Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
RIZOTTÓK


Receptek
Arab húsos rizottó
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell, 20 dkg kolbász (lehetőleg cserkészkolbász) 20 dkg rizs, 2 dkg vaj, 1 db húsleveskocka, só-bors, paprika, ízlés szerint, 1 fej hagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 2 db uborka
A több, váltott vízben átmosott rizst 2 dekányi forró vajon megfuttatjuk, majd kétszer annyi vizet öntünk rá, amennyi a rizs térfogata. Húsleveskockával, sóval ízesítjük, és a negyedekre vágott hagymával fedő alatt takaréklángra tesszük. A rizsnek nem főni, hanem duzzadnia kell, kb. 20 perc, amíg megpuhul. Ekkor tesszük bele a 20 dkg cserkészkolbászt (vékony karikákra vágva) és a már főtt, kockára vágott csirkemell darabokat. Ezekkel együtt a rizst még kb. 5 percig - míg teljesen puha nem lesz - tűzön tartjuk és borssal, paprikával megszórva a tetejét, melegen tálaljuk.
Vékonyra vágott zöldpaprikával, paradicsommal és uborkával díszítjük.
Articsókás rizottó Toscanai módra
Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt.
Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük. Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest. Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk.
Száraz fehérbort kínálunk hozzá.
Banános rizottó
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 4 cs. víz, 2 ek. vaj, só, 2 hámozott banán hosszában ketté, majd vékony szeletekre vágva.
Áztassuk 1 óráig a rizst. Csorgassuk le szűrőben, majd 1 ek vajon pirítsuk, míg minden szem külön áll. Öntsük bele a vízbe, sózzuk meg, fakanállal keverjük össze, főzzük puhára. 1 ek. vajon pirítsuk 2-3 percig a banánt. Óvatosan, 2 ágú villával keverjük a banánt a rizshez. Forrón tálaljuk.
Borjúhús rizottó
Hozzávalók: borjúhús 50 dkg, zsír 10 dkg, vöröshagyma 5 dkg, rizs 25 dkg, gomba 10 dkg, zöldpetrezselyem 1 cs. zöldborsó 10 dkg, Pannónia sajt15 dkg, őrölt bors, só
Elkészítése: A borjúhúst a pörköltnél szokásosnál kisebb kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát a felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk, beletesszük a húst, sóval, őrölt borssal ízesítjük és fedővel letakarva, mindig csak kevés vizet aláöntve pároljuk. Közben egy másik edényben a megmosott és lecsurgatott rizst kevés zsíron jól átforrósítjuk. Hozzákeverjük a megtisztított, megmosott, vékony szeletekre vágott gombát és az apróra vágott zöldpetrezselymet, majd az egészet hozzáadjuk a félpuhára párolódott, zsírjára pirult borjúhúshoz. Összekeverjük, és forró vízzel felengedjük. A víz a rizs mennyiségének a duplája legyen. Lefedjük, és forró sütőben megsütjük. Amikor elkészült, hozzákeverjük a külön megfőzött zöld-borsót, és a lereszelt Pannónia sajt felét. A borjúhús rizottót csészébe nyomkodjuk és így borítjuk tálra. Tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot, külön tálban paradicsommártást kínálunk hozzá.
Borjúrizottó
Elkészítés: Az apró kockára vágott borjúhúst hagymás zsírban, sóval, borssal ízesítve félpuhára pároljuk. Kevés zsírban felhevítjük a rizst, finomra vágott petrezselymet, szeletelt gombát és a húst beletesszük, megfelelő mennyiségű forró vizet adunk hozzá és készre pároljuk. Amikor elkészült, húsvillával óvatosan fellazítjuk, és külön megfőzött, zöldborsót keverünk hozzá.
Tálaláskar a rizottót formába préseljük és így borítjuk a tányérra, a tetejét reszelt sajttal szórjuk meg.
Capris rizottó
A szokásos módon rizst párolunk petrezselyemmel, ételízesítővel, és ha elkészült, belekeverünk 1 fiola kapribogyót.
Csirkemáj rizottó 1.
Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj (szív nélkül, ezt húsos vagy zöldséges levesbe belefőzhetjük), 20 dkg rizs, 3 evőkanál olaj, 2 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg kifejtett zöldborsó, 10 dkg mirelit (vagy konzerv) morzsolt kukorica, 2 zöldpaprika, 5 dkg reszelt sajt, 1 mokkáskanál törött fehér bors, ízlés szerint kevés só.
A rizst addig mossuk egy szitában, amíg az alatta lévő víz egészen átlátszó, tiszta nem marad, majd 20 percig áztatjuk. Közben a csirkemájat egy pillanatra annyi, forrásban lévő vízbe tesszük, amennyi ellepi, és fehéredésig főzzük. Ezután lecsöpögtetjük, és egészen apró, borsónyi kockákra vágjuk. A megmosott, és kicsumázott zöldpaprikát ugyancsak felkockázzuk. A leszűrt rizst egy lábosban a felhevített olajon üvegesre pirítjuk, majd felöntjük a májas lével, valamint annyi vízzel, hogy a rizs térfogatának megfelelően az összes folyadék mintegy kétszerese legyen. Belekeverjük a zöldborsót és a kukoricaszemeket, valamint beletesszük a csirkemáj-kockákat és a leveskockákat is.
Felforraljuk, borssal ízesítjük, végül befedve, nagyon kis lángon addig pároljuk, amíg az összes levét elfövi. Még forrón, óvatosan, villával átkeverjük, és a reszelt sajtot is belekeverjük. Kis gömbölyű formákba nyomkodjuk, majd néhány percnyi állás után meleg tányérokra csúsztatjuk.
Ne felejtsünk el salátát tálalni mellé!
Csirkemáj rizottó 2.
Hozzávalók: 30 dkg csirkemáj, 15 dkg gomba, fél dl olaj, 5 dkg vöröshagyma, petrezselyem, 25 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg sajt, bors, majoránna, só
A májat kisebb darabokra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát és a májat. Sóval, petrezselyemmel, borssal és majoránnával ízesítjük. Ha a máj és a gomba megpuhult, hozzákeverjük a főtt rizst, a főtt borsot és a reszelt sajtot.
Csirkemáj rizottó 3.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 5 dkg vaj, 10-10 dkg fagyasztott sárgarépa kocka és zöldborsó, 30 dkg rizsből főzött párolt rizs.
A csirkemájat kockákra vágjuk és vajon megpirítjuk. A fagyasztott zöldséget beleszórjuk, lefödve néhány percig saját levében pároljuk, végül a rizzsel összekeverjük.
Csirkemáj rizottó 4.(AMC-ben)
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg rizs 40 dkg csirkemáj, 25 dkg kifejtett zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 csokor petrezselyemzöld, majoránna, só, törött bors
A csirkemájat megmossuk, leszárítjuk, darabjaira vágjuk. A füstölt szalonnát egészen apróra metéljük. A hagymát finomra aprítjuk. A rizst megmossuk, és a 24 cm átmérőjű AMC-edénybe tesszük. Ráöntünk 4 dl vizet, beletesszük a húsleveskockákat, és befedjük. Közepes lángon felforraljuk, majd a legalacsonyabb hőfokra visszakapcsolva, 20 percig pároljuk. Egy másik, kisebb AMC-serpenyőt felforrósítunk, megpirítjuk benne a szalonnát, majd rátesszük a hagymát, meghintjük a majoránnával és a borssal. Rátesszük a májdarabokat és zöldborsót. Fedő alatt, a hőforrást a minimumra visszakapcsolva, kb. 5 percig pároljuk.
A rizs párolási idejének leteltével a hagymás-zöldborsós májat a rizshez keverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és a fedőt ismét rátéve, a hőforrás kikapcsolása után még 15 percig pároljuk. Tálalás előtt ismét átkeverjük.
Csirkemáj rizottó 5.
Ugyanúgy készül, mint a rizses hús. A legegyszerűbb, ha pörköltet készítesz a májból, megfőzöd a rizst (lehet gyorsrizs is) és utána összekevered.  Lehet bele tenni zöldborsót is, de el is maradhat.
Ernő májas-gyümölcsös rizottója
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj (szív nélkül), 25 dkg rizs, 2,5 dl-es üveg vörösboros aszalt szilva (vagy szilvabefőtt, esetleg ecetes szilva), 5 dkg mazsola, 10 dkg füstölt szalonna, 5 dkg reszelt márványsajt, só és törött bors, ízlés szerint.
Előző este a vörösboros szilvalébe a szilva mellé teszem a mazsolát. Másnap leszűröm, a szilvát kimagozom, és apróra vágom. A nagyon vékony csíkokra metélt füstölt szalonnát kiolvasztom, és a kisült pörcöt félreteszem. A szalonnazsíron lepirítom a megmosott, lecsöpögtetett, apró darabokra vágott csirkemájat, majd szűrőkanállal kiveszem a serpenyőből, és melegen tartom. Helyére öntöm a megmosott, lecsöpögtetett rizst, és pár percig pirítom. Ha már üveges, térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, megsózom, megborsozom, hozzákeverem az aszalt szilvát, a mazsolát és a májat. (A szilva levét más alkalommal használom el.) Az edényt lefedem, az ételt felforralom és kis lángon főzöm. Ha az összes levét elfőtte, hozzákeverem a szalonnapörcöt, és ha szükséges, megsózom. Ezután tűzálló tálba öntöm. A tetejére szórom a reszelt márványsajtot, és csak annyi időre teszem a forró sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Pirulnia nem szabad! Tálaláskor még külön is lehet ráhinteni reszelt sajtot. A szilva és a mazsola nagyon finom ízt ad a sajtos-májas rizsnek.
Elkészítési ideje: 60 perc
Gesztenyés rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 40 dkg gesztenye, 3 babérlevél, 3 szegfűszeg, 10 dkg kolbász, 2 dl tej, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 db leveskocka, 4 evőkanál vaj, 5 dkg liszt.
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A gesztenyét bevagdossuk, sós vízben a babérlevéllel és szegfűszeggel kb. 30 perc alatt megfőzzük. Meghámozzuk. 10 egész darabot félreteszünk, a többit negyedekbe vágjuk, szitába tesszük. A kolbászt kockákra vágjuk. A tejet meglangyosítjuk. A hagymát kisebb kockákra vágjuk. A leveskockákból bő 1 liter levest főzünk.
Elkészítés: 2 evőkanál vajon a kockákra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a szitában lévő gesztenyét, 5-6 percig együtt pirítjuk a hagymával. Belekeverjük a rizst, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk főni, amíg a rizs a tejet beszívja. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk. Kis lángon 15 perc alatt puhára főzzük az egészet. Közben a másik 2 evőkanál vajon megpirítjuk a kolbászt és az egészben hagyott gesztenyéket. Amikor a rizs megfőtt, levesszük a tűzről, belekeverjük a lisztet. Hozzákeverjük a kolbászos gesztenyét, az egészet még kb. 5 percig lassú tűzön összeérleljük. Azon melegen, egytálételként tálaljuk.
Gombás rizottó
Hozzávalók: Gomba, rizs, vöröshagyma, petrezselyem, vaj, só, bors 
Elkészítése: A rizst párold meg. A megtisztított gombát vágd 2-3 milliméteres szeletekre, s vajon kevés apróra vágott vöröshagymával, majd pedig - ha a leve már majdnem elpárolgott - sok finomra metélt petrezselyemmel pirítsd meg. Sózd, borsozd, s amikor megpuhult, keverd a forró párolt rizshez. A tetejére morzsolj még egy kevés vajat. - Ha maradék párolt rizst használunk, akkor a fellazított hideg rizshez keverjük a pirított gombát, több vajat morzsolunk a tetejére (esetleg még egy kis vizet vagy csontlevest is öntünk alá) és fedő alatt, sütőben melegítjük össze.
Gombás rizses hús
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasak Knorr Rizottó rizses hús, 40 dkg gomba, 1-1 zöld- és piroshúsú paprika, 1 csomó petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj.
Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a cikkekre vágott gombát és paprikát, majd 1 liter vízzel felöntjük. A mikor felforrt, hozzáadjuk a Knorr Rizseshúst, és lassú forralással fedő alatt állni hagyjuk. Tálaláskor a tányérra halmozott gombás rizseshúst, apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. Jó tanácsok: Gomba helyett cukkínit, kelbimbót vagy vegyes zöldséget is adhatunk hozzá. Bazsalikommal vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, és petrezselyem helyett zellerzölddel díszíthetjük.
Hagymás csirkerizottó
1 nagy csirke apróléka, 25 dkg rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 evőkanál olaj, 1 szál sárgarépa, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál Vegeta, ízlés szerint törött fehér bors, 1 evőkanál liszt, olaj a vöröshagyma sütéséhez.
A csirkeaprólékot tisztítás után kis darabokra vágom és sós vízben félpuhára főzöm, majd kicsontozom. A nyers májat vékony csíkokra vágom. Tűzálló tálban, felforrósított olajon a csirkehúsdarabokat hirtelen lepirítom, majd hozzáteszem a megtisztított és almareszelőn lereszelt zöldséget. Együtt pirítom néhány percig, azután hozzákeverem a Vegetát és a paradicsompürét. Megborsozom, és beleszórom a váltott vízben átmosott és lecsöpögtetett rizst. Annyi vízzel öntöm fel, hogy 3 ujjnyira ellepje a lé a tál tartalmát. Jól összekeverem, felforralom, ezután teszem bele a májcsíkokat, majd lefedve az előmelegített, forró sütőbe tolom. Közepes lángon addig sütöm, amíg a rizs az összes levet beszívja. Közben a vöröshagymát megtisztítom, vékony karikákra vágom, a lisztben megforgatom, majd közvetlenül tálalás előtt forró olajban ropogós pirosra sütöm. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, és a villával óvatosan átkevert rizottó tetejét beborítom vele. Salátával kínálom.
Elkészítési ideje: 70 perc
Hajdinarizottó
30 dkg hajdina, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl zöldségerőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű
Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk. Felöntjük a zöldségerőlevessel, beletesszük a mirelit zöldborsót. Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk.
Húsos rizottó francia módra
Elkészítés: A húsos rizottó kétféle húsból, kicsontozott sertéskarajból és borjúhúsból készül, de akár csak sertéshúsból is főzhető. Feron mester nyolc deka vajat néhány szál friss, apróra vágott (vagy evőkanálnyi szárított) rozmaringgal fűszerezve felolvaszt, és nyolc-nyolc deka, kis kockákra vágott sertés- és borjúhúst öt percig süt benne. Megsózza, borsozza, és egy evő- kanál konyakkal ízesítve, lefödve lassan párolja. Egy másik edényben szűk négy deci vizet forral, egy zöldségleveskockát felold benne, 40 deka rizst beleszór, és lefödve, lassú tűzön párolja. A fedő alá még egy tiszta konyharuhát is rak, ami a gőz elillanását megakadályozza. 15 percig a tűzön hagyja, majd a megpuhult hússal összekeveri, és csipetnyi őrölt fahéjjal, négy evőkanálnyi reszelt sajttal ízesíti. Tálalás előtt lefödve még néhány percig meleg helyen pihenteti, hogy az ízek összeérjenek.
Illatos rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 8 dkg füstölt hús, 4 dkg vaj, 25 dkg rizs, 1 dl száraz fehérbor, 1 és fél liter húsleves kockából, 2 teáskanál ételízesítő por, 4 dkg reszelt, parmezán jellegű sajt.
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, és a hússal együtt apróra vágjuk.
Elkészítés: A hagymát és a húst a vajon közepes tűzön megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, majd amikor fényessé vált, megöntözzük a száraz fehérborral. Ha a bor elpárolgott, hozzáadunk egy merőkanálnyi forró húslevest. Gyakran megkeverve körülbelül 18 percig főzzük, s közben folyamatosan pótoljuk az elfőtt húsleves levét. Egy perccel azelőtt, hogy levennénk a tűzről, hozzáadjuk az ételízesítőt és a sajtot, és szükség szerint sózzuk. Összekeverjük, hogy a rizs jól átvegye az ízét, letakarjuk, és tálalás előtt 2 percig pihentetjük.
Ínyenc kacsamáj-rizottó
Hozzávalók: 2 kacsamáj, 25 dkg rizs, 8 húsos, különböző színű zöldpaprika, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors, kevés tej.
Már előző nap tejbe áztatom a kacsamájat, és lefedve a hűtőszekrénybe teszem. Másnap a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát 1 evőkanál felforrósított kacsazsíron üvegesre fonnyasztom, majd rádobom a megmosott, kicsumázott, kierezett és kis kockákra vágott zöldpaprikákat. Együtt pirítom néhány percig, majd hozzáadom a megmosott, lecsöpögtetett rizst. Megsózom, megborsozom és belekeverem a pépesre zúzott fokhagymát. Ráöntök 4 dl forró vizet és felforralom. Fedő alatt, kis lángon, gyakori keverés közben majdnem puhára párolom. Közben a maradék zsíron lepirítom a leszűrt, kis kockákra vágott kacsamájat, a rizsbe keverem és még annyi forró vizet öntök hozzá, hogy éppen csak nedves legyen az étel, de az alján ne gyűljön össze a lé. (Ha nem főtte el a rizs a vizét, akkor nem kell felönteni.) Fedő alatt 5-6 percig párolom, ez alatt a rizsnek meg kell duzzadnia. Akkor jó az étel, ha majdnem száraz. Tálalás előtt villával felkeverem, és még forrón rászórom a reszelt sajtot. Fűszeres paradicsommártást kínálok hozzá.
Elkészítési ideje: 40 perc
Kacsahús-rizottó
Hozzávalók: 1 kis pecsenyekacsa, combja és melle nélkül (aprólék, hát, szárny stb., kb. 50-60 dkg), 25 dkg rizs, 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg morzsolt kukorica, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál reszelt parmezán (jellegű) sajt, 3 evőkanál kacsazsír (vagy olaj), 1 csokor petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só.
A megmosott kacsahúst egészen kis darabokra aprítom. A meghámozott vöröshagymát négybe vágom, a fokhagymát megtisztítom és összezúzom. A kacsadarabokat annyi forrásban lévő vízbe teszem, amennyi jól ellepi, de legalább 8 dl legyen. Melléteszem a megtisztított és egészben hagyott leveszöldséget. Megsózom, és a hagymát is beletéve, lassan felforralom. Egészen puhára főzöm. Ezután leszűröm, a zöldséget vékony hasábokra vágom, a húst pedig kicsontozva, vékony csíkokra metélem. A rizst váltott vízben addig mosom, amíg egészen átlátszó nem lesz alatta a víz. Ezután lecsöpögtetem, és a kacsazsíron üvegesre pirítom. 6 dl kacsalevest ráöntök, majd fedő alatt, kis lángon puhára párolom, illetve addig párolom, amíg a rizs az összes levét be nem szívja. A zöldborsót és a kukoricát külön-külön megfőzöm (vagy gőzben megpárolom). Ha a rizs elkészült, óvatosan összekeverem a húscsíkokkal, a zöldséggel, a kukoricával és a zöldborsóval, meghintem kevés törött borssal, és a zúzott fokhagymát is belekeverem. Végül a reszelt sajttal is átforgatom, és hagyom, hogy kihűljön. Adagokra osztva lefagyasztom. Tálalás előtt néhány órával kiveszem a mélyhűtőből, és meleg sütőben átforrósítom. Tálra borítva, salátával kínálom. Nemcsak kacsahúsból, hanem csirke- vagy libahúsból nagyon finom, különösen, ha kevés májat is teszek bele. Bármilyen idényzöldséggel készíthető. (A rizses étel különösen jól tűri a fagyasztást, felmelegítve ugyanolyan, mintha frissen készült volna.)
Kávéval ízesített sonkás-gyümölcsös rizottó
Hozzávalók: 20 dkg füstölt-főtt sonka, 10 dkg ananász, 10 dkg őszibarack, 10 dkg ringlószilva, 5 dkg mazsola, 40 dkg párolt rizs, 5 dkg margarin, 10 dkg trappista sajt, 2 evőkanál lefőzött eszpresszó kávé, reszelt szerecsendió, őrölt fehérbors, só
Elkészítés: Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockákra vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük. Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük.
Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Kubai rizottó
Hozzávalók: 4 ek. salátaolaj, 1 csésze rizs, 0,5 dl száraz fehérbor, só, 2 csészényi forró víz.
Mossuk meg folyó csapvíz alatt a rizst, majd áztassuk 1 órát. Szűrőben csurgassuk le. Öntsük az olajat lábasba, melegítsük meg, adjunk hozzá a rizst és pirítsuk, amíg minden szem külön áll. Öntsük rá a bort, a fele vizet, sózzuk. Lassú tűzön, lefedve pároljuk, amíg elforr róla a víz. 2 ágú villával keverjük össze, tegyük hozzá a megmaradt vizet, pároljuk puhára.
Májrizottó
Hozzávalók: 40 dkg borjú- vagy marhamáj, 2 nagy fej hagyma, 2 közepes, savanykás alma, egy citrom leve, 1 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 6 dkg olaj, 15 dkg rizs, 2 dkg liszt, néhány csepp Worcester-szósz, só, bors (frissen őrölve).
Előkészítés: Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, melyeket egy citrom levével locsolunk meg; a hagymát megtisztítjuk és szétnyomkodjuk; a petrezselymet megmossuk és összevágjuk; a májat megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól és a fehér erektől, majd 2 X 2 cm-es kockákra vágjuk.
Elkészítés: A rizst száraz ruhával fényesre töröljük, majd sós vízben nem túl puhára főzzük; leszűrjük, és melegen tartjuk. Ez alatt egy megfelelő méretű serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát; beletesszük a lisztbe forgatott májdarabkákat, fokhagymával ízesítjük, majd gyakori kevergetés mellett megpirítjuk; ezután felöntjük húslevessel, hozzáadjuk az almadarabokat, és néhány percig pároljuk; végül sóval, borssal és Worcester-szósszal ízesítjük, belekeverjük a rizst, és az egészet puhára pároljuk. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.
Milánói rizottó 1.
Hozzávalók: 25 dkg rizs, 1 csomó petrezselyem, 2 evőkanál Vegeta, 1 kis hagyma, 20 dkg kötözött sonka, 25 dkg konzerv borsó, 3 keményre főtt tojás, reszelt sajt, 10 dkg vaj, só.
A rizst reszelt hagymával vajban megpirítjuk, majd hozzáadunk kb. 1 l vizet, Vegetát, finomra vágott petrezselymet, sót. Kis lángon, keverés nélkül, puhára pároljuk. Ha a rizsszemek puhák, hozzátesszük a kockára vágott sonkát, a borsót és a kockára vágott kemény tojást. Az egészet átforrósítjuk. A tetejét reszelt sajttal hintjük meg.
Milánói rizottó 2.
Hozzávalók (8 személyre) 45 dkg. rizs, 10 dkg vaj, 3 ek olívaolaj, lehetőség szerint 1 ek marha- vagy borjúvelő, 1 kk sáfrány, 3 ek forró víz, 2 dl száraz fehérbor, 1,5 l tyúkhúsleves (3 leveskockából), frissen őrölt fehérbors, 5 dkg reszelt parmezán sajt.
Elkészítés: A sáfrányt 15-20 percig forró vízben áztatjuk, serpenyőben felmelegítjük az olajat és a vaj felét, s 3 percig pirítjuk benne a megtisztított és finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst, óvatosan kavargatjuk 5 percig, vigyázva, hogy ne barnuljon meg. Hozzáöntjük a bort, s addig melegítjük a rizst, amíg a bor csaknem elpárolog, majd hozzáöntünk egy csésze levest, s addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja. Akkor folyamatosan hozzáöntjük a megmaradt levest, s kevergetjük, amíg a rizs meg nem puhul, s nem lesz "krémes". Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.
Olasz olívabogyós rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 1 vöröshagyma, 1 zöld húsú paprika, 15 dkg hosszú szemű rizs, 20 dkg fűszeres kolbász, 3 evőkanál olaj, 4 dl erőleves 2 kockából, 5 dkg töltött olívabogyó.
Előkészítés: A hagymát apróra vágjuk. A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A rizst megmossuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Elkészítés: A hagymát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk. Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarjuk, és kb. 15 perc alatt kis lángon megpuhítjuk. Közben a maradék olajon megsütjük a kolbászkarikákat. A paprikaszeleteket hozzáadjuk a rizshez, összekeverjük, kicsit együtt pároljuk, és ízlés szerint megfűszerezzük. Az olajbogyókat is hozzáadjuk, átmelegítjük, és végül belekeverjük a kolbászkarikákat. Kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
Olívabogyós rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 1 vöröshagyma, 1 zöld húsú paprika, 15 dkg hosszú szemű rizs, 20 dkg fűszeres kolbász, 3 evőkanál olaj, 4 dl erőleves 2 kockából, 5 dkg töltött olívabogyó.
Előkészítés: A hagymát apróra vágjuk. A paprikát vékony csíkokra szeleteljük. A rizst megmossuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Elkészítés:
1.  A hagymát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, és állandóan kevergetve üvegesre pirítjuk.
2.  Felöntjük a levessel, felforraljuk, letakarjuk, és kb. 15 perc alatt kis lángon megpuhítjuk.
3.  Közben a maradék olajon megsütjük a kolbászkarikákat.
4.  A paprikaszeleteket hozzáadjuk a rizshez, összekeverjük, kicsit együtt pároljuk, és ízlés szerint megfűszerezzük.
5.  Az olajbogyókat is hozzáadjuk, átmelegítjük, és végül belekeverjük a kolbászkarikákat. Kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.
Munka: kb. 15 perc.
Fogyasztható: kb. 35 perc múlva.
Osso buco milánói rizottóval    
(4 személyre) 1, 2 kg borjúlábszár vagy pulykacomb, 2 velős csont, 25 dk rizs, 20 dk paradicsom, 2 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 3 gerezd foghagyma, 1 liter húsleves, 3 dl fehérbor, 1 ek. parmezán sajt, 1 citrom, 1 ek. paradicsompüré, 2-3 ek olaj, 2 ek vaj (margarin), 1 csokor petrezselyem, fehérbors, só, sáfrányos szeklice
A megtisztított, megmosott zöldségeket apróra felkockázzuk. A megfűszerezett húst vaslábosban forró olajon megpirítjuk, majd kivesszük.  A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymakocka felét. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paradicsomot. 2 percig pirítjuk, felöntjük 5 dl levessel és 1 dl borral majd a paradicsompürével, sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon (gáz 3 fokozat) kb. másfél órát pároljuk.
Hozzáadjuk a velőt, és a rizst felöntjük a maradék levessel és borral. Sáfrányos szeklicével ízesítjük és kevergetve kb. 30 percig főzzük. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt.
A csíkokra metélt citromhéjat összekeverjük a zúzott foghagymával és a felaprított petrezselyem zölddel.  A rizottóra fektetett húst leöntjük a mártással és meghintjük a fokhagymás keverékkel. Citromgerezdekkel és petrezselyem levelekkel díszitjük.
Paradicsomos rizottó
Hozzávalók 4 személvre: 20 dkg hosszú szemű rizs, 1 üveg hámozott paradicsom (850 g-os), 20 dkg mirelit zöldborsó, 2 közepes fej vöröshagyma, 2,5 dl húsleves (kockából is készülhet), 1 gerezd fokhagyma , 2 evőkanál olaj, só, őrölt fehér bors, édesnemes pirospaprika cayenne-i bors, a díszítéshez petrezselyemzöld
Elkészítés:  Megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk a hagymát. A meghámozott fokhagymagerezdet a kés fokával összezúzzuk, vagy fokhagymaprésen átnyomjuk. Nagyobb lábosban megforrósítjuk az olajat, majd üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, és néhány percig együtt pirítjuk.
A konzerv paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, majd a levével együtt a pirított rizshez adjuk. Sóval, őrölt fehér borssal és cayenne-i borssal fűszerezzük. Felöntjük a húslevessel, felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon körülbelül 20 percig pároljuk. A főzési idő vége elölt 5 perccel hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót is, és összepároljuk.
Díszítésnek egész petrezselyem-leveleket, esetleg fodros (francia) petrezselymet használunk. Az üvegben vagy dobozban kapható hámozott paradicsom helyett természetesen frisset is használhatunk. Ekkor a konzerv levét hígított paradicsompürével vagy paradicsomlével pótoljuk.
Paradicsomos rizottó velencei módra
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg szárnyasmáj, 25 dkg gömbölyű szemű rizs, 30 dkg mirelit zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg finomra reszelt parmezán sajt, 5 dl paradicsom ivólé, 4 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, 1 csokor friss vagy fél teáskanál szárított zsálya, só, őrölt bors, édesnemes pirospaprika
Elkészítés: Lábosban megforrósítunk 1 evőkanál vajat vagy főzőmargarint. Üvegesre pároljuk a megtisztított és apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a rizst, összepirítjuk, és felöntjük a paradicsom ivólével. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és kis lángon, időnként megkeverve, kb. 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, és további 5 percig főzzük. A megtisztított, megmosott, megtörölt szárnyasmájat a maradék vajon vagy margarinon kb. 5 perc alatt megsütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott friss zsályalevelet és összepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A reszelt parmezánt a paradicsomos rizsbe keverjük, és meghintjük pirospaprikával. A zsályás sült májat a paradicsomos-sajtos rizottóval körítve tálaljuk.
Elkészítési idő 30 perc
Perzsa rizottó
Hozzávalók 5 személyre: 25 dkg rizs, 0,5 dl csirkeleves (lehet leveskockából is) vagy víz, 10 dkg főtt sonka, 1 fej hagyma, 15 dkg pecsenye libamáj, 5 dkg gomba, 6 dkg vaj vagy olaj, 6 dkg reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem, őrölt bors, só.
A hagymát, a gombát, a sonkát apróra vágjuk. A hagyma felét a zsiradék felén világosra átpirítjuk, majd felöntjük a forró levessel vagy vízzel, megsózzuk, s ha egyet forrt, lefedve betesszük a meleg, de nem forró sütőbe, s hagyjuk, hogy 20-25 perc alatt megduzzadjon. Közben a felaprított hagyma másik felét, a kockára vágott libamájat és a gombát a maradék vajban vagy olajban lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. A forró rizst összekeverjük a sonkával, tálra tesszük, a közepén mélyedést készítünk, és ide öntjük a gombás, pirított libamájat. A reszelt sajtot külön adjuk asztalra, hogy a tányérra szedett ételt mindenki a kedve szerint szórhassa meg vele.
Fontos, hogy a rizs nagyon forró legyen.
Pozsonyi rizottó
Hozzávalók: 250 g tarhonya, 300 g borjúlapocka, 60 g zsír, 1 hagyma, 40 g reszelt sajt, 3 evőkanál konzerv zöldborsó, só, bors, petrezselyemzöld.
A zsiradék felében megpirítjuk az összevágott hagymát, rátesszük a kockákra vágott húst, együtt átsütjük, sóval, borssal fűszerezzük, és egy kevés vizzel puhára pároljuk. A maradék zsírban aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, felöntjük annyi vizzel, amennyi jól ellepi, és fedő alatt puhára főzzük.
A húst, a tarhonyát, és a zöldborsót összekeverjük, és 20 percre meleg sütőbe tesszük. Reszelt sajttal és finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Pulykarizottó
Hozzávalók: 25 dkg pulykamell, 2 evőkanál olaj,2 dkg vöröshagyma, 20 dkg rizs, 10 dkg Óvári sajt, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 10 dkg csiperkegomba, 1 csomag zöldpetrezselyem, ízlés szerint só, ízlés szerint őrölt fehér bors
Az olaj felében megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymához hozzáadjuk a kockára vágott pulykamellet, sóval, fehérborssal fűszerezzük, és fehéredésig sütjük.
Ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, szükség esetén mindig kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felezett gombát, zöldborsót, a petrezselyemzöld felét, és készre pároljuk. Közben az olaj másik felén átpirítjuk a rizst, és kétszeres mennyiségű forrásban lévő sós vízzel felengedve fedő alatt kis lángon puhára főzzük. Ha kész, a zöldséges hússal összekeverjük, megszórjuk reszelt sajttal és a megmaradt petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Rizottó 1.
Egy nagy fej apróra vágott hagymát vajon vagy olívaolajon megpirítunk, hozzáadjuk a rizst, és kb. tíz percig, folytonos keverés közben tovább pirítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a rizs ne barnuljon meg. Ezután öntsük le a rizst forrásban lévő vízzel, úgy, hogy éppen ellepje. Enyhén megsózzuk, lefedjük, és nagyon gyenge lángon, főzőlapon még vagy fél óráig főzzük.
Rizottó 2.
Hozzávalók: Rizs 1/4 kg, zöldborsó 10 dkg, borjú vagy csirkehús 1/2 kg, pástétomfűszer 1-2 késh., só 1-2 késh., zsír 15 dkg, parmezán sajt 3-4 dkg.
Elkészítése: Rizst, zöldborsót külön zsírban megpárolunk, ha van, a rizst kis húslevessel eresztjük fel, ha mindkettő puha, összekeverjük és beletesszük a már megfőtt és apróra vágott húsdarabokat. Ez lehet borjú, csirkeaprólék kicsontozva, máj, zúza stb., sőt kis főtt sonkakockákat is teszünk bele. (Ezt általában akkor célszerű készíteni, ha sok aprólékból, kis borjúhúsból, csontból húslevest főzünk.) Teszünk bele pástétom fűszert, sót. Ha jól összekevertük, egy zsírral kikent formába nyomjuk, sütőben addig sütjük csak, míg kiborítható. Forró zsírral a tálon meglocsoljuk, és reszelt parmezánnal meghintjük.
Rizottó kelkáposztában
Hozzávalók: 50 dkg sertés lapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 20 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg sajt, 1 kisebb fej kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 ger. fokhagyma, 1-1 db zöldpaprika és paradicsom, 2 db tojás, fél dl olaj, 2 dl tejföl, p. paprika, petrezselyem, köménymag, só
A rizst megpároljuk. Leveleire szedjük a káposztát és sós, köménymagos vízben leforrázzuk, vastag ereit kivágjuk. Kipirítjuk a kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk a vöröshagymát és megpirítjuk, majd meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a kockákra vágott húst. Megsózzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és félig puhára pároljuk, s közben hozzátesszük a felszeletelt gombát. Rövid párolás után hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a rizst, a tojásokat, a reszelt sajtot és a borsot. Óvatosan összedolgozzuk, a masszát a kiterített kelkáposztalevelekre halmozzuk. Két szélét behajtva feltekerjük. Szorosan egymás mellé téve, olajozott tűzálló tálba tesszük. Meglocsoljuk a tejföllel, és a reszelt sajt másik felével meghintve forró sütőben sütjük, míg a sajt megpirul.
Rizottó-körítés
Apróra vágott hagymát zsírban jól megpárolunk, kevés paprikát teszünk bele, a megmosott rizst, sót és pici cukrot. Most paradicsomlével felöntjük; sokat nem szabad egyszerre ráönteni, hanem lassanként addig töltögetünk utána, amíg puhára megfő. Tálalás előtt reszelt parmezánt keverünk közé, és a tetejét is meghintjük parmezánnal. Ha sült csirke mellé adjuk, nagyon jó, ha a csirke aprólékját is közéje keverjük.
Rizottóval töltött kacsa
Hozzávalók: fél dl rizs, 4 evőkanál mirelit, morzsolt kukorica, 4 evőkanál zöldborsó, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 kis fej vöröshagyma, a kacsa szíve, mája és a zúzája, 1 tojás, 1 evőkanál vegeta, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál kacsazsír vagy olaj, ízlés szerint só.
A rizst váltott vízben néhányszor átmosom, majd 15 percre tiszta vízbe áztatom. Közben a meghámozott vöröshagymát apróra vágom. A kacsa belsőségeit megmosom, leszárítom, majd jó éles késsel egészen apróra metélem. Egy tálban összekeverem a reszelt sajtot a felvert és 1 dl vízzel habosra kevert tojással, a lecsöpögtetett rizzsel, a zöldborsóval és a kukoricával. A kacsazsírt felforrósítom, megfonnyasztom rajta a vöröshagyma-darabkákat, és a feldarabolt belsőséget erős tűzön gyorsan lepirítom rajta. Összekeverem a zúzott fokhagymával és hozzáadom a rizses keverékhez. A kacsát a hasára fektetem. A háta felől kezdve - a combcsontok kivételével - kicsontozom. A gerince mentén felvágom, jobbra-balra visszahajtom a bőrt, valamint a húst, és kiszedem a csontjait. Az ily módon töltésre előkészített szárnyast kívül-belül sóval bedörzsölöm, a belsejébe halmozom a sajtos-májas rizottót, majd lehetőleg eredeti formájára visszaállítva a kacsát, a bőrét úgy varrom be, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. A megtöltött kacsát tepsire rakom, és 1 pohár sós vizet aláöntök. Fedetlenül, előmelegített forró sütőbe tolom és saját levével időnként meglocsolva, szép pirosra megsütöm. Bármilyen saláta és köret illik hozzá, de a legfinomabb fokhagymával-hagymával ízesített paradicsomsalátával vagy céklasalátával.
Sáfrányos-húsos rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 30 g füstölt szalonna, 2 kis fej hagyma, 400 g sertés- vagy pulykacomb, 1 gerezd fokhagyma, 4 zsályalevél (1 kk. szárított), só, bors, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 350 g kerekszemű rizs, 1 /2 dl száraz fehérbor, 2 ek. sáfrányos szeklice, 1 kk. kurkuma, 1-1.2 l húsleves (kockából)
A felaprózott szalonnát és az egyik hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst, az áttört fokhagymát, a zsályát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk, félidőben belekeverjük a paradicsompürét. Közben a másik fej, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajban, rádobjuk a rizst, 1 percig erős tűzön pirítjuk, megszórjuk a sáfrányos szeklicével/kurkumával, aláöntjük a bort, hagyjuk elpárologni. Merőkanalanként, és mindig csak annyit, amennyit a rizs felvesz, hozzáadjuk a forró húslevest, és folyamatosan keverve puhára főzzük (vigyázat, ne főjön szét!). Lefedjük, 10 percig pihentetjük-puffasztjuk, majd mélytányérokba simítjuk, és az apróhúst levével együtt a tetejükre szedjük, zsályalevélkékkel díszítjük.
Elkészítési idő: 50 perc,
Sertéshúsos rizottó
Hozzávalók: 50 dkg comb, 2-3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5-5 dkg zeller, gomba és zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg rizs, 12 dkg reszelt sajt, őrölt fehér bors, só.
Elkészítés: A húst apró kockákra vágjuk. Az olajban a finomra vágott hagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, és nagyon kevés vizet aláöntve, fedő alatt pároljuk. Amikor már félig puha, beletesszük az apró kockákra vágott zöldségeket és a petrezselymet. Borssal fűszerezzük, puhára pároljuk, majd a legvégén beletesszük a borsót, és zsírjára pirítjuk. Hozzákeverjük a párolt rizst és a reszelt sajt felét. Csészébe vagy formába tömködjük, tányérra borítjuk, és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
Szárnyasmáj rizottó
Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg pecsenyelibamáj vagy csirkemáj, 20 dkg sampinyongomba, 20 dkg rizs, 7 dkg reszelt sajt, 7 dkg zsír vagy olaj, 1 kis fej hagyma, 1 csomó petrezselyem, 15 dkg zöldborsó, törött bors, só, majoránna, kevés húsleves vagy pecsenyelé.
Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a kis kockára vágott gombát és májat, erős tűzön gyorsan lepirítjuk, sóval, borssal, majoránnával, vágott petrezselyemmel fűszerezzük. A rizst és a zöldborsót külön-külön pároljuk meg, forrón keverjük össze mind a három alkotóelemet, plusz a reszelt sajtot. Ha úgy találjuk, hogy a rizottó kicsit szárazabb, mint szeretnénk, öntsünk hozzá kevés forró húslevest, de még jobb, ha van otthon maradék pecsenyelé. Tálalásnál a tányéron is szórjuk meg reszelt sajttal.
Szárnyas rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg rizs, maradék csirkehús, vegyes zöldség (levesből), 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, olaj, só, őrölt bors, vaj, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: a vasárnapi hűslevesből megmaradt húst kicsontozzuk, és darabokra vágjuk. A felforrósított olajban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, a megtisztított, felszeletelt gombával együtt. Hozzáadjuk az előző napról maradt rizst (ha rizibizi, az sem baj), a felaprított főtt csirkehúst, az apróra vágott petrezselymet, a fele reszelt sajtot, egy-két kanál hűslevest, és kevergetve jól átmelegítjük. Vajjal kikent formába nyomkodjuk, majd tálra borítjuk, megszórjuk reszelt sajttal és ketchuppel vagy paradicsommártással tálaljuk.
Tojásrizottó
Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 zöldségleveskocka, 1 sárgarépa, 1 zeller, 10-10 dkg zöldborsó és gomba, 3 főtt tojás, 15 dkg reszelt sajt, 5 dkg vaj, petrezselyem, őrölt bors, só.
Elkészítés: A sárgarépát, zellert, gombát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és a vajban megpároljuk, majd hozzákeverjük a megmosott nyers rizst. A leveskockát 6 deci vízben felforraljuk, és ráöntjük a rizsre, majd folpackkal lefedjük, és mikrohullámú sütőben 10 perc alatt készre főzzük. A tojásokat kockákra vágjuk, és összekeverjük a zöldséges rizzsel. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.
Tonhalas-tojásos rizottó
Hozzávalók 4 személyre: 3 tojás, 1 tonhalkonzerv (saját levében), 1 nagy csokor snidling, 15 dkg hosszúszemű rizs, 1 csirkeleves-kocka.
Előkészítés: A tojásokat hideg vízbe tesszük, 15 percig főzzük, majd lehűtjük, meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Közben a halat leszűrjük, a levét félretesszük. A snidlinget apróra vágjuk. A rizst megmossuk.
Elkészítés: A rizst a tonhal levével és 4 dl vízzel leöntjük, a leveskockát belemorzsoljuk, és fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. A tojást és a snidlinget a rizzsel összekeverjük, alaposan felmelegítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tonhaldarabokat a rizs tetejére rakjuk, és fedő alatt pár perc alatt az egészet átmelegítjük. Salátát adhatunk hozzá.
Virslirizottó
Hozzávalók: 25 dkg rizs, só, 5 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 pár virsli, 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítés: A rizst átválogatjuk, megmossuk, kissé megsózzuk, és a fele olajon kevergetve megforrósítjuk. Közben 5 deci vizet fölforralunk, a rizsre öntjük, és kis lángon puhára pároljuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, majd a maradék olajon megfuttatjuk. A virslit fölkarikázzuk, a zöldborsóval együtt a hagymához adjuk, és kevergetve megforrósítjuk. Végül a párolt rizzsel összekeverjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Elkészítési idő: 35 perc.
Vöröstonhal-steak csőben sütve, vadrizs rizottóval
Hozzávalók: 4 db 15 dkg-os vöröstonhal-steak, só, bors, 20 dkg koktélrák, 1 db citrom, 10 dkg vaj, 1/2 szál póréhagyma, 30 dkg forrázott parajlevél, 1 db fokhagyma, 10 dkg vadrizs, 30 dkg rizs, 4 dl fehérbor, 5 dl tej, 5 dkg liszt, 10 dkg reszelt parmezán sajt, szerecsendió, petrezselyem, 1-1 színes kaliforniai paprika, 2 db tojás;
Elkészítés: A halakat sózzuk, borsozzuk, citromlével meglocsoljuk, majd elősütjük. Vajból, lisztből, tejből besamelt készítünk, amit szerecsendióval, sóval, borssal és tojássárgájával elkeverünk. A forrázott parajt lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával ízesítjük és a besamelbe keverjük. A koktélrákokat rákvajon kevés bor hozzáadásával megpároljuk, majd szintén a besamelbe tesszük. Mindezt az elősütött tonhalszeletekre halmozzuk, megszórjuk reszelt parmezánnal, és sütőben megsütjük. A vadrizst és a sima rizst megfőzzük, majd belekeverjük a vajon, póréhagymán megpárolt, apróra vágott kaliforniai paprikákat, amit még petrezselyemmel ízesítünk, a són és borson kívül, majd összekeverjük.
Tányérra rakjuk a halat, mellé tesszük a rizottót.
Zöldborsó rizzsel (rizottó)
Fél liter zöldborsót zsírban kissé párolunk, s aztán hozzáteszünk egy kevés finomra vágott zöldpetrezselymet és két-három deci jól megmosott rizst, felöntjük húslevessel, vagy ha ez éppen nincs, vízzel, megsózzuk, és így együtt hagyjuk szép lassan párolni, míg a rizs puha lesz.
Zöldborsós borjúhús-rizottó
Elkészítési idő: 70 perc
Ajánlott ital: Pécsi cirfandli
Hozzávalók: 50 dkg borjúhús, 8 cl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 5 g törött bors, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 kg zöldborsó (friss), 20 dkg rizs, 12 dkg reszelt sajt, só
Elkészítése: A borjúhúst apró kockákra vágjuk. Olajban a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a húst, megsózzuk, meghintjük őrölt borssal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Fedővel letakarva pároljuk, szükség szerint mindig csak egy kevés vizet aláöntve. Amikor a hús félig puha, hozzáadjuk a frissen kifejtett zöldborsót, és a hússal együtt puhára pároljuk. Közben elkészítjük a párolt rizst, amelyet összekeverünk a zöldborsós hússal.
Tálaláskor a rizottót egy formába vagy csészébe tömködjük, és a tányérra borítjuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és külön paradicsommártást kínálunk hozzá.
Zöldborsós rizottó
Összetételét, elkészítését lásd; "Zöldséges-szójás rizottó", a különbség az, hogy vegyes zöldség helyett 30 dkg zöldborsót használunk hozzá.
Zöldséges rizottó 1.
Hozzávalók: 1 l könnyű tyúkhúsalaplé, 100 g mélyhűtött zöldborsó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb cukkíni, 100 g brokkoli, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 evőkanál olívaolaj, 200 g Arborio- vagy Vialone-rizs (közepes szemű, jó vízfelvevő tulajdonságú rizsfajták), 40 g reszelt parmezán sajt, ízlés szerint parmezán sajt külön
Előkészítés: 10 perc
Főzés:  22 perc
Felforraljuk a lét, a fagyasztott borsót folyó meleg víz alatt felengedjük. A vöröshagymát és fokhagymát apróra vágjuk. A cukkínit megmossuk, végét levágjuk, és karikákra szeljük. A brokkolit megmossuk, megtisztítjuk, és rózsáira szedjük. Serpenyőben a vajat és olajat mérsékelt hőfokon felforrósítjuk. A vöröshagymát és fokhagymát 1 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a rizst is, és fakanállal állandóan keverve 2 percig tovább pároljuk. Az alaplé felét lassanként, állandó keverés közben, beleöntjük. Mindig csak akkor öntsünk újra, ha a rizs az előző adagot már felvette.
Kb. 10 perc múlva a cukkínit, brokkolit és egy kevés alaplét adunk hozzá, és 5 percig főzzük fedő nélkül, időnként megkeverve. Ismét hozzátöltünk a léből, amíg a rizottó krémes és puha nem lesz, de még nem főtt szét. (Esetleg nem is lesz szükség az egész alaplére.) Végül összekeverjük a borsót és sajtot a rizzsel, megszórjuk parmezán sajttal és azonnal tálaljuk.
Zöldséges rizottó 2.
Hozzávalók: 20 dkg rizottórizs, 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 chili paprika, 1 metélőzeller, 1-1 piros, és zöld kaliforniai paprika, petrezselyem, 3 evőkanál vaj, 40 dkg hámozott paradicsom, 1 evőkanál konzerv-paradicsompüré, szegfűszeg, feketebors, só, Tabasco szósz, 5 dkg parmezán sajt;
Elkészítés: A vajon pároljuk meg a kis kockákra vágott hagymát, és fokhagymát. Tegyük bele a kimagozott és karikázott chili paprikát, a vékonyra karikázott zellert, és a csíkokra vágott paprikát. Pároljuk pár percig, majd tegyük bele a paradicsomot, és öntsük rá a levét. Keverjük bele a petrezselyem felét, és adjuk hozzá a paradicsompürét. Fűszerezzük szegfűszeggel, borssal, sóval, és Tabasco szósszal. Pároljuk kis lángon, kb. 5 percig.
Keverjük mindezt össze a főtt rizzsel, petrezselyemmel díszítsük.
Zöldséges rizottó 3.
Hozzávalók 4-6 személyre: 40 dkg rizs, 1 nagy fej hagyma, 5-5 fej gomba, 2-3 bébitök (egészen zsenge spárgatök), 2-3 sárgarépa, 1 citrom reszelt héja, 6 dkg parmezán sajt, 1 csomó petrezselyem, b evőkanál olaj, 3 evőkanál vaj, 1,5 dl fehérbor, 1,5 liter zöldségleves (leveskockából), só, őrölt bors.
Az egészen zsenge spárgatököt hámozás nélkül, valamint a sárgarépát és a gombát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben felforrósítunk két kanál vajat és az olaj felét, s aranyszínűre pirítjuk benne az egészen apróra vágott hagymát. Beletesszük a rizst, s átpirítjuk azt is. A leveskockából készült forró zöldséglevesből, kevergetés mellett, hozzáöntünk másfél decilitert és a bort. Amikor lassú tűzön főzve ezt a rizs felszívta, ráöntjük a többi levest, és fedő alatt megpároljuk. Közben a maradék vajon és olajon nem túl puhára megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is. Amikor kész, összekeverjük a kész párolt rizzsel, s belekeverjük a parmezán sajtot és a finomra vágott petrezselymet. Tűzálló tálba téve, előmelegített, forró sütőben átsütjük, de csak annyira, hogy ki ne száradjon. Tálalásnál még megszórhatjuk sajttal.
Zöldséges rizottó 4.
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg rizs, 8 dkg vaj, 15 dkg gomba, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg kelbimbó, 1 fej hagyma, 15 dkg zöldborsó (ez el is maradhat), 1 szép, húsos zöldpaprika, 6 dkg reszelt sajt, 1 csomó petrezselyem, só.
A kelbimbót annyi sós vízben főzzük meg, hogy végül kb. 1 liter lé maradjon. Az egyforma kockára vágott gombát, sárgarépát, zöldpaprikát és a borsót a vaj felével megpároljuk. A vaj másik felét felhevítjük, megpároljuk benne a hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott zöld petrezselymet, átpirítjuk benne a rizst, megsózzuk és feleresztjük a kelbimbó forró főzőlevével, s puhára főzzük. Ha kész, összekeverjük a zöldségekkel és a sajt felével, még néhány percig együtt pároljuk, s a többi sajttal meghintve tesszük az asztalra.
Zöldséges-szójás rizottó
Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, vagy 10 dkg szójakocka és 20 dkg sovány sertéshús, 3 evőkanál olaj, 15 dkg vegyes zöldség, 1 csomó zöldpetrezselyem, 6 dkg vöröshagyma, 20 dkg rizs, 4 dkg reszelt sajt.
A szójakockát 4 dl hideg vízben fél óráig áztatjuk, leszűrjük, hideg vízben sóval, vöröshagymával elkezdjük főzni. Közben a megtisztított, megmosott, apró kockákra vágott zöldséget a fele olajban megpirítjuk a megmosott finomra vágott zöldpetrezselyemmel együtt. A szójával együtt puhára főzzük. A rizst az olaj mási felén átpirítjuk, a megfőtt zöldséges szója levét leszűrjük, forró vízzel 4 dl -re kiegészítjük, ha szükséges; a rizsre öntjük, fedő alatt puhára pároljuk. A zöldséges szójával összemelegítjük, tálalás előtt, már a tálon reszelt sajttal megszórjuk. Ha hússal keverve készítjük, azt a zöldséggel együtt megpirítjuk.
Zúzarizottó
Hozzávalók: 40 dkg zúza, 25 dkg rizs, 2 nagy fej vöröshagyma, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál vegeta, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré, törött bors, só.
A megtisztított és apróra darabolt zúzát annyi sós vízben, amennyi éppen csak ellepi, majdnem puhára főzöm, ezután leszűröm. A megtisztított zöldséget almareszelőn lereszelem, a petrezselyemzöldet finomra metélem. A zúzát az olajon kissé átpirítom és hozzáadom a reszelt zöldséget, a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, a paradicsompürét, a vegetát és a törött borsot. Pár percig pirítom, ezután rászórom a megmosott és lecsöpögtetett rizst. Annyi vizet öntök rá, hogy a lé háromujjnyival lepje el a tál tartalmát. Jól összekeverem, felforralom, majd lefedem. Jó forró sütőben, közepes lángon addig párolom, amíg a rizs az összes levet beszívja.
 

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.