Most leírom Nektek, hogy egy hentes, hogyan készíti el a szalontüdőt.
A hozzávalók:
1,50 Kg. sertés tüdő és szív vegyesen,
2-3 fej vöröshagyma,
1gész citrom + a reszelt héja,
8-10 db. babérlevél,
egész bors, pirospaprika, só,
1 ek. glóbus mustár, 1 ek. kristálycukor,
3 ek. rétesliszt, 2 ek. sertés zsír,
1 poh. tejföl,
kevés ecet.
Elkészítés:
A tüdőt, és a szívet egészben, sós vízben felteszem főni. a főző lébe beleteszem az egész hagymát, egy teatojásba rakom
a babérlevelet, és az egész borsot, a citrom levét kicsavarom, miután a héját lereszeltem, és ami héj megmaradt, azt is a
főző lébe teszem.
Közben a zsírból és a lisztből világos rántást készítek, belekeverem a kristálycukrot, mikor már karamellizálódott,
hozzákeverem a mustárt, a reszelt citromhéjat, és a tűzről lehúzva, a pirospaprikával elkeverem, majd a tejföllel felhígítom.
Mikor a tüdő, és a szív is elég puha, kiszedem, és ujjnyi csíkokra vágom. A vöröshagymát elturmixolom a leszűrt abáló lében.
A levét az előzőleg elkészített rántással besűrítem, hozzáöntöm a citrom levét, és ha kell még egy kis ecettel tovább
savanyítom. Hozzáadom a csíkokra vágott tüdőt, és szívet, majd még további 10-15 percig, lassú tűzön forralom.
Zsemlegombóccal, tejföllel bőven nyakon öntve tálalom. |