Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
ÉDESSÉGEK SÜTEMÉNYEK

Tiroli rétes.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
16 deka vajat 16 deka liszttel, 2 egész tojással, fél csomag sütőporral, kevés sóval és 2 kanál borral összegyúrunk. A tészta egyik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk és egyenletesen megkenjük 2 egész tojás, 12 deka cukor, 5 deka mazsola és 1 citrom reszelt héjának habos keverékével. A tészta másik felét, a töltelékre helyezve, tojással kenjük meg. Villával több helyen megszurkálva, lassú tűznél fél óráig sütjük.
Túrós rétes I.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Egy csomag réteslaphoz 40 dkg friss tehéntúrót áttörünk vagy húsdarálón megdarálunk. Két tojássárgáját kikeverünk 3 evőkanál tejföllel, 15 -- 20 dkg porcukorral, majd összevegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal és túróval. Ha a túró túl nedves, tegyünk bele 1 --2 kanálka búzadarát vagy búzacsírát. Finomabb lesz a túrótöltelék, ha 5 dkg mazsolát szórunk bele. A többi réteshez hasonlóan sütjük. Ha elkészült, bőven hintsük meg vaníliás porcukorral.
Túrós rétes II.
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 3 dkg mazsola, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 20 dkg cukor 1/2 citrom héja, 1 csomag réteslap 5 dkg vaj, kevés porcukor (szóráshoz)
A tehéntúrót áttörjük és egy tálba tesszük. Hozzákeverjük az előzőleg beáztatott mazsolát, a tejfölt, a tojássárgát és a cukrot. Ízlés szerint egy kevés reszelt citromhéjat is adhatunk hozzá, majd jól összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, végül óvatosan, hogy a hab ne törjön, a túrához keverjük. A réteslapot egy tiszta terítőre kiterítjük. Kenőtollal olvasztott vajat teszünk rá. Az elkészített túrótölteléket egyenletesen elosztjuk a réteslapon, majd a ruha két végét megfogjuk és segítségével a rétest felcsavarjuk. Vajjal vékonyan kikent sütőlapra fektetjük, a tészta tetejét is megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. Forró sütőbe toljuk, és szép pirosra megsütjük. A sütőből kivéve egyforma nagyságú darabokra vágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk.
Elkészítési idő: 55 perc Egy adag: 2900 kJ/660 kcal
Túrósbatyu
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: a tésztához: 50 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3-4 dl tej, 5 dkg cukor, 3 dkg élesztő, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; a töltelékhez: 50 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 tojássárgája, 5-10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor; a tészta kenéséhez: 1 tojás; a díszítéshez: vaníliás cukorral elkevert porcukor
Az élesztőt kevés langyos tejben, kevés cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk: 3 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadjuk a meglágyított vajat vagy margarint, és jól elkeverjük. Ha a vaj vagy a margarin nem olvad fel, akkor a tejet tovább melegítjük, de csak annyira, hogy kézmeleg legyen. A sóval elkevert lisztet tálba tesszük, a közepébe mélyedést készítünk, és beletöltjük a megkelt kovászt. A maradék cukrot és a vaníliás cukrot kevés tejben feloldjuk, a vajas vagy margarinos tejjel együtt részletekben a liszthez adjuk, és nagyon alaposan kidagasztjuk. Szükség szerint még annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Törlőruhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Közben a mazsolát átválogatjuk, és kevés tejbe beáztatjuk. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lecsöpögtetett mazsolát, a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, ízlés szerint porcukrot, és alaposan elkeverjük. A megkelt tésztát lisztezett táblára borítjuk. Kb. fél centiméter vastagságúra kinyújtjuk, és tetszés szerinti négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepére tesszük az elkészített tölteléket, majd a tészta négy sarkát egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk vagy összecsípjük. Az elkészített batyukat nem túl szorosan egymás mellé tepsibe rakjuk, majd még 25-30 percig kelesztjük. Megkenjük a felvert tojással, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép pirosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorral elkevert porcukorral szórjuk meg.
Vargabéles
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Húsz dkg lisztből rétestésztát gyúrunk. Harminc dkg lisztből egy tojással és kevés vízzel kemény metélt tésztát készítünk (vagy egy csomag réteslapot és 40 dkg legalább 8 tojásos cérnametéltet vegyünk hozzá), megfőzzük és leszűrjük. Fél kg túrót szitán áttörünk, elkeverjük 4 tojássárgájával, 1 csomag vaníliás cukorral, 2-3 dl tejföllel, 15 dkg cukorral, beleteszünk 5 dkg tisztított mazsolát, végül elvegyítjük a tojásfehérjékből vert, cukrozott kemény habbal és a főtt metélttel. Egy mélyebb tepsit vajjal kikenünk, kibéleljük rétestésztával 3-4 sorban, és közben mindegyiket megkenjük vajjal. Erre tesszük a túrós tölteléket, réteslapokkal borítjuk be, ezeket is meglocsoljuk vajjal. A legfelső lapot kenőtollal vajazzuk meg. Előmelegített, középmeleg sütőben sütjük. Ha elkészült, a sütőből kivéve 15-20 percig pihentetjük, porcukorral megszórjuk, és kockákra vágva tálaljuk.(Melegen nem lehet szeletelni.)
Sós sütemények, hozzájuk való mártások
Almamajonéz
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, két alma, egy szál torma, csipet só, citromlé.
A majonézbe belereszeljük a meghámozott almát meg a vele egyenlő mennyiségű tormát, csipet sóval, citromlével ízesítjük.
Burgonyapogácsa
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 10 dkg margarin, 10 dkg főtt, áttört burgonya, két tojás, 2 dkg élesztő, mokkáskanálnyi só.
A lisztet a margarinnal meg a főtt,áttört burgonyával összegyúrjuk, megsózzuk, az élesztőt belemorzsoljuk és a tojássárgákkal összedolgozzuk. Meleg helyen egy órát pihentetjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat
szúrunk ki belőle. Tetejüket késsel bevagdossuk, a tojásfehérjékkel megkenjük és még 10 percig kelesztve a pogácsákat, a sütőben aranysárgára sütjük.
Finom sajtos
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg reszelt sajt, 15 dkg margarin, 3 kanál tejföl, tojás a kenéshez, 2 dkg só.
Elkészítése: A sajtból egy kicsit félreteszünk, a hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát vékonyra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, sütőlemezre tesszük, kockára vágjuk, a tetejét tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsózzuk, rövid ideig sütjük, inkább csak szárítjuk. Figyelem: 1/4 óra alatt elkészül!
Fűszeres mártás
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, egy-egy csokor finomra vágott petrezselyemzöld, kapor és metélőhagyma (télen egy evőkanál reszelt vöröshagyma és szárított kapor), 1,5 evőkanál citromlé, reszelt szerecsendió vagy currypor, ketchup.
A hozzávalókat összekeverjük és jégbe hűtjük.
Hagymahab
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy nagy szál póréhagyma, két evőkanál olaj, 2 dl tejszín, só, őrölt fehér bors.
A póréhagymát megtisztítjuk, a zöldjéből ujjnyit rajta hagyva 2 cm-es darabokra vágva, sós vízben puhára főzzük. A vizet leöntjük róla, a pórét a tűzre visszatéve, még néhány percig kevergetve elpárologtatjuk belőle a
nedvességet. Ezután leöntjük az olajjal, és időnként megkevergetve, még 5 percig pároljuk. Langyosra hűtjük, majd turmixgépbe töltve, leöntjük 0,5 dl tejszínnel, így pépesítjük. A maradék tejszínt kemény habbá verjük és a hagymapépet óvatosan belekeverve, egy kissé megborsozzuk. Jégbe hűtve kínáljuk.
Jó tudni
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Ha száraz aprósüteményt adunk - sós kekszet, ostyát, perecet vagy stanglit -érdemes hozzá külön tálkában valamilyen fűszeres mártást (dipet) kínálni. A vendégek a sós süteményt a sűrű mártásba mártogatva, egy falásra bekaphatják azt, és így az unalmas, száraz, sós rágcsálnivaló sokkal ízletesebb, különlegesebb. A mártás mindig olyan sűrű legyen, hogy ne csöpögjön le a süteménydarabról, ezért jól be kell hűteni, akkor szilárdabb marad.
Káposztás béles
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 28 dkg liszt, 14 dkg margarin, 2 dl tejföl, fél citrom leve, só; a töltelékhez: 1 kg fehérkáposzta, két evőkanál olaj, só, őrölt bors, a tetejére egy tojássárgája.
A lisztet, a margarint, a tejfölt, a citromlevet meg a sót kézzel összedolgozzuk, és hideg helyen, többször meghajtogatva, két órát pihentetjük.
Ezután késfok vastagságúra nyújtjuk és 5 cm-es négyzetekre vágjuk. A káposztát megreszeljük, besózzuk, a sóból - miután kicsit állt - kinyomkodjuk és az olajban, őrölt borssal ízesítve, barnára pirítjuk. Ebből a párolt káposztából minden tésztanégyzet közepére rakunk egy kupacot, a tésztát félbehajtjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és sütőlemezen megsütjük.
Krumplis lángos
Szalkay Zsuzsanna Olcsó, gyors sütemények
Hozzávalók: A doboz tartalma, 3 dkg élesztő.
Az elkészítési mód a dobozon látható.
Reggeli sütemény
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 8 dkg zsír, 1 csomag sütőpor, csipet só, 2,5 dl tej, kevés víz, és ízlés szerint köménymag, esetleg mák (darálatlan).
Elkészítése: Az anyagokból kemény tésztát készítünk. Cipót, zsemlét és kiflit formálunk, tetejét vízzel megkenjük és lassú tűznél kisütjük. (Sütés előtt a tetejére köménymagot vagy mákot szórhatunk.) Figyelem: A cipó és a zsemle ne legyen túl nagy, mert a kifli hamarabb sül és megéghet!
Sajtos dip
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, egy kis kanál reszelt vöröshagyma, 5 dkg reszelt sajt, késhegynyi őrölt bors, só, késhegynyi curry, egy fiola kapri, egy csokor snidling.
A hozzávalókat jól összekeverjük és tálalásig a hűtőszekrényben tároljuk.
Sajtos fillér
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.
Elkészítése: A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, s lisztet és a sütőport, A kinyújtott tésztából egészen apró pogácsákat szaggatunk. Tetejüket tojásfehérjével megkenjük és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben közepes tűzön sütjük. Figyelem: Ha közel rakjuk egymás mellé az apró kis pogácsákat, összesülnek!
Sajtos gömbök
Frank Júlia Izraeli konyha magyar módra
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 1 db tojás, 13 dkg  félzsíros tehéntúró, 10 dkg reszelt guda sajt, (vagy trappista), 3  dkg reszelt kaskaval sajt, fél zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál törött  feketebors, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág,  olívabogyó és reszelt sajt (a tetejére).
Egy nagy mély tálba beleszórjuk a tészta összes hozzávalóit és  addig gyúrjuk, amíg formázható, rugalmas tésztát kapunk. (Ha nagyon  kemény lenne, egy-két teáskanál vízzel lágyítjuk.) Habzsákba vagy  nejlonzacskóba beletömjük és egy kikent, alufóliával bélelt  sütőlemezre dió nagyságú gömböket nyomunk. A sütőt előmelegítjük,  majd a tésztával telt sütőlemezt betoljuk. Közepes lángnál körülbelül  huszonöt percig sütjük, addigra a gömbök jó nagyra megnőnek. A  világossárgára megsült tésztát még forrón lekapjuk a lemezről és  lapos tálra tesszük. Reszelt sajttal bőven meghintve és olajbogyóval  feldíszítve rakjuk az asztalra. Remek sör- vagy borkorcsolya.
Sajtos kocka
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 3 dkg vaj vagy Rama margarin, 10 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi pirospaprika, a tepsi kikenéséhez zsír.
A hozzávalókat összegyúrjuk, vízben főtt tészta keménységűre dolgozzuk, papírvékonyra kisodorjuk és derelyemetélővel kis kockákat vágunk belőle.
Zsírozott sütőlemezen ropogósra, de nem barnára sütjük.
Sajtos lapocskák
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 25 dkg margarin, 50 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, kevés só
Elkészítése: A lisztet a margarinnal , a tejföllel és a sóval összedolgozzuk és félórás szünettel kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal. Éles késsel vagy derelyevágóval kockára vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.
Sajtos puffancs I.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 1/2 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve.
Elkészítése: Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig keverjük a tűzön míg a massza az edény falától elválik: akkor a tűzről levéve állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiók és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával. Szép aranysárgára sütjük. Figyelem: A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk! A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik!
Sajtos puffancs II.
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 0,5 l tej, 2 dkg margarin, 16 dkg rétesliszt, három tojás, egy tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só.
A sóval ízesített tejet felforraljuk, a margarint felolvasztjuk benne és állandóankevergetve beleszórjuk a lisztet. A tűzön addig kevergetjük, míg az edény falától el nem válik, akkor a tűzről levéve, beleütjük az egész tojásokat és alaposan kidolgozzuk. Végül, ha kihűlt, beletesszük a reszelt sajtot és diónyi gombócokat formálunk belőle. A gombócokat sütőlemezre ültetjük és a tetejüket tojássárgájával megkenjük. A sütőben szép aranysárgára sütjük.
Sajtos rudacskák teához.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
25 deka reszelt sajtot (fele ementáli fele pármai), 12 deka vajjal habosra keverünk, azután 25 deka liszttel kevert fél csomag sütőporhoz téve 1-2 evőkanál tejfellel deszkán jól összegyúrjuk. A tésztához sót és paprikát ízlés szerint tegyünk. Ujjnyi hosszú rudakat formálunk a tésztából, melyeket tojással megkenve hosszúra reszelt sajttal és sóval hintünk be. Forró sütőben hirtelen sütjük. Kiváló jó sütemény sörhöz, borhoz.
Sajtos stangli
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 25 dkg juhtúró, 25 dkg Rama margarin, 25 dkg finomliszt, egy tojás, 10 dkg reszelt sajt.
A túrót a liszttel meg a margarinnal összegyúrjuk és legalább egy órát, de még jobb, ha egy éjjelen át pihentetjük. (A hűtőszekrényben egy hétig is —a mélyhűtőben akár egy évig is— frissen eláll, előre el lehet készíteni.) Ezután a tésztát ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk és derelyemetélővel (rádlival) vagy késsel ujjnyi szálakra vágjuk. Még egyben hagyva, az egész tojással megkenjük, a reszelt sajttal megszórjuk, és csak utána fektetjük 1 cm-es közökkel a sütőlemezre. A forró sütőben először erős lánggal, majd takarékon sütjük, amíg szép aranysárga nem lesz, de megbarnítani nem szabad.
(Sült állapotban is hetekig frissen eltartható, ha jól zárható fémdobozba rakjuk.) Ha kedvünk tartja, apró pogácsákat is süthetünk a tésztából, de úgy lassabban megy.
Sonkás lepény
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg margarin, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, kevés tejföl, a töltelékhez 40 dkg darált tarja, 1 dl tejföl, törött bors.
Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a tojások sárgájával, a rummal és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk és két cipóra osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, rásimítjuk a füstölt húsból és tejfölből kevert , borssal ízesített tölteléket és a másik tésztacipóból kinyújtott lappal befedjük. A tetejét villával megszurkáljuk, tojásfehérjével megkenjük. Megsütjük és még melegen kockára vágjuk, mint az édes lepényeket. Figyelem: Sózni nem szabad mert a tarja elég sós!
Sonkás vagy gombás batyu
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 12 dkg margarin, 3 dkg élesztő, kb. fél liter tej, 1 mokkás-kanálnyi cukor, 1 tojás, 10 dkg gomba, vagy 10 dkg gépsonka kevés petrezselyem.
Elkészítése: A margarint eldolgozzuk a liszttel és eldolgozzuk a cukrozott tejben megfuttatott élesztővel. A késhát vékonyságúra kinyújtott tésztából kerek darabokat szaggatunk, közepére halmozzuk a tölteléket, csipkés szélűre mintázva visszahajtogatjuk a tésztát, kb. fél órát hagyjuk kelni, majd tojással megkenjük, és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Töltelék: 10 dkg darált gépsonka (lehet maradék sült hús is) kevés bors, 3 kanál tejföl. (Vagy kevés vajon megpárolt , apróra vágott gomba, csipet só, kevés bors, három kanál tejföl és apróra vágott petrezselyem.) Figyelem: Ha gombát használunk, a tésztát aznap fogyasszuk el!
Sós kocka
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 45 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, egy tojás, 10 dkg mandula, só.
A lisztet a margarinnal, a tejföllel meg sóval összedolgozzuk és félórás időközönként kétszer hajtogatjuk. A nagy gáztepsi formájára nyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, a tojással megkenjük és vagdalt mandulával sűrűn meghintjük. Derelyemetélővel kockákra vágjuk, de egyben hagyva sütjük meg, és ha kihűlt, a vágatok mentén kockákra tördeljük. Finom és rengeteg sós süteményünk lesz belőle.
Sós pogácsa
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 40 dkg szikkadt túró, 40 dkg finomliszt, 15 dkg margarin, egy tojássárgája, só, köménymag, a kenéshez egy tojás.
A túrót a liszttel, margarinnal, sóval meg a tojássárgájával összegyúrjuk, alaposan kidolgozzuk és másnapig állni hagyjuk. Sütés előtt ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk belőle és a tetejüket tojással kenve, köménymaggal meghintjük. Készíthetjük sajtosan is, akkor a tetejét reszelt sajttal hintjük meg. A sütőben szép aranysárgára sütjük.
Sós ropogós
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg Rama margarin, 2 dkg élesztő, kevés tej, egy tojás, só, köménymag.
A lisztet a zsiradékkal, a tejben megfuttatott élesztővel meg a sóval összegyúrjuk. Hideg helyen egy órát pihentetjük. félujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk, tojással megkenjük, köménymaggal meghintjük és derelyemetélővel ujjnyi széles szalagokra vágjuk. Egy szalagnak olyan hosszúnak kell lennie, hogy a tepsiben keresztbe fektetve végig érjen. Forró sütőben szép pirosra sütjük, majd késsel, ferdén, ujjnyi hosszúságú rudacskákat vágunk belőle.
Sós stangli
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 evőkanál tejföl, 1 dkg só, tojás a kenéshez, 1 dkg köménymag.
Elkészítése: Az anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra és csíkokra vágjuk. Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal meghintjük, sütőlemezre tesszük, előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
Sós tea rudacskák.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka lisztet, fél csomag sütőport, 10 deka őrölt töpörtyűt, 5 deka zsírt és 1 tojás sárgáját 1 11/2 deci tejjel deszkán jól összegyúrunk. A tésztához sót ízlés szerint vegyünk. Az ujjnyi vastagra nyújtott tésztából derelyevágóval hosszú keskeny szalagokat vágunk és sóval, kömény-maggal hintve sütjük. Az 5 deka zsír és 10 deka töpörtyű helyett 15 deka vajat is vehetünk.
Sósperec
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 21 dkg finomliszt, 10 dkg margarin, 0,5 dkg élesztő, 1-2 kanál tejföl, só, a kenéséhez egy tojássárgája.
A lisztet a margarinnal és az összemorzsolt élesztővel összegyúrjuk, annyi tejfölt adva hozzá, hogy a tészta rugalmas legyen. Fél óráig pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk ésperecforma szaggatóval szép pereceket szúrunk ki belőle. A kis pereceket tojássárgájával megkenjük és a sütőben világossárgára sütjük. (Ha igazi "sósperecet" akarunk készíteni, a pereceket sóból, kevés tejből és lisztből készült sűrű folyadékkal spricceljük meg és a sütőben még néhány percig szárítjuk.)
Teapogácsa
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 48 dkg liszt, 21 dkg fagyos zsír, 1/2 evőkanál só, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 4 dl tejföl,
Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejüket késsel recésre bevágjuk, egy kávéskanál tejfölt és egy kávéskanál tojássárgáját az elején félre teszünk, most ezzel bekenjük a pogácsákat. Forró sütőbe tesszük és közepes tűznél egyenletesen, megsütjük.
Tejfölös pogácsa
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só, a tetejére egy tojás, hámozott mandulaszemek.
A lisztet a margarinnal, tejföllel meg a sóval összedolgozzuk és egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük. (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta!) Másnap háromszor hajtogatjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket egész tojással megkenjük és mindegyik pogácsát egy szem hámozott mandulával díszítjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.
Tormahab
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy doboz ecetes torma, 2 dl tejszín, só, zselatin.
A tejszínt kemény habbá verjük és az ecetes tormával óvatosan összekeverjük.
Megsózzuk, és egy fél órára jégbe hűtjük. (Ha korábban akarjuk elkészíteni, mint tálaljuk, ajánlatos 0,5 dl vízben simára keverni egy kis kanál zselatint, 1-2 percig kevergetve forralni, langyosan a tormahabba szórni: így akár egy napig is eláll.)
Tormás dip
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: kéttojásos francia majonéz, 1 dl tejföl, egy szál reszelt torma, só.
A hozzávalókat összekeverjük és jégbe hűtjük.
Töpörtyűs almás
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 10 dkg finomra darált friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejfel, kevés fahéj, csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a kenéshez.
Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra darált töpörtyűvel, a cukrozott almával és mazsolával beszórjuk, felgöngyöljük és tojással bekenve lapon sütjük. Figyelem: Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk fel.
Töpörtyűs pogácsa
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg töpörtyű, 2 dkg élesztő, kevés tej, két tojás, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, őrölt bors, só.
A lisztet a darált töpörtyűvel, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgákkal, a tejföllel, a zsírral, őrölt borssal meg sóval összegyúrjuk. Másfél óráig kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejüket késsel kockásra bevagdaljuk és megkenjük a tojásfehérjékkel.
A sütőben szép barnára sütjük.
Túrófelfújt
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 3 egész tojás, 25 dkg tehéntúró, kaporpor, 1 evőkanál zsemlemorzsa,1kiskanál vaj, 1 kiskanál liszt, só.
Elkészítése: A vajat kikeverjük a tojások sárgájával és a kaporporral. Hozzátesszük az áttört túrót, a zsemlemorzsát, és végül belekeverjük a tojások keményre felvert habját. Tűzálló tálat vajjal kikenünk és liszttel megszórjuk. Beletesszük az elkészített keveréket és előmelegített sütőben vízfürdőben kis lángon kb. 35 percig sütjük. Figyelem: Csak nagyon friss túrót használjunk! A kaporpor helyett idényben apróra vágott friss kaprot használjunk!
Túrópogácsa
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 50 dkg túró, 50 dkg vaj, 50 dkg liszt, 20 dkg sajt, 3 db tojás, 2 dkg só.
A túrót villával megtörjük, hozzáadjuk a vajat és a lisztet, majd az egészet összemorzsoljuk tenyerünk között, mintha linzertésztát készítenénk. Hozzáadunk két egész tojást és összegyúrjuk. Rövid ideig pihentetjük. Egy centi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, pogácsaszaggatóval vagy késsel daraboljuk kívánság szerinti alakúra. Megkenjük tojással és reszelt sajtot szórunk rá.
Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Túrós, tepertős pogácsa
Unger Károly Túróból készülő ételek
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 35 dkg túró, 35 dkg tepertő, 3 db tojás, 2 dkg só. A lisztet, a túrót és a darált tepertőt összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat és összegyúrjuk. A vajastésztához hasonlóan hajtogatjuk. Rövid pihentetés után kinyújtjuk és a pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.
Vajas pogácsa
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, négy szem kockacukor, egy tojássárgája, egy egész tojás, 2 dl tejföl, só.
A lisztet a margarinnal, a tojássárgájával, a cukros tejben megfuttatott élesztővel, a tejföllel és sóval összegyúrjuk. Két óráig kelesztjük, közben többször hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtva, pogácsákat szúrunk ki belőle. (Háromszorosára nő sütés közben!) Tetejüket az egész tojással megkenjük és a sütőben úgy sütjük, akár a kelt tésztát.
Sütés nélküliek
Dugó Dani
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 dkg porcukrot, 30 dkg darált diót, 3 dkg kakaót két tojással egy tálban jól összekeverünk. Majd 10 dkg vajat 20 dkg porcukrot, 1 db tojás-fehérjével jól kikeverünk, majd adunk hozzá fél dl rumkivonatot is. Ezzel töltöm az üreget a tetejére és az aljára.
Gyümölcstorta
Szalkay Zsuzsanna Olcsó, gyors sütemények
Hozzávalók:
1 piskóta (sütjük, vagy készen megvásároljuk), 1 csomag gyümölcskocsonya por, 1 banánpuding, 1 puncspuding, 25 dkg idénygyümölcs.
A piskótát 3 lapra vágjuk. Tortaformába tesszük, majd rétegezzük: piskótalap, banánpuding, piskótalap, puncspuding, piskótalap és végül banánpuding. Erre rakjuk a tetszés szerinti gyümölcsöket és leöntjük a közben elkészített gyümölcskocsonyával.
Figyelem: A gyümölcskocsonya alá azért kell puding, mert különben a még híg gyümölcskocsonya a tortalapba beszívódik és körbe lefolyik. Fogyasztásig jégszekrényben tartsuk! Ügyeljünk a színhatásra!
Kókuszos golyó
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 10 dkg vaj, 2 evőkanál kakaó, 20 dkg porcukor, 1 csomag kókuszreszelék, 1 mokkáskanálnyi rumaroma, meggybefőtt leve.
Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, elkeverjük a cukorral, a kakaóval és a megpuhult vajjal. A meggybefőtt rumaromával ízesített levéből annyit teszünk hozzá, hogy formálható legyen. Nedves kézzel golyókat készítünk, és egyenként megforgatjuk őket a kókuszreszelékben. Fóliával letakarva hűtőbe tesszük, míg megkeményedik. Figyelem: Ha nem kapunk rumaromát, rumot is használhatunk, de akkor a csemegét ne adjuk gyereknek.
Piskótahasábok kókuszban
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: piskóta, csokoládéöntet, kókuszreszelék.
Elkészítése: Téglalap alakú piskótát veszünk (vagy sütünk), kisebb- nagyobb darabokra vágjuk, a darabokat híg csokoládéöntetbe mártjuk, majd beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Csokoládéöntet: 3 evőkanál kakaót, 3 evőkanál cukrot, 5 evőkanál vizet állandóan kevergetve felforralunk. A tűzről levéve egy diónyi vajat teszünk bele (ettől fényes lesz a bevonat). Míg kihűl, többször megkeverjük. Figyelem: Ha nincs kókuszreszelék, a piskótát tálra tesszük és rácsorgatjuk a forró csokoládét!
Pöttyöske
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: fél kg háztartási keksz, fél dl rum, 1 ráma margarin, másfél dl tej, 20 dkg cukor, 3 dkg kakaó, 1 evőkanál liszt.
Elkészítése: A kekszet apró darabokra törjük (egy szemet kb. 6 felé), és a rummal meglocsoljuk. A tejet, a cukrot, a kakaót és a lisztet összekeverve 5 percig állandó keverés mellet felfőzzük. Beletesszük a margarint és újra felforraljuk. Ráöntjük az összetört kekszre, fakanállal alaposan összekeverjük és celofánpapírba 2 db hengert formálunk belőle. Hideg helyen 1-2 óráig állni hagyjuk.
Rumos dióbomba
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 10 dkg darált dió, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál forró tej, 1--2 kávéskanál rum, kristálycukor, (meggy befőtt).
Elkészítése: A finomra darált háztartási kekszet a többi anyaggal jól összegyúrjuk. Fél óra hosszat állni hagyjuk, majd nedves kézzel golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva mignonpapírba rakjuk. (Díszítésül mindegyik golyócskára fél szem meggybefőttet tehetünk.) Figyelem: Ha rumos meggyet használunk, rum helyett a befőtt levét is használhatjuk.
Sajtrolád
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 25 dkg eidami sajt, 25 dkg vaj, 1 doboz Medve sajt, 20 dkg gépsonka, snidling, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: A 25 dkg Eidami sajtot beletesszük kb. 1,5 l forrásban lévő vízbe, 8-10 perces főzés után szűrőlapáttal deszkára tesszük, elnyújtjuk, befedjük a sonkaszeletekkel, erre rákenjük a főzés ideje alatt összedolgozott Medve sajtot, vajat, az apróra vágott snidlinget (vagy zöldpetrezselymet) és az összetört fokhagymát. Felgöngyöljük, és 1- 2 órás hűtés után vékonyra szeleteljük. Figyelem: Vékonyra szeletelt sonkát használjunk, hogy hajlítható legyen.
Torták és mignonok bevonására szolgáló mázak.
A mázak készítésénél tortákra 30 deka, mignonokra pedig a nagyságuktól függően 2--3 deka cukrot számítsunk.
Cukros csokoládémáz.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
20 deka finom szitán átszitált porcukrot 2 tojás fehérjével elkeverünk, ezután 12 deka megolvasztott csokoládét öntve hozzá, gőz fölött simára keverjük. Szükség szerint a bevonás előtt pár csepp sűrű szirupot is tehetünk a mázhoz. Langyosmelegen öntjük a süteményre és gyengén fűtött sütőben szárítjuk meg.
Csokoládémáz olvasztott.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
20 deka megolvasztott mártócsokoládéhoz (Tunkmassa) kis kanálnyi vajat teszünk.
A tortákat vagy mignonokat melegen vonjuk be e csokoládéval. Evvel a mázzal bevont süteményeket csak szabad levegőn száríthatjuk.
Csokoládémáz, vajas.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
12 deka cukrot 10 deka csokoládéval és egy kis pohárka vízzel sűrűre főzünk. A tűzről levéve, simára keverjük. Ha kissé kihűlt, még kis tojásnyi vajat keverünk hozzá és a tortára kenjük.
Fehér cukormáz hideg úton.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka egész finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára 2 tojás fehérjével és fél citrom levével. A mázt azonnal használhatjuk. Langyos sütőben szárítva a bevont süteményeket, szép fényt nyernek.
Fehér cukormáz meleg úton.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka cukrot egy kis borospohár vízzel leöntünk s tiszta edényben kis lángon addig főzzük míg a belemártott s lecsurgatott lyukacsos habkanálra fújva a lyukakon hólyagok nem keletkeznek. Ekkor a forró szörpöt márványlapra öntjük ki és széles lapos késsel forgatjuk ide-oda (cukrásznyelven táblázzuk), míg átlátszatatlan és kemény lesz. A fehér megkeményedett cukortömeget most nedves kézzel meggyúrjuk és tiszta edénybe téve, gőz felett önthetővé olvasztjuk. Melegen öntjük a tortára vagy a mignonokra és meleg késsel simítjuk. Szárítás fényezés mint a hideg máznál.
Kávémáz.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka cukrot egy kis borospohár erős feketekávéval elkeverünk és a meleg úton készült fehér cukormáznál leirt módon főzzük és táblázzuk.
Torták, mignonok
Alvétorta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
100 db dió belét óvatosan cikkekben kiszedjük, mindegyik cikket 2-3 felé hasogatjuk éles késsel. Habsütőben 6 tojás fehérjét kemény habbá verjük s folytonos keverés közben hozzáadunk 2 nagy evőkanál langyosra melegített mézet és fél csomag vaníliáscukrot. A habsütőt forró vízzel telt fazékba állítjuk és így tesszük a tűzhelyre. Állandó kevergetés közben addig főzzük, míg olyan sűrű lesz, hogy a kanál megáll benne, ekkor a tűzről levéve, hirtelen belekeverjük a felaprózott diót és kiszórt vagy zsírpapírral körülbélelt tortaformába 2 vastagabb tortalap közé töltjük. Az így elkészített édességet pár napra száraz helyre félretesszük s csak azután szeleteljük.
Anyóstorta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: 25 darab babapiskóta, 0,5 l tej, 5 dkg cukor, 0,5 dl rum, 10 dkg mazsola vagy cukrozott gyümölcs, 3 dl tejszín; a krémhez: 0,5 l tej, két tojássárgája, egy evőkanál liszt, 2 dkg kakaópor, negyed rúd vanília, 10 dkg cukor (ebből 2 dkg a tejszínhabba kerül).
A tejet 5 dkg cukorral felforraljuk, beleöntjük a rumot, és egyenként belemártogatjuk a babapiskótákat. lapos tálra egy sor piskótát rakunk és rákenjük az elkészített vaníliakrém felét,erre ismét egy sor piskóta kerül. Erre tesszük a vaníliakrém másik felét, melyet elkeverünk a 2 dkg kakaóporral. Ennek a tetejére kerül a maradék tejes piskóta. Mindkét krémrétegre mazsolát vagy cukrozott gyümölcsöt hintünk. Az így nyert tortaformát cukrozott, kemény tejszínhabbal díszítjük.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, liszttel, a nyers tejjel, beletesszük a vaníliát, és kis lángon vagy gőz fölött, állandóan keverve, sűrű krémmé főzzük.
Banános-csokihabos torta
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: a piskótatortához:4 tojás 100 g cukor só 110 g liszt porcukor a töltelékhez: 150 g keserűcsokoládé 3 tojás, 4 banán 2,5 dl tejszínhab 3 tojássárgája
A piskótához melegítsük elő a sütőt 200 C-fokra. Fektessünk sütőpapírt egy sütőlapra. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját verjük habosra 30 g cukorral és egy csipetnyi sóval. fehérjét 70 g cukorral verjük kemény habbá. Keverjük össze a felvert hab felét a sárgájával. Adjuk a masszához a maradék fehérjehabot a liszttel. Tegyük az egészet nyomózsákba, az előkészített sütőlapra nyomjunk 28-30 centi átmérőjű korongot. Tíz perc alatt süssük aranyszínűre. Vegyük ki a sütőbó7, hintsük meg porcukorral. Cukros felével lefelé borítsuk ki sütőpapírra. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a papírról. Béleljünk ki egy hosszúkás tortaformát alufóliával. A piskótát szeleteljük fel, egy szeletet tegyünk a forrna aljára, béleljük ki az oldalát, hagyjunk egy szeletet a tetejére is. Törjük apró darabokra a csokoládét. Verjük fel a tejszínt, tegyük hűtőbe. Verjük keményre a tojásfehérjét, cukorral keverjük krémesre a sárgáját. Hígítsuk a másszót kevés hideg vízzel, keverjük össze. Olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a tojássárgájás masszát meg a tejszínhab felét. Töltsük hozzá a maradék tejszínhabot is. Öntsük a csoki massza felét a sütőformába. Tegyük rá a banánokat. Öntsük rá a maradék csoki öntetet, simítsuk le a tetejét. Tegyük rá a tortalapot, óvatosan nyomkodjuk le. Takarjuk le fóliával, tegyük hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt fordítsuk ki a tortát, húzzuk le a fóliát, és szeleteljük fel. Ananászöntettel kínáljuk.
Banántorta
Hegedűs János: Magyar konyha
(sütés nélkül elronthatatlan)
Elkészítési idő: 45 perc + 6 óra hűtési idő 1 szelet: 312 kca111301 kJ.
Hozzávalók 16 szelethez: 12 tasak vaníliás pudingpor, 5 + 2 dl tej, 200 g vaj (margarin 100 g porcukor. 2 tasak vaníliás cukor 2 tojássárgája, 2 érett banán 2 ek. citromlé, 11/2 dl rum, 400 g babapiskóta 1 szem cukrozott cseresznye, 1 kivi, 6-8 szem pisztácia
A 2 tasak pudingporból, de csak 5 dl tejből, a felhasználási utasítás szerint sűrű-kemény pudingot főzünk, tetejét meghintjük 1 ek. porcukorral, hogy meg ne bőrösödjön, hagyjuk kihűlni. A vajat / margarint habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenkint hozzáadjuk a tajássárgákat, kanalanként a kihűlt pudingot. 8 evőkanálnyi krémet csillagcsőrös habzsákba teszünk. A banánokat meghámozzuk, pépesre törjük, meghintjük a citromlével, és belekeverjük a krémbe. A maradék 2 dl tejet elkeverjük a rummal, gyors mozdulatokkal, egyenként beleforgatjuk a babapiskóták 113-át, és lapos tálra egy 24-26 cm átmérőjű korongot rakunk ki belőlük. Megkenjük a krém 113-óval, majd az előző sorra merőlegesen ismét rumos tejbe forgatott babapiskóta és 113 rész krém, aztán arra ismét merőlegesen rumos tejbe forgatott babapiskóta és a maradék krém kerül. Bejelöljük a szeletek helyét, a torta közepére és a szeletek peremére 1-1 krémrózsát nyomunk a habzsákból, és legalább 6 órára hidegre tesszük (még jobb, ha előző nap készítjük el).Tálaláskor meghámozzuk, felszeleteljük, és elnegyedeljük a kivit. A cukrozott cseresznyét csíkokra vágjuk, megdíszítjük velük a tortát. Tetejét megszórjuk a vágott pisztáciával.
Búr- torta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
14 deka cukrot 5 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral fél óráig habosra keverünk, azután 4 deka puhított csokoládét, 12 deka héjazott őrölt mandulát, fél citrom reszelt héját és legvégül 3 tojás keményrevert habját adjuk hozzá. A tésztát tortasütőben két részben sütjük és kihűlés után a következő töltelékkel töltjük: 1 tojás sárgáját 10 deka cukorral és 1 kanál tejjel folytonos keverés mellett sűrűre főzünk. Ha a töltelékalap kihűlt, 10 deka vajat és 15 deka pirított darált mogyorót adunk hozzá s a két tortalap közé kenjük. A tortát a bevonatoknál említett cukros csokoládémázzal egyenletesen bevonva, pár pillanatra meleg sütőbe tesszük, hogy a máz fényt kapjon. A bevont torta tetejére, a szeleteknek megfelelően, körül apró csokoládécsókokat nyomunk, melyek hegyébe egy-egy mogyorós csokoládédrazsé - szemet teszünk.
Cheesecake (Amerikai, édes sajttorta).
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép gyümölcs (egyféle) leginkább: eper vagy kivi.
Elkészítése: A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük. Meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, és később összeturmixoljuk vele. Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel díszítjük a tortát.
Csokoládétorta (sacher)
Túrós Lukács (Schuck Antal): Lányok, asszonyok szakácskönyve
Hozzávalók: 20 deka vaj, 4 tojás, 20 deka cukor, 18 deka liszt, 4 deka kakaó, fél csomag sütőpor.
A vajat porcelántálban kissé felpuhítjuk, hogy keverni lehessen. Hozzáadunk 10 deka porcukrot, 4 tojássárgáját, és habverővel jó fél óráig keverjük.
Ezután a 4 fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kikevert masszához.
Végül a kakaót a liszttel megszitálva, a sütőporral együtt könnyedén belekeverjük. Egy tortakarikát papírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, egyenletesen eligazítjuk benne, és egész lassú, gyenge tűznél kezdjük a sütést, majd amikor a massza kifejlődött, fokozatosan erősített tűznél kisütjük.
Ha kihűlt, 3 egyenlő vastagságú korongot vágunk belőle és azokat barackízzel megkenve, összeragasztjuk. Tetejét csokoládés cukormázzal vonjuk be, adhatunk hozzá tejszínhabot is.
Déligyümölcsös sajttorta
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: a tortalaphoz 15 dkg babapiskóta, 5 dkg vaj; a töltelékhez: 25 dkg reszelt ementáli sajt, 10 dkg cukor, 3 dl kefir vagy joghurt, fél dl narancslikőr, 1 evőkanál zselatinpor; a tetejére: 2 nagy narancs, 2 banán, fél dl narancslé, 1 teáskanál zselatinpor; a tortaformához 1 evőkanál olaj.
Előkészítése: morzsává töröm a babapiskótát. 3 evőkanálnyit félreteszek, a többit összedolgozom a megolvasztott vajjal. Ecset segítségével egy nagy, kapcsos tortaformát beolajozok, majd a vajas babapiskóta-masszát egyenletesen belenyomkodom. A tortaforma oldalát behintem a félretett morzsa felével, és annyi időre teszem a hűtőszekrénybe, amíg a töltelék elkészül. A narancsot meghámozom, karikákra vágom, a banánt ugyancsak felkarikázom.
Elkészítése: a joghurtot és a narancslikőrt a cukorral simára keverem, majd beleszórom a reszelt sajtot, végül fokozatosan hozzákeverem a három evőkanálnyi meleg vízben feloldott zselatint. A sajtmasszát egyenletesen belesimítom a formába, és a képen látható módon a sütemény tetejére rendezem a narancskarikákat és a banánt. A narancslevet langyosra melegítem a zselatinnal, és felkenem a gyümölcsre. A tortát 1-2 órára visszateszem a hűtőszekrénybe. Tálalás előtt a formát kikapcsolom, és az alsó lappal együtt tálra csúsztatom.
Dióstorta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
14 deka cukrot 4 tojás sárgájával és fél csomag vaníliás cukorral habzásig keverünk, azután 7 deka darált diót, 7 deka héjazott mandulát őrölten és 1 evőkanál liszttel kevert fél csomag sütőport adunk hozzá, legvégül a 4 tojás kemény habját elvegyítve még 1 evőkanál őrölt pörkölt szemes kávét keverünk a tésztához. Mindjárt kiszórt formába töltjük és sütjük. A kettévágott tortát a következő töltelékkel töltjük: 7 deka finom cukrot és 7 deka finomra őrölt diót annyi édes tejszínnel keverünk, hogy kenhető legyen. A tortát kávéval festett cukormázzal vonjuk be és dióval díszítsük.
Dobos-torta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
11 deka cukrot 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és a 4 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. A tésztából tortaformában vékony lapokat sütünk közepes tűznél, gondosan ügyelve arra, hogy a lapok meg ne barnuljanak. Töltelék: 3 tojás sárgáját 15 deka porcukorral, 7 deka kakaóporral, 20 deka vajjal és fél csomag vaníliás cukorral gőzön melegítjük és kihűlésig keverjük. A kihűlt lapokat és később a torta oldalát a töltelékkel egyenletesen megkenjük, az összeállított torta tetejére pedig 12 deka cukorból szálassá főzött szirupot öntünk. A még meleg cukorbevonatba vajazott késsel a szeleteknek megfelelő bevágásokat nyomunk. A torta oldalát kevés félretett töltelékkel kenjük be.
Egyszerű máktorta
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók (6 személyre)  4 dl tejföl, 3 kiskanál zselatinpor 8-10 dkg őrölt arák 8-10 babapiskóta
rum vagy gyümölcslé a piskóta áztatásához, 10 szem Natreen édesítőszer néhány szem friss gyümölcs 3-4 csepp vaníliás Natreen folyékony édesítőszer- (lásd külön recept), 2 dl tejszín
2 deci tejfölt a zselatinnal addig 2-3 percig - melegítünk, amíg az föl nem oldódik benne. A mákot beleszórjuk. A babapiskótát kisebb darabokra tördelve rumba vagy gyümölcslébe áztatjuk, a zselatinos tejfölbe keverjük, ahogyan a porrá tört édesítőt meg a gyümölcsöt is. A vaníliás édesítővel ízesítjük, a maradék tejfölt is hozzáadjuk. Végül a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk, formába töltjük, mélyhűtőben kb. 6 órán át dermesztjük.
Elkészítési idő: 30 perc + fagyasztás Egy adag: 1622 kJ/388 kcal
Epres kivis tortácskák
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók 6 tortácskához:  A tésztához: 18 dkg liszt (lehet teljes őrlésű) 12 dkg hideg vaj vagy margarin 6 dkg méz, fél csomag vanr7iás cukor egy kevés reszelt citromhéj csipetnyi só. A krémhez: 15 dkg kézmeleg vaj vagy margarin 13 dkg méz egy kis stampedli Maraschino 2,5 dl tej, fél csomag vanília pudingpor egy kevés citromaroma (citromlé is lehet) A tetejére: 40 dkg friss eper, 1 kivi, 1 csomag színtelen tortazselé, 6 db egyszemélyes tortaforma
Előkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal összeállítjuk az omlós tésztát, majd alufóliába burkoljuk és 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezután belisztezett gyúródeszkán 4 mm vastagra nyújtjuk; a formákat kibéleljük a tésztával, majd a tészta alját villával több helyen megszurkáljuk; a sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, a formákban hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kiborítjuk.
Elkészítés: A lágy vajat a mézzel jó habosra keverjük; a tejből és a pudingporból a csomagoláson megadott előírás szerint pudingot készítünk, és gyakran kevergetve hagyjuk kihűlni. Majd kanalanként a vajkrémhez adagoljuk; ezután belekeverjük a Maraschinot és a citromaromát is. A kivit meghámozzuk és fél cm vastag karikákra vágjuk; az epret megtisztítjuk, megmossuk és félbevágjuk. A vajas krémet dresszírzsákba töltjük, majd minden tortácskába egy-egy nagy rozettát nyomunk (de egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk), a krémkupacok oldalát körös-körül beborítjuk fél eprekkel, a tetejükre egy-egy kivikarikát teszünk. A tortazselét a csomagoláson megadott előírás szerint elkészítjük, a gyümölcsöket bevonjuk vele, hagyjuk megdermedni, majd a tortácskák legtetejét egy-egy krémpöttyel díszítjük.
Gesztenyemignonok.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
20 deka vajat jól kikeverünk, azután 20 deka cukrot, fél csomag vaníliáscukrot és 20 darab szemcsésen áttört sült gesztenyét adva hozzá, még pár percig keverjük. Legvégül 12 deka őrölt mandulát és 4 egész tojást keverünk még hozzá és kikent, kiszórt tepsiben vastagabb lapot sütünk. Sütés után a tésztát magasfalu pogácsa- vagy fánkformával kiszúrjuk. Az egyes darabokat villára szúrva fehér cukros mázba mártjuk, a felesleges mázt lecsepegtetve, a bevont mignonokat langyos sütőbe téve, gondosan fényezzük. A mignonok tetejére egy-egy szem, félig csokoládéba s azután mézbe mártott sült gesztenyét helyezünk díszítésül.
Gesztenyetorta, töltött.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
8 deka vajat 12 deka cukorral és 3 tojás sárgájával fél óráig habosra keverünk, azután 8 deka szitán áttört tisztított főtt gesztenyét, 1-2 deka tisztított mazsolát, fél csomag vaníliáscukrot és 5 deka lisztel kevert fél csomag sütőport adunk hozzá. Legvégül pedig 3 tojás keményrevert habját keverjük óvatosan bele. Két részben tortaformába sütjük. Tölteléknek: 1 csomag gesztenye-krémport, a csomagon lévő utasítástól eltérőleg, 3 deci tejjel és 10 deka cukorral elkeverve állandó keverés mellett sűrűre főzünk, melyhez néha-néha megkeverve a kihűléskor még 2 tojásfehérje simára vert habját adjuk. A megtöltött és összeillesztett tortát frissen vert cukrozott tejszínhabbal a tálalás bevonjuk és tetejét cukrozott gesztenyepürével nyomózsákból díszítjük. A tejszínhabos bevonat helyett cukros csokoládémázat is készíthetünk, így a torta előbb is elkészíthető s tovább eltartható lesz.
Gyümölcsös gesztenye torta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka porcukrot 20 deka vajjal fél óráig keverünk, azután 1 kg tisztított, áttört főtt gesztenyét, fél csomag vaníliáscukrot adva hozzá, tortaformába tesszük. Tetejét 15 deka apróra vágott cukrozott gyümölccsel teleszórjuk és közepes tűznél sütjük.
Gyümölcsös kétszersülttorta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 2 csomag kétszersült, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 l tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 pohár tejszín, 30 dkg vegyes gyümölcs (lehet kompót is, lé nélkül.).
Elkészítése: fél l tejet felfőzünk a vaníliás cukorral és meglocsoljuk vele az egész kétszersülteket. Elkészítjük a vaníliapudingot a porból, a tasakon található utasítás szerint. A gyümölcsöket lehámozzuk, kimagozzuk, szűrőben lecsöpögtetjük. Egy szögletes tálba lerakjuk a kétszersült felét, erre egy rétegnyi gyümölcs, azután puding következik, majd a megmaradt kétszersült, erre megint a gyümölcs, végül pudingréteg. A tejszínt kemény habbá verjük, és beborítjuk vele a tortát. Lehűtve fogyasztjuk.
Gyümölcstorta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 1 piskóta (sütjük vagy készen megvásárolhatjuk), 1 csomag gyümölcskocsonyapor, 1 banánpuding, 1 puncspuding, 25 dkg idénygyümölcs.
Elkészítése: A piskótát 3 lapra vágjuk. Tortaformába tesszük, majd rétegezzük: piskótalap, banán-puding, piskótalap, puncspuding, pikótalap és végül banánpuding. Erre rakjuk a tetszés szerinti gyümölcsöket és leöntjük a közben elkészített gyümölcskocsonyával. Figyelem: A gyümölcskocsonya alá azért kell puding, mert különben még a híg gyümölcskocsonya a tortalapba beszívódik és körbe lefolyik. Fogyasztásig jégszekrénybe tartsuk! Ügyeljünk a színhatásra!
Homoktorta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
25 deka cukrot 5 tojás sárgájával és 25 deka vajjal fél óráig keverünk, azután fél csomag sütőporral kevert 30 deka burgonyalisztet és az 5 tojás kemény habját adjuk hozzá. Tortaformába közepes tűznél sütjük. A kész tortát citromos cukormázzal vonjuk be és csokoládédrazsé szemekkel díszítjük. Igen könnyű torta.
Húsvéti piskótatorta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: két doboz babapiskóta (kb. 25 darab), kevés édesrumos tej, 15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, három evőkanál kakaópor, három evőkanál tej, a tetejére citrommáz, tojáscukor.
A vajat a porcukorral, a kakaóporral és a tejjel kikeverjük. Egy tortaforma szélére körös-körül édesrumos tejbe mártogatott fél babapiskótákat állítunk fel, és a tortaforma alját is megmártott babapiskótával béleljük ki. Erre az
egész krémet rákenjük, és megáztatott babapiskótákkal befedjük. A felső sor babapiskótát a kezünkkel szép simára egyengetjük, és leöntjük citrommázzal.
Tojáscukorral díszíthetjük. Egy napig hideg helyen állni hagyjuk. Tálaláskor a forma karikáját lehúzzuk róla, és a forma lapjával együtt csúsztatjuk a tálra.
Japán - torta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
5 tojás sárgáját 20 deka cukorral habosra keverjük, azután 12 deka őrölt héjas mandulát, 12 deka őrölt diót, fél csomag vaníliáscukrot, 1 szelet reszelt csokoládét, 1 kis kanál finomra őrölt szemes kávét, 2 evőkanál zsemlemorzsát, fél csomag sütőport és legvégül 5 tojás keményre vert habját adjuk hozzá. Tortaformában 2 lapot sütünk. Töltelék: 1 csomag vaníliakrémport, 3 deka lisztet és 15 deka cukrot fél liter hideg tejjel és fél borospohár erős feketekávéval elkeverünk. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Kihűlés után a krémhez 10 deka habosra kevert vajat adunk. A töltelék egy részét az összeállított torta bevonására tegyük félre. Tálalás előtt a bevont tortát apró, tört ostyatörmelékkel szórjuk be.
Jéger - tortaszeletek.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 2 szelet olvasztott csokoládéval és 15 deka porcukorral jól kikeverünk, azután hozzáadunk kevés tört szegfűszeget, fél citrom reszelt héját, 4 deka apróra vágott citronádot vagy cukrozott gyümölcsöt, 16 deka héjazott darált mandulát, 3 és fél deka zsemlemorzsával kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás kemény habját. A tésztához még 1 kis pohárka rumot vagy cognacot is tehetünk. Tepsiben ujjnyi vastagon téve, lapot sütünk a tésztából, melyet sütés után kétfelé vágva barackízzel kenünk meg és egymásra borítjuk. Ferde téglaalakú szeletekre vágjuk s villára tűzve cukros csokoládémázba mártjuk. A máz szárítása előtt hosszú szeletekre vágott, gyengén pörkölt mandulával tetejét s oldalát megtűzdeljük.
Kakaós torta I.
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók (10 szelethez): a tésztához: 5 tojás, 5 dkg Natreen édesítőpor, 3 dkg cukrozatlan kakaópor 10 dkg liszt a forma kikenéséhez: egy kevés vaj és liszt a krémhez: 10 dkg vaj, 8 dkg Natreen édesítőpor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor
A tojások sárgáját az édesítővel meg a kakaóval habosra keverjük. A lisztet is apródonként hozzáadjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjét óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát kivajazott, belisztezett tortaformába töltjük és előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 25 percig sütjük, majd megvárjuk, míg kihűl. A krémhez a vajat jól kikeverjük, közben az édesítőport meg a kakaót is hozzáadjuk. A tésztát lapjában elfelezzük, a krém kétharmadával megtöltjük. A maradék krém a tetejére és az oldalára kerül. 10 szeletet vághatunk belőle.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 920 kJ/220 kcal
Kakaós torta. II.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
4 deka vajat (vagy 3 deka zsírt) 1 egész tojással, 25 deka cukorral és fél citrom reszelt héjával fél óráig keverünk, azután 25 deka lisztet, 4 deka kakaót és 1/2 liter tejet adunk hozzá. A jól eldolgozott tésztához legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag sütőport gyúrunk és vajazott, kiszórt tepsibe téve közepes tűznél sütjük. Sütés után a tésztát kétfelé osztva az egyik darabot gyümölcsízzel vagy vajas csokoládétöltelékkel megkenjük. A megtöltött tésztát gőzön megolvasztott mártócsokoládéval bevonjuk és kihűlés után hosszú szeletekre vágjuk.
Karamell - torta.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
30 deka porcukrot 2 evőkanál vízzel megnedvesítünk és a tűzre téve, világosbarna grillaget készítünk. A tűzről levéve azonnal 20 deka őrölt mandulát keverünk hozzá s zsírozott papírívre vagy márványlapra kiöntve hűlni hagyjuk. A lepirított grillagehoz 30 deka vajat és fél csomag vaníliás cukrot keverünk. Az ostyalapokat a vajas grillázzsal egyenletesen bevonva egymásra rakjuk. Kevés félretett töltelékkel a tortát bevonjuk és tetszés szerint díszítjük.
Karamelltorta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy csomag ötlapos száraz tortalap, 40 dkg cukor, egy csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 1,5 dkg vaj, egy-két evőkanál olaj.
A 30 dkg cukrot kevergetve szép barnára pirítunk, és egyharmadát kiolajozott tányérra öntjük. A többit a tejjel felöntjük, és karamellé forraljuk, majd kihűtjük. A liszttel simára keverjük, és kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belekeverjük a maradék 10 dkg cukrot, vaníliás cukrot, és ha kihűlt, hozzáadjuk az előre kikevert vajat. Ezzel vonjuk be a tortalapokat, a tetejére pedig az időközben megdermedt, durvára vágott pirított cukrot hintjük. (Ha nem szeretjük a nagyon édes krémet, akkor csak 5 dkg cukrot rakjunk a besamelbe.)
Karnevál torta
Hegedűs János: Magyar konyha
Hozzávalók: a szőke piskótához: 6 tojás 120 g cukor 150 g liszt a barna piskótához 3 tojás 60 g cukor 60 g liszt 15 g kakaó a meggykrémhez. 3 dl szűrt meggyié 150 g magozott meggy 2 tojássárgája 40 g liszt 20 g zselatin 100 g cukor 4 dl tejszín a gesztenyekrémhez: 120 g gesztenyemassza 3 dl tejszín 100 g porcukor 0,5 dl rum 20 g zselatin 1,5 dl váz
Elkészítése: A piskótákat a hagyományos módon megsütjük. A barnából 10 cm átmérőjű kiszúróval 4 lapot vágunk, megtöltjük a gesztenyekrémmel, kihűtjük A sima piskótából három karikát vágunk, az egyiket belehelyezzük egy 23 cm-es tortaforma aljára, meglocsoljuk rumos meggyiével. Ezt követően megkenjük meggykrémmel, a krém közepére helyezzük a gesztenyetortácskát, majd megtöltjük a forma közepéig meggykrémmel, utána befedjük egy piskótalappal - aminek a közepét előzőleg kiszúrtuk egy 10 cm-es kiszúróval - a formát ezután megtöltjük a maradék krémmel és befedjük a harmadik lappal, majd a dermesztés következik. Ha a tortában a krémrétegek megdermedtek, vegyük le a forma oldalát, és a kész torta tetejét, oldalát kenjük át vékonyan tejszínhabbal, tetejére kandírozott meggyet teszünk díszítésnek, oldalára vágott zöld pisztáciát szórunk.
Konyakos pudingtorta
(16 szelet)
Hölgykonyha - Frank Júlia módra
Hozzávalók: egy kerek piskóta félujjnyi vékony lapja, a töltelékhez 12 db babapiskóta, 1 zacskó főzés nélküli vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 8-10 dkg porcukor, 1-1 dl konyak, tej és lefőzött kávé, 2 zacskó habfix, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só; a tetejére 2 dl tejszín, 2 evőkanál csokoládéreszelék és 16 babapiskóta.
Előkészítése: a pudingport előírás szerint elkészítem a tejjel, vaníliás cukorral és a konyak felével. A megmaradt konyakot, 1 dl tejet, cukrot és a kávét összeöntöm, majd a babapiskótákat egyenként megmártom benne, de ügyelek arra, hogy ne ázzanak el. (Egymás után kétszer is meg lehet mártani.) A tejszínből a habfix segítségével kemény habot verek. Egyik felét a pudinggal óvatosan összeforgatom. Elkészítése: kapcsos, nagy tortaformába fektetem a vékony piskótalapot. (A megmaradt piskótát alufóliába csomagolom és a mélyhűtőbe teszem.) Belekenem a tejszínes puding felét, majd elhelyezem rajta a 12 darabokra tört nedves babapiskótát. Befedem a megmaradt pudinggal, végül rákenem a tejszínhab másik felét. Rászórom a csokoládéreszeléket és elhelyezem rajta a 16 db nedves babapiskótát. Kissé munkaigényes, bár nagyon dekoratív és nagyon finom!
Elkészítési ideje: 90 perc,
1 szelet: 189 kcal (793 kJ),
megfizethető, közepesen munkaigény
Legyezőtorta
Schuck Antalné Mindennapra egy recept
Hozzávalók: egy kerek, 9 tojásból készült piskóta, 2 dl tej, két evőkanál búzadara, 20 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg porcukor, egy csomag vaníliás cukor, négy evőkanál pikáns gyümölcsíz; A marcipánbevonathoz: 27 dkg porcukor, 18 dkg hámozott, őrölt mandula, néhány csepp meggy- vagy málnaszörp.
A piskótát nagy, kerek tortaformában megsütjük, és lisztezett deszkára borítjuk. Ha kihűlt, úgy vágjuk el, hogy két félkörívet kapjunk, majd vízszintesen két lapra vágjuk, így összesen négy tortalapunk lesz. A krémhez a búzadarát a tejben kevergetve addig főzzük, amíg teljesen sűrű nem lesz. A porcukrot a vajjal alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát, vaníliás cukrot, és az egészet nagyon habosra keverjük. Ezzel töltjük az egymásra fektetett, pikáns gyümölcsízzel megkent félkörív alakú tortalapokat, a felső lapot egy kissé lenyomtatjuk. A marcipántetőhöz 18 dkg cukrot pár csepp vízzel nagyon sűrű sziruppá főzünk, majd beleöntjük a mandulát, és nagyon kis lángon kevergetve, addig hagyjuk a tűzön, amíg jó száraz nem lesz. Kihűtjük, mozsárban összetörjük, és a cukorral meg kevés meggy- vagy málnaszörppel formázhatóvá gyúrjuk. Egy keveset félreteszünk belőle, a többit a legfelső tésztalapra kenjük. Vizes késsel úgy vonalazzuk meg, hogy legyezőt mintázzon (ezek mentén vágjuk majd fel a tortát), és a félretett marcipánból fogantyút mintázunk, amit
a helyére illesztünk.
Máktorta citrommázzal.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Hozzávalók: 4 db tojás, 2 dl tej, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál liszt, 5 dkg darált mák, 8 evőkanál vaj, 2 evőkanál citromlé, késhegynyi só.
Elkészítése: A lisztbe kikeverjük a tejjel, 4 evőkanál cukorral, a sóval, a tojássárgákkal és a darált mákkal, majd beletesszük a sütőport. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a masszához adjuk. Egy piskóta formát kivajazunk, meglisztezünk, és beleöntjük az anyagot. Sütőben, közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt pálcikára nem tapad oda a massza (kb. fél óra). Ekkor kivesszük, és egy kendővel leborítjuk. Eközben a megmaradt cukorral habosra keverjük a citromlevet, és kis lángon összefőzzük, majd langyosan a tartóra kenjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Málnazselés sajttorta
(16 szelet)
Hölgykonyha - Frank Júlia módra
Hozzávalók: 30 dkg tejszínkrémsajt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 3 dl tejszín + 1 dl tejszín a díszítéshez, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál zselatinpor, 1 dl tej, 2 zacskó habfixáló, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só; a málnazseléhez 25 dkg málna, 1 zacskó málnaízű zselépor.
Előkészítése: a tortához 3 dl tejszínből a habfixálóval kemény habot verek. A tejet a zselatinra öntöm, és kis lángon addig keverem, amíg folyósra nem oldódik. A túrót áttöröm, és összekeverem a tejföllel, cukorral, krémsajttal. Citromhéjjal és sóval ízesítem. A töltelékhez a málnazselét a zacskón lévő előírás szerint (mintha egy torta tetejére zselébevonatot készítenék) megcsinálom, majd hozzákeverem a szitán átnyomott friss gyümölcsöt. Hagyom, hogy kihűljön. Közben egy nagy, kapcsos tortaformát folpack fóliával kibélelek. Elkészítése: a túrós masszába óvatosan beleforgatom a tejszínhabot és a már kihűlt tejes zselatint. Egyharmadát belekenem a tortaformába, és mélyhűtőben 15 percig hűtöm. A zselé egyharmadát ráöntöm, ezzel is beteszem a mélyhűtőbe. Ha félig megdermedt, a második réteg túrókrémet kenem rá, és addig rétegezem, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét tetszés szerint feldíszítem a félretett tejszínhabbal és kevés málnazselével. Tálalás előtt a meglazított tortaforma oldalát körbevágom, és a tortalappal együtt tortástálra csúsztatom.
Elkészítési ideje: 90 perc,
1 szelet: 190 kcal (800 kjJ),
megfizethető, közepesen munkaigény
Mignonok készítése.
Hegedűs János: Süteményes receptek az 1920,-as évekből
Sütemények mignonok alakjában való elkészítése a legtöbb háziasszony előtt nem ismeretes, pedig ez a legcsinosabb és legtetszetősebb felszolgálási forma. Sokféle színben, változatos alakban és szebbnél-szebb díszítésben készülnek ezek a cukrász műhelyében. Kis ügyességgel magunk is készíthetünk mignonokat, hogy örömöt szerezzünk vele családunknak vagy szívesen látott kedves vendégeinknek. Melyik az a háziasszony, kinek nem válna dicséretére, ha vendégeinek bevallja, hogy ezeket maga készítette. Lássunk tehát hozzá. Mindenek előtt a legnagyobb gondossággal vágjuk fel vagy szúrjuk ki vágóval a megsütött s már megtöltött tésztalepényt. A legkülönbözőbb alakura vág- hatjuk tésztánkat, de leggyakoribb és legegyszerűbb, ha négyszegletes, kerek, téglány vagy ovális formákat választunk. A négyszegletes és téglaalakú szeleteknél a vágás után tésztamaradékunk legfeljebb a szélekről marad, a kerek s más formákkal való kiszúrásnál ellenben annál több. Ezeket a maradékokat kissé feldaraboljuk és kevés töltelékkel, gyümölcsízzel vagy sűrűre főzött cukorsziruppal keverjük és golyókat, piramist vagy tornyocskákat alakítva belőlük, langyos sütőben rövid ideig szárítjuk. A kész szeleteket és a tésztamaradékból a leírt módon készült tetszés szerint mázzal vonjuk be. A bevonás leghelyesebb módja, ha a mignonokat villára tűzzük fel és úgy mártjuk az elkészített mázba, hogy aljuk bevonatlanul maradjon. A mártás útján történő bevonásnál a szükségesnél több mázt kell készíteni s így ez csak akkor gazdaságos, ha sokat készítünk. Kevés számú mignon esetén a legtakarékosabban úgy járhatunk el, hogy a villára felszúrt süteményre, a tál felett forgatva, kanállal egyenletesen öntjük fel a mázt. A mignonok készítésénél törekedjünk arra, hogy azok különféle színűek legyenek akkor is, ha belsejük ugyanabból a süteményből készült. Ebből a célból mindig fehérmázt készítsünk, melyet azután több felé osztva, különféle színekre festünk. Az alapbevonatot így más-más színben csinálhatjuk, melyekre különösen szépen alkalmazható azután a más színű mázdíszítés. Kis ötletességgel vendégeinkre találó díszt vagy egyszerű rajzot, esetleg monogramot, betűket stb. készíthetünk a mázzal a mignonokra. Egyszóval a legkülönfélébb ötleteket használhatjuk fel, hogy tréfát vagy meglepetést szerezzünk körünkbe látogató vendégeinknek. A mázak fényezése úgy történik

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?