Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SALÁTÉK ELŐÉTELEK 2.


Majonézes zöldborsó
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 1 kg hüvelyes - vagy 40 dkg konzerv - zöldborsó, két csapott evőkanál majonéz (készen kapható),  fél kávéskanál mustár, 1 dl tejföl, pár csepp citromlé, porcukor, só, egy csomó petrezselyemzöld.
A kifejtett zöldborsót megmossuk, egy kevés vízben - vagy gőzben – puhára főzzük, aztán leszűrjük. Ha konzervből készítjük, akkor csak leszűrjük. Egy tálkában elkeverjük a majonézt a mustárral, ízesítjük citromlével, porcukorral, hozzáadjuk a tejfölt és ízlés szerint megsózzuk. A kihűlt zöldborsót összekeverjük a majonézzel, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel, fogyasztásig jégre tesszük.
Makarónisaláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 20 dkg makaróni, 20 dkg baromfifelvágott, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál csípős paprikakrém, 1  mokkáskanál törött feketebors, ecet, só (ízlés szerint).
A tésztát darabokra törjük és forrásban lévő sós vízbe téve, a  szokásos módon megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve két evőkanál  olajjal összekeverjük. Közben a felvágottat makaróni vastagságú  csíkokra metéljük. A maradék olajat összekeverjük az ecettel, a  törött borssal, sóval, a megtisztított és zúzott fokhagymával, valamint a paprikakrémmel, végül egy-két evőkanál vizet adunk hozzá.  Ezt az öntetet rálocsoljuk a főtt tésztára és jól összekeverjük a  felvágottal együtt. Salátástálban szépen elrendezzük és salátalevelekkel  feldíszítjük. Jól behűtve tesszük az asztalra.
Makói káposztasaláta
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 50 dkg fejeskáposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy savanykás alma, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, só, törött bors ízlés szerint.
A vékony csíkokra vágott káposztát az előbb leírtak szerint előfőzzük, lecsurgatjuk és megsózzuk. A vöröshagymát tisztítás után egészen apróra vágjuk és leforrázzuk, mint a káposztát. Csak annál rövidebb ideig főzzük, mindössze 2 percig, majd leszűrve ugyancsak megsózzuk. Az ecetet összekeverjük 2 evőkanál vízzel, az olajjal, a sóval, a cukorral és a zúzott fokhagymával. A mártásba belekeverjük a megmosott, kicsumázott és csíkokra aprított héjas almát, a hagymát és a káposztát. Lefedjük, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Marinírozott sült paprika
Csizmadia Éva Recepttéka
Hozzávalók: 8 db húsos zöldpaprika, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi vöröshagyma- vagy fokhagymasó, só.
Elkészítése: A megmosott paprikákat a sütőben kezdjük el sütni. Mikor vékony héjuk felhólyagosodik, itt-ott megbarnul, kivesszük és meghámozzuk.
A meghámozott paprikákat tegyük bele olajból, ecetből összekevert, kevés cukorral, vörös- vagy fokhagymasóval ízesített öntetbe.
Energiatartalom: 650 kJ
Fehérjetartalom: 1 g
Zsírtartalom: 15 g
Szénhidráttartalom: 3 g
Mimóza-saláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 1 nagy fej, kemény saláta, 2 db narancs, 1 db grape  fruit, 3 db tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 evőkanál olaj, csipet  cukor, 1 teáskanál csípős mustár, ecet, só (ízlés szerint).
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk és vékony  csíkokra vágjuk. Hűtőszekrénybe téve előhűtjük. Közben a narancsot  meghámozzuk és kis kockára daraboljuk. A grape fruitot hámozás után ugyancsak gerezdjeire szedjük, de az összes hártyát leszedjük róla,  ezután felkockázzuk. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk és apróra  vágjuk. Salátástálba szórjuk az összes zöldséget-gyümölcsöt. A  salátaléhez az olajat, az ecetet, kevés vizet, mustárt és a cukrot  mártássá keverjük, beletesszük a finomra metélt petrezselyemzöldet és  rálocsoljuk a salátára. Jól összeforgatjuk és hidegen rakjuk  asztalra.
Mustáros fejessaláta
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 2 fej kemény saláta, 1 púpozott evőkanál mustár, 1 dl kefír, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál gyenge ecet (gyümölcs- vagy borecet), csipetnyi porcukor, ízlés szerint só.
Az olajat, az ecetet, a mustárt, a cukrot és a sót simára keverjük, majd hozzáadjuk a kefírt, és a mártást jól lehűtjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk, és kézzel apróra tépkedjük. A fejessaláta-halmot tálba tesszük, a hűtőszekrényben ugyancsak lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt adagokra osztjuk, rácsorgatjuk a mártást, kissé összeforgatjuk, és azonnal kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc.
Nizzai saláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (6 adag): 30 dkg főtt burgonya, 30 dkg vágott zöldbab, 30 dkgparadicsom, 20 dkg főtt tonhal, 3 ajókagyűrű (ringli), 5 keménytojás, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 szem olajbogyó, 10 szemkapribogyó, 2 dl olíva- vagy étolaj, 2 gerezd fokhagyma, 5 clborecet, 6-8 tárkonylevél, 1 kávéskanál őrölt bazsalikom, só, őröltbors, mustár ízlés szerint.
Mély üveg- vagy porcelán tálban a borecetet a fűszerekkel, ízesítőkkel, s azolajjal összekeverjük. A főtt burgonyát vékonyan belekarikázzuk, hozzáadjuk afőtt vagy konzerv vágott zöldbabot, a hámozott és cikkekre vágott paradicsomot,valamint a félbevágott olajbogyókat és a kapribogyót. Ezután óvatosanközékeverjük a cikkekre vágott kemény tojásokat, a leszárított és kockáravágott tonhalat, és az apróra vágott ajókagyűrűket. Az egészet finomra vágottpetrezselyemzölddel meghintjük, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.
Nyári vitaminsaláta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy csomó hónaposretek, két alma, két uborka, ecet, olaj, mustár, cukor, só.
A hozzávalókat meghámozzuk, megreszeljük, majd enyhén ecetes, mustáros-cukros-sós, bőven olajos mártással öntjük le és azonnal fogyasztjuk.
Nyári vitaminsaláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 2 zöldpaprika, 30 dkg paradicsom, 30 dkg nyers uborka, 1 csomóhónapos retek, 1 csomó újhagyma, 1 fej saláta, 2 kemény tojás, 1pohár joghurt, só, őrölt bors, finomra vágott kapor ízlés szerint.
Az alaposan megmosott nyersanyagokat hámozatlanul - a paradicsomot meghámozva -felkarikázzuk, a fejes salátát metéltre vágjuk, és az egészet mély üveg- vagyporcelán tálba helyezzük. Sóval, borssal és egy kevés finomra vágott kaporralmeghintjük, végül hozzáadjuk a karikára vágott kemény tojásokat, majd ajoghurttal együtt könnyedén összekeverjük, és kb. másfél órára hűtőszekrénybeállítjuk.
Nyers céklasaláta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 1 kg cékla, egy nagy szál torma, ecet, só, porcukor, olaj.
A céklát nyersen meghámozzuk, tökgyalun legyaluljuk és ecettel, sóval néhány napig állni hagyjuk. Ezután tesszük bele a reszelt tormát meg a cukrot és üvegbe nyomkodjuk. Tálalás előtt a kiszedett adagba egy kevés olajat keverünk.
Olívás uborkasaláta
(4 személyre)
Hölgykonyha - Frank Júlia módra
Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 25 dkg kemény paradicsom, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 dl párolt rizs (maradék rizsköret is jó), 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál olívaolaj, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott fekete olajbogyó, ízlés szerint só és törött bors.
Előkészítése: az uborkát megmosom és héjastul vékony szeletekre gyalulom. A paradicsomot felnégyelem, majd felaprítom, a hagyma felét tisztítás után vékonyka karikákra vágom. A másik felét a képen látható módon feldarabolom. Elkészítése: a citromlevet simára keverem az olívaolajjal, juhtúróval, borssal, sóval. Az olajbogyót felaprítom. Salátástálban a mártást összeforgatom a rizzsel, olajbogyóval, paradicsommal és hagymával, majd az uborkakarikákat ízlésesen elhelyezem a tálban. A mártásos keveréket ráöntöm. Befedem és jól lehűtöm. Ünnepi menüben előételnek vagy önálló vacsorának megfelelő.
Elkészítési ideje: 30 perc,
1 adag: 165 kcal (693 kJ),
megfizethető, egyszerű
Olívás vegyes saláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 1 szál kígyóuborka, 25 dkg kemény  paradicsom, 25 dkg gyöngyhagyma (vagy egyéb apró szemű hagyma), 1  fejessaláta, 1 citrom leve, 10 szem kimagozott fekete vagy zöld  olajbogyó, 5 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál törött feketebors, só  (ízlés szerint).
Az uborkát megmossuk és héjastul legyaluljuk. A paradicsomot  felnégyeljük, a hagymát tisztítás után vékonyka karikára vágjuk. A  fejessalátát leveleire szedjük, megmossuk, alaposan leszárítjuk,  majd csíkokra metéljük. Egy osztott tányér egy-egy mélyedését  megtöltjük a különféle nyersanyagokkal, majd az egyik mélyedésbe  beleöntjük a salátaöntetet, amelyet ki-ki gusztusa szerint frissen  fog ráönteni a zöldségre. Az öntethez a citromlevet elkeverjük az  olívaolajjal, a törött borssal és annyi sóval, hogy kellemes, de ne  túl sós legyen. Az olajbogyókkal díszíthetjük.
Orosz hússaláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 20 dkg hideg főtt vagy sült marha- vagy sertéshús, 15 dkg alma, 20dkg főtt burgonya, 10 dkg ecetes uborka, kb. 2 dl tartármártás, 1kemény tojás, só, őrölt bors ízlés szerint.
A húst, a burgonyát, a meghámozott almát és az ecetes uborkát vékony csíkokra(finommetéltre) vágjuk. Mély tálban összekeverjük annyi mártással, amely anyersanyagokat éppen összetartja, és így formázható is a saláta. Ha szükséges,megsózzuk és megborsozzuk. Kúp alakúra formázzuk (egészben vagy adagonként),felületét a maradék mártással vékonyan bevonjuk és keménytojáskarikákkaldíszítjük. Díszíthetjük még a készítés során erre a célra félretett metéltrevágott hússal is.
Felhasználási lehetőségek: önálló ételként, köretként pl. Stefániavagdalt melléés töltelékként paradicsomba.
Padlizsán (törökparadicsom)-pástétom
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 70 dkg padlizsán, 2 dl olaj, 2 citrom, 1 csomó metélőhagyma, só,őrölt bors, fokhagyma ízlés szerint.
A padlizsánt alaposan megmossuk, és forró sütőben addig sütjük, amíg nyomásrameg nem puhul. Ekkor kivesszük, fa- vagy műanyag késsel (a fém azonnalmegfeketedne) meghámozzuk, és egy tálban fakanállal pépesre keverjük.
Hozzákeverjük az olajat, az apróra vágott metélőhagymával és péppé dörzsöltfokhagymával, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Elkészítés után alaposanlehűtjük, tetejét keménytojás- és paradicsomszeletekkel díszíthetjük. Melegpirítóskenyér-szeletekre kenve kitűnő étel.
Paprikás gombasaláta
(4 személyre)
Hölgykonyha - Frank Júlia módra
Hozzávalók: 40 dkg sampinyon gomba, 1 zöldpaprika, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 citrom, 3 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál paradicsompüré és cukor, 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és só, 1 gerezd fokhagyma.
Előkészítése: a gomba száráról levágom a földes részt, és megmosom, leszárítom. Fölszeletelem. A meghámozott hagymát felkarikázom, a megmosott zöldpaprikát kicsumázom és egyforma apró kockákra vágom. Elkészítése: a felhevített olajon a vöröshagyma-karikákat üvegesre futtatom, majd hozzáadom a gombaszeleteket. Megsózom, beleszórom a fűszerpaprikát, jól összekeverem, és fedő alatt, kis lángon addig párolom, míg a leve el nem fő. Ekkor hozzáteszem a paradicsompürét meg a zúzott fokhagymát, majd néhány percig fedő nélkül pirítom. Ezután beleszórom a paprikakockákat, végül ráöntöm a citromlevet, és összeforralom. Ha kihűlt, megkóstolom, és ízlés szerint sóval, cukorral ízesítem. Befedem, és 2 órára hűtőszekrénybe teszem. Ünnepi étkezés alkalmával lehet saláta vagy előétel, esetleg hideg hús mellé köret.
Elkészítési ideje: 30 perc,
1 adag: 175 kcal (735 kJ),
megfizethető, egyszerű
Paprikasaláta
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 40 deka húsos zöldpaprika, 1 deci ecet, 3 deka cukor, só.
A zöldpaprikákat csumájától megtisztítjuk, kimagozzuk. Ha esetleg túl csípős,  kivágjuk belőle az ereket, majd több vízben tisztára mossuk. Azután egyenletes, szép vékony karikákra összevágjuk. Megfelelő nagyságú tiszta porcelán- vagy zománcozott edénybe tesszük. Közben annyi vizet forralunk, amennyi ellepi, megsózzuk, s ha jól felforrt, az összevágott paprikát leforrázzuk vele. Fedővel letakarjuk és néhány percig állni hagyjuk benne. Ezután a forrázó vizet leöntjük róla. Ne hagyjuk benne sokáig, mert a zöldpaprika elázik, megpuhul. A zöldpaprikasalátához a paprikának kissé ropogósnak kell lenni. A forrázásnak csupán annyi a célja, hogy ne maradjon egészen nyers, és esetleges csípősségét tompítsuk. Közben porcelán- vagy zománcozott edényben elkészítjük a salátalét. Annyi vizet teszünk hozzá, hogy ellepje a zöldpaprikát. Megsózzuk, ecetezzük és ízlés szerint esetleg kevés cukorral ízesítjük. Beletesszük a teljesen kihűlt zöldpaprikát és jól elkeverjük benne. Megízleljük, s ha kell, utánasózzuk, ízesítjük. Ne készítsük túl savanyúra. A kész paprikasalátának enyhén savanykéás és kissé csípős ízűnek kell lenni.
Tálalás előtt legalább 2-3 órával készítsük el, hogy a salátaecet jól átjárja a zöldpaprikát.
Paprikasaláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók (10 adag): 1,20 kg zöldpaprika, só, cukor, ecet ízlés szerint.
A paprikák magházát eltávolítjuk (ha nagyon csípős, akkor az erezetét is vágjukki). Alapos megmosás után vékony karikára vágjuk, forró, sós vízzelleforrázzuk, és kb. 10 percig állni hagyjuk a vízben. Ezután leszűrjük, és azidőközben elkészített hagyományos salátalébe tesszük. Tálaláskor meghintjük egykevés finomra vágott petrezselyemzölddel. Azonos módon készíthetünkparadicsompaprikából is salátát, vagy a két fajtából vegyesen, ilyenkorügyeljünk az egyforma szeletelésre. Nyáron, amikor már olcsóbb a paprika,érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni, hűtőszekrényben egy hétig iseltartható.
Paradicsomos kukoricasaláta
Csizmadia Éva Recepttéka
Hozzávalók: 2 doboz konzerv csemegekukorica, 2 nagy paradicsom, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt fehérbors, só.
Elkészítése: Az olajat, borecetet, kevés sóval, borssal fűszerezzük és öntsük rá a gerezdekre vágott, paradicsommal elkevert konzerv csemegekukoricára.
Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal díszítjük és meghintjük finomra vágott petrezselyemzölddel.
Energiatartalom: 1130 kJ
Fehérjetartalom: 5 g
Zsírtartalom: 17 g
Szénhidráttartalom: 25 g
Paradicsomos zöldbabsaláta
Csizmadia Éva Recepttéka
Hozzávalók: 60 dkg konzerv zöldbab, 2 evőkanál ketchup, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál 5%-os ecet, 2 késhegynyi őrölt feketebors, 1/2 csomó metélőhagyma, só.
Elkészítése: Az olajat, a ketchupot, az ecetet jól összekeverjük. Borssal, sóval ízesítjük és ráöntjük a leszűrt zöldbabkonzervre. Összekeverjük és meghintjük apróra vágott metélőhagymával. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Energiatartalom: 660 kJ
Fehérjetartalom: 4 g
Zsírtartalom: 10 g
Szénhidráttartalom: 12

Paradicsomsaláta
Hozzávalók: 60 deka paradicsom, fél deci ecet, kis csomó metélőhagyma, zöldpetrezselyem, evőkanál olaj, töröttbors, só, 2 deka cukor.
A paradicsomsalátához mindig szép, középnagyságú paradicsomot válasszunk ki. Fontos, hogy ne legyenek éretlenek, de túl érett vagy puha paradicsomokat se használjunk fel, mert az ilyet nem lehet szépen szeletelni. A paradicsomok lehetőleg egyforma nagyságúak legyenek, mert így a paradicsomszeletek is szép egyforma nagyságúak lesznek.
A paradicsomot megtisztítjuk, jól megmossuk és egy pillanatra forrásban levő vízbe tesszük. Onnan kivéve héját lehúzzuk, szép egyenletes, vékony szeletekre vágjuk és ízlésesen elrendezzük az üveg- vagy porcelán salátástálon. Megsózzuk, gyengén megborsozzuk és megszórjuk kevés finomra vágott metélőhagymával és zöldpetrezselyemmel. Közben az ecetet kevés vízzel elkeverjük, megsózzuk és ízlés szerint gyengén cukrozzuk. Ezzel a lével megöntözzük a paradicsomsalátát.
Tetejére egy kevés olajat csepegtetünk.
Paradicsomsaláta

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyemzöld,só, cukor, ecet, őrölt bors és olaj ízlés szerint.
A paradicsomot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, bőrét könnyedén lehúzzuk,és vékonyan felkarikázzuk. Enyhén cukros, ecetes salátalevet készítünk, amelyetsóval, borssal ízesítünk, végül hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát. Ebbea salátalébe keverjük a felszeletelt paradicsomot, és tetejét olajjalmegpermetezzük.
A paradicsomot óvatosan keverjük a salátalébe, hogy a szeletek ne törjenekössze. Hűtőszekrényben kb. 2 óra hosszat érleljük. Tálaláskor a tetejétmegszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Ez az elkészítési mód álllegközelebb a magyar ízléshez.
Paradicsomsaláta túróval

Hozzávalók: 60 dkg paradicsom, 25 dkg túró, 2,5 dl tejföl, 1 csomag metélőhagyma, 2 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 csomó petrezselyem, 2 cl ecet, 5 dkg cukor.
A paradicsomot megtisztítjuk, felszeleteljük és elkészítjük salátának. A túrót szitán áttörjük, tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágott fűszernövényeket és a fűszereket. Tálaláskor a paradicsomsalátát meglocsoljuk a túróöntettel.
Patisszonos vegyes saláta
(Vacsorasaláta 4 személyre)

Hozzávalók: 50 dkg patisszon, 4 dl kefír, 4 db kemény paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor kapor, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg juhtúró, 1 szál sárgarépa, 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, csipetnyi cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott evőkanál só.
A patisszont hámozás után magjától megtisztítjuk, és gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, vagy lereszeljük. Megsózzuk, és 20 percig hagyjuk állni. Közben a sárgarépát tisztítás után ugyancsak felaprítjuk a patisszonhoz hasonlóan, a paradicsomot apró kockákra wágjuk, a vöröshagymát pedig vékony karikákra metéljük. Megsózzuk. Salátástálba öntjük a kefírt, simára keverjük a juhtúróval, majd hozzáadjuk az olajat és a mustárt. Megborsozzuk, a zúzott fokhagymával és a cukorral ízesítjük. Beleforgatjuk az összes zöldséget.
Rászórjuk a megmosott, lecsurgatott és finomra aprított kaprot, ezután jól összekeverjük. Lefedjük, és a hűtőszekrényben lehűtjük.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Pikáns hússaláta (téli)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 25 dkg főtt, sovány marhahús, 20 dkg főtt cékla, 20 dkg főttzeller, fél szál nyers torma, 1 dl tejföl, 1 citrom, 1 kubainarancs, fél tubus natúr majonéz, só, őrölt bors, fél csomózellerzöld.
A marhahúst a céklával és a zellerrel együtt vékony csíkokra vágjuk. Egy tálbana tejfölt, a majonézt, a kicsavart narancs és citrom levével simára keverjük.
Az összevágott nyersanyagokat a megreszelt tormával együtt a tálba keverjük, ésízesítjük. A hússaláta tetejét finomra vágott zellerzölddel megszórvahűtőszekrényben kb. 1 órán át érleljük.
Póréhagyma-saláta

Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, zsó, kávéskanál citromlé, három kávéskanál olaj.
A hagyma külső hártyáját lehúzzuk és zöldjéből 5 cm-t hagyunk csak rajta.
Ezután 1 mm vastag szeletekre vágjuk, megömtözzük citromlével, olajjal és megsózva legalább egy órán át állni hagyjuk.
Pritaminos gombasaláta

Hozzávalók:  50 dkg sampinyon gomba, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1-1 késhegynyi pirospaprika és őrölt bors, 2-2 evőkanál pritamin és paradicsompüré, 1 kávéskanál porcukor, 1 babérlevél, kakukkfű, 1/2 citrom, 5 cl fehérbor, só.
Elkészítése: A finomra vágott hagymát olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a megmosott, cikkekre vágott gombát. Babérlevelet, kakukkfüvet, citromlevet, egészben hagyott citromhéjat beletéve, paprikával, borssal megszórjuk és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. Azután a babérlevelet és citromhéjat kivesszük. Hozzákeverjük a pritamint, a paradicsompürét, a cukrot és a fehérbort. Rövid ideig főzzük, majd lehűtjük.
Energiatartalom: 830 kJ
Fehérjetartalom: 8 g
Zsírtartalom: 13 g
Szénhidráttartalom: 10 g

Rakott cukkini

Hozzávalók: 2-3 db közepes méretű cukkini, 1 tasak Bolognai spagetti alap, 30 dkg kifilézett csirkemell, 20 dkg csuszatészta, 10 dkg laskagomba, 2 dkg margarin, 15 dkg trappista sajt, kevés ételízesítő.
A csirkemellet felcsíkozzuk, a cukkiniket és laskagombát alaposan megmossuk, feldaraboljuk. A csuszatésztát enyhén sózott vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, kevés olvasztott margarinban előpirítjuk. A bolognai alapot csomómentesen kikevejük kevés vízzel, hozzákeverjük a kifőtt csuszatésztát, az elősütött húst, a laskagombát és a felkarikázott cukkinit. Lazán, az anyagokat nem törve, átkeverjük. Egy kikent tűzálló tálba halmozzuk és a tetejét meghintjük reszelt sajttal. Előforrósított sütőben aranysárgára sütjük.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2800 kJ/ 760 kcal
Reszelt káposztasaláta
(4 személyre)

Hozzávalók: 40 dkg fejeskáposzta, 1 nagy szál sárgarépa, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál ecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött bors.
A megtisztított és torzsájától megfosztott káposztát almareszelőn lereszeljük.
A sárgarépát lekaparjuk, és ugyanolyan lyukú reszelőn ugyancsak lereszeljük.
Összekeverve beletesszük egy tésztaszűrőbe, és forrásban lévő vízbe merítjük.
Az újraforrástól kezdve 2 percig főzzük, majd a vízből kiemelve lecsurgatjuk.
Közben a mazsolát megtisztítjuk, és a forró vízbe belemerítjük, hogy kissé felpuhuljon. A saláta levét elkészítjük: az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport összekeverjük 2-3 evőkanál vízzel, majd beleforgatjuk a káposztás sárgarépát és a mazsolát. Az egészet alaposan összekeverjük, és lefedve néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
Elkészítési ideje: kb. 40 perc.
Reteksaláta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: két csomag retek (vagy egy nagy feketeretek), só, törött bors, citromlé, metélőhagyma.
A megtisztított retket vékonyan fölszeleteljük, besózzuk és állni hagyjuk.
Közvetlenül tálalás előtt megöntözzük citromlével, enyhén megborsozzuk és a tetejére apróra vágott metélőhagymát hintünk.
Reteksaláta
(4 személyre)

Hozzávalók: 3 csokor piros hónapos retek, 1 dl sűrű majonéz, 2 dl kefír, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 púpozott teáskanál paradicsompüré, fél citrom leve, kevés porcukor, ízlés szerint só és törött fehér bors.
A retket szárától megtisztítjuk, majd megmossuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük. (Nem hámozzuk meg!) Megsózzuk, és 15 percig hagyjuk állni. Közben a majonézt simára keverjük a kefírrel és a paradicsompürével, majd a citromlével, a sóval, a cukorral és a borssal ízesítjük. A megtisztított és vékony karikákra vágott zöldhagymát zöldjével együtt beleforgatjuk a mártásba, és hozzáadjuk a reszelt retket. Befedjük, majd a hűtőszekrényben legalább 2 órán keresztül érleljük.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Rokfortos kelbimbó

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött kelbimbó, 15 dkg márványsajt, 1 pohár tejföl, 1csomó metélőhagyma, 1 citrom, só, őrölt bors, köménymag ízlésszerint.
A mélyhűtött kelbimbót felengedés nélkül sóval és köménymaggal ízesített vízbenpuhára főzzük, majd leszűrjük (színét megőrzi, ha egy késhegynyiszódabikarbónát teszünk a vízbe). Ha kihűlt, minden darabot félbevágunk ésösszekeverjük az áttört rokfortból tejföllel és egy kevés citromlével, valaminta fűszerekkel ízesített öntettel. Tetejét finomra vágott metélőhagymávalmegszórjuk, és tálalásig a hűtőszekrényben érleljük.
Rozmaringos cukkini vajban párolva
Magyar Konyha: Tárlatvezetés egy képzelt zöldségkiállításon
Hozzávalók: 1,2 kg cukkini, 6 dkg vaj, 1 dkg rozmaring, 1 dl fehér bor, só.
A jól megmosott cukkinit a zöld héjával együtt 3-4 cm-es darabokra vágjuk, majd cikkekké szeleteljük. Forró vajba tesszük, meghintjük rozmaringgal, ráöntjük a bort és megsózzuk. Fedővel letakarva 5-6 percig pároljuk, majd fedő nélkül a levét elpárologtatjuk. Sült szárnyasokhoz kiváló köret.
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1218 kJ/ 290 kcal
Sajtos sonkasaláta
(4 személyre)

Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt sonka (lehet bármilyen kicsontozott főtt füstölt hús), 10 dkg trappista sajt, 2 db nagy alma, 1 csokor zöldhagyma zöld szárával együtt, 1 csokor piros hónapos retek, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db tojás, késhegynyi pástétomfűszer, 1 kupica konyak, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál mustár, kevés citromlé, csipet cukor.
A saláta mártásához a majonézt simára keverjük a tejföllel, a mustárral, a konyakkal, a citromlével és a fűszerekkel, majd belekeverjük a megtisztított, megmosott és apróra vágott hagymazöldet. Belekeverjük a nagyon apró kockákra vágott sonkát, a sajtot, a megmosott, kicsumázott és felkockázott almát, a keményre főzött és meghámozott, kockákra vágott tojást, a felszeletelt piros retket, valamint a megtisztított és vékonyra karikázott zöldhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük, majd lefedve legalább egy napra a hűtőszekrényben állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra.
Sajtos, gyümölcsös saláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 kis üveg aszalt szilva vörös borban, fél doboz mandarinbefőtt, 20dkg szőlő (fehér és piros vegyesen), 2 alma, 2 Alexander-körte, 2citrom, 20 dkg márványsajt, 2 dl tejszín, 5 dkg dió, só, őröltfehérbors, őrölt szerecsendió ízlés szerint.
A konzerv gyümölcsöket leszűrve mély üvegtálba helyezzük, hozzáadjuk amegmosott fehér és piros szőlőszemeket, valamint a kockára vágott almát, körtétés a márványsajtot. Egy kevés sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítjük,végül egy pohár hideg, nyers tejszínnel meglocsolva összekeverjük. A salátatetejét megszórjuk gorombára vágott dióval. Kb. 2 órára hűtőszekrénybeállítjuk, hogy az ízek összeérjenek. A leszűrt leveket összekeverjük, egy kevészselatin (kb. 1 dkg) hozzáadásával gyümölcskocsonyát készíthetünk, amelyet egytálcára kiöntve megdermesztünk. Mintás kiszúrókkal vagy késsel különböződíszítőelemeket vághatunk belőle, amelyeket a saláta tetejére helyezünk.
Salátatekercs
(4 személyre)

Hozzávalók: 1 nagy fej saláta, 10 dkg rokfort, 1,5-2 dl kefir, 2 főtt tojás, 5-5 dkg reszelt füstölt sajt és margarin, 1 csokor snidling vagy friss kapor, ízlés szerint só és törött fehér bors.
Előkészítése: a salátát levelekre bontom, megmosom, lecsöpögtetem. Közben a snidlinget vagy kaprot finomra vágom, a rokfortot villával összenyomom. A főtt tojást meghámozom és összetöröm. Elkészítése: keverőtálba öntöm a kefir felét, rászórom a zöldfűszert, megsózom, megborsozom, hozzáadom a tojást és a sajtot. Habosra keverem. Ha szükséges, a megmaradt kefirt apránként beleöntöm, hogy kenhető, de ne lágy krém legyen belőle. (Ha szemcsés a massza, egy púpozott evőkanálnyit kiveszek belőle és megmelegítem, majd visszaöntöm a többihez, így teljesen simára keverhető.) Egyenként megkenem vele a salátaleveleket, és szorosan feltekerem. A tekercseket tálcára rakom, befedem, és hűtőszekrényben jól lehűtöm. Kínálni való finomság, vagy vacsora barna kenyérrel és retekkel.
Elkészítése ideje: 30 perc,
1 adag: 226 kcal (949 kJ),
megfizethető, egyszerű
Salátavacsora
(4 személyre)

Hozzávalók: 30 dkg dióbél, 25 dkg cukor, 15 dkg liszt, 10 dkg sárgabaracklekvár, 4 tojás, 1 citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só; a tetejére 5 dkg bevonó csokoládé; a sütőlemezhez 2 dkg vaj és 4 dkg zsemlemorzsa.
Előkészítése: a sütőlemezt bevajazom és morzsával behintem. A diót megdarálom. A tojást szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A csokoládét egy evőkanál vízzel felolvasztom, és melegen tartom. Elkészítése: a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverem, majd hozzáadom a sót és a citromhéjat. Apránként belekeverem a citromlevet. A tojásfehérjét habbá verem, a tojássárgás cukorral összeforgatom, ezután óvatosan belekeverem a diót és a lisztet. A masszát habzsákba vagy levágott végű nejlonzacskóba töltöm, amelyből – egymástól másfél centi távolságra – kis halmokat nyomok a sütőlemezre. Előmelegített, forró sütőben megsütöm. Ha elkészült, késpengével alányúlok, és leszedem a lemezről. Ha már nem meleg, egyet-egyet a lekvárral összeragasztok, és az olvasztott csokoládéval megcsíkozom.
Elkészítése ideje: 70 perc,
az összes: 3428 kcal (14397 kJ),
megfizethető, közepesen munkaigényes
Sárgarépasaláta

Hozzávalók: 4 csokor friss, gyenge sárgarépa, 2 csokor zöldhagyma  szárával együtt, 4 gerezd fokhagyma, 1 húsos vastag zöldpaprika, 2  csokor friss kapor, 4 evőkanál olívaolaj, ecet, só (ízlés szerint).
A megmosott, karikára szeletelt sárgarépát egy pillanatra forrásban  lévő vízbe dobjuk és az újraforráskor azonnal le is szűrjük.
(Legegyszerűbb, ha tésztaszűrőben lógatjuk bele a forrásban lévő  vízbe.) A sárgarépát salátástálba öntjük. Hozzátesszük a megmosott,  kicsumázott, és kockára vagdalt zöldpaprikát, valamint a tisztított,  felkarikázott zöldhagymát. Ecettel, olajjal, kevés vízzel ízes  salátalevet készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra  metélt zöldhagymaszárat, majd megsózzuk és rálocsoljuk a salátára.
Jól átkeverjük, ezután lefedve berakjuk a hűtőszekrénybe. Legalább  fél napig érleljük, de az sem baj, ha két napig áll, mielőtt az  asztalra kerülne.
Sonkás kínaikel-saláta

Hozzávalók: 50 dkg kínai kel, 20 dkg gépsonka, 4 adag vinaigrette-mártás, 1citrom, 10 dkg paradicsom, 1 csomó metélőhagyma, só, köménymagízlés szerint.
A megmosott kínai kelt finommetéltre vágjuk, és sós, köménymagos, enyhéncitromos vízzel leforrázzuk. Kb. 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrve egytálban összekeverjük a finomra vágott sonkával és a vinaigrette-mártással.
Tetejét paradicsomszeletekkel díszítjük, és megszórjuk finomra vágottmetélőhagymával. Azonnal is fogyasztható.
Sóskás újburgonya-saláta
(Vacsorasaláta, 4 személyre)

Hozzávalók: 20 dkg sóska, 50 dkg újburgonya, 4 dl kefír, 1 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, kevés cukor, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint só.
A sóskát tisztítás után apróra vágjuk, és turmixgépbe tesszük. Ráöntjük a tejet, és péppé zúzzuk. Utána salátástálba öntjük, hozzákeverjük a kefírt, a zúzott fokhagymát, a cukrot, a törött borsot és a sót. Hűtőbe tesszük. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd még melegen belekeverjük a sóskás mártásba. Hagyjuk, hogy az egész kihűljön, ezután befedve tesszük néhány órára a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt még egyszer átkeverjük, és pirított kenyérszeletekkel kínáljuk.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.
Spanyol saláta

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 25 dkg zöldbab, 30 dkg paradicsom, 1 szál póréhagymavagy 1 csomó újhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, kb. másfél dlolaj, só, ecet, őrölt bors ízlés szerint.
A megmosott és megtisztított gombát cikkekre vágjuk, majd egy kevés olajbanmegpároljuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágva sós vízben megfőzzük(konzervet is használhatunk), és mindkettőt lehűtve tálba tesszük. Ameghámozott paradicsomot cikkekre vágva adjuk hozzá. Ecettel, olajjalsalátalevet készítünk, fűszerezzük, a tálba vegyítjük, és a finomra vágottpetrezselyemzölddel együtt jól összekeverjük. Tetejét megszórjuk a vékonyanfelkarikázott póré- vagy újhagymával, amely egyben a saláta díszítése is.
Spárgasaláta

Hozzávalók: 1 kg spárga, két tojásból készült francia majonéz, 2 dl tejföl, só, cukor.
A meghámozott, hüvelyknyi darabokra vágott spárgát enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük, majd szitán lecsurgatjuk. Végül összekeverjük a tartármártással és jól lehűtve tálaljuk. Nagyon szép, ha a tálat fejessalátalevelekkel béleljük ki és úgy öntjük bele a majonézes spárgát, a tál közepére pedig a salátaszívet szúrjuk díszítésül.
Sültpaprika-saláta
(4 személyre)

Hozzávalók: 10-12 db húsos zöldpaprika, 3-4 evőkanál salátaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint ecet, cukor, só.
A zöldpaprikát sütőlemezre rakjuk, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Erős lángon addig sütjük, amíg a paprikák héja pöndörödni, ráncosodni kezd. Ezt lehántjuk, a "meztelen" paprikát felvágjuk, csumáját és magházát eltávolítjuk, végül felszeleteljük. (A paprikákat megsüthetjük a villanytűzhely platniján vagy a gáztűzhely rózsájára tett fémlapon is.) A salátaléhez 2 deci vízbe ízlés szerinti mennyiségű ecetet, cukrot, sót keverünk, és a borssal is elkeverve, ráöntjük a még meleg paprikaszeletekre. Többször megkeverjük, majd befedjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután a hűtőszekrénybe rakjuk. Közvetlen tálalás előtt a léből kiszedjük a paprikaszeleteket. Lapos tálra rakjuk, ráöntjük az olajat, és kevés borssal meghintve tesszük az asztalra. Bármilyen hús mellé kiváló saláta, de akár sült krumplihoz is adhatjuk.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc.
Svéd gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 15 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 3 evőkanálparadicsompüré, 1 citrom, 5 cl fehér bor, fél csomópetrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, babérlevél ízlés szerint.
A gombát váltott vízben többször alaposan megmossuk, megtisztítjuk, majdegyenletes apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát az olajbanmegpároljuk, hozzáadjuk a gombát, majd a paradicsompürét. Sóval, borssal ésbabérlevéllel ízesítjük. Pikáns ízét a fehér bor és egy kevés citromlémértéktartó használatával adjuk meg. Addig pároljuk, amíg a gomba feleslegesleve el nem fő. A tűzről levéve lehűtjük, és hidegen, tetején egy finomravágott petrezselyemzölddel megszórt citromszelettel tálaljuk.
Szárnyashús-saláta

Hozzávalók: 20 dkg főtt vagy sült szárnyashús (kicsontozva), 20 dkg burgonya, 5 dkg zeller, 10 dkg alma, 10 dkg majonéz és az ízesítéshez egy kevés mustár, porcukor, citrom vagy tárkonyecet, petrezselyemzöld, só.
A kicsontozott szárnyashúst (bőre nélkül) metéltre vágjuk. A héjában főtt burgonyát és zellert, valamint az almát meghámozzuk, magházát kivesszük és szintén vékony szeletekre vágjuk. Az egészet elkeverjük a majonézzel, ízesítjük egy kevés mustárral, porcukorral, citrommal vagy tárkonyecettel, szükség szerint sóval és vágott petrezselyemzölddel. Tálalásig a hűtőszekrénybe tesszük (zeller helyett karikára vágott főtt tojást is tehetünk a salátára). A felhasznált szárnyas nevétől függően nevezzük csirke-, jérce-, pulyka-, stb. salátának.
Szegedi halsaláta

Hozzávalók: 30 dkg filézett, főtt hal (ponty, tonhal), 30 dkg zöldpaprika, 20dkg paradicsom, 1 dl olaj, 1 csomó metélőhagyma, 1 kis dobozVitapric, 2 kemény tojás, fél fej saláta, só, ecet, őrölt borsízlés szerint.
A friss zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, sós vízzel leforrázzuk, leszűrjük,és kihűtjük. A meghámozott paradicsomot szintén kockákra vágjuk a főtt hallalegyütt. Mély tálban az olajat a Vitapric-kel, a finomra vágott metélőhagymávalés kevés ecettel simára keverjük, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a halat,a paprikát és a paradicsomot, és jól összekeverve tálalásig hűtőszekrénybenérleljük. Egy kerek üvegtálat a megmosott salátalevelekkel lefedünk,ráhalmozzuk a halsalátát, és tetejét karikára vágott tojásszeletekkeldíszítjük.
Szezámmagos paradicsomsaláta

Hozzávalók: 80 dkg kemény paradicsom, 10 dkg juhtúró, 4 dl kefír, 5  dkg szezámmag, 1 citrom leve, 3 evőkanál olaj (lehetőleg salátaolaj),  1 fej vöröshagyma, só, törött bors (ízlés szerint).
A szezámmagot teflon serpenyőbe szórjuk és állandó keverés közben  világosra pirítjuk. A kefírbe belekeverjük a juhtúrót, a pirított  szezámmagot, a citrom kipréselt levét, az olajat, és megsózzuk,  megborsozzuk. Jégbe hűtjük. A paradicsomot megmossuk és egyforma kis  kockákra aprítjuk, majd salátástálba öntjük. A megtisztított  vöröshagymát egészen finomra vágjuk, kissé megsózzuk, ezután  rászórjuk a paradicsomra. A szezámos mártással nyakonöntjük, jól  átforgatjuk, de ügyeljünk arra, hogy kíméletesen keverjük, különösen azért, mert a paradicsom összetörik. Jól lefedve hűtőszekrényben érleljük  egy-két órán keresztül. (Jó, ha lukullusz paradicsomból készül a saláta,  az nem törik össze olyan könnyen.)
Tavaszi almasaláta
(4 személyre)

Hozzávalók: 1 kis fej saláta, 2 nagy savanyú alma, 2 közepes nagyságú ecetes uborka, 2 dl kefir, 1 dl majonéz, 3 evőkanál száraz fehérbor, 1 csokor kapor, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, ízlés szerint só és csipetnyi porcukor.
Előkészítése: a majonézbe belekeverem a kefirt, bort, sót, őrölt fehér borsot és a megmosott, apróra vágott kaprot. Kevés cukorral ízesítem. Almareszelőn lereszelem az ecetes uborkát és a megmosott, kicsumázott héjas almát. A salátát leveleire szedem, megmosom, leszárítom, és kis darabokra tépkedem. Felhasználásig befedve teszem hűtőszekrénybe. Elkészítése: az uborkát meg az almát beleforgatom a mártásba. Jól átkeverem és lehűtöm. Közvetlenül tálalás előtt beleforgatom az összetépkedett salátaleveleket.
Elkészítése ideje: 30 perc,
1 adag: 224 kcal (940 kJ),
megfizethető, egyszerű
Tejfölös saláta

Hozzávalók: egy nagy fej saláta, egy tojássárgája, 1 dl olaj, fél deciliter fehér bor, kávéskanál mustár, kávéskanál porcukor, csipetnyi só, pár csepp citromlé, egy evőkanál reszelt vöröshagyma, 2 dl tejföl, egy gerezd fokhagyma, 10 dkg rokfort sajt, só, törött bors.
A tojássárgájába habverővel cseppenként belekeverjük az olajat, a mustárral, sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, felengedjük a borral és belekeverjük a tejfölt, hagymát, a megtört fokhagymát meg a villával összenyomott sajtot. A salátát leveleire szedjük, megmossuk és nemcsak lecsöpögtetjük a szitán, de konyharuhába tekerve ki is nyomkodjuk belőle a vizet. Ezután laskára vágjuk, hogy villával is könnyen fogyasztható legyen. Közvetlenül tálalás előtt leöntjük a jégbe hűtött mártással.
Tejfölös-hagymás bab
(4 személyre) 

Hozzávalók: 30 dkg szárazbab, 2 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 evőkanál ételízesítő.
Előkészítése: a megmosott babot előző este beáztatom. Másnap annyi új vízben, amennyi ellepi, puhára főzöm. Közben a hagymát apró kockákra vágom. Elkészítése: a forró olajon zsemleszínűre pirítom a lisztet, majd belekeverem a hagymát, és további egy percig együtt pirítom. A bab főzőlevét ráöntöm, és folytonos kevergetés közben sűrűre főzöm. Beleszórom az ételízesítőt, belekeverem a tejföl kétharmadát, hozzáadom a főtt babot, és jól összeforralom. Végül a megmaradt tejföllel meglocsolom, és forrón tálalom. Sült virslivel vagy kolbásszal teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: 60 perc,
1 adag: 270 kcal (1134 kJ),
megfizethető, egyszerű
Tejszínes-majonézes gombasaláta

Hozzávalók: 50 dkg sampinyon gomba, 1/2 citrom, 4 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejszín, 1 csipet cukor, 1 kávéskanál ecetes tárkonylevél, 1 kávéskanál mustár, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 késhegynyi őrölt bors, só.
Elkészítése: A megmosott, csíkokra vágott gombát, sós, citromos vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük tejszínnel hígított majonézzel, amit kevés cukorral, borssal, sóval, finomra vágott tárkonylevéllel,
petrezselyemzölddel és citrom levével ízesítünk.
Energiatartalom: 890 kJ
Fehérjetartalom: 8 g
Zsírtartalom: 18 g
Szénhidráttartalom: 5 g
Téli vitaminsaláta

Hozzávalók: 25 dkg hordós káposzta, két pár virsli, három ecetes uborka, két alma, egy sárgarépa, két tojásból készült francia majonéz, 2 dl tejföl.
A kinyomkodott káposztát összekeverjük a karikára vágott uborkával, a meghámozott, kockára vágott almával, fölszeletelt virslivel és a reszelt sárgarépával. Leöntjük a tejföllel hígított majonézzel és egy-két óra múlva fogyasztjuk (készíthetjük kemény tojásból készült tartármártással is, akkor belevágjuk kockára a keménytojások fehérjét is).
Téli vitaminsaláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 20 dkg tisztított sárgarépa, 20 dkg tisztított zeller, 40 dkgnyers, reszelt vöröskáposzta, 2 alma, fél üveg gyöngyhagyma, 2citrom, kb. másfél dl olaj, 2 evőkanál méz, só, őrölt fehérbors ésszerecsendió ízlés szerint.
A megtisztított sárgarépát, zellert, vöröskáposztát az almával együtt nagylyukú reszelőn lereszeljük. Közben egy mély tálban elkészítjük az öntetet. Acitromok kicsavart levét először a mézzel, majd hozzáadva az olajat is, simárakeverjük. Megfűszerezzük és összekeverjük a reszelt alapanyagokkal.
Hűtőszekrényben kb. 1-1,5 órán át érni hagyjuk.
Tonhalsaláta
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 30 dkg főtt tonhal, 20 dkg főtt zeller, 20 dkg alma, 10 szemgyöngyhagyma, 10 szem kapribogyó, fél tubus kapros majonéz, 1citrom, fél csomó kapor, só, őrölt bors ízlés szerint.
A majonézt egy tálba nyomjuk és egy fél citrom levével, sóval, borssalutánaízesítjük. A főtt és kihűlt halat, zellert, almát (hámozatlanul) apró,egyenletes kockákra vágjuk és a gyöngyhagymával, valamint a kapribogyóvalegyütt a majonézzel összekeverjük. A saláta tetejét vékony citromkarikákrahelyezett, friss kaporlevelekkel díszítjük.
Töltött mangoldlevelek
Magyar Konyha: Tárlatvezetés egy képzelt zöldségkiállításon
Hozzávalók: 80 dkg mangold, 40 dkg borjúhús, 2 db tojás, 8 dkg rizs, 3 g törött bors, 2 g szerecsendió, 3 dkg vaj, 5 dl csontlé, 2 dl tejföl, 1 db tojássárgája, 10 dkg reszelt sajt, só.
A mangoldot enyhén sós, forrásban lévő vízzel leforrázzuk. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, majd egy tiszta asztalkendővel szárazra itatjuk. Kettesével kiterítve a töltéshez, előkészítjük. A sovány borjúhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a tojást és a párolt rizst és jól összedolgozzuk. Őrölt fehér borssal, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd ezzel a töltelékkel a leveleket megtöltjük. Összegöngyöljük és egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. Csontlét vagy húslevest öntünk rá és letakarva, a sütőbe téve 20-25 percig pároljuk. Ezután a tejföllel összekevert reszelt sajttal és tojássárgájával leöntjük és a sütőbe visszatolva, még néhány percig sütjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 2260 kJ/ 358 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei olaszrizling
Túrós kagylósaláta
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 2 doboz kagylókonzerv, 35 dkg túró, 1 dl tejszín, 1,5 dl majonéz, 1 dkg só, 1 g őrölt bors, 1 fej fejessaláta, 4 db tojás.
A tojásokat megfőzzük, tisztítjuk, negyedekbe vágjuk. A fejessalátát megmossuk, a nagyobb levelekkel üvegtálakat díszítünk, a többit metéltre vágjuk. A kagylókonzervet kibontjuk, leszűrjük a levét. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a majonézt, az ízesítőanyagokat és annyi tejszínt, hogy mártás sűrűségű legyen. A mártáshoz keverjük a darabolt anyagokat és a kagylót. A salátával díszített üvegtálakra tálaljuk.
Uborkás burgonyasaláta
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: fél üveg kovászos (vagy vizes vagy csemege) uborka, 25 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 4 dl kefír, kevés só és kevés cukor.
A burgonyát héjában megfőzzük, majd még melegen meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Az uborka levét leszűrjük, és ráöntjük a burgonyára. A vöröshagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, és megsózva 15 percig hagyjuk állni, majd hozzátesszük a burgonyához. Az uborkát nagyon vékony karikákra vágjuk, és mély tálba tesszük. Egy óra múlva a kihűlt burgonyát leszűrjük a léből, az uborkához tesszük, majd a megsózott és megédesített kefírt is ráöntjük. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és befedve tesszük be a hűtőszekrénybe egy napra, hogy jól összeérjenek az ízek.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra.
Uborkasaláta
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 80 deka uborka, 1 deci ecet, 3 deka porcukor, 3 gerezd fokhagyma, só, töröttbors, pirospaprika ízlés szerint.
Az uborkát megtisztítjuk. Különös gonddal ügyeljünk arra, hogy ne legyen közöttük keserű. Ezért az uborkák végeit levágjuk, megízleljük, és ha keserű, mindaddig levágunk belőle, míg az íze nem kifogástalan. Ezután jól megmossuk, majd egyenletes vékony szeletekre vágjuk vagy uborkagyalun legyaluljuk.
Megfelelő nagyságú porcelán- vagy zománcozott tálba téve megsózzuk, elkeverjük és kb. 2-3 órán át állni hagyjuk a sóban. Közben elkészítjük a salátaecetet. Porcelán- vagy zománcozott edénybe kevés vizet teszünk, megsózzuk, ecetezzük, ízlés szerint esetleg kevés cukorral ízesítjük.
Kevés megtisztított, összezúzott és finomra vágott fokhagymát is teszünk bele, jól elkeverjük. Ezután az uborkát jól kicsavarjuk és belekeverjük a salátaecetbe. Megízleljük, s ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük és tálalásig félretesszük.
Tálaláskor ízlés szerint kevés pirospaprikával vagy töröttborssal (esetleg mindkettővel) megszórjuk, meghintjük apróra vágott metélőhagymával vagy finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Tetejét - aki szereti - kevés olajjal megöntözzük. Tejföllel leöntve is tálalhatjuk.
Uborkasaláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 2 kis szál kígyóuborka, 4 darab közepes nagyságú ecetes  (csemege) uborka, 4 db tojás, 5 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött  feketebors, 1 mokkáskanál porcukor, 1 csokor friss kapor, ecet, só  (ízlés szerint).
A megmosott, héjas uborkát és az ecetes uborkát együtt legyaluljuk  vagy vékony karikára szeleteljük és salátástálba tesszük. A tojásokat  keményre főzzük és meghámozva kis kockára vágjuk. A kaprot megmossuk,  lecsurgatjuk és nagyon finomra metéljük. Olajból, ecetből, nagyon  kevés vízből öntetet keverünk, hozzáadjuk a kaprot, megsózzuk,  megborsozzuk, és a cukorral ízesítjük. A tálat jól lefedjük és a hűtőszekrényben három órán keresztül érleljük. Közben néhányszor  megkeverjük. Hidegen tesszük az asztalra.
Uborkasaláta túrókrémmel
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 50 dkg salátauborka, 2 dkg só, 3 cl ecet, 3 cl olaj, 5 dkg cukor, 15 dkg túró, 1,5 dl tejföl, 1 dkg fokhagyma.
Az uborkát megtisztítjuk, felszeleteljük és besózzuk. Elkészítjük a fokhagymás-olajos salátaöntetet, ebbe tesszük a sóból levet engedett és kinyomott uborkát. Egy-két órát a lében hagyjuk állni a salátát, majd előhűtött
üvegtálra tálaljuk. Túrót szitán áttörünk, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük és a salátára öntjük.
Új-zélandi spenót franciásan
Magyar Konyha: Tárlatvezetés egy képzelt zöldségkiállításon
Hozzávalók: 1,2 dkgf új-zélandi spenót, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 3 g törött bors, só.
A megtisztított leveleket forrásban lévő, sós vízben leforrázzuk, majd leszűrjük. A megolvasztott forró vajban a spenótot átforgatjuk, zúzott fokhagymával, őrölt borssal, sóval fűszerezzük. Bárány- és ürühúsokhoz adjuk.
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 1193 kJ/ 284 kcal
Vegyes saláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg paradicsom, 25 dkg uborka,  25 dkg hagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 8 evőkanál borecet, 8 evőkanál  narancsdzsúsz, csipet porcukor, törött bors és só (ízlés szerint).
A zöldséget megmossuk. A paprikát kicsumázzuk és vékony csíkokra  vágjuk. A paradicsomot vékony gerezdekre metéljük. Az uborkát csak  megmossuk, de nem hámozzuk meg, és ugyancsak csíkokra aprítjuk. A megtisztított hagymát felkockázzuk. Az összes zöldséget egybeöntjük  és megsózzuk (de nem besózzuk!), Lefedjük és a hűtőszekrényben  legalább egy órán keresztül hagyjuk állni. Közben elkészítjük a  saláta levét: az ecetet és a narancsdzsúszt és az olívaolajat összeöntjük, megborsozzuk és csipet porcukorral ízesítjük. Az öntetet  rálocsoljuk a salátára és jól összeforgatva még egy órán keresztül  érleljük. Tálalás előtt még egyszer átkeverjük.
Vegyes zöldségsaláta
Csizmadia Éva Recepttéka
Hozzávalók: 15-20 dkg konzerv sárgarépa; -zöldbab, -zöldborsó, -spárga, -kukorica, -gomba, 1 kis fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 nagy paradicsom, 3 evőkanál 5%-os borecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, só.
Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát, -zöldbabot, -zöldborsót, -spárgát, -kukoricát, gerezdre vágott -gombát összekeverjük a cikkekre vágott paradicsommal. Az olajból, ecetből, finomra vágott metélő- és lilahagymából, kevés cukorral, sóval öntetet készítünk. Ezzel öntjük le a zöldségeket és összekeverjük.
Energiatartalom: 1000 kJ
Fehérjetartalom: 8 g
Zsírtartalom: 16 g
Szénhidráttartalom: 17 g


Virslis kelsaláta
(Vacsorasaláta, 4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 50 dkg kelkáposzta, 2 pár műanyag borítású virsli, 40 dkg paradicsom, 2 dl kefír, 1 tojássárgája, másfél dl olaj, 3 gerezd fokhagyma, fél citrom leve, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, késhegynyi tört köménymag.
A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk, és vékony csíkokra vágjuk. Forrásban lévő, sós vízbe tesszük, és az újraforrástól számított 3 perc múlva kivesszük a léből. Lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. Közben a saláta mártásához a tojássárgáját a citromlével és a mustárral jól kikeverjük.
Cseppenként hozzáadjuk az olajat (mint amikor majonézt készítünk), közben folyamatosan keverjük. (Robotgéppel néhány perc alatt elkészíthető.) A majonézhez hozzáadjuk a kefírt, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a köménymagot. A paradicsom felét turmixgépben pépesítjük, majd szitán áttörjük.
Az így keletkezett paradicsomlevet hozzáadjuk a kefíres öntethez. Beleöntjük egy salátástálba, beletesszük a kihűlt kelkáposztát és a megmaradt, kis kockákra vágott paradicsomot. A virslit meghámozzuk, és forrásban lévő vízbe téve 5 percig főzzük, ezután nagyon vékony karikákra vágjuk. Még forrón belekeverjük a mártásos salátába. Hagyjuk kihűlni, végül befedve tesszük a hűtőszekrénybe néhány órára, hogy az ízei jól összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 1 óra.
Vitaminos hússaláta (gyors)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött mexikói vegyes zöldség, 25 dkg párizsi vagykrinolin, fél üveg gyöngyhagyma, 4 kemény tojás, 1 citrom, 1 csomópetrezselyemzöld, 1 pohárjoghurt, fél tubus kapros majonéz, só,őrölt bors, salátafűszer-keverék ízlés szerint.
A joghurtot és a kapros majonézt egy mély tálban simára keverjük. A mexikóivegyes zöldséget fagyottan beleöntjük, hozzáadjuk a leszűrt gyöngyhagymát, azapró kockára vágott párizsit vagy krinolint és a kemény tojást. Megszórjukfinomra vágott petrezselyemzölddel, ízesítjük a salátafűszer-keverékkel, egykevés sóval és borssal. Pikáns ízét szűrt citromlével adjuk meg. Végül azegészet jól összekeverjük, és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. A mélyhűtöttzöldség a salátaöntetben fog lassan felengedni. Tetejét keménytojás-szeletekkeldíszíthetjük.
Vitaminsaláta
Csizmadia Éva Recepttéka
Hozzávalók: 15 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzerv ananász, 15 dkg csemege uborka, 15 dkg konzerv kukorica, 5 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só.
Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát és kukoricát, a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát összekeverjük a citrom levével, finomra vágott tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel. Tálaláskor citrommal, almaszelettel és petrezselyemzölddel díszítjük.
Energiatartalom: 1050 kJ
Fehérjetartalom: 3 g
Zsírtartalom: 17 g
Szénhidráttartalom: 22 g
Vitaminsaláta túrós-joghurtos öntettel
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 2 fej fejessaláta, 2 db paprika, 4 db paradicsom, 1 doboz kínai gombakonzerv, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg túró, 2 pohár joghurt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors.
A zöldféléket tisztítjuk és egyenletes darabokra vágjuk, a sárgarépát is. A fejessalátából néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit széles metéltre vágjuk. Az összevágott anyagokat sóval és őrölt borssal ízesítjük.
Üvegtálat salátával díszítünk, beleöntjük a keveréket és meglocsoljuk a túró- és joghurtkeverékkel.
Vöröskáposztasaláta
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 60 deka vöröskáposzta, fél deci ecet, 3 deka cukor, fél G köménymag, só.
A vöröskáposztát megtisztítjuk, torzsáját kivágjuk és eltávolítjuk. A káposztát megmossuk és szép vékony, egyenletes metéltekre vágjuk, vagy káposztagyalun legyaluljuk. Porcelán- vagy zománcozott tálba tesszük. Külön annyi vizet forralunk fel, amennyi a káposztát ellepi, és gyengén megsózzuk. Ha felforrt, ráöntjük a káposztára és fedővel letakarva, benne hagyjuk. Ezután a forró vizet leszűrjük róla és a káposztát kihűtjük.
Közben egy másik porcelán- vagy zománcozott edénybe beletesszük az ecetet és annyi vizet teszünk hozzá, hogy ellepje a leforrázott káposztát. Megsózzuk, köménymagot és kevés cukrot teszünk bele és megízleljük. Ha kell, utánasózzuk, ízesítjük. A salátának enyhén savanykásnak, pikáns ízűnek kell lennie. Ekkor a leforrázott káposztát beletesszük és jól elkeverjük benne.
A vöröskáposzta elkészítésénél ügyeljünk, ne forrázzuk le nagyon és ne hagyjuk túl sokáig forró vízben, mert teljesen elpuhul. A forrázásnak az a célja, hogy a káposzta ne legyen nyers a salátalében.
Vöröskáposztasaláta
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 2 db savanykás alma, 1 kis fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál borecet (vagy egyéb gyenge ecet), 3 evőkanál olaj, 1 teáskanál mustár, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi tört köménymag, 1 mokkáskanál porcukor.
A megtisztított káposztát durva reszelőn lereszeljük és megsózzuk. Jól átkeverjük, és fél óráig állni hagyjuk. Közben az ecetet, olajat, mustárt, sót, törött borsot és köménymagot simára keverjük, és kevés porcukorral fűszerezzük.
Beleforgatjuk a megtisztított és finomra metélt vöröshagymát, meg a megmosott, kicsumázott és héjas, lereszelt almát, végül hozzáadjuk a káposztát is. (Nem szabad kicsavarni a levét, mert értékes vitaminjait öntenénk ki.) Az egészet jól átkeverjük, és lefedve tesszük be néhány órára a hűtőszekrénybe. Nemcsak salátaként, hanem vacsorára is tálalható egy-egy szelet pirított kenyérrel.
Elkészítési ideje: kb. 45 perc.
Zellersaláta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 1 kg zeller, ecet, cukor, só, olaj.
A zellert meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük és ecetes-sós-cukros páclében puhára főzzük. Ebben a páclében hagyjuk kihűlni és tálalás előtt kevés olajat keverünk a levébe.
Zellersaláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 2 nagy zellergumó (40-50 dkg), 3 evőkanál kimagozott  olajbogyó, 4 evőkanál olíva olaj, 1 mokkáskanál törött fehérbors,  ecet, só (ízlés szerint).
A zellert gondosan megtisztítjuk, többször váltott vízben megmossuk.  Gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és egy tésztaszűrőbe rakva lobogó  forró sós vízbe mártjuk és az újraforrástól számított két percig  főzzük. A vízből kiemelve jól lecsurgatjuk és még forrón ráöntjük az  ízes salátalevet. A salátaléhez az olajat összekeverjük annyi ecettel  és vízzel, hogy kellemesen savanykás, de ne túl savanyú legyen,  megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a közben nagyon finomra  vágott olajbogyót. A salátalé ne legyen több másfél-két decinél. Tálaláskor a saláta tetejére egész olajbogyókat teszünk díszítésül.
Jól lehűtve tálaljuk.
Zöldbab krémmártással
(4 személyre)
Pelle Józsefné A Tojáskonyha ÁBC-je
Egy kg megtisztított, egy cm-es darabokra vágott, sós vízben főtt zöldbabot -vagy egy literes zöldbabkonzervet - leszűrünk és lecsurgatunk. Négy tojást habosra keverünk 2-3 evőkanál tejföllel, megsózzuk, vágott zöldpetrezselymet szórunk bele és elvegyítjük a leszűrt babbal. Az egészet egy kizsírozott tűzálló tálba tesszük és gyenge tűzön addig kevergetjük, amíg a tojásos mártás megsűrűsödik. Tálaláskor a tetejét meglocsoljuk tejföllel és megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel. Petrezselyem helyett friss vágott kaporral is ízesíthetjük. Tükörtojást adhatunk hozzá.Egy adag 200 kalóriát tartalmaz.
Zöldbabsaláta
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 25 dkg burgonya, 25 dkg apró szemű  paradicsom, 2 darab narancs, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál  törött feketebors, só, citromlé (ízlés szerint).
A megmosott és letisztított zöldbabot nagyon kevés sós vízben majdnem  puhára pároljuk. A burgonyát héjában megfőzzük és vékonyra  karikázzuk. A megmosott paradicsomokat felnégyeljük. A narancsokat meghámozzuk. Az egyiket kis kockára vágjuk, a másikat pedig felkarikázzuk. A zöldségeket salátástálba rakjuk és hozzátesszük a narancskockákat. Hűtőszekrényben előhűtjük. A saláta öntetéhez citromlevet kevés vízzel, sóval, borssal összekeverünk, majd hozzáadjuk a megmosott és nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet.
Az öntetet rálocsoljuk a salátára, majd a félretett narancskarikákat rárendezzük a tetejére és jól behűtve kínáljuk. 
Zöldhagyma-saláta
(4 személyre)
Frank Júlia Ötletfazék
Hozzávalók: 2 csokor zöldhagyma a zöldjével együtt, 10 dkg párolt rizs (maradék rizsköret is jó), 4 dl kefír, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, fél citrom leve, 1 mokkáskanál porcukor, késhegynyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só és törött fehér bors.
Az olajat, a mustárt, a citromlevet, a porcukrot, a szerecsendiót, a sót és a borsot egynemű öntetté keverjük, majd a kefírrel is összekeverjük. A zöldhagymát megtisztítjuk, és a zöldjével együtt vékony karikákra vágjuk.
Salátástálba öntjük a mártást, hozzáadjuk a párolt rizst és a hagymát, majd jól összekeverve, a hűtőszekrényben lehűtjük.
Elkészítési ideje: kb. 20 perc (rizsfőzés nélkül)
Zöldséges céklasaláta
(4 személyre) 
Hölgykonyha - Frank Júlia módra
Hozzávalók: 1-1 öklömnyi zellergumó és nyers cékla (egyenként 25-30 dkg), 1 nagy szál sárgarépa, 2 citrom leve, 2 evőkanál olaj, 1-1 evőkanál ecetes torma és mustár, 1 mokkáskanálnyi törött fekete bors, ízlés szerint só, cukor.Előkészítése: az összes zöldséget megtisztítom, megmosom. Az almareszelő durva fokán lereszelem. Külön-külön szűrőbe teszem, és forrásban lévő sós vízbe lógatom. Az újraforrástól számított három percig főzöm, majd lecsöpögtetem. Elkészítése: a saláta mártásához az olajat simára keverem a citromlével, mustárral, ecetes tormával, majd megsózom, megborsozom és kevés cukorral ízesítem. A zöldségeket beleforgatom, és jól befedem. Hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem, hogy az ízei összeérjenek.
Elkészítési ideje: 50 perc,
1 adag: 168 kcal (705 kJ),
olcsó, egyszerű
Salátaöntetek (dressingek)
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
A salátaöntetek a saláták készítésének legfontosabb kellékei. Egyszerűbb ésösszetett változatai ismertek. A saláta nyers vagy főtt (forrázott)alapanyagait tisztítás, mosás és darabolás (metéltre, szeletre, kockára,karikára stb.) után az öntettel előre is megkeverhetjük. Ha nagyobb társaság
számára készítjük, akkor az adott saláta alkotórészeit külön edényekbetálaljuk, és a dressingből - esetleg többféléből - a vendégek saját magukkeverik meg salátájukat.
A dressingeket magunk is előre elkészíthetjük, összeállíthatjuk, de ha néhányjól megválasztott salátaízesítőt (ecetet, olajat, porcukrot, sót, őrölt borsot,mustárt, ketchupot, Worcester-mártást, finomra vágott metélőhagymát, tejfölt,reszelt kemény tojást stb.) készítünk az asztalra, gyakorlatilag mindenki sajátízlésének megfelelő öntetet keverhet.
Amerikai dressing I.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 tubus tormás majonéz, 2 citrom, fél üveg ketchup, 1 kávéskanálecetes torma, só, őrölt fehérbors, cukor ízlés szerint.
Keverőtálban a tormás majonézt a citromok kicsavart levével és az ízesítőszerekhozzáadásával simára keverjük.
Amerikai dressing II.
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 2 narancs leve vagy ennek megfelelő mennyiségűjuice, 1 csomó metélőhagyma, 1 evőkanál borecet, zellersó, édesfűszerpaprika ízlés szerint.
A narancslevet a borecettel, az apróra vágott metélőhagymával, egy késhegynyipirospaprikával és a zellersóval egy tálban simára keverjük, végül az olajatvékony sugárban öntve adjuk hozzá.
Bolgár dressing
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 3 dl joghurt, 2 citrom, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma,só, őrölt fehérbors, cukor ízlés szerint.
A joghurtot a szűrt citromlével simára keverjük, hozzáadjuk a finomra vágottvöröshagymát és a péppé zúzott fokhagymát, végül megfűszerezzük, és kb. 1 óránát hűtjük.
Francia dressing
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 1 dl borecet, francia vagy csípős mustár, só, őröltbors ízlés szerint.
A borecetet a mustárral és a fűszerekkel simára keverjük, majd végül az olajjalösszedolgozzuk. Üvegbe töltve (és használat előtt felrázva), lezárva,hűtőszekrényben több napon át eltartható.
Hamburgi dressing
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 tubus natúr majonéz, 2 kávéskanál borecet, 1 dl tejszín, 1citrom, 1 kávéskanál porcukor, só, pirospaprika ízlés szerint.
A majonézt a citromlével, a borecettel, cukorral, egy kevés sóval éspirospaprikával simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és ezzellazítjuk az ízesített majonézt. Nem tartható el!
Indiai dressing
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 1 kis tubus majonéz, 1 pohár tejföl, 1 citrom, 1 evőkanál fehérbor, só, fokhagyma, cukor, ecet, 1 alma, curry, finomra vágottmentalevél ízlés szerint.
Keverőtálban a majonézt a tejföllel, citromlével, fehér borral simára keverjük,és a fűszerekkel ízesítjük. Az almát apróra reszelve hozzáadjuk, majd tálaláselőtt a vágott mentaleveleket is hozzákeverjük. Ez az öntet nem tartható el!
Joghurt-öntet
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 3 dl joghurt, 1 citrom, só, őrölt fehérbors, cukor, turbolya, kaporízlés szerint.
Keverőtálban a joghurtot a fűszerekkel, és ízesítőkkel elkeverjük, végülhozzáadjuk a finomra vágott kaprot és turbolyát. Amennyiben e két növényszárított változatát használjuk, a fogyasztás előtt kb. 1 órán át hagyjuk állniaz öntetet.
Magyaros öntet
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 4 kemény tojás, 2 dl olaj, 1 kávéskanál tárkonyecet, 1 csomópetrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors, csípős PirosArany ízlés szerint.
Egy tálban az olajat a tárkonyecettel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, avöröshagymával és a péppé dörzsölt fokhagymával jól összekeverjük, hozzáadjuk a finomra reszelt kemény tojásokat, és ízesítjük.
Mogyorós öntet
Párkány Mihály: Családi hidegkonyha
Hozzávalók: 10 dkg darált mogyoró, 1 tubus majonéz, 1

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?