Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ÉDESSÉGEK A NETRŐL

Édességek sütő nélkül, öntetek, palacsinták
Borsodó 1.
2 tojás * 3 evőkanál cukor * 1 mokkáskanál keményítő * 3 dl fehérbor * 3 dl víz * 1 evőkanál rum
A tojásokat, a cukrot meg a keményítőt, habverővel összekeverjük, fölengedjük a borral és a vízzel, és nyílt tűzön, állandóan verve addig főzzük, míg emelkedni nem kezd, habossá nem válik. A tűzről levéve, belekeverjük a rumot (elmaradhat).
Borsodó 2.
2,5 dl fehérbor * 12 dkg cukor * 1 tojás * 3 tojássárgája * vanília * citromhéj * 1 mokkáskanál keményítő
A cukrot, a tojásokat, a vaníliát, a citromhéjat jól elkeverjük, hozzáöntjük a borban elkevert keményítőt, és a tűzön habosra felverjük. Még melegen belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját.
Puncs-sodó
3 tojás sárgája * 4 evőkanál cukor * 1 narancs leve * 1 citrom leve * fél narancs héja * 2 dl erős tea * 2 evőkanál rum
A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzákeverjük a narancshéjat, a narancs- és citromlevet. Folytonos keverés mellett hozzáöntjük a teát, gőz fölött sűrűre főzzük. Tálalás előtt belekeverjük a rumot.
Vaníliasodó
3 dl tej * 3 tojás * 10 dkg cukor * fél rúd vanília * 1 dl tejszín
2 tojássárgáját és 1 egész tojást a cukorral jól kikeverünk, majd hozzáöntjük a vaníliával felforralt tejet, habverővel addig keverjük a tűzön, míg párszor felbugyog. Ekkor a vaníliát kivesszük. Ha sűrű, kevés tejszínnel hígítjuk.
Citromjég
1/4 kg porcukor * 1 citrom leve * kevés víz
A porcukorra rácsavarjuk a citrom levét, majd annyi vizet töltünk hozzá, amennyit a cukor felvesz. Simára keverjük, majd bevonható vele a sütemény.
Csokoládémáz
20 dkg cukor * 3-4 evőkanál tej * 2 evőkanál kakaó * 20 dkg margarin
A cukrot a tejjel és a kakaóval összekeverjük, és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a margarint és leöntjük vele a süteményt. Elegendő mennyiség zserbóhoz, tortához.
Kávémáz
1/4 kg porcukor * 2 evőkanál erős fekete * kevés víz
Készítési módja azonos a citromjégével.

Sütő nélkül készülő édességek
Csokoládés ostya
1 csomag ostyatortalap * 20 dkg vaj * 13 dkg porcukor * 2 evőkanál kakaó * 5 dkg darált dió * 1 csomag vaníliás cukor
Habosra keverjük a vajat a cukorral, meg a vaníliás cukorral, beletesszük a kakaót is, és még 5 percet keverjük. Jobb, ha még darált diót is keverünk a krémbe. A krémet a tortalapok közé kenjük, a tetejére üres lapot borítunk, lenyomatjuk. 1 napig száraz helyen hagyjuk. Kis hasábokra szeleteljük.
Egres mártás-hab
50 dkg egres * 10 dkg cukor * 4 tojás * 1 teáskanál étkezési keményítő
Az egrest annyi vízben főzzük, hogy éppen ellepje, közben beleteszünk két evőkanál cukrot. Ne főzzük nagyon szét. A többi cukorral jól kikeverjük a tojássárgáját és a keményítőt. A fehérjét kemény habbá verjük. A megfőtt egrest forrón a sárgájára öntjük, és a fehérjét is belekeverjük. Jól lehűtjük. Télen lefagyasztott egresből ugyanígy lehet készíteni.
Házi Rigó Jancsi
Feketekávé * rum * babapiskóta * tejszín * instant kakaó
Rumos feketébe babapiskótát áztatunk, mikor megszívta magát, lerakjuk egy üvegtálba. Felverjük a tejszínt instant kakaóval, a piskótára öntjük. A maradék babapiskótát beleszurkáljuk. Hűtést igényel.
Joghurt torta
6 dl joghurt * 5 evőkanál cukor * 3 evőkanál zselatin vízben oldva * 1 csomag tejszínhabpótló por * 1,5 dl tej * 25 dkg gyümölcs, vagy befőtt
A joghurtot a cukorral langyosítjuk, beletesszük a megáztatott zselatint, és hagyjuk elolvadni. A tejjel kemény habbá verjük a tejszínpótló port, és belekeverjük a kihűlt joghurtba. A formát ill. formákat, amibe dermesztjük, kirakhatjuk előre a gyümölcsök egy részével, de csinálhatjuk úgy is, hogy először beleöntjük a masszát, és utána belerakjuk a darabolt gyümölcsöket. Hűtőben 2-3 óra alatt megdermed. A formából (melyet rövid ideig melegvízbe tartunk) kiborítható, szeletelhető. Napokig eláll.
Kókuszos tekercs
25 dkg háztartási keksz * 0,5 dl tej * 15 dkg margarin * 0,5 dl feketekávé * 10 dkg cukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 mokkáskanál mandulaaroma * 3 evőkanál búzacsíra * 1 evőkanál kakaó * 1 csomag kókuszreszelék
A kekszet kézzel apróra törjük. A tejet, a kávét, a cukrot és a margarint egy edénybe rakjuk, és gyenge láng fölött addig melegítjük, míg minden belevaló megolvad. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a kakaót, az aromát és a kekszet. Néha megkeverve hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, belekeverjük a búzacsírát. Fóliára szórjuk a kókuszreszeléket, rákenjük a masszát és feltekerjük. Szorosan becsomagoljuk. Néhány óra hűtés után már szeletelhető. Sokáig eláll.
Madártej
1 l tej * 5 tojás * 1 csomag vaníliás cukor * 10 dkg cukor * 1 teáskanál étkezési keményítő
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a vaníliás cukorral felforralt tejbe evőkanállal beleszaggatva kifőzzük a habgaluskákat. Kiszedve félretesszük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük az étkezési keményítőt, és a még forró tejet rászűrjük, forrásig főzzük állandó keverés mellett. Ha kész, tetejére tesszük a habot, és behűtjük. A habgaluskára lehet csokit csurgatni, vagy mandulareszeléket szórni.
Marcipán mandulából
50 dkg porcukor * 35 dkg mandula * 2 tojásfehérje
A porcukrot vízzel sűrű sziruppá főzzük, majd hagyjuk egészen kihűlni. Ez alatt leforrázzuk a mandulát és meghámozzuk, majd finomra daráljuk, és a kihűlt sziruphoz adjuk. A tojásfehérjét félkeményre verjük, azt is hozzáadjuk, és állandó keverés mellett mérsékelt tűzön 4-5 percig főzzük. Porcukorral vastagon megszórt gyúródeszkán addig gyúrjuk, amíg sima, egynemű masszát nem kapunk. Felhasználásig fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk. Hónapokig eláll. (Egyszerűbb a boltban macipánt venni.)
Raffaello
4 dkg sovány tejpor * 20 dkg kókuszreszelék * 25 dkg porcukor * 25 dkg margarin
A tejport 1,5 dl vízben felforraljuk. Mikor kihűlt, beletesszük a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk. 1 órára hűtőbe tesszük. Utána tetszés szerinti méretben golyókat formálunk a masszából. Minden golyó közepébe tehetünk egy mandulát, vagy rumos meggyet, majd kókuszreszelékben megforgatjuk. Hűtőben sokáig eláll.
Rumos golyók
15 dkg darált dió * 16 fél dióbél * 3 tábla fehér csokoládé * 15 dkg porcukor
A csokoládét gőzfürdő felett felolvasztjuk. A porcukrot gépi habverővel belekeverjük, majd beledolgozzuk a darált diót. A masszát kihűtjük, hogy golyókat lehessen belőle formázni. Két fél dióbelet nyomunk a golyókra, majd hűtőbe tesszük. Végig hűtőben tároljuk.
Töltött alma habbal
Fejenként 1-2 alma * citromlé * cukor * málnaíz * darált dió * tojásfehérje
Az alma csutkáját kiszúróval eltávolítjuk, citromos, cukros vízben félpuhára főzzük. Jénai tálba tesszük az almákat, közepüket megtöltjük dióval elkevert málnaízzel, majd bevonjuk kemény tojáshabbal, amibe cukrot tettünk. Sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab világos színt nem kap.

Palacsinták édes és sós töltelékkel
Palacsinta alaptészta
20 dkg liszt * 3 dl tej * 2 dl víz * 2 tojás * 3/4 dl olaj
Habverővel elkeverjük a tejben a tojásokat, majd apránként adagolva a lisztet. A palacsintatésztát pihentetjük, hogy a liszt jól megdagadhasson. Víz helyett jobb a szódavíz, amivel közvetlenül a sütés előtt hígítjuk a masszát. Olajat azért tegyünk bele, hogy sütésnél csak az első palacsintához kelljen megkenni a sütőt.
Gundel palacsinta
1 adag palacsinta
Töltelék: 20 dkg darált dió * 1 dl tej * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál cukor
Csokoládéöntet: 2 evőkanál kakaó * 2 evőkanál cukor * 1 teáskanál vaj * 1 evőkanál rum
A tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, és megfőzzük benne a diót. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a palacsintákat és negyedbe hajtjuk. Leöntjük a csokoládéöntettel.
Csokoládéöntet: A kakaót a cukorral és egy kevés vízzel sűrűre főzzük, a tűzről levéve belekeverjük a vajat, rummal ízesítjük. A palacsintákra öntjük. Forrón tálaljuk.
Gundel palacsinta igazi
12 db palacsinta
Töltelék: 1,5 dl rum * 4 dkg mazsola * 2 dkg cukrozott narancshéj * 18 dkg dió * 1 dl tejszín * 12 dkg cukor * fahéj
Mártás: 2,5 dl tej * vanília * 3 dkg cukor * 10 dkg csokoládé * 1,5 dl tejszín * 3 tojás sárgája * 10 dkg cukor * 5 dkg kakaó * 1,5 dkg liszt
Töltelék: A rumba beáztatjuk a mazsolát és a narancshéjat. A felforralt tejszínbe beletesszük a darált diót, cukrot, kis fahéjat, a leszűrt mazsolát és narancshéjat, 1-2 percig főzzük, esetleg egy kevés tejet is adva hozzá, míg kenhető pép lesz. Mikor kissé lehűlt, a fele rumot beleöntjük. A kisütött palacsintákat a szokott módon megtöltjük, hengeresre csavarjuk.
A mártáshoz: a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A csokoládét a sütőben megolvasztjuk. A tejszínből kemény habot verünk. A tojás sárgákat a cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel és tejjel, a habverővel simára keverjük. Hozzávegyítjük a megolvadt csokoládét, majd gyors keverés mellett, öntjük hozzá a forró tejet. Mérsékelt tűzön, forrpontig hevítjük. Levéve a tűzről még kevergetjük, majd a tejszínhez keverjük, melybe beleöntjük a rum másik felét. A forró mártást csak a tányéron öntjük a palacsintákra.
Túrós palacsinta
1 adag palacsinta * 25 dkg tehéntúró * 2 tojás * 3 evőkanál porcukor * reszelt citromhéj * 5 dkg mazsola * 2 teáskanál tej * 2 dl tejföl
A túrót áttörjük, és összekeverjük a tojások sárgájával, a többi ízesítővel, 1 dl tejföllel, a tejjel, végül a tojások kemény habjával. A krém nagy részét beletöltjük a palacsintákba, felgöngyöljük, majd tűzálló tálra fektetjük. Ez a fázis elmaradhat: A megmaradt krémet összekeverjük 1 dl tejföllel, és a palacsintákra öntjük. Sütőben felső lángon addig sütjük, míg pirosodni nem kezd.
Vaníliakrémes palacsinta
1 adag palacsinta * 3 dkg vaj * 3 dkg liszt * 3 dl tej * 1 csomag vaníliás cukor * 3 evőkanál porcukor
A krémhez valókat összekeverjük, és sűrű krémmé főzzük. Megtöltjük a palacsintákat, és feltekerjük. Kakaóport belekeverve csokoládékrémes palacsintát készíthetünk.
Cukkínis palacsinta
12 sós palacsintához való tészta * 2 cukkíni * 15 dkg füstölt sajt reszelve * 2 dl tejföl * olaj
A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.
Gombás palacsinta
20 sós palacsinta * 50 dkg gomba * 1 evőkanál olaj * 1 vöröshagyma * 1 teáskanál pirospaprika * Piros Arany * 2 dl tejföl * 1 evőkanál liszt * bors * 5 dkg reszelt sajt
Az olajon a hagymát, majd az apróra vágott gombát megpároljuk, amíg a levét elfövi. Fűszerezzük, majd besűrítjük 1 dl tejföllel elhabart liszttel. A kisütött palacsintákat ezzel a gombás masszával kenjük meg, és tekerjük fel. Tűzálló tálba rakjuk, minden sort megkenünk tejföllel, és megszórunk sajttal. A sütőben átmelegítjük. Jó vendégváró.
Van, aki a megdinsztelt gombára tojást üt, és a gombás tojással tölti meg a palacsintákat.
Hortobágyi húsos palacsinta
10 sós palacsinta * 60 dkg borjúhús, vagy bármilyen sertés- csirkehús * 10 dkg zsír * 5 dl tejföl * 2 dkg liszt * 20 dkg hagyma * pirospaprika * Piros Arany * só
A borjúhúsból pörköltet készítünk. A kész pörköltből a húst kiszedjük, összevagdaljuk. Hozzáadjuk a pörköltlé felét, 1-2 kanál tejfölt, s addig pároljuk, amíg pépszerű lesz. A palacsintákat ezzel töltjük. Tűzálló tálba fektetjük a palacsintákat. A pörköltlé másik felét tejfölös habarással felforraljuk, átszűrjük. Ezzel a mártással öntjük le a palacsintákat.
Zöldséges palacsinta
8 sós palacsinta * 1 zeller * 10 dkg kelkáposzta * 15 dkg sárgarépa * 1 póréhagyma * só * bors * 1 pasztinák * 5 dkg margarin * 1 dl húsleves kockából * 5 dkg reszelt sajt * 1 csomó petrezselyem * szerecsendió * bors * só * panír * olaj
A zöldségeket vékony csíkokra reszeljük, a pórét felkarikázzuk, majd az egészet margarinon félpuhára pároljuk, apránként hozzáadagoljuk a húslevest. A tűzről levéve, a zöldségeket jól lecsepegtetjük, fűszerezzük, belekeverjük a sajtot és a petrezselymet. A tölteléket a palacsintákba töltjük, két szélüket visszahajtva feltekerjük. Bepanírozzuk palacsintákat, és forró olajban kisütjük.

Sült édes tészták
Tudnivalók
* A lisztet használat előtt lehetőleg szitáljuk meg.
* Sütőport a liszttel keverjük össze.
* Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, tegyünk bele 1 kockacukrot, pici lisztet is. Kb. 10 percig hagyjuk kelni, azután használjuk fel, ez az un. kovász.
* A kelt tésztákat hideg sütőben kezdjük el sütni, mert amíg a sütő bemelegszik, addig is kel a tészta.
* Piskóta sütésekor csak a tepsi alját kenjük ki és lisztezzük, hogy egyforma magas maradjon a tészta.
* Piskóta sütésekor legalább 20 percig nem kell nyitogatni a sütő ajtaját.
* Tűpróba a könnyű tésztáknál szükséges. Ha a beszúrt hústű tiszta marad, akkor már átsült a tészta.
* Készen vett piskóta tortalapot, jó felhasználás előtt hűtőbe tenni 1 órára.
* A linzer tésztát minél gyorsabban állítsuk össze, hogy ne olvadjon meg nagyon a benne lévő zsiradék.
* Margarin helyett ha vajat használunk, abból kicsivel kevesebb mennyiség szükséges.
* A tésztákba a zsiradékot - kivéve a linzert - felolvasztva kell tenni, de teljesen hideg állapotban.
* Minden tésztába tegyünk egy parányi sót.
* Zselatin és étkezési keményítő használata: mind a kettőt előbb hideg vízben elkeverjük, majd úgy tesszük a meleg ételhez, melyben felolvad. A zselatint forralni nem szabad! Az étkezési keményítőt legfeljebb egyszer forraljuk az étellel. Sok főzés esetén elveszti sűrítő hatását.
* A sütemények készítésénél használhatjuk a különböző cukormentes édesítőket, de egyesek ezekre, vagy egy részükre érzékenyek.
* Dió helyett, illetve mellett, használhatunk búzacsírát is, pl. rétes készítésnél. Édes süteményeknél jobb, mint a zsemlemorzsa.
* Könnyű lesz a tortakrém, ha besamellel készítjük: 3 dkg margarint felolvasztunk, rászórunk 1 evőkanál lisztet és habzásig hevítjük. A tűzről elhúzva, ráöntünk 2,5 dl tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd a tűzre téve folyamatosan kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután beletesszük a cukrot, a kakaót, majd amikor kihűlt a 15 dkg margarint, és habosra keverjük.
* Amennyiben citrom-, vagy narancshéjat kell valamibe reszelni, előtte mindig melegvízben mossuk meg a gyümölcsöt;
* A süteményekből, ha gyerekek is esznek, a rum helyett használjunk aromát.
Alaptészták
Hájas tészta
1 kg liszt * 75 dkg háj * 2 evőkanál rum * 1 evőkanál ecet * 2 tojás * 2 tojássárgája * só
A hájat húsdarálón ledaráljuk. A háj és a liszt egyharmad részét a rummal és az ecettel összegyúrjuk. A liszt megmaradt kétharmad részéből, a tojásokkal és a sárgákkal rétestésztát készítünk, kevés tejföl, langyos víz hozzáadásával. Mikor már hólyagos, hozzágyúrjuk az első tésztát, és összedolgozzuk. Ezután fél centire nyújtjuk, a ledarált hájnak a felét rákenjük, és négyfelől összehajtogatjuk balról középre, jobbról középre, felülről középig, alulról középig (megjegyezve a sorrendet, mert még kétszer ugyanezt kell megismételni!), a tésztát félórára hideg helyre tesszük. Ismét kinyújtjuk, rákenjük a háj másik felét, hajtogatjuk, ismét félóra pihentetés következik. Még legalább egyszer ismételjük meg a hajtogatást. Az utolsó nyújtás után, tüzes késsel kockákra vágjuk. A felére lekvárt teszünk, ráhajtva a másik felét. Tetejét tojással megkenjük, de ne csurogjon le az oldalán, mert nem lesz leveles, sütjük. Tölthető mákkal, dióval, lekvárral, de lehet belőle pogácsát is készíteni
Kelt tészta alaprecept kelesztő tálhoz
 
Liszt 1 kg 70 dkg 50 dkg   
Tej 6,5 dl 4 dl 3 dl   
Cukor 5 ek. 3 ek 2 ek.   
Olaj 0,5 dl 3 ek. 2 ek.   
Tojás 1 db 1 db 1 db   
Élesztő 5 dkg 4 dkg 3 dkg   
Só 1 teáskanál 1 mokkáskanál Csipet 

Ebből készíthető: ízes bukta, túrós batyu, csigák: kakaós, diós, kókuszos, fahéjas, kalácsok, aranygaluska. A jól felmelegített tejet, a cukrot, sót, olajat a tálba öntjük, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a lereszelt élesztővel. Ezután hozzáadjuk a tojást, de jobb, ha inkább csak a tojássárgáját, majd a többi liszttel az egészet simára dolgozzuk. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban, és ne ragadjon a tálra.
Megszórjuk a tetejére liszttel, és légmentesen lezárjuk. Megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt. Lisztezett deszkára borítjuk. Ne nagyon gyúrjuk át, hogy a kelés során keletkezett légbuborékok megmaradjanak. Nyújtjuk, töltjük, olajozott tepsibe rakjuk, és rögtön süthetjük. A sütőt nem kell előmelegíteni.
Képviselőfánk tésztája
20 dkg liszt * 8 dkg margarin * 4 tojás * 1 mokkáskanál só * 2 dl víz
Lábosban felforraljuk a vizet a margarinnal, majd megsózzuk, és beleszórjuk a lisztet. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Ugyancsak kevergetve kicsit kihűtjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat. Egy sütőlemezt alufóliával kibélelünk, és a tésztamasszából, 2 kiskanál segítségével, kis halmokat adagolunk, egymáshoz nem túl közel, mert a sütés során megnőnek a fánkocskák. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 5 percig, majd a lángot kissé mérsékelve 10-12 percig sütjük. Közben nem szabad kíváncsiskodni! A sárgára sült fánkokat - késsel alányúlva - még forrón leszedjük a fóliáról, és hagyjuk, hogy kihűljenek. Félig bevágjuk. Nylonzacskóba zárva, a hűtőszekrényben sokáig eláll.
Leveles vajastészta
Vajastészta: 25 dkg margarin * 15 dkg liszt
Rétestészta: 15 dkg rétesliszt * só * 3/4 dl langyos víz * 1 teáskanál ecet * 1 tojás
Mindig két tésztából készül. Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Tégla alakúra formáljuk. A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele. Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük.
Ez után már annak megfelelően nyújtjuk, hogy mit kívánunk belőle készíteni. A tésztát mindig előmelegített, forró sütőbe kell tenni, és csak a sütés vége felé csökkentsük a hőt.
Gyors leveles tészta
28 dkg liszt * 22 dkg margarin * 2 dl tejföl * fél citrom leve * só
A hozzávalókat késsel dolgozzuk össze, és hideg helyen legalább 2 óra hosszat pihentetjük. Ez a tészta is fagyasztható. Felhasználás előtt, a levegőn hagyjuk felolvadni.
Linzer alaptészta
50 dkg liszt * 30 dkg margarin * 15 dkg porcukor * 2 tojássárgája * reszelt citromhéj * vaníliás cukor * só.
Az alapanyagokat minél gyorsabban jól összegyúrjuk, és legalább 1-2 órára tegyük a hűtőbe a felhasználás előtt. A linzer tészta a hűtőben tartható, de le is fagyasztható
Szójás linzer alaptészta
40 dkg liszt * 20 dkg szójaliszt * 40 dkg margarin * 2 dl tejföl * 2 tojás * 10 dkg porcukor * reszelt citromhéj
A liszteket a porcukorral, reszelt citromhéjjal, margarinnal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Hűtőben rövid ideig pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, és forró sütőben 20 percig sütjük.
Piskóta
6 tojás * 6 evőkanál cukor * 6 evőkanál liszt * 1 késhegynyi sütőpor
A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük (szinte fehéredésig) a cukorral, meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a kemény tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a hab ne nagyon törjön össze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az alján) tepsiben sütjük. Előmelegített sütőben, közepes melegen sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt. Mikor megsült, vegyük ki a tepsiből, de csak hidegen vágjuk fel.
Vizes piskóta
6 tojás * 20 dkg cukor * 6 evőkanál víz * 8 evőkanál liszt * szódabikarbóna
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd 1 percig tovább keverjük a vízzel és a szódabikarbónával. Ezután felváltva beletesszük a lisztet és a felvert tojáshabot, és ugyanúgy sütjük, mint a rendes piskótát.
Rétes "lusta asszony módra"
90 dkg rétesliszt * 30 dkg margarin * 3 tojás * 6 dl tejföl * olaj * só
A margarin kivételével összeállítjuk a tésztát. A margarint megolvasztjuk. A tésztát 3 felé vesszük. Elnyújtjuk vékonyra, majd megkenjük a megolvasztott margarin ráeső részével, és feltekerjük, mint a bejglit szoktuk. A kissé megdermedt tésztát kettőbe vágjuk, folpackba téve lehet fagyasztani. Összesen 6 elrakandó rudunk lesz, amit még a felhasználáskor kettőbe vágunk, tehát ez a mennyiség 12 rúd réteshez elég. A fagyasztás előtt a csomagocskákat nem árt még egy nylonzacskóba is beletenni. Bármeddig eláll.
Felhasználása: A sütés előtt 2 órával annyi rudat vegyünk elő, amennyire szükségünk lesz. A szabad levegőn engedjen fel a tészta. A rudat kettőbe vágjuk. Lisztezett deszkára tesszük, és először hosszában, majd széltében nyújtjuk, még elég kemény állapotban. Nyújtás közben többször megforgatjuk. A hossza a tepsiével egyenlő, szélessége jó arasznyi. A tölteléket középre helyezzük, az egyik oldalát ráhajtjuk, megolajozzuk. Ráhajtjuk a másik oldalát, és a hajtásokkal lefelé, a sütőlemezre tesszük, ahol a tetejét vékonyan megolajozzuk. Előmelegített sütőben világos barnára sütjük.
Phyllo, görög rétestészta
50 dkg liszt * 1 teáskanál só * 4 evőkanál olaj * 2 tojás * 1/2 pohár víz
A gyúródeszkára öntjük a lisztet, közepébe beleütjük a tojásokat, beleöntjük az olajat és a vizet. Rugalmas, kemény tésztává kell kidolgozni. Cipókra osztjuk, 1/2 órát pihentetjük, majd egészen vékonyra nyújtjuk. 10-12 lapra elég ez a mennyiség.
Torta alaptészta
4 tojás * 2 tojássárgája * 1 dkg cukor * 11 dkg liszt * 5 dkg vaj
A tojásokat és a tojássárgáját, a cukorral gőz fölött felverjük, de forrnia nem szabad. Amikor levesszük, tovább verjük, míg kihűl. Hozzáadjuk a lisztet és az olvasztott vajat. Kikent formában megsütjük.
Gyümölcstorta tésztája
2 tojás * 10 dkg cukor * 7 dkg liszt * 5 dkg margarin
A 2 tojás keményre vert habjába belekeverjük a 2 tojássárgáját. Hozzáadjuk a cukrot, lisztet, és a felolvasztott, de kihűlt margarint. Kivajazott tortaformába öntjük, és világosra sütjük.
Almafelfújt
8 alma * 1 evőkanál cukor * citromhéj * barackíz * 6 dkg vaj * 6 dkg liszt * 4 dl tej * 4 tojás * 4 evőkanál porcukor * 2 evőkanál rum
Az egész almákat meghámozzuk, magházukat kivesszük, majd az almát 1 evőkanál cukorral, citromhéjjal félpuhára főzzük. Kivajazott, mély tűzálló tálba egymás mellé helyezzük, az almák közepét megtöltjük barackízzel. A vajból, tejből, lisztből sűrű besamelt főzünk, a tűzről levéve belekeverjük a porcukrot, reszelt citromhéjat, majd amikor kihűlt beledolgozzuk a tojások sárgáját, a rumot, meg a kemény habot. Ezt a masszát az almákra öntjük. A sütőben a tűzálló tálat vízzel megtöltött tepsibe állítjuk, 45 percig sütjük. Ha hirtelen barnulna a teteje, fedjük le fóliával.
Almás krémes
1,5 kg alma * 8 tojás * 18 dkg porcukor * 3 evőkanál víz * 20 dkg liszt * 1/2 csomag sütőpor * 1 evőkanál kakaó
Krémhez: 5 dl tej * 25 dkg margarin * 18 dkg porcukor * 1 tortabevonó csokoládé * 2 csomag vaníliás pudingpor
Alufóliával kibélelt tepsibe a kicsumázott almaszeleteket szorosan egymás mellé tesszük. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a keményre vert tojáshabot. A massza felét a tepsibe helyezett almára simítjuk, majd a maradékhoz hozzákeverjük a kakaót, és úgy kenjük a sárgaszínű massza tetejére. Előmelegített sütőben sütjük. A krémhez a tejben megfőzzük a pudingport. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal összekeverjük. A kihűlt süteményt kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát. Így felülre kerül az alma, amire rákenjük a pudingot. Majd bevonjuk a tortabevonóval.
Almás lepény
30 dkg rétesliszt * 4 alma * 4 tojás * 1 csomag sütőpor * 1 csomag vaníliás cukor * 20 dkg porcukor * 10 dkg darált dió * 10 dkg margarin
Az egész tojásokat kikeverjük a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd beletesszük a reszelt almát, a sütőporral elkevert réteslisztet, diót, végül az olvasztott margarint. A tepsit alaposan ki kell zsírozni, lisztezni. Forró sütőbe tesszük, ahol 5 percig erős lángon, majd közepes lángon sütjük a tésztát, amíg a tűpróba megfelelő lesz. Még a tepsiben kockára vágjuk.
Almás pite
30 dkg liszt * 10 dkg vaj * 3 dkg disznózsír * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál tej * 2 tojássárgája * 1 evőkanál rum
Töltelék: 3/4 kg alma * 1 teáskanál fahéj * 10 dkg mazsola * 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi) * 10 dkg porcukor
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval. Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.
Apáca fánk
5 dl tej * 50 dkg liszt * 4 tojás * só * 3 evőkanál porcukor * 1 teáskanál kakaó * 2 evőkanál baracklekvár * vaj * olaj
A tejben a lisztet 1 evőkanál cukorral addig főzzük, míg az edény falától elválik. Kevergetve, langyosra hűtjük, és a felvert tojássárgákat apránként hozzákeverjük. A masszából 2 evőkanál segítségével gombócokat formázunk és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. A kisült fánkokat kivajazott jénaiba tesszük, majd kakaós porcukorral meghintjük. Kemény tojáshabot verünk, baracklekvárral ízesítjük, és a fánkok tetejére halmozzuk. Forró sütőben, kis lángon 5-10 perc alatt megkeményedik a hab.
Bakláva
Phyllo vagy réteslap * 50 dkg mandula * fél csésze zsemlemorzsa * 2 evőkanál cukor * 20 dkg margarin * fahéj * szegfűszeg
Szirup: 45 dkg cukor, vagy mézzel keverve a cukor * 4 dl víz * 1 citrom leve
A darált mandulát összekeverjük a morzsával, a cukorral, az őrölt szegfűszeggel és fahéjjal. Mindegyik lapot meg kell kenni olvasztott margarinnal. 2 lapot előkészítünk, a fűszeres mandula felét a tésztára szórjuk, ráteszünk megint 2 lapot, majd a mandula másik felét. Ezt 6 lappal borítjuk be. Meglocsoljuk egy fél pohár vízzel, és kis lángon 50-60 percig sütjük.
A citromos vízben 10 percig főzzük a cukrot, ez lesz a szirup. Még melegen ráöntjük a tésztára a forró szirupot, legalább 3-4 órát kell benne állni a fogyasztásig.
Aranygaluska
50 dkg liszt * 3 tojássárgája * 10 dkg vaj * 2 dkg élesztő * cukor * só * 10 dkg dió
A liszthez adjuk a tojássárgáját, 5 dkg olvasztott vajat, és a kovászt, pici sót, cukrot, és jól kikeverjük a kelt tésztát. Másfél órát kelesztjük, majd a lisztezett deszkára borítjuk. Egy tűzálló tálat, vagy tepsit kivajazunk, és a kis pogácsaszaggatóval kiszúrt tésztát rétegenként belerakjuk. Minden réteget megkenünk olvasztott vajjal, majd megszórunk darabosra darált dióval. Még további félórát kelesztjük. Meleg sütőbe tesszük, 30-40 percig sütjük. Tejsodó, vagy borsodó finom hozzá.
Bejgli omlós-élesztős
1 kg liszt * 20 dkg vaj vagy margarin * 15 dkg zsír * 60 dkg cukor * 1 dkg élesztő * 2 tojás * 2 dl tej * só * 40 dkg mák * 40 dkg dió * 10 dkg mazsola * fél citrom * 4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát.
Bögretészta
1 tojás * 1 bögre cukor * 1 bögre tej * 1 bögre dió * 1 bögre liszt * 1 sütőpor * 1 citrom reszelt héja
A tojást a cukorral, meg a sütőporral habosra keverjük, majd beletesszük az apróra vágott diót, a reszelt citromhéjat, a tejet meg a lisztet. Kikent, lisztezett közepes nagyságú tepsiben sütjük.
Császármorzsa
25 dkg liszt * 4 tojás * 4 dl tej * 4 dkg vaj * 5 dkg mazsola *10 dkg cukor * 8 dkg zsír * só * citromhéj
A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, sót, reszelt citromhéjat, 5 dkg olvasztott vajat, végül a tojásfehérjék habját. Kis tepsiben felhevítjük a zsírt, ebbe öntjük a masszát, majd mérsékelten meleg sütőben, világosra sütjük. Amikor elkészült, kiborítjuk, összevagdaljuk, belekeverjük a mazsolát, vízgőz felett melegítjük.
Csokoládés keksz
15 dkg rétesliszt * 10 dkg margarin * 8 dkg cukor * 6 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 1 tojás * 1 mokkáskanál szódabikarbóna * 10 dkg főzőcsokoládé * 5 dkg dió
A megpuhított margarint a cukorral, porcukorral, vaníliás cukorral, az egész tojással, szódabikarbónával és a rétesliszttel jól kikeverjük. Durvára vágjuk a főzőcsokoládét és a diót, majd a tésztába forgatjuk. A tepsit kizsírozzuk, és a tésztából teáskanállal két centi átmérőjű gömböket szaggatunk rá, nem túl közel egymáshoz. Forró sütőbe toljuk, kb. 8 percig sütjük. Sokáig eláll!
Csokoládés szelet
3 tojás * 17 dkg cukor * 2 dkg kakaó * 3 evőkanál víz * 7 dkg liszt (5 dkg dió, de akkor ennyivel kevesebb liszt)
A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, beletesszük a kakaót, majd felváltva a tojáshabot és a lisztet. Kikent kisebb tepsibe öntjük, ha akarjuk, tehetünk rá durvára vágott diót. Úgy sütjük, mint a piskótát. Tálalhatjuk: cukorral megszórva, kockára vágva; bevonva csokoládémázzal; kettévágva és megkenve lekvárral, vagy krémmel.
Diós fűszeres sütemény
30 dkg liszt * 15 dkg zsír * 15 dkg porcukor * 5 dkg dióbél * 1 mokkáskanál fahéj * szegfűszeg * 2 tojás * fél citrom reszelt héja * 15 dkg málnaíz
A liszthez, hozzáadjuk a zsírt, a porcukrot, a durvára darált diót. Reszelt citromhéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezzük. Hozzáütjük a tojásokat, és jól összegyúrjuk. Gyúródeszkán a tésztát fél cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszúróval kiszaggatjuk, közepébe kis mélyedést nyomunk, amibe az ízt tesszük, és közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Fánkok
Farsangi fánk
7 dl liszt * 3 dl tej * 3 dkg élesztő * só * 1 evőkanál cukor * 4 tojássárgája * 4 evőkanál vaj * olaj
1 dl tejből, a cukorral és a morzsolt élesztővel, kovászt készítünk. Tálba öntjük a lisztet, sót, a tojássárgáját, és állandó keverés mellett 2 dl langyos tejet, olvasztott vajat, és fakanállal simára eldolgozzuk. Kemény rétestészta fogású kell hogy legyen. Langyos helyen kelesztjük. Lisztezett deszkán 2 cm-re nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kelni hagyjuk egy félóráig. Bő olajban sütjük, de az olaj ne legyen égetően forró, s az alsó felét fedő alatt sütjük, megfordítás után fedő nélkül. Ha az olaj nagyon felmelegedne, öntsünk hozzá hideget.
Forgácsfánk
35 dkg liszt * 6 tojássárgája * 2 dkg élesztő * 5 dkg vaj * 10 dkg vaníliás cukor * 1 dl tejföl * 25 dkg barackíz * reszelt citromhéj * olaj * só
A vaníliás porcukrot, a tejfölt, a tojások sárgáját, a sót, a tejben felfuttatott élesztőt, a citromhéjat és az olvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez. Összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk, derelyeszaggatóval tenyérnyi darabokat vágunk belőle, amelyeket hosszirányban három helyen bemetszünk. A tészta csücskét a bemetszett részbe dugva, kifordítjuk. Forró olajban kisütjük. Barackízzel tálaljuk.
Kelt csöröge barackízzel
30 dkg liszt * 1 dl tej * 1 dl tejföl * 1 dkg élesztő * 5 dkg vaj * 5 dkg porcukor * 5 cl rum * 4 tojássárgája * 10 dkg vaníliás cukor * 20 dkg baracklekvár * 3 dl olaj
Az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel keskeny téglalapokra vágjuk. A lapok közepén 2 vágást csinálunk, ebbe forgatjuk a két csücskét. Forró olajban, fedő alatt pirosra sütjük. Rummal ízesített lekvárt, vaníliás cukrot adunk hozzá.
Ferdinándi tészta
80 dkg liszt * 4 tojás sárgája * 4 dkg élesztő * 8 dkg margarin * 8 dkg cukor * 5 dl langyos tej
Töltelék: 28 dkg vaníliás cukor * 20 dkg margarin
Tetejére: 2 tojás a kenéshez; * 4 dl tej * 10 dkg cukor
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, cukorral, liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókból puha rétestésztát gyúrunk, melyet 3/4 órát pihentetünk, langyos helyen. A tésztát kétfelé vesszük. Utána vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a puha, cukros margarinnal. Feltekerjük, mint a bejglit szoktuk, majd 3 cm széles karikákat vágunk belőle.
Egy lábost fagyos zsírral kikenünk, ezekbe beleállítjuk a csigákat egymáshoz nem túl közel. Megkenjük tojással, és még 1/2 órát kelesztjük. Lassú tűznél sütjük. Amikor a teteje piros, meglocsoljuk a cukros, tejjel. Még 10 percig, egész kicsi lángon, a sütőben tartjuk.
Tálaláshoz kiborítjuk. Később visszafordítjuk a "tortát", hogy a szép teteje legyen felül. Vaníliasodó, borsodó igen finom hozzá.
Finom kifli recept Koktéléktól
25 dkg margarin * 50 dkg liszt * 3 tojás * 2 dl tejföl * 15 dkg darált dió, mák vagy lekvár * 15 dkg cukor * só
A lisztet 20 dkg margarinnal, sóval, majd a tojások sárgájával, végül a tejföllel összedolgozzuk. A tésztát 4 részre osztjuk. A cipókat vékony, téglalap alakúra nyújtjuk, és 5 dkg olvasztott margarinnal megkenjük, feltekerjük, mint a bejglit. Hűvös helyen hagyjuk, hogy a margarin közte megdermedjen, ez kb. negyedóra. Rudanként kb. 15 részre vágjuk, és a kis darabokat - nem megfordítva! - vékonyra nyújtjuk. Közepére tesszük a tölteléket, majd lazán hajtva, kifli alakúra formáljuk. Töltelék: A kemény tojáshabot összekeverjük a dióval és 15 dkg cukorral. 3-4. napon a legjobb. Sokáig eláll.
Finom kiflik édes és sós töltelékhez
0,5 l tej * 5 dkg élesztő * 2 evőkanál cukor * 1 evőkanál só * 2 dl olaj * 80 dkg liszt
A hozzávalókat jól összegyúrjuk. 6 részre osztjuk. A kinyújtott kerek lapokat háromszög alakú részekre vágjuk. A széles részre helyezzük a tölteléket, majd úgy tekerjük fel, hogy a csücske kerüljön felülre. Tojássárgájával megkenjük. Mindegyikre teszünk egy kis margarint, az édes süteményt vaníliás cukorral is megszórjuk. Másfél órát kelesztjük, majd megsütjük. A töltelék lehet édes is, és sós is. Üresen is finom. Igen jó, ha párolt káposztával töltjük meg.
Flódni
50 dkg liszt * 25 dkg margarin * 60 dkg cukor * 3 tojássárgája
Töltelék: 7 dl bor * 1 kg alma * 20 dkg darált dió * 20 dkg darált mák * 1 üveg szilvalekvár * 1 csomag mazsola * 1 szelet csokoládé * 1/2 teáskanál fahéj * 1/2 teáskanál darált szegfűszeg * 1/2 teáskanál reszelt narancshéj
A lisztet a margarinnal, kevés cukorral, a tojásokkal és kevés borral, könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. 5 részre osztjuk, az egyik kicsit nagyobb legyen. A nagyobbat nyújtjuk először vékonyra, és kibéleljük vele a tepsit. Máktölteléket kenünk rá: a mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele. Ráhelyezzük a következőt, erre, vékonyra szeletelt alma kerül, amit előzőleg cukrozott borban megpárolunk, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítünk. Újabb tésztalapra a dió következik, amit borral felfőzünk, cukrot, mazsolát és csokoládét keverünk bele. A negyedik, amire szilvalekvárt kenünk, majd az ötödikkel beborítjuk, s tojássárgájával megkenjük. Lassú tűzön, sokáig sütjük.
Hókifli
25 dkg zsír * 2 dkg élesztő * 50 dkg liszt * 1,5 dl tejföl * só * porcukor
Töltelék: dió * cukor * tej * vaníliás cukor
A kikevert zsírhoz adjuk az alkotórészeket, kidolgozzuk, majd egy éjszakán át, pihentetjük. Másnap igen vékonyra kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, közepére téve a megfőzött diót, kifli formát készítünk. Mikor kisül, még forrón, vaníliás cukorban megforgatjuk.
Joghurtos gyümölcsös "piskóta"
2 tojás * 1,5 joghurtos pohár cukor * 2 joghurtos pohár rétesliszt * 0,5 joghurtos pohár olaj * 2 dl joghurt * 1 citrom héja és leve * 1 csomag sütőpor
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi belevalót. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Bármilyen gyümölcsöt - legjobb a meggy - tehetünk a tepsibe tett masszára.(A gyümölcs nem süllyed el a tésztában, ha előzőleg lisztben megforgatjuk.) Előmelegített sütőben sütjük.
Kakaós csiga
60 dkg liszt * 3 dkg élesztő * 2 tojássárgája * 2 evőkanál olaj * só * 1 evőkanál cukor * kb. 3 dl tej
Töltelék: 5 dkg vaj * 5 dkg margarin * 3 evőkanál kakaó * 4 evőkanál porcukor
Sütéshez: 2 dl tej vaníliás cukorral és 2 evőkanál cukorral édesítve
A cukros tejben az élesztőt megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, tojássárgájával, sóval, és a még szükséges tejjel. Mikor már egyenletes a tészta, akkor dolgozzuk bele az olajat, majd a tetejét meglisztezve, langyos helyen kelesztjük. A lisztes deszkán, ujjnyi vastag téglalap formájúra nyújtjuk, megöntözzük az olvasztott vaj és margarin felével, meghintjük porcukorral meg a kakaóval, és összesodorjuk akár a bejglit. Éles késsel, másfél ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, az így nyert csigákat - kikent magas falú teflon tepsibe - egymáshoz közel fektetjük, kicsit formázzuk. Megöntözzük a vaj, margarin maradékával, és megsütjük. Mikor majdnem kész, a vaníliával ízesített forró tejjel megöntözzük, majd visszatoljuk a tepsit, és készre sütjük.
Finom kalács
A kelt tészta alaprecept alapján készítsük, de: a tojásfehérjéket habbá verve adjuk hozzá, és valamivel több cukrot tegyünk bele. Ugyanez kuglófnak is jó.
Karcagi papucs
50 dkg liszt * 15 dkg margarin * 2.5 dkg élesztő * 2-3 evőkanál tejföl * só * 2 tojássárgája * szilvalekvár
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk. Jól összegyúrjuk a többi anyaggal. Kelesztjük, félóránként (legalább háromszor) újra nyújtjuk, és hajtogatjuk (balról középre, majd jobbról középre, végül alulról fel). A kelt tésztát kinyújtjuk, és kis négyzeteket vágunk belőle, majd közepére lekvárt teszünk, két szemben lévő csücskét felhajtjuk. Legjobb bele a szilvalekvár. Lehet a tésztát pogácsakészítésre is használni.
Kedvenc szelet
40 dkg liszt * 12 dkg zsír * 12 dkg porcukor * 1 sütőpor * 1 tojás
Töltelék: 0,5 l tej * 2 evőkanál cukor * 4 evőkanál liszt * 20 dkg margarin * 25 dkg porcukor * 1 evőkanál kakaó * 1 evőkanál rum * csokoládémáz
A sütőport elkevert liszthez hozzáadjuk a zsírt, porcukrot és a kis tejjel felvert tojást, kidolgozzuk. 3 lapot sütünk. Elkészítjük a tölteléket: a tejet, cukrot a liszttel sűrűre főzzük. Míg hűl, habosra keverjük a margarint a porcukorral, majd összekeverjük a besamellel. A krémet kétfelé osztjuk, egyikbe a kakaót, másikba a rumot keverjük. Megtöltjük a 2 lapot. A harmadikra csokoládémázt teszünk.
Kókuszos csiga
50 dkg liszt * 25 dkg margarin * 4 tojás * 1 dl tej * 2 dkg élesztő * 30 dkg porcukor * 20 dkg kókuszreszelék * só
A tejet az élesztővel felfuttatjuk. Majd összegyúrjuk ezzel a lisztet, margarint, 4 tojássárgáját és a pici sót. 4 cipóra osztva 1 órát pihentetjük. Közben a 4 tojásfehérjét felverjük, majd gőz fölött folytatva, a porcukorral továbbverjük, végül beletesszük a kókuszreszeléket. Kinyújtjuk a cipót, és rákenjük a kihűlt masszát. Feltekerjük, mint a bejglit, és hideg vízbe mártott késsel kb. 1 ujjnyi széles szeleteket vágunk. A tepsibe úgy helyezzük, hogy látszódjon a csigavonal. Ne tegyük sűrűn. Lehet kókusz helyett diót is használni. Sokáig eláll, legjobb 2-3. naptól.
Kókuszos keksz
75 dkg liszt * 35 dkg porcukor * 35 dkg margarin * 2 dl tejföl * 3 tojássárgája * 1 sütőpor * 15 dkg kókuszreszelék * 1 csomag vaníliás cukor
A sütőport elkeverjük a liszttel, a hozzávalókkal és összegyúrjuk. Hideg helyre tesszük, legalább 1-2 órára. Kinyújtjuk 2 késhegynyi vastagságúra, és kekszformával kiszaggatjuk. A tepsit nem kell zsírozni, a tésztát nem kell kenni. Sokáig eláll.
Krémes pite
1 adag gyors leveles tészta
4 tojássárgája * 1 tojás * 7 dl tej * 20 dkg cukor * 2 csomag vaníliás cukor * 2 evőkanál liszt
A tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, 2 lapban megsütjük. A krémhez a tojást meg a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a liszttel, fölengedjük a tejjel, és gőz fölött nagyon sűrűre főzzük. A hideg krémet az egyik kisült lapra halmozzuk, és ráfektetjük a másik lapot, amit ajánlatos előre kockára vágni, hogy könnyebben szeletelhessük a tésztát.
Kuglóf
60 dkg liszt * 2 dkg élesztő * 1 csomag vaníliás cukor * 10 dkg porcukor * 10 dkg margarin * 5 dkg mazsola * 4 tojássárgája * 4 dl tej * só
Az élesztőt 2 dl tejben megfuttatjuk. A puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral, a mazsolával és a tojássárgájával habosra keverjük. Hozzáadjuk az élesztőt, a lisztet és annyi langyos tejet, hogy lágy tésztát kapjunk, amit hólyagosra jól kidolgozunk. Vajjal kikent kuglófformát félig töltjük a tésztával. Langyos helyen kelesztjük. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük. Formából kiborítva, megszórjuk vaníliás porcukorral. Csokoládémázzal bevonható.
Más módon: a tészta felébe keverjünk kakaót. Összeöntve a kétféle tésztát, márványos kuglófot kapunk.
Lúdláb
4 tojás * 8 evőkanál liszt * 25 dkg háztartási keksz * 2 dupla fekete * 20 dkg margarin * 20 dkg porcukor * 1 tojás * csokoládémáz (lásd csokoládémáz zserbóhoz)
4 tojásból, 2 evőkanál melegvízből és 8 evőkanál lisztből vizes piskótát sütünk. Ez az alap. A háztartási kekszet ledaráljuk, és forró feketekávéval leöntjük, sűrű pépet kapjuk. Amíg hűl, a margarint a porcukorral és a tojással habosra keverjük, a kihűlt masszával összekeverjük. Rákenjük a piskótára, és bevonjuk csokoládémázzal. Hűtőben tartjuk. Több napig is eláll.
Máglyarakás
6 szikkadt zsemle vagy kifli * 4 tojás * 5 dl tej * 5 evőkanál vaníliával ízesített cukor * 4 evőkanál feketekávé * 5 dkg vaj * 10 dkg dió vagy mandula * citromlé
Egy kikent tűzállótálba karikázzuk a péksüteményt. A tojás sárgákat habosra keverjük 4 evőkanál cukorral, fölengedjük kávéval, és a süteményre öntjük, majd 1 órát állni hagyjuk. Sütés előtt még hozzáöntjük az olvasztott vajat, megszórjuk darált dióval, és a sütőben egy fél órát sütjük. A tojások fehérjét 1 evőkanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, és a kisült tészta tetejére simítjuk, visszatoljuk a sütőbe, míg világos rózsaszínű nem lesz.
Mákos guba
Száraz kifli * bőven tej * darált mák * méz * margarin * só
A száraz kifliket darabokra vágjuk. Forró tejjel, melybe 1-2 evőkanál mézet, pici sót is tettünk leforrázzuk, és hagyjuk, hogy jól magába szívja. Kikent tűzálló tálba tesszük, és meghintjük mákkal, mézzel. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Mézes csók
2 tojás fehérje * 2 evőkanál hideg víz * 12 dkg méz * 10 dkg mandula * 10 dkg őrölt dió
A tojásfehérjéből és a vízből kemény habot verünk, ehhez adagoljuk folytonos keverés mellett, a melegített mézet. Az őrölt dióféléket könnyedén a habba keverjük. A kikent sütőlemezre, kiskanállal halmokat rakunk. Langyos sütőben sütjük.
Mézes zserbó
Tészta: 1 tojás * 10 dkg cukor * 5 dkg margarin * 2 evőkanál méz * 5 evőkanál tej * 1 teáskanál szódabikarbóna * 45 dkg liszt
Egyik krém: 3 dl tej * 10 dkg cukor * 25 dkg margarin * 1 vaníliás pudingpor
Másik krém: 3 dl tej * 10 dkg cukor * 25 dkg margarin * 1 vaníliás pudingpor * kakaópor
Máz: 1 evőkanál tej * 10 dkg cukor * 10 dkg margarin * 2-3 evőkanál kakaó
A hozzávalókat - a liszt kivételével - gőz felett, legalább 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Még melegen belekeverjük a lisztet. Lisztezett deszkán nyújtjuk 3 nagy, vagy 6 kisebb lapra. (Azt a tésztát, amivel nem dolgozunk, lehet a gőz fölött hagyni, hogy ne keményedjen meg.) A tepsi hátlapját margarinozzuk, és azon sütjük. A meleg tepsi hátán a kisebb szakadást finoman el lehet tüntetni. Nagyon forró sütőben, percek alatt sül. A kész lapokat egy terítőre csúsztatjuk. A kétféle krém között az a különbség, hogy az egyikbe kakaóport is keverünk. A pudingot megfőzzük a tejben, legvégül keverjük bele a margarint. A lapokat úgy kenjük meg, hogy alulra kerüljön a csokis pudingkrém, a következő lapra a vaníliás. A legfelső lapot mázzal kenjük meg. 1 evőkanál tejet melegítünk, és belekeverjük a hozzávalókat. A tűzről levéve, még melegen, belekeverjük a margarint is. Ha a máz a tésztán megdermedt, fóliába tesszük és mehet a fagyasztóba. Sokáig eltartható sütemény, érdemes belőle egyszerre többet készíteni.
Női szeszély
50 dkg liszt * 35 dkg vaj * 2 dkg élesztő * 2 dl tejföl * 3 tojássárgája * 1 evőkanál rum * 10 dkg cukor * só * lekvár * 4 tojásfehérje * vaníliás cukor * mandula
A lisztet a vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, összegyúrjuk a tojássárgájával és a tejföllel, a rummal és a cukorral. 1 cm vékonyra nyújtjuk. Tepsiben félórát pihentetjük, lassú tűznél megsütjük. Kivéve megkenjük a tésztát lekvárral, majd a tojásfehérjék kemény habját, vaníliás cukorral ízesítve ráterítjük, megszórjuk pörkölt mandulával, visszatesszük a tepsit a sütőbe, és hirtelen sárgára sütjük a tetejét.
Püspökkenyér 1.
30 dkg liszt * 2 tojás * 25 dkg cukor * 2 dl tejföl * fél csomag sütőpor * 10 dkg mazsola * 5 dkg mandula vagy dió * 5 dkg csokoládé * 10 dkg cukrozott gyümölcs vagy birsalmasajt
A mazsolát és a többi belevalót apróra vágjuk, összekeverjük a liszttel. Az egész tojásokat kikeverjük a cukorral, a tejföllel meg a liszttel. Kikent, lisztezett hosszúkás formában sütjük. Csomagoljuk fóliába, mert hamar kiszárad.
Püspökkenyér 2.
25 dkg liszt * 6 tojás * 25 dkg porcukor * 5 dkg dió és mandula * 3 dkg birsalma sajt * 1 szelet csokoládé
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és a cukrot, és kb. fél órát keverjük. Ekkor adjuk hozzá a lisztet, és a felaprított édességeket: a diót, mandulát darabosra vágjuk, apróra vágjuk a birsalmasajtot és a csokoládét. Kikent, kilisztezett formában sütjük, tűpróbáig.
Fehér püspökkenyér
6 tojásfehérje * 20 dkg porcukor * 10 dkg liszt * 10 dkg mazsola * 5 dkg csokoládé * 5 dkg dió * 5 dkg birsalmasajt
A nagyon kemény habbá vert tojásfehérjét, óvatosan összekeverjük a liszttel összekevert, apróra vágott hozzávalókkal. Kikent, lisztezett hosszúkás formában sütjük, mint a piskótát.

Rétesek
Sonkás rétes
Töltelék: 20 dkg bacon szalonna * 20 dkg gépsonka * 15 dkg gomba * olaj * vöröshagyma * fokhagyma * ételízesítő
A szeletelt gombát, kevés hagymás olajon, lepirítjuk, ételízesítővel fűszerezzük. A kinyújtott tésztát betakarjuk bacon szeletekkel (esetleg alá szórhatunk zsemlemorzsát, hogy ne legyen nagyon zsíros), erre rakjuk a sonka szeleteket, és végül a gombás ragut. Az egészet feltekerjük, megkenjük olajjal, és sütőben pirosra sütjük.
Tökös-mákos rétes gesztenyemártással
8 réteslap * 50 dkg tök * 30 dkg mák * 5 dkg mazsola * 2 teáskanál vaníliás cukor * 10 dkg porcukor * 1 citrom * 10 dkg vaj * zsemlemorzsa * 2 dl tejföl
Gesztenyemártás: 25 dkg gesztenye * 2 dl tejszín * 2 cl rum * 2 teáskanál vaníliás cukor * 1 teáskanál pudingpor * 3 dl tej
A sütőtököt vagy főzőtököt legyaluljuk, sózzuk, a levét kinyomjuk, hozzákeverjük a darált mákot, cukrot, az áztatott mazsolát, reszelt citromhéjat, majd édes morzsát szórunk bele. A kapott tölteléket beletöltjük a réteslapokba, feltekerjük, vajjal meglocsoljuk, és a sütőben a szokott módon megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
Az Őrségben, Velemérben gesztenyemártást adnak hozzá: A pudingporral, a tejjel és a vaníliás cukorral mártást készítünk, ehhez hozzáadjuk a gesztenyemasszát, rumot és csomómentesre keverjük. A mártást a tányér aljára öntjük, s tálaláskor a rétest rátesszük.

Rizsfelfújt (alias rizskoch)
25 dkg rizs * 3/4 l tej * 4 dkg vaj * 10 dkg cukor * 1 csomag vaníliás cukor * citromhéj * 5 dkg mazsola * 4 tojás * só
A rizst vízzel higított tejben főzzük, míg a levét teljesen beszívja. Beletesszük a mazsolát, reszelt citromhéjat, vajat. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, belekeverjük a kihűlt rizst. A kemény habbá vert fehérjét belekeverjük a rizses masszába. A tepsit kikenjük, és morzsával meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Vanília- vagy borsodó illik hozzá, de baracklekvárral is finom.
Rücskös tészta
12 dkg margarin * 10 dkg porcukor * 3 tojás sárgája * 1/2 csomag sütőpor * fél dkg élesztő * 1 teáskanál víz
Töltelék: 3 tojásfehérje * 15 dkg barackíz * 5-10 dkg cukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és beledolgozzuk a tojássárgáját, sütőport, vizet, az összemorzsolt élesztőt. Összegyúrjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Kétharmad részét akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Habbá verjük a tojások fehérjét, belekeverjük a barackízt és a cukrot, majd a tésztára simítjuk. A hűtőből kivesszük a félretett tésztát, és a reszelő legdurvább fokán, a barackos habra reszeljük. Olyan lesz, mintha dióval lenne megszórva. Sokáig elálló, finom sütemény.
Szerelmes levél
1 adag gyors leveles tészta; barackíz
A pihentetett tésztát késfok vastagságúra nyújtjuk, négyszögletes lapokat vágunk, mindegyikre teszünk egy kanál lekvárt, és félbehajtjuk. Nagyon forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékeljük. A sütőajtót ne nyitogassuk, akkor magas és könnyű lesz a tésztánk.
Tejfölös lepény
6 tojás * 6 evőkanál porcukor * 6 evőkanál tejföl * 6 evőkanál liszt
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd felváltva a kemény habbá vert fehérjét és a lisztet. Alaposan kizsírozott, lisztezett tepsiben kis lángon megsütjük, melegen kockákra vágjuk. Forró barackízzel, ribizlizselével tálaljuk. Hidegen is jó.
Tiramisu
Fél liter erős kávé * 3 dl tejszín * 12 dkg porcukor * 1 mokkáskanál fahéj * 30 dkg natúr tejszínes krémsajt (mascarpone)* 1 dl rum vagy konyak * 30-35 db babapiskóta * 2-3 evőkanál kakaópor
A kávéhoz keverjük a rum felét és a fahéjat, egyenként megforgatunk benne 10-12 babapiskótát, de vigyázzunk, ne ázzanak el. Ezeket mélytálba rakjuk. A másik 10-12 babapiskótát félbetörjük, megmártjuk a kávés-rumban, és kirakjuk a tál oldalát. Kikeverjük a krémsajtot a cukorral és a maradék rummal, majd hozzáadjuk a felvert tejszínt. A tál aljára simítjuk a krém felét, a maradék babapiskótákat megmártjuk a kávés-rumos "pancsiban", a krém tetejére fektetjük. A piskótaréteg tetejét mindig megszórjuk kakaóporral. Rásimítjuk a krém másik felét. Fóliával betakarjuk, 5-6 órát hűtjük. Tálaláskor, a tetejét meghintjük kakaóporral. A tálból szeleteljük, mint a tortát. Tejszínhabot tehetünk rá.

Torták
Dobostortába való krém
18 dkg porcukor * 18 dkg vaj * 18 dkg csokoládé * 6 evőkanál víz
Tetejére: 1 evőkanál víz * 1 marék kockacukor
A csokoládét a vízzel felolvasztjuk, majd a tűzről levéve kevergetjük, mikor kihűlt belekeverjük a cukorral habosra kikevert vajat. Ezzel a krémmel kenjük meg a tortalapokat.
A máz: a vizet a kockacukorral melegítjük, míg a cukor barna nem lesz. Ráöntjük a tortára, késsel benyomkodjuk a szeletek helyét, mert ha megdermed, akkor már törik.
Vaníliakrém tortába
5 dl hideg tej * 5 tojássárgája * 10 dkg cukor * 2 dkg rizsliszt * 1 rúd vanília
A tejet a tojássárgájával, cukorral és a rizsliszttel simára keverjük, beletesszük a kettéhasított vaníliát, és habverővel gőz fölött, közepes sűrűségű krémmé főzzük. A vaníliát kivesszük, tovább keverjük, amíg kihűl.
Kávékrém tortába
Lásd vanília krémet, csak vanília helyett * 1 dl erős feketekávét teszünk bele, és * 1 evőkanál zselatint.
Bortorta
3 tojás * 6 dkg cukor * 6 dkg dió * 2 dkg liszt
Krém: 4 tojás * 6 dkg cukor * 3 dl fehérbor * szerecsendió * szegfűszeg * fahéj * 1 evőkanál zselatin
A 3 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzákeverjük a felvert tojáshabot, és a liszttel elkevert darált diót. Kikent, lisztezett formában előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A bort a fűszerekkel felforraljuk, leszűrjük. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd a bort fokozatosan hozzáadva, sűrű krémmé főzzük. Még forrón belekeverjük a habot, és a feloldott zselatint. A tésztáról letöröljük a formában ráragadt lisztet, és a tetejére öntjük a borkrémet.
Citromtorta
22 dkg rétesliszt * 30 dkg cukor * kis víz * 7 tojás * 1/2 csomag sütőpor * citromhéj
Krém: 3 dl tej * 3 dkg liszt * 10 dkg porcukor * 15 dkg vaj * 1 citrom leve
Citrommáz: 20 dkg porcukor * 1 tojásfehérje * 1 citrom leve
A cukrot annyi vízzel, ami befedi, sűrű sziruppá főzzük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és keverés közben hozzáöntjük a forró szirupot, és az elhabart tojássárgáját. Jól összekeverjük, belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Belereszeljük a citromhéjat, és vigyázva összekeverjük. Kikent, lisztezett formába öntjük, előmelegített, mérsékelt sütőben sütjük. Elkészítjük a krémet: a lisztet és a fele cukrot elhabarjuk a tejben, és keverés közben sűrűre főzzük. A vajat a másik 10 dkg cukorral kikeverjük, belecsepegtetjük a citromlevet. Még egyszer átkeverjük a kihűlt péppel. A kihűlt tortát 3 felé vágjuk, megtöltjük a krémmel. Tetejére citrommáz kerül, ehhez a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével keverjük, míg a máz megsűrűsödik
Csodatorta
25 dkg rétesliszt * 35 dkg porcukor * 6 tojás * 10 evőkanál hideg víz * 15 dkg darált dió * 1 csomag vaníliás cukor * 1/2 csomag sütőpor
Főzött krém: 3 tojás * 15 dkg porcukor * 25 dkg vaj * 2 dkg kakaó * 5 dkg darált dió * 2 evőkanál rum
A porcukrot a tojássárgájával habosra keverjük. Folytonos keverés közben beleöntjük a vizet, és még egyszer jól kikeverjük. Beletesszük a diót, majd a sütőporral összekevert lisztet. Végül óvatosan belekeverjük a kemény tojáshabot. Kikent, lisztezett formában előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön sütjük.
Kétfelé vágjuk a kihűlt tortát, és megtöltjük a főzött krémmel, melyhez a tálba beleütjük az egész tojásokat, beleszórjuk a porcukrot, és gőz fölött habverővel addig verjük, míg sűrűsödni kezd. Levesszük a gőzről, hozzáadjuk a vajat, a kakaót, a diót és a rumot, addig verjük, amíg kihűl.
Olcsó csokoládétorta
3 tojás * 17 dkg cukor * 2 dkg kakaó * 3 evőkanál víz * 7 dkg liszt * 5 dkg dió (elmaradhat)
Krém: 2 dl tej * 2 dkg liszt * 10 dkg cukor * 2 evőkanál kakaó * 10 dkg vaj
A tojássárgáját cukorral, vízzel kikeverjük, majd váltva hozzákeverjük a lisztet, a kemény tojáshabot, végül a kakaót. Kikent, lisztezett formába öntjük, tetejét megszórhatjuk darált dióval. A kisült tésztát félbevágjuk. A lisztből és a tejből sűrű besamelt főzünk, a tűzről levéve azonnal belekeverjük a cukrot, hogy elolvadjon, majd a kakaót, és amikor kihűlt, habosra keverjük a vajjal. A tortát megtöltjük a krémmel, a tetejére kakaóport szórunk.
Méteres torta
26 dkg rétesliszt * 4 tojás * 26 dkg porcukor * 10 evőkanál meleg víz * 9 evőkanál olaj * 1 csomag sütőpor * 2 evőkanál kakaó
Krém: 1 csomag pudingpor * 2 dl tej * 25 dkg margarin * 20 dkg cukor
Kakaós máz: 5 evőkanál kakaó * 5 evőkanál cukor * 5 evőkanál víz * 5 evőkanál margarin
A 4 tojás sárgáját alaposan kikeverjük a porcukorral, majd apránként hozzáadjuk a meleg vizet, 7 evőkanál olajat, és a réteslisztet sütőporral elkeverve. Végül a tojáshabot. A masszát kettéosztjuk: az egyik felébe 2 evőkanál kakaót és 1 evőkanál vizet, meg 2 evőkanál olajat keverünk. Kizsírozott őzgerincformába öntjük, és mérsékelt meleg sütőben megsütjük. A másik fele sárga marad. A kisült tésztát ujjnyi szeletekre vágjuk, majd egy sárga- és egy barna szelet tésztát az alábbi krémmel ragasztunk össze: a pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, felfőzzük. Kihűtjük, beletesszük a margarint, melyet cukorral kikevertünk. A felsorakoztatott összeragasztott szeleteket be lehet vonni a kakaómázzal: a cukorból, kakaóból, 5 kanál vízzel szirupot főzünk. Vajjal simára keverjük, és ezzel vonjuk be a tésztát. Hűtőbe tesszük néhány órára, majd ferdén szeleteljük fel.
Hideg túrótorta
Vizes piskóta * 50 dkg túró * 25 dkg margarin * 20 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * 2 tojás * 3 dl tej * 2 evőkanál zselatin * gyümölcsök a díszítéshez
A margarint a cukorral és vaníliás cukorral kikeverjük. 2 tojással csomómentesen eldolgozzuk a túrót, és hozzáadjuk a margarinos cukorhoz. 2 dl tejben megáztatjuk a zselatint, majd 1 dl forró tejet öntünk hozzá, és amikor a zselatin felolvadt, akkor a túrós masszához öntjük, és összedolgozzuk. Piskótaalapra öntjük, tetejét gyümölccsel díszítjük, és hűtőbe tesszük.
Piskóta nélkül is készíthető. Az őzgerincformába öntjük a túrós massza egyik felét, rátesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük a massza másik felével, és behűtjük.
Túrós lepény
32 dkg liszt * só * 18 dkg vaj * 3 tojás sárgája * 3 evőkanál tejföl
Töltelék: 1 kg túró * 18 dkg porcukor * 1 csomag vaníliás cukor * citromhéj * 3 evőkanál tejföl * 5 dkg rétesliszt * 10 dkg mazsola * 3 tojás fehérje
Az összegyúrt tésztát 2 részre osztjuk. A töltelékhez az áttört túrót elkeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a tejföllel. Hozzáadjuk a lisztet, a mazsolát és a keményre felvert tojáshabot. Az egyik kisodort lapot a tepsibe helyezzük, rákenjük a túrótölteléket, betakarjuk a másik lappal, amit villával megszurkálunk, vékonyan megkenünk tejföllel. Előmelegített sütőben megsütjük. A kihűlt tésztát szeletekre vágjuk.
Túrós-kapros lepény
50 dkg liszt * 4 dl tej * 2 dkg élesztő * 2 tojás * 5 dkg margarin * 5 dkg cukor * só * citromhéj
Töltelék: 2 csomag kapor * 1 kg tehéntúró * 5 dkg cukor * 1 evőkanál olaj * 4 tojás * só * 2 dl tejföl * 1 evőkanál búzadara
A felfuttatott élesztőt bedolgozzuk a lisztbe, és a margarint, tojást meg a citromhéjat hozzáadva dagasztjuk. Langyos helyen kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kiolajozott tepsibe terítjük. Az áttört túrót 2 dkg cukorral, kaporral, sóval, búzadarával, 2 tojás sárgájával, 4 tojás habjával összekeverjük, a tésztára simítjuk. Közepesen meleg sütőben, sütjük. A tejfölt simára keverjük a cukorral és a tojássárgájával, és a még forró lepényre locsoljuk. Visszatesszük a sütőbe, s mikor ráolvadt, 5 percig hűlni hagyjuk. Kockára vágva tálaljuk.
Túrós táska
35 dkg liszt * 10 dkg zsír * 1 dkg élesztő * tej *1 evőkanál cukor * só
Töltelék: 1 tojás * 3 evőkanál porcukor * 25 dkg túró * 1 evőkanál tej * 5 dkg mazsola * citromhéj
Tetejére: tojássárgája
A lisztet összegyúrjuk a zsírral, a cukros tejben kelesztett élesztővel, sóval, annyi tejjel, hogy könnyű tésztát kapjunk. 2-3 órát kelesztjük. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzeteket vágunk belőle. A töltelékhez a túrót áttörjük. A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd a túróval, beletesszük a tojásfehérje habját, a reszelt citromhéjat, mazsolát. Minden négyzetre egy halom tölteléket rakunk, majd a négy csücskét összefogjuk. Megkenjük tojássárgájával, a még be nem gyújtott sütőben kezdjük sütni.
Vízen kullogó
3 tojássárgája * 1 dl libazsír * 2 dl tejföl * só * 3 dkg élesztő * 50 dkg liszt * 10 dkg porcukor
A tojássárgáját a libazsírral, a tejföllel, sóval, élesztővel habosra keverjük, hozzáadunk 35 dkg lisztet, jól kidolgozzuk. Zsírozott konyharuhába lazán kötjük a tésztát, majd hideg vízzel telt fazékba tesszük, ahol 3-4 órán át, kelni hagyjuk. Felkullog a tetejére, amikor már jó. (Régen a kútba eresztették le a tésztát.) A nyújtódeszkát beszórjuk a liszt és a porcukor felével, erre borítjuk a tésztát, negyedóránként kinyújtjuk, és mindig azonos irányban, négyrét hajtjuk, előzőleg meghintve cukros liszttel. Harmadszori nyújtás után, tetszés szerint felhasználható: túrós, diós, vagy mákos kiflinek, bejglinek, pogácsa-szaggatóval kiszaggatva dióval meghinteni.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?