Bevezetés
Kevés olyan ételféleség van, amelyik ilyen elterjedt lenne a világon, mint a palacsinta. Tulajdonképpen már ősidők óta ismerjük, hiszen a régi korok kenyérhelyettesítő lepényei nagyon hasonlítottak napjaink palacsintájához. Sütik kisebb-nagyobb átmérőjű kör alakban, de van, ahol téglalap formában ismerik. Sütik cukorral ízesített édes tésztából, de keverik gyengén sósan is. Egy biztos: mindenhol kedvelt csemege.
Mi most arra vállalkoztunk, hogy 111 különböző ízesítésű palacsinta receptjét átadjuk Önöknek.
Igyekeztünk olyan palacsintákra felhívni a figyelmet, amelyek kevésbé ismertek, amelyek új ízeket varázsolhatnak az asztalra. Tudjuk, hogy a palacsintasütés némi kis gyakorlatot igényel, érezni-tudni kell, hogy milyen sűrűségű legyen a tészta, mennyi zsiradékban süssük, mikor fordítsuk meg - de megéri a fáradtságot.
A palacsintával mindig örömet szerezhetünk magunknak és szeretteinknek.
Ehhez kívánunk jó étvágyat!
Receptek
ÉDES PALACSINTÁK
Palacsintatészta készítése - alaptészta
Harminc dkg finomlisztet simára keverünk 2 egész tojással, és állandó keverés mellett hozzáöntünk annyi folyadékot, hogy tejszín sűrűségű tésztát kapjunk.
A folyadék lehet tej, fele tej és fele víz vagy szódavíz. Csipetnyi sóval ízesítjük.
Az édes tésztánál egy evőkanál kristálycukrot is adunk hozzá.
A sós tésztát a szokásosnál egy gondolattal, több sóval ízesítjük.
A kész tésztát kb. 15 percig pihentetjük, és utána kezdjük sütni.
Ez a mennyiség 15-20 palacsinta sütéséhez elegendő.
Afrikai palacsinta
A kókuszreszeléket kakaóval, reszelt narancshéjjal, kristálycukorral elkeverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, henger alakúra formázzuk. Vaníliamártással tálaljuk.
Almás palacsinta
A hámozott, vékony szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk benne, és készre sütjük.
Melegen, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Almás-mákos palacsinta
A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.
Almás táska
A hámozott almákat lereszeljük, citrommal meglocsoljuk, és az édes tésztából sütött palacsintákat, megtöltjük vele. Vánkos alakúra formázzuk, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük. Finomra vágott mandulában megforgatva, azonnal, forrón tálaljuk.
Alpesi palacsinta
Az áttört tehéntúrót kevés liszttel, porcukorral és személyenként 1 tojással jól eldolgozzuk. Személyenként 1/2 dl tejjel simára keverjük. Vajazott palacsintasütőben megsütjük, sárgabarack lekvárral megkenjük. Félbehajtva, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Aranka palacsintája
Az Aranka vanília krémport a tasakon található használati utasítás alapján elkészítjük, és az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Porcukorral meghintve, átmelegítve, azonnal tálaljuk.
Ánizsos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat ánizzsal meghintjük és összehajtva, porcukorral leszórva tálaljuk.
Barackos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat egész kevés vízzel hígított és átforralt baracklekvárral megkenjük. Henger alakúra göngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Bécsi palacsinta
A darált diót porcukorral, tejszínnel, rummal, kis kockákra vágott ananásszal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. Forró csokoládémártással áthúzzuk, tejszínhabbal díszítve, azonnal tálaljuk.
Darás palacsinta
Vaníliás tejben a szokásos módon tejbegrízt készítünk, amelyet még melegen 1 tojássárgájával és mazsolával elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, málnaszörppel leöntve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Diós palacsinta
A darált diót porcukorral, kevés tejjel, 2 cl rummal, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük, és lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, feltekerjük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Énekes palacsinta
A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Epres palacsinta
A tisztított epreket 4-5 percig forró cukros vízben főzzük, majd jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat az eperrel úgy töltjük meg, hogy a gyümölcsöket óvatosan szétnyomkodjuk. A palacsintákat hengerformába göngyöljük, nagyon gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezzük, 1 dl tejszínt aláöntünk, és néhány percig forró sütőben sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Esterházy palacsinta
Öt dkg vajat habosra keverünk 5 dkg por- cukorral, 5 tojássárgájával és csipetnyi sóval.
Óvatosan hozzáadunk 5 dkg lisztet, 2 dl tejet és a tojások felvert habját. A masszából teflonserpenyőben, kevés vajon palacsintákat sütünk, de csak az egyik oldalukat sütjük meg, nem fordítjuk meg. Tálaláskor a tányérra csúsztatjuk, megrakjuk kis kockákra vágott vegyes befőttel, tojáslikőrrel meglocsoljuk és félbehajtjuk. Vaníliás cukorral meghintve adjuk asztalra.
Évi palacsintája
A szokásos módon vanília ízű pudingporból krémet főzünk, amelyet kis kockákra vágott vegyes gyümölcsbefőttel elkeverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és forró diómártással áthúzva tálaljuk.
Fahéjas palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat fahéjas porcukorral megszórjuk és összehajtogatva, forrón tálaljuk.
Gesztenyés palacsinta
A készen kapható gesztenyemasszát áttörjük. Tejszínnel, 2 cl rummal habosra keverjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.
Gundel palacsinta
A darált diót porcukorral, kevés tejjel, mazsolával, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes palacsintatésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtjuk. A palacsintákat rumos csokoládémártással áthúzzuk és forrón tálaljuk.
Heléna palacsinta
A hámozott körteszeleteket cukros, szegfűszeggel és citromhéjjal ízesített vízben puhára főzzük, összetörjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat darált dióval megszórjuk, a körtekrémmel megkenjük, négyszögletűre hajtogatjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Holland palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, mazsolával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal habosra keverjük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük, felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Annyi tojássárgájával elkevert tejföllel húzzuk át, hogy az ellepje. Porcukorral meghintjük és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Karib palacsinta
A banánokat pépesre vágjuk, pár csepp citrommal meglocsoljuk, darált dióval, kevés porcukorral ízesítjük. Az édes tésztából készült palacsintákat a krémmel megtöltjük. Porcukorral meghintve, vaníliamártással tálaljuk.
Kati palacsintája
A tojássárgáját vaníliás porcukorral, pár csepp rummal, reszelt citromhéjjal, kevés mazsolával habosra keverjük. A krémmel megtöltjük az édes tésztából sütött palacsintákat és forró meggylekvárral áthúzva tálaljuk.
Kávés palacsinta
A karamell ízű pudingporból krémet készítünk úgy, hogy a felöntéshez használt tejet 1 dl kávéval ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, tejszínhabbal díszítve és kávélikőrrel leöntve tálaljuk.
Királyi palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat vaníliaparféval megtöltjük és tűzforró rumos csokoládémártással leöntve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kakaós palacsinta
A kakaóport porcukorral összekeverjük. Az édes tésztából sütött, még meleg palacsintákat kakaós cukorral megszórjuk, négyrét összehajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Kókuszos palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat porcukros kókuszreszelékkel meghintjük és felcsavarjuk. Vanília- vagy csokoládémártással tálaljuk.
Málnás palacsinta
A megmosott málnát porcukorral elkeverjük, majd kb. 1 órai állás után jól lecsurgatjuk. Az édes tésztából sütött palacsintákat a málnával megkenjük, felgöngyöljük. Vaníliás porcukorral meghintve, kevés saját levét aláöntve tálaljuk.
Mákos palacsinta
A mákot porcukorral, kevés tejjel eldolgozzuk és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, négyrét hajtva, porcukorral meghintve tálaljuk.
Mandulás palacsinta
A darált mandulát porcukorral, mazsolával, tejszínnel, reszelt citromhéjjal elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. Az édes tésztából készült palacsintákat megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Meggyes túrós palacsinta
A készen kapható meggyes túrós krémmel az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük. Ha nincs kész krém, akkor a túrót áttörjük, porcukorral és kimagozott, finomra vágott meggybefőttel elkeverjük. A megtöltött palacsintákat porcukorral meghintve tálaljuk.
Mézes palacsinta
Az édes tésztából sütött palacsintákat mézzel megkenjük. Háromszögletűre hajtjuk, porcukorral meghintjük. Forrón tálaljuk.
Mogyorós palacsinta
A darált mogyorót porcukorral, tejszínnel elkeverjük és lassú tűzön, állandó keverés mellett felfőzzük. A palacsintákat a krémmel megtöltjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Néger palacsinta
A túrót áttörjük, vaníliás porcukorral, reszelt csokoládéval, reszelt citromhéjjal, 1 tojássárgájával, darált dióval, 1 dl felvert tejszínhabbal elkeverjük. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük vele, vaníliás porcukorral meg- hintve, puncsmártással tálaljuk.
Nóri palacsintája
Sűrű, édes tejberizst főzünk, és még mielőtt kihűlne, elkeverjük kakaóporral, mazsolával, kimagozott és félbevágott meggyel. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és csokoládémártással tálaljuk.
Ördög metélt
Az édes tésztából sütött palacsintákat metéltre vágjuk. A szokásosnál sűrűbb kakaót tejszínes tejjel felfőzünk. Gyengén kivajazott tűzálló tálba helyezett tésztát a tejszínes kakaóval meglocsoljuk, és előmelegített sütőben addig pároljuk, amíg a folyadékot beszívja. Porcukorral meghintve, tejszínhabbal díszítve, forrón tálaljuk.
Palacsintabomba
Az 1 cm-es csíkokra vágott palacsintákat kakaóval, dióval, rummal, baracklekvárral elkeverjük. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és a tetejére almakarikákat fektetünk. Fahéjas cukorral meghintjük, és málnaszörppel ízesített tojásfehérje habbal bevonjuk. Kb. 15 percig sütjük, cikkekre vágva tálaljuk. Adhatunk mellé vanília- vagy borhabot.
Pék palacsinta
A karikákra vágott kiflit vaníliás cukros meleg tejben áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. Tojássárgájával, 1 evőkanál tejföllel, mazsolával habosra keverjük, reszelt citromhéjával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele és forró vaníliamártással áthúzva tálaljuk.
Pezsgős palacsinta
Két tojássárgáját 1 tojással, 2 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál citromlével, 1 1/2 dl pezsgőt turmixgépben habosra keverünk. Az édes tésztából sütött palacsintákat henger alakúra formázzuk, a pezsgőhabbal leöntjük és vaníliás porcukorral meghintve, azonnal tálaljuk.
Porosz palacsinta
A készen kapható háztartási kekszet ledaráljuk, rummal, mazsolával, baracklekvárral, porcukorral és kevés tejszínnel sűrű krémet készítünk.
Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, melegen, porcukorral meghintve tálaljuk.
Részeg metélt
Az édes tésztából sütött palacsintákat kb. 4 mm széles metéltre vágjuk, és forró vajban átforrósítjuk. Szegfűszeggel ízesített, forralt vörösborral meglocsoljuk és azonnal, melegen, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Rizses palacsinta
A rizsből tejberizst főzünk, amelyet darált mandulával, reszelt citromhéjával és vaníliás porcukorral eldolgozott tojássárgájával elkeverünk. Óvatosan eldolgozzuk a tojások fel- vert habjával. Az édes tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel és táska formára hajtogatjuk.
A töltött palacsintákat lisztbe, felvert tojásba forgatjuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük. Jól lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Szatmári palacsinta
Huszonöt dkg kimagozott aszalt szilvát 5 dkg mazsolával, 10 dkg dióval, 1 nagyobb almával, húsdarálón ledarálunk. Elkeverjük porcukorral, 1 evőkanál rummal és annyi zsemlemorzsával, hogy sűrű masszát kapjunk. Ízesítjük 1 narancs lereszelt héjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele, vaníliás porcukorral meghintve, kevés málnaszörpöt aláöntve tálaljuk.
Szőlős palacsinta
A szőlőszemeket porcukorral ízesített, pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Az édes tésztából készített palacsintákat megtöltjük ezzel, aztán batyuformára hajtogatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, borsodóval tálaljuk.
Téli palacsinta
A sült tököt áttörjük, kevés citromlével, narancslével ízesítjük és eldolgozzuk 1 tojás felvert habjával.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a masszával megtöltjük. Vaníliás porcukorral meghintve, tejszínhabbal tálaljuk.
Török palacsinta
A darált diót és mákot egy kevés tejjel együtt felfőzzük. Porcukorral, baracklekvárral, mazsolával és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Az édes tésztából készülő palacsintákat a krémmel megtöltjük, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Túrós palacsinta
A túrót áttörjük, tojássárgájával, reszelt citromhéjjal, pár csepp citrommal, porcukorral, mazsolával habosra keverjük.
Az édes tésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, felgöngyöljük és vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
SÓS PALACSINTÁK
Amerikai palacsinta
A juhtúrót áttörjük és eldolgozzuk a levétől lecsurgatott, morzsolt kukoricával, finomra vágott metélőhagymával, sóval, 1 evőkanál tejföllel. A sós palacsintatésztából sütött palacsintákat a túrókrémmel megtöltjük, és vánkos formájúra hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálban, tejföllel áthúzva kb. 15 percig, forró sütőben sütjük.
Paradicsomsalátát adunk mellé.
Bajor palacsinta
A szokásosnál egy kicsit sűrűbb burgonyapürét készítünk, és a sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele. Henger alakúra formázzuk.
Kivajazott tűzálló tálba fektetjük a palacsinta-tekercseket, finomra vágott petrezselyemmel és 1 tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.
Bundás kenyér
Az egész vékony szeletekre vágott kenyeret sós palacsintatésztában megforgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Pirospaprikával meghintve, reszelt sajttal megszórva, idénynek megfelelő salátával tálaljuk.
Burgonyás palacsinta
A szokásos módon elkészített sós palacsintatésztához a lereszelt főtt burgonyát és két tojás felvert habját óvatosan hozzáadjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, majoránnával ízesítjük. Vajban a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Csirággal töltött palacsinta
A szép, hosszú csirágokat gyengén sós vízben kifőzzük. A sós tésztából készült palacsintákba 3-3 szál csirágot fektetünk és összegöngyöljük. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a töltött palacsintákat. Tojássárgájával és sóval, fehér borssal ízesített tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Diplomata palacsinta
A kenyérszeleteket zsírban kisütjük, és 1-1 palacsintával beterítjük. Egész vékonyan mustárral megkenjük, és 1-1 tükörtojást helyezünk rá. Sózzuk, pirospaprikával, finomra vágott snidlinggel meghintve, forrón tálaljuk. Tálaláskor reszelt hagymával ízesített tejföllel meglocsoljuk.
Erdész metélt
Vajon megpároljuk a vékonyan felszeletelt gombát, sózzuk, őrölt fehér borssal és reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Hozzáadjuk a tejszínt, jól összeforraljuk, és a széles metéltre vágott palacsintához keverjük.
Azonnal, forrón tálaljuk. Finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.
Felvidéki palacsinta
A juhtúrót áttörjük, finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal, tejföllel krémszerűvé keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük és felgöngyöljük. Kivajazott tálba fektetjük a palacsintákat, finomra vágott kaporral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Fejes salátával tálaljuk.
Gábris palacsintája
A szokásos módon Újházy tyúkhúslevest főzünk. A főtt csirkét kicsontozzuk, és a főtt zöldségekkel együtt pépesre vágjuk, 1 db tojással, 1 evőkanál tejföllel összefogjuk, sóval ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a palacsintákat, és reszelt sajttal elkevert tejföllel áthúzzuk. Előmelegített sütőben, a sajt ráolvadásáig sütjük.
Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Gombás palacsinta
A szokásos módon sós tésztából palacsintákat sütünk. Finomra vágott gombát kevés zsiradékon és reszelt vöröshagymán, sóval, törött borssal, vágott petrezselyemmel ízesítve megfonnyasztunk. Elkeverjük 1 evőkanál zsemlemorzsával és 1 tojással. Megtöltjük a palacsintákat úgy, hogy vánkos formájúak legyenek.
Bundázzuk, és bő, forró zsiradékban hirtelen kisütjük. Tartármártást vagy ketchupot adunk mellé.
Gombás palacsintatorta
A gombákat apróra vágjuk és reszelt vöröshagymával, kevés zsiradékon, finomra vágott petrezselyemmel, sóval, törött borssal ízesítve puhára pároljuk. A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsintákat a gombakrémmel megkenjük. A záróréteg is gomba legyen. Meghintjük reszelt sajttal és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón, paradicsommártással tálaljuk.
Hortobágyi palacsinta
A szokásos módon sertéspörköltet készítünk, majd a levétől leszűrjük, és pépesre vágjuk. A levét tejfölös habarással besűrítjük. A sós tésztából készült palacsintákat a húspéppel megtöltjük, táskaformára hajtogatjuk, és saját, forró mártásával leöntve, tejföllel díszítve, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Hubertus palacsinta
A főtt vagy sült vadhúst finomra vágjuk, majoránnával, kakukkfűvel, sóval, borssal, 1 tojással, tejföllel és annyi zsemlemorzsával eldolgozzuk, hogy sűrű masszát kapjunk. Hubertus likőrrel ízesítjük. A sós tésztából készült palacsintákat megtöltjük vele és kivajazott tűzálló edényben, tejföllel áthúzva, előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Citromkarikákkal díszítve, áfonyalekvárral tálaljuk.
Káposztás palacsinta
A torzsájától megtisztított káposztát vékony szálakra vágjuk, besózzuk, 1/2 óráig állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk. Kevés zsíron 1 evőkanál porcukorral, törött borssal, állandó keverés mellett a káposztát megpirítjuk.
A sós tésztából készített palacsintákat a káposztával megtöltjük. Egyéni ízlés szerint porcukorral meghintve is tálalhatjuk.
Kapros palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat finomra vágott kaporral meghintjük, feltekerjük.
Kivajazott tűzálló tálba rakjuk, annyi tejföllel áthúzzuk, hogy az ellepje. Sütőben átsütjük, forrón tálaljuk.
Karfiollal töltött palacsinta
A rózsáira szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, majd leszűrve pépesre vágjuk.
Elkeverjük sóval, törött borssal, tejföllel, 1 db tojássárgájával.
A sós tésztából sütött palacsintákat a krémmel megtöltjük, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Önálló ételként, de sült húsok mellé köretként is adhatjuk.
Kaviáros palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat a fekete vagy piros kaviárral megkenjük, pár csepp citromlével lecsepegtetjük. Háromszögletűre hajtjuk és gyengén kivajazott edényben, tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzva, sütőben megmelegítjük.
Kertész palacsinta
Sárgarépát, fehérrépát, zellert és kelkáposztát vegetával ízesített vízben puhára főzünk, és főtt tojásokkal együtt áttörjük.
Sóval, törött borssal, 1 evőkanál tejföllel, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Kolbásszal töltött palacsinta
A lángolt kolbász héját lehúzzuk, és a húst pépesre vágjuk. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Körözöttes palacsintatekercs
A hagyományosan készített körözöttet finomra vágott szalámival elkeverjük, megtöltjük vele a sós tésztából sütött palacsintákat és néhány percre forró sütőbe helyezzük.
Teával kitűnő téli vacsora.
Körözöttes palacsintatorta
A sós tésztából sütött palacsintákat kettesével egy lapos tányérra lerakjuk, és közte hagyományosan készített körözöttel megkenjük. Végül az egész palacsintatortát körözöttel bekenjük, keménytojás karikákkal díszítjük és 2 órai hűtőszekrényben történt tárolás után tálaljuk.
Kunsági palacsinta
A főtt marhahús felének megfelelő mennyiségű tepertőt a hússal, 1/4 fej vöröshagymával együtt ledarálunk. Sóval, törött borssal, majoránnával ízesítjük, 1 tojással, 1 evőkanál tejföllel jól eldolgozzuk. A sós tésztából készült palacsintákat a húskrémmel megtöltjük, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Mustárral ízesített tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Forrón tálaljuk.
Lecsós palacsinta
A hagyományos módon lecsót készítünk, zsírjától lecsurgatjuk. A szokásosnál egy kicsit sűrűbb palacsintamasszát eldolgozzuk a lecsóval.
A palacsintákat kisütjük és lepényszerűen tálaljuk.
Milánói palacsinta
A szokásos módon milánói paradicsomos makarónit készítünk. A sós tésztából készült palacsintákat a makarónival megtöltjük, négybe hajtjuk, és reszelt sajttal vastagon megszórjuk. A sajt olvadásáig sütőbe helyezzük, majd forrón tálaljuk.
Padlizsános palacsinta I.
A hámozott padlizsánt karikákra vágjuk. Sózzuk, és enyhe fűszerkeverékkel ízesítjük, kevés vajon megpároljuk. Ezután sós palacsintatésztát készítünk, és a padlizsánkarikákra öntve palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával meghintve, lepényszerűen tálaljuk.
Padlizsános palacsinta II.
A megmosott és szárazra törölt padlizsánt forró sütőben megsütjük, még melegen meghámozzuk, és műanyag- vagy fakéssel pépesre vágjuk, cseppenként - mintha majonézt készítenénk - hozzáadjuk az olajat, habos krémmé keverjük és finomra vágott vöröshagymával, sóval, citrommal, mustárral, 1 kávéskanál porcukorral ízesítjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat meg- töltjük vele és forró tejföllel áthúzva tálaljuk.
Palacsintás máj
A vékony sertésmáj-szeleteket vagy a csirkemájat sűrű, sós palacsintatésztába forgatjuk és bő, forró zsiradékban kisütjük. Tálaláskor sózzuk, almapürét adunk mellé.
Palacsintametélt
A sós tésztából sütött palacsintákat 2-4 mm széles metéltekre vágjuk és levesbetétként tálaljuk.
Palacsintasaláta
A sós palacsintákat 1/2 cm széles metéltre vágjuk, és kevés tartármártással elkeverjük. Hűtőszekrényben 1 órán át, pihentetjük, majd salátalevéllel, paradicsom- és tojáskarikákkal díszítve tálaljuk.
Palacsinta Tabáni módra
Kivajazott tűzálló tál aljára egymásra fektetünk 2 palacsintát. Erre rakjuk a karikákra vágott keménytojást és a kolbászkarikákat. Vegetával ízesítjük. Újra két db palacsinta következik, majd tojás és kolbászkarika. A záróréteg palacsinta legyen. Áthúzzuk tejföllel és előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor reszelt sajttal meghintjük.
Parajpalacsinta
Hagyományos módon sós palacsintatésztát készítünk. Hozzáadjuk a megfőtt és finomra összevágott parajt. Sózzuk, borsozzuk. A tojások fehérjét habbá verjük és eldolgozzuk a masszával, majd palacsintákat sütünk.
Tálalhatjuk üresen, de tölthetjük is tejfölös sonkavagdalékkal vagy reszelt sajttal.
Paraszt palacsinta
Finomra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon, kis kockákra vágott lángolt kolbásszal, zöldpaprikával és paradicsommal megfonnyasztunk. Sóval, törött borssal ízesítjük.
Egy-egy adagot palacsintasütőbe helyezünk és ráöntjük a sós tésztából készült palacsintamasszát. A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk.
Pirospaprikával megszórva tálaljuk.
Párizsi palacsinta
A zsemléket kevés tejben beáztatjuk, a párizsit közepes fej vöröshagymával húsdarálón ledaráljuk, majd átengedjük a kicsavart zsemléket is. Összedolgozzuk tojással, sóval, törött borssal, pirospaprikával, 1 evőkanál tejföllel, egészen kevés köménymagporral.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, táska alakúra hajtogatjuk és lisztben, felvert tojásban bundázzuk. Bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Prágai palacsinta
A keménytojások sárgáját összetörjük finomra vágott sonkával, sóval, törött borssal, mustárral, kevés reszelt vöröshagymával, Piros arannyal, valamint néhány evőkanál tejszínnel krémesre dolgozzuk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük, és kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Tojássárgájával ízesített tejszínnel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és sonkával díszítjük.
Prímás palacsinta
A bőrétől elválasztott és kicsontozott csirkemelleket sózzuk, vegetával ízesítjük, és kevés vajon puhára sütjük, majd megdaráljuk. Eldolgozzuk tejföllel, tojássárgájával és finomra vágott petrezselyemmel, reszelt szerecsendióval. Sós tésztából sütött palacsintákat a csirkekrémmel megtöltjük, és vánkos alakúra hajtogatjuk.
A párizsi szelethez hasonlóan kisütjük és tartármártással, ketchuppal tálaljuk.
Retekkrémes palacsinta
A retket lereszeljük és tojássárgás besamellel eldolgozzuk. Sóval, törött borssal ízesítjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megkenjük vele, felgöngyöljük.
Tejföllel áthúzva tálaljuk.
Roquefortos palacsinta
A roquefortot lereszeljük, és kevés vajjal elkeverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat a sajtkrémmel megtöltjük, henger alakúra formázzuk. A töltött palacsintákat kivajazott tűzálló tálba helyezzük és 1 db tojássárgájával, törött borssal ízesített tejföllel áthúzzuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Fejes salátával tálaljuk.
Sáfrányos palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát finomra vágott petrezselyemmel, kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzákeverjük a kevés meleg vízben feloldott sáfrányt. Sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a reszelt sajttal elhabart tojásokat, majd a tűzre visszatéve lágy rántotta sűrűségűre sütjük.
Megtöltjük a sós tésztából sütött palacsintákat, forrón, ketchuppal tálaljuk.
Sajtos palacsinta
A sós tésztából sütött palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Háromszögletűre hajtjuk és forró tejföllel leöntve tálaljuk.
Sajtos rántott palacsinta
Sós tésztából a szokásos módon palacsintákat sütünk. 1/2 cm vastag sajtszeleteket helyezünk a közepükre, és vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Sajtos palacsintatorta
A sós tésztából sütött palacsintákat kivajazott tűzálló tálban kettesével lerakjuk úgy, hogy a palacsinták közé reszelt sajtot hintünk. Tetejét felvert tojásfehérjével bevonjuk, de előtte a habba is reszelt sajtot keverünk.
Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Tálaláskor tartármártást adunk mellé.
Sonkás palacsinta
A füstölt sonkát egészen finomra vágjuk, 1 tojássárgájával, tejföllel krémesre keverjük. A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele. Felgöngyöljük, és gyengén kivajazott tűzálló tálba fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Forrón, vágott sonkával és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Szalámis palacsinta
A szokásos módon sós palacsintatésztát készítünk, amelyet elkeverünk kis kockákra vágott szalámival. A megszokott módon, de egy kicsit vastagabbra sütjük.
Tálaláskor paradicsomkarikákkal díszítjük.
Szalonnás palacsinta
A kis csíkokra vágott szalonnát zsírjára sütjük, a zsír egy részét leöntjük, a maradék zsiradékon és szalonnán a sós tésztából készült palacsintákat megsütjük.
Lepényszerűen, finomra vágott petrezselyemmel meghintve, azonnal, forrón tálaljuk.
Tengerész palacsinta
A szardíniát levétől lecsurgatjuk, összetörjük. Citrommal, törött borssal, kevés tejföllel elkeverjük, és a sós tésztából készített palacsintákat a halkrémmel megtöltjük.
Kivajazott tűzálló tálba a hengereket egymás mellé fektetjük. A tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
Tojásos palacsinta
Sós tésztából palacsintákat készítünk, és a szokásosnál keményebbre sütött rántottával megtöltjük. Felgöngyöljük és forrón, pirospaprikával meghintve tálaljuk.
Hagymás paradicsom- vagy burgonyasalátát adunk mellé.
Tojáskrémes palacsinta
A keménytojásokat pépesre vágjuk, sóval, törött borssal, vajjal, tejföllel, kevés mustárral és finomra vágott vöröshagymával habosra keverjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos alakúra formázzuk, és a rántott húshoz hasonlóan bundázzuk, kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Tormás palacsinta
A készen kapható ecetes tormát besamellel eldolgozzuk. Ha szükséges, akkor sózzuk, kevés cukorral ízesítjük, 1 tojássárgájával elkeverjük.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, és henger alakúra formázzuk. Tejföllel áthúzva, finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Velős palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát vajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, majoránnával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, 1 vagy 2 db tojással, kevés zsemlemorzsával összefogjuk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük vele, vánkos formára hajtogatjuk. Lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük.
Tartármártással tálaljuk.
Veronai palacsinta
A sós tésztából készült palacsintákat reszelt sajttal megtöltjük. Henger alakúra formázzuk. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük, és paradicsommártással áthúzzuk. Előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük.
Tálaláskor finomra vágott kapribogyóval megszórjuk.
Zellerkrémes palacsinta
A kockákra vágott zellert tejes vízben puhára főzzük, majd áttörjük. Sóval, törött borssal, reszelt sajttal és annyi főzőlével elkeverjük, hogy kenhető pépet kapjunk.
A sós tésztából sütött palacsintákat megtöltjük ezzel, kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Tojássárgájával elkevert tejföllel áthúzzuk és előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.
Finomra vágott zellerlevéllel meghintve tálaljuk.
Zöldborsós palacsinta
A hagyományosan készített sós palacsintatésztát elkeverjük a levétől lecsurgatott zöldborsókonzervvel és finomra vágott petrezselyemmel - így sütjük meg.
A megsütött palacsintákat reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Egyéb palacsintareceptek
Palacsinta (egyszerű alaptészta)
Hozzávalók 2-8 személyre: 25 dkg liszt, 3 tojás, 3 dl tej, 1 ek. porcukor, olaj vagy zsír, szódavíz, só
Elkészítés: A felütött tojásokat keverd el a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel. Ha szükséges adj hozzá annyi szódavizet, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapj. A masszát pihentesd legalább fél órát, majd serpenyőben süsd pirosra a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.). A sós palacsintatészta ugyanígy készül, csak a cukor kimarad belőle, és esetleg, egy picivel több sót kap.
Ha nem teflonos edényt használsz, akkor az édes palacsintánál is célszerű elhagyni a cukrot, ugyanis attól a tészta hajlamosabb lesz a letapadásra, odaégésre.
Könnyebb tésztát kapsz, ha a jelzett tej fele helyett eleve szódavizet használsz.
Palacsinta (habos alaptészta)
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg finomliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. porcukor, só
Elkészítés: A tojássárgákat keverd el a cukorral, sóval, tejjel, olajjal és a liszttel. A csomómentesre kidolgozott masszát pihentesd legalább fél órát. A fehérjéből verj habot és keverd ezt is a tésztához. Ebből az alapanyagból a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat süss. (A jelzett mennyiség 6-10 palacsintához elég.)
A sós palacsintatészta is így készül, ilyenkor csak a cukor marad ki.
Palacsinta (kelt alaptészta)
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg finomliszt, 6 tojás, 5 dl tej, 12 dkg kristálycukor, 1 dkg élesztő, só
Elkészítés: A lisztből, a tojások sárgájából, a tejből és a cukorból keverj kelt tésztát. A fehérjéből, verj habot, keverd ezt is lazán a tésztához, majd hagyd megkelni. Ha a tészta kész, a hagyományos módon süss belőle palacsintákat.
Almáspalacsinta
Normális palacsinta tésztánál kicsit hígabb masszát kavarok szódával, ebbe almát reszelek nagy lyukú reszelőn /személyenként egy--másfél almát számolva. /
Rendesen kisütöm. Egy tűzálló edénybe rakom egyenként, Megkenem az alma izével harmonizáló lekvárral, és darált cukrozott mákkal, a tetejét olvasztott csokival meglocsolom. /lehet mintát is rajzolni. /
Forró sütőben 5-10 percig átsütöm , mint a tortát szeletelve tálalom.
Almás palacsinta rizlingmártással
Hozzávalók: 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor, 2 dl tej, 1 db borízű alma, olaj, a sütéshez: só, Koronás porcukor, Fahéj
A rizlingmártáshoz: 3 dl rizling, 1,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dkg Koronás kristálycukor, 4-5 db szegfűszeg, egy darabka egész fahéj
Keverje simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a Koronás cukrot és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű. Reszelje durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához. Tejjel állítsa be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd hagyományos módon süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve tálalja, pikáns rizlingmártást kínáljon mellé.
Mágnás palacsinta, meggyel
Hozzávalók:
4 db tojás, 2 dl tej, 4 dl tejszín, 20 dkg liszt, csipet só, 8 dkg Koronás kristálycukor, 10 dkg Rama margarin, a sütéshez 20 dkg narancslekvár, 25 dkg gesztenyemassza
Keverje simára a tojás sárgákat a tejjel és a tejszínnel. Adja hozzá a lisztet, így sűrű palacsintatésztát kap, ízesítse csipetnyi sóval. A tojásfehérjéket verje kemény habbá a Koronás kristálycukorral. Óvatosan keverje a palacsintatésztához - könnyű masszát kap-.
Olvasszon meg kevés margarint egy palacsintasütőben, majd egy merőkanálnyi tésztát süssön félkeményre (célszerű sütőben). Kb. 6 db lapot kell kapnia belőle. Ha az első megsült, kenje meg vékonyan narancs lekvárral, reszelje rá a gesztenyemasszát. Így rétegezze a többi lapot is. A végeredmény egy torta formájú, roppant finom palacsinta.
Pünkösdi palacsinta
Hozzávalók:
Palacsinta tészta: 2 db tojás, 200 gr liszt, 2 dl tej, 1 dl szódavíz, só, kávéskanálnyi Koronás cukor, olaj a sütéshez
A krémhez: 50 gr dió, 1 csomag eperízű pudingpor, 2 dl tej, 150 gr friss eper, 100 gr eper dzsem, Koronás porcukor
Keverje el a felvert tojást csipetnyi Koronás cukorral, sóval és tejjel, majd a sűrű masszát szódavízzel hígítsa palacsintatészta sűrűségűre. Ha véletlenül csomós lenne, szűrje le. Tegyen kevés olajat a felhevített palacsintasütőbe, majd öntsön bele annyi masszát, hogy vékonyan szétterüljön a sütő alján. Világos aranysárgára süsse a palacsinta mindkét oldalát. Végig így járjon el.
Az eperkrémhez keverje habosra 2 dl hideg tejjel a pudingport (három percig habverővel). Csak közvetlenül tálalás előtt töltse meg vele a palacsintákat, amelyeket aztán hajtogasson háromszögletűre. Díszítse forró eperdzsemmel és friss eperrel, Koronás porcukorral meghintett tányéron tálalja.
Panírozott lengyel húsos-palacsinta
10 dkg hús (lehet szárnyas hús is, lehet sülthús maradék), 20-25 dkg belsőség (tüdő, máj), 1 db száraz zsemle, 1-2 fej hagyma, 1 evőkanál zsír, 3-4 kanál tejföl vagy húsleves, zsemlemorzsa, só, bors (esetleg egy kiscsepp piros paprika), és természetesen palacsintatészta
A húst és belsőséget megfőzzük puhára. A hagymát vágjuk apróra, zsíron aranysárgára pirítjuk. A zsemlét áztatjuk vízben (vagy, még jobb, tejben), kinyomjuk.
A húst, belsőséget, megpirított hagymát, áztatott zsemlét ledaráljuk. Jól megkeverjük fűszerekkel, tejföllel. Töltőlék olyan sűrű legyen, hogy tudjuk, széles késel kenni.
Sütünk palacsintákat. 2-3 dl tésztát hagyunk. A palacsintákat kenjünk töltőlékkel. A két oldalát felhajtjuk 2-3 cm-re.
Feltekerjük szorosan (szabályos henger alakja legyen!).
A palacsintákat bepanírozunk: először a maradék tésztába beleforgatjuk és utána a zsemlemorzsába.
Forró zsírban kisütjük. Tálaljuk gomba szósszal (zöld petrezselyemmel), besamel szósszal, céklalevessel…
Nagyon finom, ha töltőlékbe keverjük, még pl.: főtt rizs, gombát, paradicsompasztát, reszelt sajtot, dió vagy mandulát (kipróbáltam), májkrém, zöldborsot, stb…
Hidegen - szeletelhetünk. Szeletelt nagyon finom magyar pörkölttel.
Palacsinta velővel
Elkészítjük a velőt a szokott mód szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban pirítunk, hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés borst teszünk hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt, egy-két sárgáját keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem okvetlen szükséges. Az időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk, bekenjük az elkésztett velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva, zsemlyemorzsába meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük.
Zöldpetrezselyemmel díszítjük a lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.
Paprikáscsibével töltött palacsinta
Elkészítünk egy nagyobb csibét paprikásnak, jó tejfelesen. A csirke húsát a csontokról leszedjük, késsel vagy húsvágóval apróra összevagdaljuk. 12-15 palacsintát sütünk, természetesen cukor nélkül, kettőt meghagyunk egészben, a többit pedig ujjnyi csíkokra vágjuk. most elővesszünk egy formát, vagy porcelánlábast, vajjal kikenjük s beletesszük az egyik palacsintát, azután egy sort az összevágott palacsintából, azután a húst, megint palacsintát, húst addig, amíg elfogyott. Elővesszük a csirke mártását, áttörjük szitán, s még jó sok tejfelt keverünk bele, s ezt ráöntjük az elkészített tömegre. tetejébe tesszük a másik palacsintát, s a sütőbe tesszük, míg jól átsül az egész.
|