"Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kór sose bántja, a jó konyhának pompás fűszere, sok étekben használt finom sör leve!"
Bajor sörleves
Hozzávalók: 1 l HB Premium Láger, 3 evőkanál víz, 2 tojássárgája,
3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom 3 darab barna kockacukor,
1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors
A sört, az összetört barnacukrot és a fűszereket egy edényben felfőzzük.
A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Majd a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.
Sertéshús sörben
Hozzávalók: 50 dkg sertéslapocka, 20 dkg hagyma, 10 dkg zsír,
1/2 liter Tuborg, 20 dkg sima liszt, só, őrölt bors
A húst kicsontozzuk és felvágjuk nagyobb darabokra, megsózzuk, megborsozzuk. A hagymát aranyszínűre dinszteljük, hozzáadjuk a húst, és öntözés nélkül megpirítjuk.
Csak ezután öntjük fel vízzel, és lassan megpároljuk a sütőben.
A puhára főtt húst pirítjuk, és langyos vízzel felöntjük.
Főni hagyjuk, hozzáöntjük a sört, újra főzzük, majd a húsra szűrjük.
Kenyérrel, zsemleknédlivel vagy rizzsel tálaljuk.
SÖRÖS CSIBE
Hozzávalók: 2 db egészen kicsi csibe (kb. 1-1,2 kg összesen),
2 dl világos sör, 1 evőkanál burgonyapehely, 3 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál cukor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fekete bors, olaj a sütéshez.
A csibéket tisztítás után kétfelé vágom, megsózom, a megtisztított, szétzúzott fokhagymával bekenem, és 15 percig pihentetem. Ezután nagyon forró olajon, erős lángon hirtelen mindkét oldalát átsütöm, majd az olajat leöntöm a serpenyőből. Csak 2 evőkanálnyit hagyok benne, felöntöm a sörrel, beleszórom a fűszereket és a finomra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat is visszateszem. Fedő alatt, gyakori kevergetés mellett puhára párolom. Ha a csirke a levét idő előtt elfőné, kevés sörrel pótolom. A puha szárnyast levéből kiveszem, és melegen tartom.
A visszamaradt sörös mártásba keverem a burgonyapelyhet, és sűrűre forralom.
Ropogósra sült burgonya illik hozzá.
SÖRÖS CSIRKE
A feldarabolt csirkét (pecsenyecsirkét) 5 dkg margarinon szép pirosra megsütjük. Ezután rászórunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát,
és 2-3 db felkarikázott zöldséget, és 1-2 ek. víz hozzáadásával még egy kicsit pároljuk. Ezután felöntjük 1/2 üvegsörrel, és leborítva a húst puhára pároljuk. Sóval, borssal, Vegetával, babérlevéllel ízesítjük. Ha a leve túlságosan elfőne, vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük a levéből és belehabarunk 1/2 pohár tejföllel elkevert 1 tojássárgáját, és amint újra forrni kezd, levesszük a tűzről, mert a tojás összemegy. Belerakjuk a húsokat és burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk. Nagyon könnyen elkészíthető és ízletes étel.
Sörös csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 2 dl világos sör, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál burgonyapehely, 1 kis fej vöröshagyma, 1 teáskanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, őrölt fekete bors, ízlés szerint, só ízlés szerint, kevés liszt.
Elkészítése:
A csirkét darabjaira vágjuk és megsózzuk. Ezután bedörzsöljük tisztított, zúzott fokhagymával. 15 percig hagyjuk állni. Lisztbe mártjuk és a
170 fokra felforrósított olajba téve, szép pirosra megsütjük (5-10 perc). Az olajból kivéve leszűrjük. Serpenyőbe öntünk 2 evőkanál olajat, ráöntjük a sört, beleszórjuk a fűszereket és beletesszük a megtisztított, finomra aprított vöröshagymát. Jól összeforraljuk, majd belekeverjük a burgonyapelyhet, és a mártást jó sűrűre főzzük.
Ezután beletesszük a megsült húsdarabokat, és még egyszer felforraljuk.
Bármilyen köret jó hozzá, de a legfinomabb vegyes, párolt zöldséggel.
Egyszerűen készíthető, különleges ízű, nem drága étel.
SÖRÖS-SAJTOS CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 üveg világos sör, 10 dkg reszelt sajt (minél többféle, annál jobb), 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál Vegeta,
25 dkg rizs, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és törött fekete bors, csipetnyi só, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld.
A csirkét megtisztítom, és négyfelé vágom. Megsózom. A rizst váltott vízben
többször átmosom és lecsöpögtetem. Tűzálló tálat egy evőkanál olajjal kikenek. A maradék olajon hirtelen, erős lángon átpirítom a csirkedarabokat. A tűzálló tálba beleszórom a rizst, majd a sörbe kevert fűszerekkel, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt sajttal és a mustárral leöntöm. Erre fektetem a csirkedarabokat, és a maradék, mártással lelocsolom. A tálat befedem és előmelegített, forró sütőben 50 percen keresztül párolom. Ha az összes levét elfőtte, a fedőt leveszem, és pirosra pirítom a csirkedarabokat.
Salátát kínálok mellé.
Sörben sült burgonyagombóc
Hozzávalók: 50 dkg sós vízben főtt burgonya, 2 db egész tojás,
6 evőkanál liszt, 1,5 dl világos sör, 1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 mokkáskanál törött bors késhegynyi szerecsendió-virág, késhegynyi őrölt gyömbér, ízlés szerint só
Elkészítése:
Először a sörös tésztát készítjük el. 1 tojást a sörrel habosra
verünk, belekeverjük a fűszereket, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy a szokásos sűrűségű palacsintamassza legyen belőle. Végül a zúzott fokhagymát is belekeverjük, majd 15 percig hagyjuk állni. Közben a főtt burgonyát leszűrjük, összetörjük, hozzáadjuk a maradék nyers tojást és a megtisztított, lereszelt vöröshagymát. Kevés burgonyafőzőlével az egészet jól összegyúrjuk. Formázhatónak kell lennie. (Ha túl lágy, kevés liszttel sűrűsítjük.) A burgonyás masszából nedves kézzel nagyobb diónyi gombócokat formálunk, ezeket a lisztben és a sörös masszában megforgatjuk, végül a 170 fokra felhevített olajban 3-4 perc alatt szép piros-ropogósra sütjük. Egyszerre csak kevés gombócot tegyünk a készülékbe, nehogy összeragadjanak! A megsült gombócok jócskán megnőnek. Papírtörülközőre vagy nedvszívó szalvétára tegyük, hogy az a felesleges olajat beszívja.
Remek vacsora kefirrel vagy tejföllel lelocsolva.
Kissé munkaigényes, de nagyon jó és olcsó.
Sörben sült fürjtojás
Hozzávalók: 16 db fürjtojás, 1 db tyúktojás, 8-10 dkg finomliszt,
másfél dl világos sör, 1 gerezd fokhagyma mokkáskanálnyi őrölt gyömbér,
1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi sütőpor,
1 púpozott mokkáskanál só
Elkészítése:
Kis tálkába üssük a fürjtojást, ügyelve, hogy a tojás héja ne
kerüljön bele. Másik edényben a tyúktojást habosra keverjük. Ráöntjük a sört, beleszórjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Forró olajba mártott kicsi merőkanálba öntsünk egy evőkanálnyi tésztát, tegyük rá a feltört fürjtojást és nagyon óvatosan csúsztassuk bele a 170 fokra felhevített olajba úgy, hogy a tojás lehetőleg a tésztán maradjon. A tészta azonnal körülfogja a tojást! Ezután másik fürjtojást feltörve, az egész műveletet megismételjük. Csak addig süssük, amíg világosbarna nem lesz.
Lehetőleg kettesével, hármasával süssük, hogy úszhassanak az olajban.
A leszűrt, melegen tartott sült tojáshoz sajtos rizst kínáljunk.
Munkaigényes, ügyességet kívánó, hosszadalmasan készíthető, de különleges étel.
Sörös csirke gyümölcsös rizzsel*
Hozzávalók: 1 csirke, 10 dkg vaj, 1 nagyobb fej hagyma, 1 dl Tuborg,
1 zsemle, 5 dkg mazsola, 0,5 húsleveskocka főzete (0,5 tasak húsleves),
40 dkg almakompót, 1 csipetnyi curry, só, bors
Négy részre vágjuk az egész csirkét, besózzuk, megborsozzuk, s a vajon megpirított egy fej hagymán puhára sütjük. Sütés közben a levével öntözzük. Kivesszük a húst, sörbe áztatott zsemlével sűrítjük a levét, jól átfőzzük, majd átszűrjük. Aztán hozzáadjuk a vízben áztatott mazsolát, beletesszük a csirkét, és átmelegítjük. A főtt rizshez hozzáadjuk az almabefőtt darabokat, curryvel fűszerezzük, átforrósítjuk, majd a csirkével együtt tálaljuk.
Sör-feketekávékrém
Hozzávalók: 3 csésze feketekávé (vagy erős kávé), 1/8 l Dreher Bak
2 cl feketekávé-likőr, 2 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 1 levél zselatin
250 g Creme fraîche, 1 evőkanál kocsonyás gyümölcscukor, 5 cl cukorszirup
Összekeverjük a kávét, a likőrt és a sört, és főzni kezdjük. Habosra verjük a tojássárgáját és hozzátesszük a forró sör-kávé keveréket. Hidegre és keményre keverjük az előzőleg vízbe áztatott zselatinnal. Habbá verjük a tojásfehérjét, állandó kevergetés mellett forró cukorszirupot adunk hozzá, majd kocsonyás gyümölcscukrot. Óvatosan összekeverjük mindezt a Creme fraîche-sel. Legalább 2 órán át hidegen hagyjuk a krémet felszolgálás előtt.
Sörkorcsolyák
Alig van alkalom, mikor ne esne jól egy pohár vagy korsó sör, amihez jól passzolnak a különböző sós rágcsák, rágnivalók. Hazánkban leggyakrabban sósmogyorót, illetve burgonyás-, töpörtyűs, káposztás, tejfölös, túrós vagy sajtos pogácsát, avagy hasét kínálnak a sörhöz. Ezen kívül felszolgálhatunk krumpliból készült tócsni, sajttal töltött virslit, de kellemes - és olcsó - a jó nagy karéj zsíros kenyér is.
Rántott hagymakarikák
Hozzávalók: 70 dkg nagy vöröshagymafej, 2 tojás, 10 dkg liszt,
10 dkg zsemlemorzsa, olaj, só, törött bors
A mártáshoz: 2 dl majonéz, 1 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A vöröshagymákat meghámozzuk, és ujjnyi vastag karikákra vágjuk.
A tojásokat felverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A hagymakarikákat először lisztbe mártjuk, majd az ízesített tojásban megforgatjuk, végül a zsemlemorzsába hempergetjük. Bő, forró olajban szép pirosra megsütjük mindkét oldalát. Amíg a hagyma sül, a majonézt a tejföllel simára keverjük, hozzáadjuk a megtisztított és fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát, valamint kevés sót és törött borsot. Tálaláskor ki-ki belemártogatja hagymakarikáját a sűrű mártásba. Gyors és olcsó sörkorcsolya. Pirított kenyérszeletekkel vacsorára is alkalmas.
Sajtos rudas sörkorcsolya
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 doboz tejföl, 1 margarin, 1 evőkanál só,
1 egész tojás, 1 Pannónia köményes reszelt sajt
Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, sóval, tejföllel és az egész tojással összegyúrjuk. Az így kapott masszát egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastagságura, megkenjük tojással és megszórjuk, a reszelt sajttal s felvágjuk tetszés szerint. Forró sütőben, de alacsony hőmérsékleten inkább szárítjuk, mint sütjük.
Sörrétes
Hozzávalók: 1/8 l Arany Ászok, 1/8 l tejszínhab, 1 kg édes alma,
250 g liszt, 100 g cukor, 75 g vaj, 50 g mazsola, 20 g növényi olaj,
1 tojás, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál porcukor, 1 csipetnyi só,1 evőkanál fahéj
Dagasztótálba tesszük a lisztet, a vajat, az olaj egy részét és a tojást egy csipetnyi sóval, hozzáadunk egy kevés sört és vizet, és erőteljesen összegyúrjuk a tésztát. Időközben beleteszünk annyi sört és vizet, hogy a tészta rugalmas, finom és sima legyen. Köralakot formálunk a kész tésztából, és egy meleg, lefedett edényben egy ideig (legalább 0,5 óráig) pihenni hagyjuk. Ez alatt megmossuk, meghámozzuk az almákat, és apró szeletekre vágjuk. Aztán leheletvékonyra kisodorjuk a tésztát. Levágjuk a közben megmaradó vastagabb széleket. A tésztára szórjuk az almaszeletkéket, és ráhintjük a mazsolát, a cukrot és a fahéjat. Fölverjük a tejszínhabot, és egyenletesen szétkenjük az egészen. Most összecsavarjuk a befedett tésztát (talán ez a legnehezebb rész), és a sütőben bezsírozott
sütőtepsibe 200°C hőmérsékleten aranysárgára sütjük. Felszolgálás előtt porcukrot hintünk a sörrétesre.
SÖRÖS MARHASÜLT
Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 1 kg sovány marhacomb 2 cm-es kockára vágva,
2 közepes vöröshagyma, 3 evőkanál liszt, 1 pohár sor, 2 gerezd apróra vágott fokhagyma, 2 babérlevél, 2 kávéskanál só, 1/2 kávéskanál cukor,
1 evőkanál ecet, 1 szál petrezselyem, 1 2 csipet csombor és szerecsendió, 10 db 5 cm-es kenyérkocka, mustárral megkenve.
Közepes hőmérsékletre bekapcsoljuk a sütőt. Egy lábasban 2 ek. forró olajban hirtelen megforgatjuk a húst, úgy, hogy minden oldala megfehéredjen. Ezután a maradék 2 kanál olajban megpirítjuk a vékonyra szelt hagymát, majd meghintjük liszttel, és 1-2 perces keverés után beleöntünk 1/2 liter forró vizet, sört, hozzáadjuk a fokhagymát, a babérlevelet, a sót, a cukrot, az ecetet, a petrezselymet, a csombort, és végül beletesszük a húsdarabokat és felforraljuk. Az egészet átöntjük egy kb. 2-3 literes tűzálló tálba, lefedve a sütőbe tesszük, és kb. 2 óra hosszat sütjük, míg a hús meg nem puhul. Közvetlenül tálalás előtt kivesszük a sütőből, a tetején összegyűlt zsírt lekanalazzuk. Tetejére rakjuk a mustáros kenyérdarabokat, és fedetlenül visszatesszük a sütőbe, erős lángon addig sütjük, míg a kenyér meg nem pirul.
Sörös pecsenye
Nagyobb kockákra vágunk 80 deka marhapacsnit, vagy felsál, és egy evőkanálnyi olajon kissé megpirítjuk. Egy másik edényben 2 evőkanál olajon, fedő alatt üvegesre párolunk 3 nagy fej vöröshagymát, meghintjük egy evőkanál cukorral, és addig pirítjuk, míg a cukor szép világosbarna nem lett. Felengedjük egy fél üveg sörrel, pár percig forraljuk, hozzáadunk egy evőkanálnyi enyhe ecetet, és belerakjuk a megpirított húst. Egy evőkanálnyi mustárral, sóval, csipet kakukkfűvel, egy csokor petrezselyemzölddel meg egy babérlevéllel ízesítjük, és tehetünk bele 2-3 szem borókabogyót is. Annyi sört adunk hozzá, hogy a húst ellepje, és fedő alatt, lassú tűzön jó puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótoljuk. Vajas galuska vagy sós vízben főtt spagetti a hozzáillő köret. (Pörkölt sűrűségű, kellemesen pikáns ízű ragu ez a flamand ételkülönlegesség.)
Sörös szafaládé
Hozzávalók: 6 db szafaládé, 1 dl Tuborg, 5 dkg szalonna, húsleves,
1 db hagyma, 2 kanál lereszelt száraz kenyér (zsemlemorzsa), só, köménymag, bors
A meghámozott szafaládékarikákat hagymás szalonnán megbarnítjuk, majd sóval, borssal, köménymaggal ízesítjük. Meglocsoljuk sörrel, egy csésze levessel, és megpároljuk. Végül még hozzáadjuk a lereszelt kenyeret, és újra megpároljuk. Krumplival vagy kenyérrel tálaljuk.
Sörtészta
Hozzávalók: 200 g liszt, 1/8 l Dreher Láger, 2 tojás, cukor, só
Szinte ugyanaz, mint a palacsintatészta, csak a sör átveszi a szóda helyét. Kettéválasztjuk a tojást, sárgájára és fehérjére. Összedolgozzuk a sört, a lisztet és a tojássárgáját tésztává. Hozzáadunk egy csipetnyi sót és cukrot. Ha a tészta elérte a megfelelő állagot, néhány percig pihenni hagyjuk. Ez alatt habbá verjük a tojásfehérjét, amit aztán óvatosan hozzáteszünk. Most már szabad utat adhatunk képzelőerőnknek a tészta elkészítését illetően. Vele körítve rendkívül ízletes a gomba, az éti csiga, a kisebb rákok, a halféle, a padlizsán- vagy cukkíni szelet: egyszerűen föleresztjük őket a sörtésztával, és forró zsírban aranysárgára sütjük. Legjobb ugyanazzal a sörrel felszolgálva, amellyel a sörtészta készült. |