piros marinált paprikát teszünk. Végül a szendvicsetlefényezzük. Hasonló módon készíthetünk hideg sülthús, Stefánia-vagdalt vagyegyéb sültek felhasználásával is szendvicseket.
Csirágos szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (8 szelet): 25 dkg főtt csirág (konzerv is megfelelő), kb. 8 dkgvaj, fél fej saláta, 20 dkg paradicsom, 3 kemény tojás, fél csomópetrezselyemzöld, 8 szelet zsúrkenyér.
A zsúrkenyér-szeleteket a habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük,salátalevéllel borítjuk, és a kenyér hosszanti irányában ráhelyezünk 1-1"köteg" (vastagságától függően 3-4-5 szál) csirágot, amelyet 1-1 magházátólmegfosztott paradicsomkarikával fogunk össze. A szendvics két végébeparadicsom- és tojásszeletek kerülnek petrezselyemlevéllel díszítve.
Csirkemájas szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg hideg,, zsírban sült csirkemáj, 2 hegyeszöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 20 dkg franciasaláta, fél fejsaláta, 1 csomó metélőhagyma, fél zsúrkenyér.
A kenyérszeleteket a sült májzsírral vékonyan megkenjük, salátalevéllelbeborítjuk. A szeletek közepére a franciasalátából kb. ujjnyi vastag csíkotformázunk, majd erre felhelyezzük az időközben éles késsel - a nagyobb májakathullámos késsel - felvágott májszeleteket. Paprika- és paradicsomszeletekkeldíszítjük, végül pedig finomra vágott metélőhagymával meghintjük.
Francia húsos csukott szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 5 adag): 1 rúd francia kenyér, 20 dkg mortadella, 20 dkg Vadászfelvágott, 4 kemény tojás, kb. 6-8 dkg vaj, fél fej saláta, 20 dkgnyers uborka, 20 dkg paradicsom, 30 dkg franciasaláta, só ízlésszerint.
A francia kenyeret (akár egy kiflit) hosszában félbevágjuk, és az alsó részébőla kenyérbelet kivájjuk. A mélyedést végig a megmosott és leszárítottsalátalevelekkel dúsan kibéleljük, majd a franciasalátát a mélyedésbe végigbetöltjük. Ezután a bőrétől megfosztott felvágott-szeleteket a salátánfelváltva végigrakjuk, esetleg két sorban. A két sor felvágott közé helyezzük akarikára vágott és enyhén megsózott tojásszeleteket. Az uborkát és aparadicsomot szintén felkarikázva a hússzeletekre helyezzük. Végül lefedjük azelőzőleg vajjal megkent felső résszel. Tálaláskor a hosszú szendvicset kb. 10cm-es darabokra felvágjuk. Serdülőkorú gyermekek számára vághatjuk hosszabbrais.
Francia sajtos csukott szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 5 adag): 1 rúd francia kenyér, 10 dkg körözött, 5 dkg vaj, félfej saláta, 20 dkg ementáli sajt, 20 dkg köményes sajt, 1 camembertsajt, 1 szál póréhagyma, 2 csomó hónapos retek, só ízlés szerint.
A kenyeret az előbb leírt módon félbevágjuk. Az alsó részét körözöttelmegkenjük, salátalevelekkel befedjük, majd a vékonyra szeletelt sajtokkalfajtánként végigrakjuk. Bőségesen meghintjük a vékonyra felkarikázottpóréhagymával és retekkel, enyhén megsózzuk, majd rátesszük a megvajazott felsőrészt. Ez a szendvicstípus annál mutatósabb, minél jobban "kilógnak" oldalán azalap- és díszítőanyagok.
Francia sajtos szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 3 camembert vagy Séd brie sajt, 2 doboz vasi krémsajt,10 dkg vaj, 1 csomó metélőhagyma, 15 dkg szűrt mandarinbefőtt, 5dkg dióbél, 1 Bakony kenyér, só, őrölt bors, fokhagymakrém ízlésszerint.
A krémsajtot a vajjal, a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük,alaposan fokhagymázzuk és fűszerezzük, és ezzel a krémmel - a híres francia Boursin sajt hazai kellemes utánzatával - megkenjük a kenyérszeleteket. Ezutána sajtot vékonyra felszeleteljük, és a szeleteket a kenyerek egyik oldalárasorban felrakjuk, a másik oldalára pedig jól lecsepegtetett mandaringerezdeketés negyed vagy fél diógerezdeket helyezünk ízlésesen.
Heringes szendvics
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: heringsaláta, heringszeletek, keménytojás, heringes vaj.
A vajazott kenyérre heringsalátát teszünk. Ennek tetejére kisebb darabokra vágott heringszeleteket teszünk. Fényezzük, Keménytojással és heringes vajjal díszítjük.
Karcsúsító szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 10 szelet francia diétás kétszersült (Cracottes), 25 dkg tehéntúró,1 dl tejföl, 1 csomó metélőhagyma, 1 csomó hónapos retek, 2 keménytojás, só, őrölt bors ízlés szerint.
A tehéntúrót a tejföllel és a finomra vágott metélőhagymával simára keverjük,ízesítjük. A kétszersült lapokat kb. ujjnyi vastagon megkenjük a krémmel. Aszendvicsek közepére 1 karika főtt tojás, a két átellenes sarkába pedigretekkarika kerül. Kenyér helyett célszerű ezt a "helyettesítőt" választani,mert szénhidráttartalma elenyésző!
Kaviáros szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 8 szelet): 1 doboz kaviár, 10 dkg vaj, 2 kemény tojás, 1citrom, 1 csomó metélőhagyma, 2 paradicsom, fél rúd francia kenyér,petrezselyemzöld ízlés szerint.
A francia kenyeret ferdén és vékonyan felszeleteljük, megvajazzuk és a kenyérteljes felületét kaviárral vékonyan bevonjuk. A szeletek egyik végérepetrezselyemlevéllel díszített citromkarikát, a másik végére egy szelet keménytojást helyezünk. Meghintjük a szeleteket finomra vágott metélőhagymával, ésközepükre a paradicsom húsából kiszúrt vagy kivágott apró kerek vagy szögletesdarabkát teszünk. A szendvicsek oldalát vajjal hajszálvékonyankörbespricceljük. A kaviáros szendvicset enyhén megpirított kenyérszeletekre iskészíthetjük.
Májpástétomos szendvics
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: vaj, májpástétom, keménytojásszeletek, metélőhagyma.
A megvajazott kenyerekre vastagon májpástétomot kenünk. Habosra kevert májpástétommal spriccelve körüldíszítjük. Tojásszeleteket teszünk rá. Végül meghintjük finomra vágott metélőhagymával.
Marhanyelves szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 20 dkg füstölt marhanyelv, 10 dkg vaj, 1 tubusmajonézes tormakrém, fél fej saláta, 10 dkg paradicsom, 6 főttfürjtojás, fél rúd francia kenyér, petrezselyemzöld ízlés szerint.
A francia kenyeret kissé ferdén felszeleteljük, megvajazzuk. A vékonyrafelszeletelt marhanyelvet szeletenként felrakjuk - a keskenyebb végénvisszahajtva - a salátalevéllel borított kenyerekre. A szendvics két végéretormás majonézt nyomunk, közepébe félbevágott, finomra vágottpetrezselyemzölddel megszórt fürjtojást helyezünk. A szendvics közepére félszelet paradicsom kerül.
Primőr vitaminos szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 30 dkg paradicsom, 3 zöldpaprika, 5 kemény tojás, 10dkg vaj, fél zsúrkenyér.
A megvajazott kenyérszeletekre hosszanti irányban felváltva teszünk egy-egykarika paradicsomot, kemény tojást és egy-egy karika hegyes, erős paprikát.
Végül a szendvicseket aszpikkal lefényezzük.
Rakott kenyér
(amerikai)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (kb. 10 adag): 1 kg fehér kenyér, 20 dkg füstölt marhanyelv, 30 dkgementáli sajt, 10 dkg vaj, fél fej saláta, 10 dkg ananászbefőtt,fél üveg (kicsi) aszalt szilva vörös borban, só ízlés szerint. (10db színes kétágú műanyag villa.)
A kenyér héját minden oldalán eltávolítjuk, és a kenyérbelsőt először kb. 1 cmvastag lapokra vágjuk, majd ezekből kb. 8 cm oldalú háromszögeket vágunk ki.
Valamennyi kenyérszelet mindkét oldalát enyhén megpirítjuk, és ha kihűlt,habosra kevert vajjal vékonyan megkenjük. A megmosott és leszárítottsalátalevelekből egyet-egyet a szeletekre helyezünk, majd az egyikre vékony,félbevágott sajtszeletet, a másikra marhanyelvet helyezünk hasonló módon. E kétszeletet óvatosan egymásra helyezzük, és a harmadik vajazott szelettellefedjük. A kissé leszárított gyümölcsökből 1-1 szemet a műanyag villárafűzünk, majd a három kenyeret a közepén - kissé ferdén - átszúrjuk vele. Eztipikus amerikai szendvicsfajta, amelynél két egymástól eltérő jellegűnyersanyagot használnak fel. Néhány további változata: szardínia-kemény tojás,sült csirkemell-füstölt tarja, téliszalámi-gépsonka stb.
Sajtos szendvics
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: vaj, zöldpaprika, sajt-, esetleg körözött.
A vajas kenyérszeletre kisebb darabokra szeletelt sajtot teszünk, vajjal és zöldpaprikával, esetleg körözöttel díszítjük. A sajtszeleteket felvágott- vagy sonkaszeletekkel felváltva is rakhatjuk.
Ezenkívül még igen sok szendvicset készíthetünk a sajtos szendvicsből, ilyenkor a díszítéseket másként is alkalmazhatjuk, a leírtak csupán példák. Mindenkor alkalmazkodjunk a lehetőségekhez és igyekeznünk kell ezek közül a legjobb megoldást, összeállítást megtalálni.
Sajtos szendvics I.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 10 dkg vaj, 15 dkg zalai füstölt sajt, 15 dkg trappistasajt, 3 kemény tojás, 4 zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 csomóhónapos retek, só, petrezselyemzöld ízlés szerint, 1 Bakony kenyér.
A kenyeret felszeleteljük, és a szeleteket habosra kevert vajjal vékonyanmegkenjük. A sajtokat vékony szeletekre vágjuk, és felváltva, félbehajtva,ízlésesen, sorba felrakjuk a kenyerekre. (Egy szendvicsre 2 szelet füstölt és 1szelet trappista sajt kerüljön - vagy fordítva.) Az utolsónak felrakottsajtszelet végére negyed kemény tojást, valamint paprika- és paradicsomszeletettegyünk díszítésnek. Az egyes szelet sajtok közé jól láthatóan egy-egy karikaretket helyezünk petrezselyemlevéllel.
Sajtos szendvics II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 20 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 2 csomó metélőhagyma, 20dkg márványsajt, 15 dkg nyers uborka, 2 csomó hónapos retek, só,őrölt bors, fokhagymakrém ízlés szerint, 1 rozskenyér.
A kenyér héját úgy vágjuk le, hogy szögletes hasábalakot kapjunk akenyérbélből. A túrót és a sajtot együtt törjük egy tálba, simára keverjük atejföllel és a finomra vágott metélőhagymával. A krémet enyhén megsózzuk,megborsozzuk, és erősen fokhagymázzuk. A téglalap alakúra vagy háromszögletűrevágott kenyérszeleteket kb. fél cm vastagon, egyenletesen megkenjük. Tetejétuborka- és retekszeletekkel díszíthetjük.
Sajtos szendvics III.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 2 tubus tejszínes krémsajt, 2 tubus paprikás krémsajt,5 dkg vaj, 12-14 szem olajbogyó, 5 dkg dióbél, fél rúd franciakenyér.
A kenyeret kb. 1 cm vastagon, egyenesen felszeleteljük, és vékonyanmegvajazzuk. Az előzőleg szobahőmérsékleten tárolt tubusos sajtkrémekből -fajtánként felváltva körkörösen vagy csíkozva annyit nyomunk a szeletekre, hogyazokat teljesen befedje. Ügyeljünk arra, hogy a kenyér széléről a sajtkrém nefolyjon le. A szendvicseket két végükön egy-egy gerezd dióbéllel, közepén pedigegy-egy szem olajbogyóval díszítsük, utána legalább fél órára tegyükhűtőszekrénybe.
Sonkás szendvics I.
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: sózott vaj, sonkaszeletek, aszpik, keménytojás.
A sós vajjal megkent kenyérszeletekre sonkaszeleteket teszünk, aszpikkal fényezzük, vajjal vagy krémmel és keménytojással díszítjük.
Sonkás szendvics II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 15 dkg gépsonka, 10 dkg vaj, 10 dkg tojáskrém, 2 keménytojás, 1 csomó hónapos retek, fél zsúrkenyér, só, petrezselyemzöldízlés szerint.
A zsúrkenyeret kb. 1 cm vastagra, kissé ferdén felszeleteljük. A habosra kevertsózott vajjal vékonyan megkenjük, a sonkaszeleteket félbehajtva, esetlegösszegöngyölve helyezzük a kenyérszeletekre. A sonka felrakási módjától függőenvagy a két végére rózsákat nyomunk a tojáskrémből, vagy a kenyér felső héjánakmentén félkörív alakban felspricceljük a krémet. Tojásszelettel vagy -cikkel,retekből készített legyezővel és petrezselyemlevéllel díszítjük. Ha nem azonnaltálaljuk, aszpikkal fényezzük le.
Szardíniás szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (6-8 szelet): 1 doboz szardínia, 6-8 dkg vaj, 2 kemény tojás, 1citrom, fél fej saláta, fél zsúrkenyér, fél csomó petrezselyemzöld,1 kis tubus natúr majonéz.
A kenyérszeleteket megvajazzuk, és salátalevéllel beborítjuk. A haldarabokat azolajból kivéve lecsepegtetjük, és a gerincvonal mentén - óvatosan, hogy netörjön - félbevágjuk. A két fél darabot fényes oldalával felfelé fordítvaegymással szemben, átlós irányban helyezzük a kenyerekre. A két ellentétessarokra egy-egy karika kemény tojást petrezselyemzölddel díszítve, a másikkettőre pedig egy-egy vékony karika hámozott citromot teszünk. A halakhosszanti két oldalára egy-egy csíkot húzunk a tubusos majonézből.
Szendvicstorta I.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 kerek rozskenyér, 20 dkg rokfortkrém, 20 dkg körözöttkrém, 30 dkgsajtkrém, 1 alma, 3 dkg dióbél, 10 szem olajbogyó.
Az előre elkészített krémeket a hűtőszekrényből kivesszük, hogy jól kenhetőeklegyenek. A rozskenyér héját éles késsel körös-körül, teljesen eltávolítjuk, ésa tortakarikához hasonló formát képezünk a kenyérből. Ezután a "tortát" 4egyenlő vastag lapra felvágjuk, és az egyes lapok közé váltakozva -egyenletesen kenve - betöltjük a különböző krémeket. Ügyeljünk arra, hogy akenyérlapok az eredeti felvágás sorrendjében kerüljenek vissza!
A torta tetejét és oldalát a maradék sajtkrémmel teljesen bevonjuk, a tetejétdiógerezdekkel, vékony cikkekre vágott, hámozatlan piros almával és félbevágottolajbogyóval díszíthetjük. Tálalásig hűtőszekrényben dermesztjük, majd tortáhozhasonlóan szeleteljük.
Szendvicstorta II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 fehér kenyér (1 kg-os), 25 dkg sonkakrém, 25 dkg tojáskrém, 30dkg szardíniakrém, 10 főtt fürjtojás, 2 dkg kaviár, 1 csomó hónaposretek, 2 csomó metélőhagyma.
Az előző szendvicstortához hasonlóan a kenyeret megformázzuk, de most téglalapalakúra. Betöltése is azonos módon történik, de a végén kívülről aszardíniakrémmel vonjuk be. A torta tetején a két hosszanti oldalon egymássalszemben rakjuk fel a díszítésül szolgáló, hosszában félbevágott és középennéhány szem kaviárral díszített fürjtojásokat egy-egy cikk retekkel váltakozva.
A torta oldalait apróra vágott metélőhagymával "bepanírozzuk", és a tortáttálalásig hűtőszekrényben dermesztjük. Tálaláskor kb. ujjnyi vastag szeletekrevágjuk fel.
Téliszalámis szendvics
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 szelet): 12 dkg téliszalámi, 10 dkg vaj, 10 dkg körözött, 1hegyes zöldpaprika, 10 dkg apró paradicsom, fél rúd francia kenyér.
A habosra kevert vajjal megkenjük a kissé ferdén felszeletelt, kb. 1 cm vastagkenyérszeleteket, mindegyikre teszünk 2-3 szelet téliszalámit - szeletenkéntfélbehajtva - legyező alakban. A legyező csúcsához körözöttből egy nagyobbrózsát nyomunk, amelynek tetejére egy vékony szeletke paradicsomot és egykarika hegyes erőspaprikát teszünk. A téliszalámit soha nem kell fényezni.
Meleg szendvicsek
Káposztával töltött zsemle
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 4 zsemle, 8 evőkanál maradék párolt káposzta, 1 tojás, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj.
A zsemléket kettévágjuk, és a belét úgy szedjük ki egy éles késsel, hogy a fél zsemlének csak vékony fala maradjon. A kivájt zsemlebelet apróra összevágjuk, a tojást habosra felverjük, belekeverjük a párolt káposztát, a zsemlebelet, a zúzott fokhagymát, kevés sót és törött borsot, valamint 1 evőkanál tejfölt. A töltelékkel jól megpúpozva beletöltjük a fél zsemlékbe, majd tepsire vagy lapos tűzálló tálra rakjuk szorosan egymás mellé. Tetejükre locsoljuk a maradék tejfölt, és az előmelegített, forró sütőben tizenöt percig sütjük. Jóízű, olcsó és kiadós vacsora, amellyel a maradék párolt káposztát és a már nem friss zsemlét lehet hasznosítani.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Lecsós szendvics
(12 darabhoz)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 4 húsos zöldpaprika, 1 nagy főtt burgonya, 2 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fehér bors, 12 szelet kenyér.
A megtisztított vöröshagymát, a kicsumázott, megmosott zöldpaprikát, a füstölt szalonnát és a főtt burgonyát együtt ledaráljuk, majd fűszerezzük a borssal, a zúzott fokhagymával és sóval. Ezután hozzáadjuk a nagyon apró kockákra vágott paradicsomot, és a lecsós krémet rákenjük a kenyérszeletekre. Előmelegített, forró sütőben (vagy grillsütőben) szép világos sárgára sütjük a tetejét.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Sonkás szendvicskrém
(12 darab szendvicshez való)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 10-15 dkg darált sonka, 2 dkg Rama margarin, 2 dl tej, 1 evőkanál finomliszt, 1 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só.
A margarint a liszttel együtt a tűzre tesszük. Ha már habzik, ráöntjük a tejet. Simára keverve jó sűrűre főzzük, és a tűzről lehúzva belekeverjük a darált sonkát, a fűszereket, a tisztított, zúzott fokhagymát, valamint a reszelt tormát. Alaposan összekeverjük. Az előzőleg mindkét oldalán megpirított kenyérszeletekre kenjük, és forró sütőben (vagy grillsütőben) szép pirosra megsütjük a tetejüket.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Szalonnás-juhtúrós szendvics
(12 szendvicshez)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanálnyi piros fűszerpaprika, kevés só, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors, 12 szelet kenyér.
A füstölt szalonnát és a megtisztított vöröshagymát nagylyukú darálón ledaráljuk. Összekeverjük a tejföllel és a juhtúróval. A fűszerekkel ízesítjük, ezután rákenjük a kenyérszeletekre. Előmelegített, forró sütőben (vagy grillsütőben) a szendvicsek tetejét szép pirosra megsütjük.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc.
Tojásos meleg szendvics
(12 db szendvicshez)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 2 tojás, 1 dl tejföl, 5 dkg bármilyen fajta reszelt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, só és törött fekete bors ízlés szerint, 12 vékony szelet kenyér.
A tojást csak annyira verjük fel, hogy a fehérje elkeveredjen a sárgájával, majd hozzáadjuk a tejfölt, a reszelt sajtot, a tisztított, ledarált vöröshagymát és a füstölt szalonnát. A fűszerekkel ízesítjük. A krémmel megkenjük a kenyérszeleteket, és sütőlemezre rakjuk. Előmelegített, forró sütőben (vagy grillsütőben) szép sárgásbarnára megsütjük.
Elkészítési ideje: kb. 25 perc. |