Hozzávalók:
1 közepes kígyóuborka
1 nagy kaliforniai paprika
1 fehér paprika
2 nagy paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
A mártáshoz:
1 kis fej lilahagyma
1/2 uborka
15 dkg feta sajt
só
cukor
1/2 citrom leve
1 ek olíva olaj
örölt zöldbors
Elkészítés:
A salátába kerülő zöldségeket vágja 1 cm-es kockára A fokhagymát zúzza péppé, sózza meg.
A mártáshoz a zöldségeket vágja apróra, sóval, cukorral citromlével, olíva olajjal locsolja meg, őrölt zöldborssal ízesítse. Mikor kevés levet engedett az egészet turmixolja össze, belevegyítve a feta sajtot is, majd keverje krémesre.
A zöldségeket és a mártást vegyítse össze, majd jól behűtve kínálja. Önálló ételként vagy sültek mellé kitűnő.
Zöldsaláta "12"
Hozzávalók:
1 fej Lollo Rossó saláta
kapor
1 csokor édeskömény levél és szára
1 csokor petrezselyem levél
2 szál zeller levél
1 csokor koriander levél
1 csokor bazsalikom levél
3 szál fokhagyma zöld levél
4 újhagyma szárával
1 csokor metélőhagyma
1 kis csokor kerti zsázsa
1 marék spenót
Öntet:
2 citrom leve
só
2 kávéskanál cukor
1 dl olíva olaj
Elkészítés:
A salátát vágja csíkokra, a zöldfüveket nagyon apróra. Tegye egy mély salátás tálba, majd keverje össze.
A sót, cukrot keverje el jól az olívaolajjal és a citrom levével. Vegyítse a salátához, és jól behűtve kínálja.
Dresszinges csirkesaláta
Hozzávalók :
1 nagyobb csirkemell filé
só
őrölt zöldbors
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 nagy fej jégsaláta
2 szem paradicsom
1 fej lilahagyma
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 dl olíva olaj
10 db fekete olajbogyó
2 szál friss bazsalikom
petrezselyem levél
Dresszing:
1 citrom leve
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
1 csomag friss kapor
Elkészítés:
A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, majd kevés vajon süsse pirosra. Kihűlés után vágja kis kockákra.
Cukor, só, citromlé keverékéből készítsen dresszinget, ízesítése aprított friss kaporral, majd rövid időre tegye a hűtőbe.
A jégsalátát tépkedje kis darabokra, a paradicsomot vágja kis kockára, a lilahagymát vékony karikára, a kaliforniai paprikát pedig csíkokra. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az előkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal és óvatosan keverje össze, majd szórja rá a csirkemell kockákat.
Tetejére díszítésnek kerülhet néhány olajbogyó, apróra vágott bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behűtve kínálja.
Acapulco saláta 3-4 személyre
20 dkg csemegekukorica
20 dkg kelbimbó
10 dkg paradicsom
10 dkg salátauborka
1 fej saláta
tartármártás
kapor
A kukoricát és a kelbimbót párold meg, és csepegtesd le. A paradicsomot és az uborkát kockázd fel, a salátát tépdesd csíkokra. Az összekevert zöldséget öntsd le vágott kaporral ízesített tartármártással és hűtsd le.
Franciasaláta 4-6 személyre
30 dkg főtt sárgarépa
10 dkg főtt fehérrépa
20 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt zöldborsó
20 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
tartármártás
mustár
citromlé
őrölt bors
só
A répákat, a krumplit, az almát és az uborkát vágd kis kockákra és keverd össze a zöldborsóval. (Ha a zöldséget frissen főzted, vagy pároltad, akkor a továbbiak előtt hagyd kihűlni.) Sózd, borsozd, ízesítsd citromlével és keverd össze a tartármártással. Kifejezetten jót tesz, ha a salátát tálalás előtt 2-3 órát jégszekrényben érleled.
Ha hidegtálon talapzatnak használod a franciasalátát, akkor célszerű kevés felolvasztott és lehűtött aszpikot belekeverni, hogy jobb legyen a tartása.
Hagymás krumplisaláta 4 személyre
1 kg burgonya
25 dkg vöröshagyma
borecet
metélőhagyma
cukor
őrölt bors
só
A krumplit főzd meg héjában és karikázd fel. A hagymát karikázd fel, szedd szálaira, tedd szűrőbe, és öblítsd le forró vízzel. Cukorral, borssal, sóval és borecettel készíts erősen ízesített salátalevet. A krumplit és a hagymát rétegezd egy salátás tálba, adj hozzá annyi salátalevet, hogy az ellepje és 3-4 órára tedd hűvös helyre. Tálaláskor a hagymás krumplit szűrd le és szórd meg finomra vágott snidlinggel.
Juhtúrós csirkesaláta 4 személyre
főtt vagy párolt csirkehús
20 dkg juhtúró
25 dkg kemény paradicsom
2 dl tejföl
4 kemény tojás
1 csomó zöldhagyma
3 evőkanálnyi marinált paprika
cukor
őrölt fehérbors
só
A húst csontozd ki, s vágd csíkokra. A paradicsomot és a marinált paprikát kockázd fel, a zöldhagymát (a szárával együtt) karikázd, a megtisztított kemény tojásokat pedig vágd nyolcadokra. A túrót keverd el a tejföllel, adj hozzá 1-2 kanálnyit a paprika olajából is, majd cukrozd, sózd és borsozd meg. Tedd salátástálba a húst, a paradicsomot, a hagymát, a paprikát, a tojásokat, óvatosan keverd meg, majd öntsd le a tejfölös mártással. A tálalás előtt egy fél órára tedd hűtőszekrénybe.
Orosz hússaláta 4-6 személyre
40 dkg sült vagy főtt hús
30 dkg főtt burgonya
30 dkg alma
20 dkg ecetes uborka
3 kemény tojás
tartármártás
főtt, füstölt nyelv
mustár
citrom
őrölt bors
só
A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és keverd össze tartármártással. A tetejére szórj metéltre vágott füstölt nyelvet. Ha kész, 1-2 órányit hűtőben érleld.
Téli saláta 4 személyre
30 dkg fejeskáposzta
30 dkg sárgarépa
25 dkg kígyóuborka
20 dkg retek
15 dkg párizsi
4 dl joghurt
3 teáskanálnyi cukor
2 gerezd fokhagyma
mustár
só
A zöldségeket mosd, tisztítsd és vágd csíkokra, szálazd fel a párizsit is, s az egészet keverd össze egy salátástálban. A joghurtot keverd el a zúzott fokhagymával, ízesítsd mustárral, cukorral, sóval. Az öntetet add a zöldséghez, s a salátát tálalás előtt hűtôszekrényben pihentesd egy-két órát.
Saláta mix feta mártásban
|