Gesztenyés kifli
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 csomag (50 dkg) mélyhűtött leveles tészta, 1 csomag (25 dkg) mélyhűtött gesztenyepüré, 10 dkg baracklekvár, 1-2 teáskanál rum, 5 dkg dió, 1 tojás.
A mélyhűtött leveles tésztát és a gesztenyepürét is hagyjuk teljesen kiengedni. Ha a gesztenyepüré már kiengedett, meglocsoljuk a rummal és elkeverjük a baracklekvárral. Az ugyancsak kiengedett tésztát egészen vékonyra (2-3 mm) kinyújtjuk, és nagyobb négyzetekre vágjuk. A négyzetek egyik sarkához közel felrakjuk a tölteléket, és átlós irányban a tésztát feltekerjük. Kifli alakúra görbítjük őket – ha ilyen a kedvünk –, megkenjük tojással, megszórjuk a durvára felaprított dióval és előmelegített, forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy a tojással a tészta vágott széleit ne kenjük be, mert akkor a „levelek” nem nyílnak szét.
Gyümölcsfagylalt
A gyümölcs fajtájától függően 150-250 g cukrot 5 dl vízzel felfőzünk, melybe belekeverünk 750 g szitán áttört epret, málnát, barackot, ribizlit vagy meggyet, s vízzel 1 literre kiegészítjük, jól lefagyasztjuk. Készíthető tejszínnel is, ilyenkor a fagyasztás előtt 2 dl tejszínt keverünk a sűrítménybe, de ez esetben ugyanennyivel kevesebb vizet adunk a cukoroldathoz.
Gyümölcsjoghurt
400 g joghurt, 6 db érett barack, 2 alma, 0,5 citrom, 1 ek. darált mandula, 2 ek. méz.
A barackot 1 kanál mézzel együtt pürésítsük, keverjük el a joghurt felével.
Reszeljük meg az almát, csavarjuk rá a citrom levét, keverjük össze a maradék mézzel, joghurttal.
Váltogatva öntsük össze a 2 adagot, hűtsük le.
Gyümölcsös alagút
1/2 csomag citrom ízű gyümölcskocsonya, 5 dl joghurt, 1 dl tej, 1 csomag zselatin, 4 ananászkarika (konzerv), 1 kivi, 4 db felezett őszibarack (konzerv), 10 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor
Az őzgerincformát betesszük a hűtőbe, hogy megfelelő hőmérsékletű legyen. A gyümölcskocsonyát a felhasználási javaslat szerint elkészítjük, és amíg szobahőmérsékletre lehűl, a joghurtot cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, a gyümölcsöket tetszés szerint feldaraboljuk. A lehűlt kocsonyát tegyük hűtőbe, hogy kissé megsűrűsödjön, de mielőtt dermedni kezdene, néhány milliméter vastagon öntsük körbe az őzgerincforma falán, és hűtőben dermesszük meg. A darabolt gyümölcsöket fogpiszkálóra tűzzük, belemártjuk a maradék gyümölcskocsonyába, és a forma falához ragasztjuk. óvatosan körbeöntjük a maradék kocsonyával, és hűtőben dermesztjük. Amíg a gyümölccsel díszített kocsonya megszilárdul, felforralt tejben feloldjuk a zselatint, és a joghurthoz keverjük. A maradék gyümölcsöket feldarabolva beleforgatjuk, majd az egészet a formába öntjük. Hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt az őzgerinc külső falát meleg vízbe mártjuk, annyi időre, amíg a gyümölcskocsonya elválik tőle. Hozzáillesztjük a tálalótálat, és ráfordítjuk az alagutat. Szeletelve kínáljuk.
Elkészítési idő: kb. 45 perc + dermesztés
Jó tanács: Készgyümölcskocsonya helyett a kompótok levéből és étkezési zselatinból is főzhetünk gyümölcskocsonyát. A konzerv gyümölcsöket másféle, házi készítési befőttel vagy friss gyümölcsökkel is helyettesíthetjük.
Gyümölcspite
Elkészítése: 25 dkg lisztet, 15 dkg vajat, 1 tojássárgáját, pici sót fél citrom héját, vaníliát, 3 dkg cukrot, 1 ek. borral, vagy citromlével tésztának gyúrunk. Egy óra hosszára hűvös helyre tesszük pihenni. Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kikent lisztezett tepsiben világossárgára sütjük. Mikor kihűlt vékonyan megkenjük barackízzel. 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverünk 12 dkg cukrot, fél l szamócát, vagy málnát, vagy kimagozott meggyet. Ezeket mind a kihűlt tésztára öntjük, és langyos sütőben addig szárítjuk, míg meg nem szárad.
Gyümölcsparfé
Hozzávalók: 1 tasak tejszínhabpor, 2 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 cs. van. cukor, 20 dkg sárgabarack
A tejet fokozatosan a tejszínhabporhoz keverjük, majd kemény habbá verjük. Tovább verve először a cukrot, majd a kiválasztott gyümölcsöt hozzáadjuk, és tovább verjük. Kivizezett jégkockatartóba simítjuk, folpackkal letakarjuk, és a mélyhűtőben megfagyasztjuk. Szeletekre vágva kínáljuk, vagy egy magasabb falu edényben fagyasztjuk meg, és hideg vízbe mártott fagylaltadagoló kanállal a parfégömböket kis tálkába halmozzuk.
Gyümölcsös turmix
A gyümölcsturmix frissen készül banánból, narancsból, kiviből, ananász- vagy őszibarackbefőttből, fagyasztott, felolvadt málnából, esetleg eperből. Egy adaghoz 15 deka feldarabolt gyümölcsöt evőkanálnyi porcukorral meg 2-3 deci jégbe hűtött tejjel a turmixgépbe töltünk, és 1-2 percig pépesítjük. Magas pohárba töltve azonnal kínáljuk.
Habfelfújt 1.
Hozzávalók: Gyümölcsíz 10 dkg, porcukor 10 dkg, tojásfehérje 6 db.
Elkészítése: 10 dkg barack-, ribiszke-, vagy málna-ízt 10 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Kikent tálba öntjük, és tálalás előtt 5 perccel, sütőbe tesszük.
Hab-felfújt 2.
Elkészítése: A fenti módon készül, csak a hab alá piskótát, tejbedarát, vagy tejberizst teszünk.
Hab-felfújt 3.
Hozzávalók: Gyümölcsíz 15 dkg, porcukor 12 dkg, tojásfehérje 8 db.
Elkészítése: 15 dkg barackízt 12 dkg porcukorral, 8 tojás fehérjével habosra keverünk, kikent tálban halomra tesszük, lassan kisütjük. Hidegen is jó.
Habos gyümölcsjoghurt
Hozzávalók: 1 literes üveg őszibarackbefőtt, 2 dl joghurt, 2 dl tejszín, 4 evőkanál méz, 1 citrom lereszelt héja.
Az összes hozzávalót előre lehűtöm. A leszűrt őszibarackbefőttet apróra vágom. A joghurtot összekeverem a mézzel, a reszelt citromhéjjal, majd belekeverem az őszibarackdarabokat. Végül óvatosan átforgatom a tejszínből vert kemény habbal és poharakba osztva, azonnal kínálom. Bármilyen gyümölccsel készíthető.
Hajtogatott kifli
Hozzávalók: Kovász: élesztő 3 dkg, tej 2 dl, liszt 5 dkg, cukor 2 kocka.
Tészta: liszt 0.5 kg, vaj 5 dkg, cukor 1 ek., tojás sárgája 1 db, vaj 15 dkg, barackíz 15 dkg, só 1/2 késh.
Elkészítése: 5 dkg vajat egy kanál porcukorral, egy tojás sárgájával habosra keverünk. Ez alatt 3 dkg élesztőt tejben 2 kockacukorral, kevés liszttel kovásznak keverünk. Fél kiló lisztet a tojás keverékhez teszünk, és ha már az élesztő megkelt, összekeverjük vele, és kis tejjel könnyű tésztát dolgozzunk ki, jól. Meleg helyre kelni tesszük. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, vékonyan bekenjük és összehajtjuk. Ezt háromszor ismételjük. A negyedik nyújtásnál, kétujjnyi vastagságnál megállunk, és forró késsel kockákat vágunk belőle. Baracklekvárral megtöltjük, és kifliket formálunk belőlük. A kifli alak helyett tehetjük azt is, hogy csak egymásra hajtjuk a két tésztalapot és íz helyett, dióval, mákkal vagy túróval töltjük.
Húsvéti tojás kekszből
50 dkg darált háztartási kekszet, 1 ek. kakaót, 2 ek. rumot, 20 dkg porcukrot és baracklekvárt összedolgozunk. A lekvárt csak fokozatosan adjuk hozzá, ne hogy túl lágy legyen. Kimagozott meggybefőttet (20 db) a masszába burkolunk, és tojásalakot formálunk belőle. Ezeket porcukorral elkevert kókuszreszelékben megforgatjuk, vagy tortadarába hempergetjük. Ha megszikkadtak a tojások, bevonhatók különböző színű cukor- vagy csokoládémázzal.
Joghurtos gyümölcs süti
Hozzávalók: 2 pohár joghurt, 2 egész tojás, 1 pohár olaj, 2 pohár (szűken mérve) cukor, 4 pohár liszt, 1 sütőpor, 1 üveg barackbefőtt, vagy annak megfelelő mennyiségű bármilyen friss gyümölcs.
A joghurtot, tojást, olajat, cukrot össze kell keverni. A lisztbe belekeverni a sütőport, majd hozzákeverni az előzőekhez.
Tepsibe önteni (a tepsivel nem kell semmit tenni, elég a tésztában lévő olaj), a tetejére szórni a kimagozott, cukrozott, kinyomkodott gyümölcsöt. Ha befőtt, akkor már nem kell cukrozni, csak a levét kinyomkodni.
Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig kell sütni. (Kötőtű próba).
Joghurtos őszibarackkrém
Az előírásnak megfelelően elkészítünk egy vanília ízű Aranka pudingport (ezt csak hidegen össze kell keverni!). 10 percig állni hagyjuk, majd négy deci joghurtot, egy csomag vaníliás cukrot meg 60 deka megtisztított, 'kis kockákra vágott őszibarackot keverünk bele. Mély üvegtányérokba vagy talpas poharakba töltjük, és behűtjük. Tálalás előtt a tetejét őszibarack szeletekkel díszítjük. (Ha édesebben szeretjük, még egy kevés porcukor is kerülhet a krémbe.)
Karamellás vegyes befőtt
Készítsünk karamellát az alábbi módon: kristálycukrot lábasban folytonosan keverve megolvasztunk, míg halványsárga nem lesz. Kevés vízzel felengedjük, felforraljuk. A karamellában puhára párolunk meghámozott, négyrét vágott őszibarackokat, körtét, és leszemezett szőlőt. Mikor kihűlt, talpas poharakba tesszük, tejszínhabbal és apróra vágott mandulával díszítjük.
Karácsonyi csillag
Hozzávalók kb. 25 db-hoz: 200 g liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g cukor, 1 tojás sárgája, 100 g vaj, 4 ek. sárgabarack lekvár, kb. 200 g porcukor, 1-1 ek. citrom- és céklalé és mangó-szirup
Elkészítés: A lisztből, a cukorból, a vaníliás cukorból, a tojássárgájából és a vajból összegyúrt tésztából cipót formálunk, és 1 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) felmelegítjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd azonos mennyiségű sima és csóvás csillagot szúrunk ki. A csillagokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakjuk, kb. 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A simára kevert lekvárral összeragasztunk egy-egy kicsi és egy-egycsóvás csillagot.
Átszitáljuk a porcukrot, háromfelé osztjuk és az egyik részt citromlével, a másikat pedig mangó-sziruppal festjük meg. A csillagokat bevonjuk különböző színű mázzal, és hagyjuk megszáradni.
Karibi álom
Hozzávalók 4 személyre: 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 gombóc csokoládéfagylalt, 10 dkg sárgabaracklekvár, 10 dkg eper, 10 dkg málna, 2 dl tejszín, 4 evőkanál jamaikai rum, kakaópor, cukor.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, 4 szem epret félreteszünk, a többit félbe vagy negyedbe vágjuk, és a málnával együtt tálba tesszük. Meghintjük porcukorral, felöntjük a rummal és 1 órát marináljuk. A tejszínt ízlés szerinti cukorral kemény habbá verjük. Üvegpoharakba nyomunk 1-1 gombóc csokoládéfagylaltot, rákanalazzuk a rumos gyümölcs felét és befedjük tejszínhabbal. Leöntjük a hígított baracklekvárral, rányomjuk a vaníliafagylaltot és leöntjük a maradék gyümölccsel. A tetejére tejszínhab kerül, közepébe a félretett eperszemeket nyomjuk. Kakaóporral meghintve és ízlés szerint díszítve kínáljuk.
Kecskeméti barackpuding
1/2 1 tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3-4 evőkanál cukor, 6 szem felezett sárgabarackbefőtt, 4 szem tisztított mandula, 1 kis csomag (10 g) zselatin, 1 dl befőttlé, 3 evőkanál barackpálinka vagy néhány csepp aroma, 10 dkg sárgabaracklekvár
4 kis pudingformát vagy bögrét hideg vízzel kiöblítünk, és hűtőben jól lehűtünk. A zselatint összekeverjük a befőttlé harmadával, és kb. 10 percig állni hagyjuk, hogy kissé megduzzadjon. Utána hozzákeverjük a maradék befőttlét, és folyamatosan kevergetve felmelegítjük, amíg a zselatin teljesen felolvad. Ha már kissé kihűlt, hozzákeverünk 1 evőkanál pálinkát vagy 2-3 csepp aromát, és vékony réteget öntünk a hideg formákba. Ha lehűlt és megkötött, ráhelyezzük a fél barackokat, mindegyik közepében egy mandulaszemmel, óvatosan elosztjuk rajtuk a maradék gyümölcskocsonyát, és hűtőbe tesszük. A pudingporhoz hozzákeverjük a cukrot, majd apránként a hideg tejet, hogy csomómentes legyen, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, a két fél barackot pici kockákra vágjuk. Majd összekeverjük a pudinggal, és megtöltjük vele a formákat. Hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt meleg vizet folyatunk a formára, a tartalmát desszerttányérra borítjuk. A baracklekvárt kevés meleg vízzel hígítjuk, pálinkával vagy aromával ízesítjük, és a puding köré öntjük.
Elkészítési idő: Kb. 40 perc
Keljfeljancsi
Négy félbevágott, nagy őszibarackot (kompót) alaposan lecsöpögtetünk. 15 dkg túrót összekeverünk 1 apróra vágott őszibarackkal, 1/2 evőkanál tejföllel, 1 csomó vaníliás cukorral, és ízlés szerint mézzel. Hozzákeverünk egy kevés piskótamorzsát vagy zsemlemorzsát, hogy a töltelék ne legyen folyós. 10 percig pihentetjük, hogy a morzsa megduzzadjon. Az őszibarackokat kis tányérra tesszük, megtöltjük túrókrémmel, hogy szép gömbformát kapjon. A fejének fehér vagy sárga marcipánból gömböcskét formázunk, és színes cukorkákkal rakjuk ki a szemétszáját. Hajat, kalapot, és nyakkendőt is készíthetünk neki színes marcipánból.
Kelt csöröge barackízzel
30 dkg liszt * 1 dl tej * 1 dl tejföl * 1 dkg élesztő * 5 dkg vaj * 5 dkg porcukor * 5 cl rum * 4 tojássárgája * 10 dkg vaníliás cukor * 20 dkg baracklekvár * 3 dl olaj
Az élesztőt a tejben feloldjuk, a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi anyaggal tésztává gyúrjuk. Jól kidolgozzuk, fél órát pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk, derelyemetszővel keskeny téglalapokra vágjuk. A lapok közepén 2 vágást csinálunk, ebbe forgatjuk a két csücskét. Forró olajban, fedő alatt pirosra sütjük. Rummal ízesített lekvárt, vaníliás cukrot adunk hozzá.
Kincsesbánya
A piskótához: 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor, 1 csomag sütőpor
A töltéshez: baracklekvár, 1 csomag babapiskóta, 4 adag kávé, 2 cl rum vagy 1 kávéskanál rum aroma
A krémhez: 3 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 1/2 1 tej, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor
A tetejére: 1 tábla tortabevonó csokoládé
Nyolc tojásból a szokásos módon piskótát sütök. Amikor kihűl, megkenem baracklekvárral és megrakom rumos kávéba mártogatott babapiskótával. A 3 tojássárgáját a liszttel, a vaníliás cukorral és fél liter tejjel egészen sűrűre főzöm. Amikor kihűlt, hozzádolgozom a porcukorral jól kikevert margarint. A krémet a babapiskóta tetejére egyenletesen rásimítom. A felolvasztott csokoládét egyenletesen rácsurgatom, és éjszakára hideg helyre teszem. Másnap kockára vágva kínálom.
Körtés-barackos túrószelet
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 10 közepes körte, 1 citrom reszelt héja és leve, 12.5 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, 8 tojás, 9 dkg liszt, 9 dkg étkezési búzakeményítő. 1 1/2 teáskanál sütőpor, 2 ek. kakaópor, 2- 3 evőkanál tej, 1 dl tejszín, 1 kg tehéntúró, 1 1/2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 10 dkg mazsola, 7- 8 dkg sárgabaracklekvár, a tepsi kikenéséhez margarin
Elkészítés: A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. A fél körték domború oldalát késsel bevagdossuk, majd citromlével meglocsoljuk. A puha vajat 7.5 dkg cukorral, a csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral habosra keverjük, és egymás után beleütünk 4 tojást. Rászitáljuk az étkezési búzakeményítővel, a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet, belecsorgatjuk a tejet, és simára dolgozzuk. A tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. A megmaradt 4 tojást szétválasztjuk. A sárgáját elkeverjük a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal, a tejszínnel és a túróval. Hozzáadjuk a vaníliaízű pudingport és a megmosott, megtörött mazsolát. A kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan a masszába vegyítjük, majd a túrós habot a kakaós tésztán egyenletesen elosztjuk, és kirakjuk a fél körtékkel. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 45- 50 percig sütjük. A baracklekvárt felmelegítjük, szitán átpasszírozzuk, és megkenjük vele a körtéket. A süteményt kockákra vágva, tejszínhabbal kínáljuk. Kitűnő délutáni kávéhoz, vagy teához.
Elkészítési idő 1 1/2 óra
Krémtúrós gyümölcsszelet
Hozzávalók 18 szelethez: 17 dkg liszt, 2 tojás, 16 dkg cukor, 25 dkg tehéntúró, 22 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg mirelit meggy vagy cseresznye, 25 dkg őszibarackbefőtt, 1 zacskó vaníliaízű desszert-krémpor, 1 citrom reszelt héja, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg natúr pisztácia
Elkészítés: A mirelit meggyet vagy cseresznyét szobahőmérsékleten félig felengedjük. Az átszitált lisztet összegyúrjuk 15 dkg vajjel vagy margarinnal és 10 dkg cukorral. majd a tészta felét kivajazott. hosszúkás sütőformába nyomkodjuk. A meggyet vagy a cseresznyét kimagozzuk. Az őszibarackot jól lecsöpögtetjük. majd húsát apró kockákra vágjuk. A gyümölcsöket a tésztára halmozzuk. A maradék vajat és cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héjat, majd beleütjük a tojásokat. Végül hozzákeverjük a túrót és a krémport, s a túrós masszát a tésztalapra simítjuk. Rámorzsoljuk a maradék tésztát, és meghintjük a darált natúr pisztáciával. Előmelegített sütőben. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 50 percig sütjük.
Elkészítési idő 1 1/4 óra.
Lángoló őszibarack 1.
Kevés vajon cukrot és apróra vágott mandulát pirítunk, leöntjük 1:2 arányban citrom és narancs levével. Hozzáöntünk egy-egy kupica Cointreau, maraschinót és konyakot, beletesszük a szép, elfelezett és levüktől lecsurgatott őszibarackokat. Melegítsük fel, közben a lével szorgalmasan locsolgassuk a barackokat, míg jól át nem melegednek. Ekkor öntsünk még hozzá konyakot, és gyújtsuk meg. A tányérokba egy-egy gombóc vaníliafagylaltot teszünk, erre jön a forró őszibarack, amit a saját levével öntözünk meg, és kevés tejszínnel díszítünk. (Ezt az ételt az asztalnál célszerű elkészíteni, ezért borszeszfőző kell hozzá.)
Lángoló őszibarack 2.
Különleges, gyors, meleg desszert a lángoló őszibarack. Öt deka vajat teflonserpenyőben megforrósítunk, és négy, meghámozott, félbevágott, kimagozott őszibarackot belerakunk. Megcukrozzuk, és addig hagyjuk erős lángon, amíg a barack meg nem puhult, a leve sötét-sárga nem lett. Ekkor a tüzet elzárjuk, és a barackot azonnal erős, esetleg kissé megmelegített rummal megöntözve meggyújtjuk. A tűzről azonnal lehúzzuk, nehogy a szagelszívó megégjen. Így, lángolva visszük az asztalra. (Ha a rum nem elég erős, egy kevés tiszta szesszel fokozzuk.) Ha a lángok elhamvadtak, a levével meglocsolva már tálalhatjuk is a különlegesen zamatos barackot.
Lángoló őszibarack 3.
Négy személyre meghámozunk, félbevágunk és kimagvalunk négy szép, magvaváló őszibarackot. Felolvasztunk öt deka vajat, hozzáadunk öt deka cukrot, egy fél citrom levét, és ha a cukor elolvadt, egymás mellé belerakjuk a fél barackokat. Lassú tűzön, a gyümölcsöt időnként megforgatva addig pároljuk, míg a cukor sárgulni nem kezd. Ekkor a tűzről levéve, azonnal megöntözzük fél deci rummal, meggyújtjuk, lángolva tesszük az asztalra. Lehetőleg alutef serpenyőben készítsük, mert a tűzálló üveg is elpattanhat a lángtól! Gyorsan kell dolgozni vele, nehogy tálaláskor a barack lehűljön, mert akkor nem gyullad meg. Nagyon mutatós és kitűnő zamatú édesség.
Lekvármáz
Hozzávalók: Cukor 20 dkg, gyümölcsíz 2 ek.
Elkészítése: 20 dkg porcukorra öntünk 1 dl vizet, ezt langyosra melegítjük, ekkor tegyünk bele málna-, ribizli, vagy barackízt. Azonnal öntsük a tortára.
Loksn kugli
Hozzávalók: 25 dkg kifőtt tészta (pl. cérnametélt), 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor 4 evőkanál margarin, só, fahéj, l csésze mazsola, darabokra vágott aszalt szilva, szárított sárgabarack, fél csésze darabokra vágott dió.
A tojást felverjük a cukorral, a margarinnal, majd hozzáadjuk a főtt tésztát, a sót, a fahajat és a vaníliás cukrot, belekeverjük a szárított gyümölcsöt, a mazsolát és a diót. Kikent formában kb. 45 percig sütjük.
Mandulás barackfelfújt
75 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 20 dkg sárgabaracklekvár, 18 dkg kristálycukor, 10 dkg tisztított, héj nélküli mandula, 2 egész tojás + 5 tojásfehérje, 2 dkg vaj, csipetnyi só.
A sárgabaracklekvárt, a cukrot, a tojássárgákat és a sót habosra keverem. Az összes tojásfehérjét (tehát hetet) kőkemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a lekváros keveréket. Egy lapos tűzálló tálat a vajjal kikenek, és kúp alakban feltornyozom rajta a habos keveréket. Beleszurkálom a mandulaszemeket és az előmelegített, forró sütőbe téve azonnal mérsékelem a lángot. Inkább szárítom, mint sütöm. Azonnal kínálom, mert nagyon hamar összeesik.
Mandulás bimbók
30 deka lisztet, 1 csomag sütőport, 8 deka tört mandulát, 10 deka cukrot 3 egész tojással, 8 deka vajjal és annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. Félujjnyi vastagra nyújtjuk s négyszegletes darabokra vágva, barackízzel megkenjük. A tésztadarabok négy sarkát összefogva erősen összenyomjuk. Forró sütőben sütjük. Tálaláskor vaníliás cukorral szórjuk meg.
Mandulacsók
A tésztához: 25 dkg liszt 18 dkg margarin 10 dkg cukor 5 dkg darált mandula 2 tojássárgája só 1 teáskanál fahéj 1 evőkanál rum
A sütéshez és a töltelékhez: felvert tojás és barackíz
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, hozzáadom az alapanyagokat, és simára összegyúrom. Kb. 2 centi átmérőjű kis golyókat készítek, egy kanál nyelével a közepüket benyomom, és kilisztezett tepsire rakom. Mindegyiket megkenem felvert tojással, és meleg sütőben aranysárgára sütöm. Melegen megtöltöm a lyukakat barackízzel.
Mazsolás csiga
Hozzávalók 10 darabhoz: 450 g liszt, 25 g vaj, 50 g élesztő, 2 kockacukor, 1,5 dl meleg tej, 2 tojás, ízlés szerint őrölt gyömbér, fahéj, szegfűszeg
A töltelékhez: 250 g aszalt gyümölcs (mazsola, barack, datolya, cukrozott cseresznye stb.), 1 narancs héja reszelve, 25 g szeletelt mandula, 25 g pirított mogyoró, 15 g vaj, ízlés szerint őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg
A kb. 25 cm átmérőjű sütőedényt vajjal kikenjük, és sütőpapírt terítünk rá. A lisztet a fűszerekkel együtt egy nagy tálba szitáljuk.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk.
A tésztát lisztezett deszkára tesszük, és a tenyerünk erőteljes nyomásával még 10 percig alaposan átgyúrjuk.
A tésztát egy olajjal kikent tálba téve, tetejét fóliával letakarva meleg helyre állítjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, meg szórjuk a felaprított gyümölcskeverékkel, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, majd feltekerjük.
A tésztát ujjnyi szeletekre vágjuk, a sütőtálba tesszük. 30 percig hagyjuk kelni, majd ugyanennyi idő alatt 190°-on aranybarnára sütjük. Kenjük meg a tetejét meleg sárgabaracklekvárral.
Mágnás dióspite
30 deka lisztet, melyhez egy csomag sütőport kevertünk, 18 deka zsírral (vagy 22 deka vajjal), 10 deka cukorral, 1 egész tojással, 1 citrom reszelt héjával és levével jól összegyúrunk. A tészta egy részét félretéve, nagyobb részét vékonyan kinyújtjuk, és tepsibe téve barackízzel megkenjük. 20 deka cukrot, 3 tojás sárgáját, 15 deka őrölt diót, fél csomag vaníliás cukrot, és a 3 tojás keményre vert habját elkeverjük, s az ízzel megkent tésztára kenjük. A félre tett tésztából pálcikákat sodrunk s azokból rácsozatot készítünk, melyet sütés előtt tojással megkenünk. lehetőleg magas oldalú tepsit válasszunk a sütéshez. Ha kihűlt, a tepsibe felszeleteljük.
Mákcharlotte
Hozzávalók: 1 kész piskótatekercs-lap, 3 dl tejszín, 2 tojássárgája, 4 dkg porcukor, 5 dkg darált mák, 10 dkg sárgabaracklekvár, reszelt citromhéj
A lekvárt kevés forró vízzel elkeverjük, majd a piskótára kenjük. Szorosan feltekerjük, alufóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük. A darált mákot 1,5 dl tejszínben 3 percig főzzük, kihűtjük, majd belekeverjük a citromhéjat. A tojássárgákat és a cukrot gőz felett habosra keverjük. Hozzáadjuk a mákkrémet és jeges vízbe téve (az edényt, amiben az anyag van) tovább verjük, míg ki nem hűl. A maradék tejszint kemény habbá verve a mákkrémbe vegyítjük. Egy félgömb alakú formát folpackkal kibélelünk. A piskóta tekercset ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és kibéleljük vele a formát. Beleöntjük a mákkrémet és legalább 4 órán át, fagyasztjuk. Fogyasztáskor a forma alját meleg vízbe mártjuk, így könnyebb lesz a sütit kiborítani. Felszeletelés után málna- vagy eperpürével tálaljuk.
Mákos holdacskák
Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 1 cs. szárított élesztőt (vagy 2 dkg élesztőt), 4 dkg cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot, csipet sót, 2 tojást, 1 dl langyos tejet, és meleg helyen megkelesztjük. Tésztát gyúrunk 10 dkg lisztből és 10 dkg lágy margarinból. Elkeverünk 25 dkg őrölt mákot, 1 cs. (elkészített, 1.5 dl) Vaníliaízű desszert szószt, 1 citrom reszelt héját. Meghámozunk 3 nagyobb savanyú almát, lereszeljük, majd a mákos keverékhez adjuk. A kelt tésztát és a gyúrt tésztát alaposan összedolgozzuk, kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk és ovális, cakkos szélű szaggatóval (9x11 cm) formákat szúrunk ki belőle. A kiszaggatott tészták felszínét 1 tojássárgája és 3 ek. tej keverékével megkenjük. A tésztalapocskák egyik felére tölteléket halmozunk, a másik felét a töltelékre hajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk úgy, hogy holdformát kapjunk. A holdacskákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tejes tojássárgájával megkenjük. Előmelegített elektromos sütőben 170-200 C-on; 5 percig 3-4-es fokozaton előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton, 15-20 percig sütjük. A bevonathoz 10 dkg sárgabarack lekvárt szitán áttörünk, 1 ek. vízzel, 5 dkg cukorral elkeverjük, egy kicsit felfőzzük. A süteményeket sütés után ezzel azonnal bekenjük, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint megszórjuk vaníliás porcukorral.
Nagymama szelet
Hozzávalók: 1 tojás, 3 dkg zsír, 3 evőkanál méz, 3 evőkanál tej, 15 dkg cukor, 45 dkg liszt, 1 mokkáskanál sütő-por, 1.5 kg alma, 25 dkg dióbél, 30 dkg baracklekvár, porcukor, vaníliás porcukor.
A tojást a zsírral, mézzel, tejjel és cukorral jénai tálban, vízgőzön állandóan keverve (kb. 10 percig) felmelegítjük. Hozzáöntjük a sütőporral elkevert liszthez, és gyorsan összegyúrjuk. Két részre osztjuk, és erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A tepsi hátoldalára fektetjük, és közép meleg sütőben 10-15 percig sütjük. Az egyik lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rátesszük az alma-tölteléket, erre a második tésztalapot, és tiszta ruhával letakarjuk. Kb. 20 perc múlva szeleteljük. Az almatöltelék készítése: a reszelt almát megpároljuk. Mi-előtt levesszük a tűzről, belekeverjük a darált diót. Vaníliás cukorral ízesítjük. Ha szükséges, még cukrot is adhatunk hozzá. Melegen kenjük a tésztalapok közé.
Néró sütemény
Hozzávalók: 37 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 12 tojás sárgája, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 40-50 dkg baracklekvár, fél citrom héja, a díszítéshez étcsokoládé.
A margarint és a cukrot együtt habosra keverjük, majd keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül belekeverjük a lisztet, fél citrom reszelt héját, a sütőport, s ha barna színűnek akarjuk a tésztát, akkor kevés kakaóport is. A jól összedolgozott tésztát nyomózsákba töltjük, amelyből tepsibe vagy sütőlemezre helyezett sütőpapírra kis kerek halmokat nyomunk, és 180°C-os sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A kihűlt süteményeket a lapos felüknél, baracklekvárral, párosával összeragasztjuk, s olvasztott csokoládéval, csíkozva díszítjük,
Néró teasütemény
Hozzávalók 4 személyre: 32 dkg Ráma margarin, 30 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 12 db tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 dkg vaníliás cukor, 30 dkg barackíz, 20 dkg étcsokoládé.
A Ráma margarint a porcukorral együtt habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, és tovább keverjük. A masszához hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, vaníliáscukrot elkeverjük, legvégén a lisztet óvatos, laza keverés mellett.
A tésztát sima vagy csillagcsővel ellátott habzsákba tesszük és alufix sütőpapírral bélelt tepsire félgömböket nyomunk. A tésztát 170-180 fokos sütőben kisütjük. A baracklekvárt simára keverjük, vékony csillagcsővel bélelt habzsákba töltjük. A kisült tészta aljára nyomunk a lekvárból és rátesszük a másikat. Előmelegített étcsokoládéval díszítjük, vagy félig belemártjuk.
Női szeszély 1.
Hozzávalók: 17 dkg liszt, 14 dkg vaj, 1 tojássárgája, 10 dkg lehéjazott őrölt mandula, 2 dkg cukor, pici só. A kenéshez: 10 dkg barackíz, 7 tojásfehérje, 28 dkg vaníliás cukor, fél citrom leve, szálkákra vágott mandula.
A 17 deka lisztet, a 14 deka vajat, a 10 deka lehéjazott őrölt mandulát, 2 deka cukrot, pici sót és egy tojássárgáját összegyúrjuk, két késfoknyira kinyújtjuk, tepsin megsütjük, azután vékonyan ízzel megkenjük. Habot verünk 7 tojásfehérjéből, 28 deka vaníliás cukrot és fél citrom levét keverve bele. Ezzel a megsült és barackízzel bekent tésztalapot megkenjük, szálkákra vágott mandulával meghintjük, és forró sütőben átsütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk.
Női szeszély 2.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 4 tojás, 15 dkg margarin, 4 dkg cukor, 3 dkg élesztő, másfél dl tej, 20 dkg cukor a habhoz, barackíz, citrom
A margarint 4 dkg cukorral és 4 tojássárgájával jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a lisztet, a reszelt citromhéjat. Fakanállal kidolgozzuk, és fél cm vastagságura kinyújtjuk. Kikent tepsibe tesszük, és világossárgára sütjük. Baracklekvárral, majd a 4 tojás fehérjéből és 20 dkg cukorból készített kemény habbal egyenletesen megkenjük.
Női szeszély 3.
12 deka vajat 4 tojás sárgájával, 4 kanál cukorral habosra keverünk, majd egy csésze tejet és 25 deka liszttel elkevert 1 csomag sütőport hozzáadva könnyű tésztává keverjük.
A tésztát közepes nagyságú tepsibe egyenletes vastagon kiöntve, barackízzel megkenjük s 6 tojás fehérjéből kis kanál ecettel, és 20 deka citromos porcukorral készült kemény habbal lehetőleg vastagon bevonjuk. Közepes tűznél sütjük. Sütés alatt a sütő ajtaját ne sokat nyissuk fel. A habhoz szükséges citromos cukrot úgy készítjük, hogy 1 citrom reszelt héját a cukor egy részével mozsárban dörzsöljük el, s azután a többi cukorhoz elegyítve átszitáljuk.
Őszibarackkehely
Meghámozunk, kimagvalunk, nagyobb darabokra vágunk két nagy őszibarackot, és rácsavarjuk egy citrom levét. Négy talpas pohárba vagy mély üvegtányérba osztjuk, és mindegyikre egy fél, vanília ízű Leó jégkrémet halmozunk. Meglocsoljuk 1-1 kiskanálnyi rummal vagy tojáslikőrrel, és két deci tejszínből vert, öt deka porcukorral ízesített habbal díszítsük.
Őszibarack, pezsgővel
Hozzávalók: 1.2 kg érett őszibarack, 500 g cukor a 1 citrom, 1 dl pezsgő.
A héjától megtisztított, kimagozott, őszibarack negyedét apróra vágjuk, a többit összeturmixoljuk és mindkettőt a cukorral együtt fazékba öntjük. Hozzáadjuk a pezsgőt, a citrom vékonyan meghámozott héját és a levét, felfőzzük, és 3 percig forrni hagyjuk. Fonó üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sötét hűvös helyen tároljuk.
Őszibarackpite – USA
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só, 12 dkg cukor, 1 csésze apróra vágott dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 kávéskanál sütőpor
Elkészítés: A tojásfehérjét verjük habbá a vaníliás cukorral, verjük hozzá a kristálycukrot, keverjük hozzá a diót, sütőport és zsemlemorzsát. Béleljük ki egy lapos jénai tál belsejét úgy, hogy a szélekre is hagyjunk a tésztából és süssük langyos sütőben kb. 40 percig, hűtsük ki. Töltsük meg a belsejét őszibarack szeletekkel, állítsuk hűtőszekrénybe, és tálalás előtt a tetejére tegyünk tejszínhabot.
Őszibarackos darahab
Hozzávalók: 12 ek. búzadara, 2 tojás, 1 cs. van. cukor, 3 ek. cukor, 8 dl tej, 3 nagy őszibarack.
A búzadarát kevergetve, van. cukorral ízesített, forrásban lévő tejbe öntjük, megfőzzük. A langyosra hűlt darához adjuk a cukorral kikevert tojássárgákat és a kemény habbá vert tojásfehérjét. A cikkekre vágott barackokat a darahabbal rétegezve üvegtálba, kis üvegtányérokra vagy talpas poharakba töltjük.
Tetejét tejszínhabbal díszíthetjük. Hidegen tálaljuk.
Őszibarackos koszorú
Hozzávalók 16 szelethez: 25 dkg liszt, 23 dkg cukor, 5 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 25 dkg vaj vagy margarin, 7,5 dl tejszín, 6 őszibarack, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 zacskó vaníliás cukor, 8 lap fehér zselatin, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 2 evőkanál darált natúr pisztácia
Elkészítés: A vajat habosra keverjük 20 dkg cukorral és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a sütőport és a keményítőt, majd sütőpapírral kibélelt, 28 cm-es tortaformába töltjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 35-45 percig sütjük. A zselatint vízbe áztatjuk. Az őszibarackot forró vízbe mártjuk, hideg vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk. Félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát cikkekre vágjuk. A felét a maradék cukorral és a citromlével pürésítjük. A feloldott zselatint a gyümölcspürébe keverjük, és kb. 20 percre hűvös helyre állítjuk. Néhány barackcikket a díszítéshez félreteszünk, a többit kockákra vágjuk. A kihűlt piskótát keresztben kettévágjuk. Az egyik lapra rányomunk egy 26 cm-es koszorúformát, és a széle mentén, valamint a közepén a tésztát körbevágjuk. A leeső darabokat és a másik lapot kockákra vágjuk. 4 dl tejszínt kemény habbá verünk, majd belevegyítjük a barack- és piskótadarabokat. A masszát a hideg vízzel kiöblített koszorúformába kanalazzuk, ráhelyezzük a kivágott piskótagyűrűt, majd 3 órára hideg helyre állítjuk. A forma alját forró vízbe mártjuk, a tésztát kiborítjuk. A maradék tejszint a vaníliás cukorral együtt habbá verjük, és a koszorúra kenjük. A félretett gyümölcscikkekkel és pisztáciával díszítjük.
Elkészítési idő 1 1/2 óra.
Őszibaracksajt
A meghámozott, kimagozott barackot állandóan kevergetve megfőzzük, és szitán áttörjük. Ahány kiló, annyiszor 1 kg cukrot teszünk bele és addig főzzük, amíg a tányérra csepegtetve meg nem kocsonyásodik. Citromlével kiöblített formába öntjük, és egy napig hűlni hagyjuk, addigra megszikkad és máris ehető. Sárgabarackból ugyanígy készíthető.
Őszibaracksörbet
3 gombóc őszibarackfagylaltot öntünk le alkoholmentes száraz pezsgővel, tálaláskor őszibarackszeletekkel és mentalevéllel ízesítjük.
Őszibarackturmix
Hozzávalók: 80 dkg őszibarack, 10 dkg porcukor, 1 tasak vanília cukor, 1 citrom, 1.2 l tej
Elkészítés: Az őszibarackot néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyen eltávolíthatjuk a héját. Kimagozzuk, a barackok húsát szeletekre vágjuk. Turmixgépben pépesítjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és a teje. Simára keverjük, jól lehűtjük, majd előhűtött poharakban kínáljuk.
Őzgerinc 1.
Hozzávalók: Vaj 15 dkg, porcukor 15 dkg, tojás 6 db, kiflimorzsa 7 dkg, csokoládé 25 dkg, barackíz 10 dkg, mandula 15 dkg.
Elkészítése: Tizenöt dkg vajat 15 dkg porcukorral habosra keverünk, azután hozzákeverünk 6 tojássárgáját egyenként, 7 dkg kiflimorzsát, 25 dkg puhított, jól kikevert csokoládét, és végül a 6 tojás keményre vert habját. Vajjal bőven kikent és morzsázott őzgerincformába öntjük a keveréket, elsimítjuk, és jó meleg, de nem forró sütőben kisütjük. Ha kisült, még melegen barackízzel bekenjük, másnap csokoládémázzal bevonjuk, és hosszúra vágott héjazott mandulával tüskésen kirakjuk.
Őzgerinc 2.
Hozzávalók: 15-15 dkg vaj, porcukor, 6 db tojás, 7 dkg zsemlemorzsa, 25 dkg csokoládé, 10 dkg baracklekvár, 15 dkg mandula
A vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd a zsemlemorzsát, a kikevert csokoládét és végül a tojások felvert habját. Kikent őzgerincformába töltjük, majd előmelegített, de nem forró sütőben megsütjük. Ha kész, még melegen baracklekvárral bekenjük, másnap csoki mázzal bevonjuk, mandulával díszítjük.
Peche Melba
Hozzávalók: 40 dkg vaníliafagyalt, 20 dkg Koronás Porcukor, 40 dkg őszibarackkonzerv, 1 dl tejszínhab, 15 dkg Koronás Kristálycukor, 3 dkg pirított mandula, 1 dkg vaj.
A kristálycukorból aranysárga doboscukrot olvasztunk. Vékonyan levajazott kis merőkanál segítségével kupolát készítünk, ez lesz a díszítésünk. Az őszibarackra kis talpat vágunk, és erre tesszük a fagylaltgombócot. Tejszínhabbal díszítjük, pirított mandulával megszórjuk, azonnal tálaljuk.
Piskótatekercs 1.
Hozzávalók: 8 tojás, 15 deka porcukor, egy kis reszelt citromhéj, kávéskanálnyi citromlé, 16 deka liszt.
8 tojásfehérjének kemény habjába elkeverünk 8 deka porcukrot, majd hozzákeverjük a 8 tojás 7 deka cukorral kikevert sárgáját és egy kis reszelt citromhéjat, 1 kávéskanálnyi citromlevet, és 16 deka lisztet. Tepsibe fehér papirost teszünk. Erre a tésztát ujjnyi vastagon felkenjük, és meleg sütőben sütjük. Ha kisült, a tésztát a papirossal együtt kivesszük a tepsiből, megfordítjuk, és a papirost lehúzzuk róla. Barackízzel megkenjük, s a két szélét levágjuk, hogy a csavarásnál ne törjön. Az összecsavart tekercset abba a papírba, amelyben sült, jó szorosan belecsavarjuk, és legalább 10 percig állni hagyjuk. Azután vizes késsel felszeleteljük a tekercset és sodót adunk mellé.
Piskótatekercs 2.
Hozzávalók: 10 tojás, 20 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 20-30 dkg barackíz. A borhabhoz: 6 dl fehérbor, 6 tojás, 15 dkg cukor, citromhéj, fahéj, szegfűszeg, liszt.
A tojássárgáját a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet, a legvégén a habbá vert tojásfehérjét és az egészet óvatosan elkeverjük. A sütőlemezre vagy a tepsibe sütőpapírt teszünk, és téglalap alakúra elterítjük rajta a piskótamasszát. Nem túl forró sütőben megsütjük. A tetejét kevés liszttel meghintjük, s így borítjuk ki a gyúródeszkára. A papírt levesszük róla, baracklekvárral megkenjük, szorosan feltekerjük és zsírpapírba vagy folpackba göngyöljük, hogy a szeletelésig a tekercs összeálljon. A piskóta tésztája készülhet kakaóval vagy darált dióval, ilyenkor arányosan kevesebb lisztet adunk hozzá.
A piskótatekercs hagyományos kísérője a borhab, amihez a bort a citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra kikeverjük, egész kevés lisztet is adva hozzá. Rászűrjük a felforralt bort, és habverővel tovább kevergetve forrpontig hevítjük. A tojásfehérjéket kevés cukorral habbá verjük. Ehhez öntjük, ugyancsak állandó keverés mellett a boros keveréket, majd az egészet tűzálló edénybe téve, s azt forró vízbe állítva még néhány percig folytatjuk a keverést. Csak arra kell ügyelni, hogy a víz ne forrjon. A borhabot melegen adjuk a piskótaszeletekhez.
Puncsos piskóta
Egy csomag ún. Gála (főzés nélkül készíthető) pudingporhoz habverővel, apránként hozzákeverünk egy fél liter szobahőmérsékletű tejet. egy csomag vaníliás cukrot meg 2-3 evőkanál rumot, 2-3 percig habverővel tovább keverjük, és 10 percig állni hagyjuk. Ekkor elkeverjük két deci habbá vert tejszínnel. Egy doboz babapiskótát veszünk, darabonként megmártjuk (nem áztatjuk!) egy evőkanál rummal meg kevés cukorral ízesített tejben, és felét kirakjuk egy mély üvegtál aljára Erre darabokra vágott, őszibarackbefőttet rakunk (a levétől jól lecsurgatjuk!), és rásimítunk a krémből egy réteget. Ismét babapiskóta sor következik, rá egy gyümölcssor, majd rákenjük a maradék krémet. Tetejét gyümölcsdarabokkal díszítjük, és a hűtőszekrényben legalább egy fél napig állni hagyjuk. (Ha szeretjük, keverhetünk a krém-be 10 deka mazsolát is.)
Rakott gyümölcskocsonya
Egy kisebb kuglóf- vagy őzgerincformát soronként rakva háromnegyed részig megtöltjük mindenféle idénygyümölccsel. A meggyet, cseresznyét kimagozva, a barackot hámozva és szeletelve, a körtét hámozva és gerezdekre vágva, a ribizlit leszemezve stb. rakjuk le. Ha kb. 1 literes formát töltünk meg gyümölcs-csel, akkor 2 dl vizet forralunk 10--15 dkg cukorral, esetleg ízesítjük vaníliával, fahéjporral (a gyümölcs jellege szerint). Egy púpozott evőkanál zselatint feloldunk 2 evőkanál langyos vízben, és a már langyos szirupba keverjük. A formába tett gyümölcsöt befedjük egy réteg babapiskótával vagy édes keksszel, és ráöntjük a zselatinos szirupot. Ha már teljesen kihűlt, jégre tesszük. Tálalás előtt a formát egy pillanatra forró vízbe mártjuk, majd lapos tálra borítjuk a gyümölcskocsonyát. Cukrozott tejszínhabot adunk mellé.
Részeg nyárvégi gyümölcskehely
Hozzávalók: 1 ananászkonzerv, 2 db őszibarack, vagy befőtt, 2 db kivi, 3 db banán, 1 szelet görögdinnye, fél kisebb sárgadinnye, 1-1 fürt kék és fehérszőlő, 2 dl tojáslikőr, 2 pohár tejszín, 2 evőkanál cukor.
Elkészítése: A gyümölcsöket megtisztítjuk, és a szőlő kivételével, kb. 1.5 X. 1.5 cm-es kockákra vágjuk. Vegyesen kelyhekbe osztjuk, és meglocsoljuk a tojáslikőrrel. A tejszínt kemény habbá verjük a cukorral, és közvetlenül fogyasztás előtt a kelyhekre tesszük. 1-1 szem meggyel vagy szőlőszemmel díszíthetjük.
Részeges barack
4 lédús őszibarackot vagy nektarint szeletekre vágunk és megszórjuk 2 ek. cukorral. Állni hagyjuk, amíg levet ereszt (kb. 15 perc), majd kelyhekbe tesszük, gyümölcslikőrt, triple secet, esetleg konyakot loccsintunk rá. Csak 18 éven felülieknek!
Rumos őszibarack
Hozzávalók: 50 dkg őszibarack (magvaváló), 5 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál rum.
Az őszibarackot megmosom, vékonyan lehámozom, és félbevágva magját kiveszem. Lapos tűzálló tálra teszem egymás mellé a fél gyümölcsöket, majd a mézzel meglocsolva beleteszem a mikrohullámú sütőbe. Közepes fokozatra kapcsolok, és négy percig párolom. Ezután kiveszem a sütőből, a rummal megöntözöm, és azonnal meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, rátördelem a csokoládét, és a gyümölcsöt két percre visszateszem a készülékbe. Melegen tálalom. Aki nem félti a vonalait, keményre vert tejszínhabot kínáljon hozzá.
Rücskös tészta
12 dkg margarin * 10 dkg porcukor * 3 tojás sárgája * 1/2 csomag sütőpor * fél dkg élesztő * 1 teáskanál víz
Töltelék: 3 tojásfehérje * 15 dkg barackíz * 5-10 dkg cukor
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, és beledolgozzuk a tojássárgáját, sütőport, vizet, az összemorzsolt élesztőt. Összegyúrjuk, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Kétharmad részét akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Habbá verjük a tojások fehérjét, belekeverjük a barackízt és a cukrot, majd a tésztára simítjuk. A hűtőből kivesszük a félretett tésztát, és a reszelő legdurvább fokán, a barackos habra reszeljük. Olyan lesz, mintha dióval lenne megszórva. Sokáig elálló, finom sütemény.
Savanyított őszibarack
Hozzávalók: 1 kg őszibarack (vagy egy üveg őszibarackbefőtt), 1/2 csésze borecet, 1 csokor kapor, csipetnyi majoranna, 1 szőlő- és néhány meggyfalevél, 1 szelet torma, néhány szál vasfű, só, kevés cukor.
Elkészítés: Meghámozzuk, félbevágjuk a barackokat, és kimagvaljuk. Kevés cukorral - tehát nem édes - kompótot főzünk belőle, majd a léből kiszedve a gyümölcsöt, üvegbe rakjuk. (Ha befőttből készítjük, egyszerűen leszűrjük a levét.)
A kompótlevet ép zománcú lábasba öntjük, belerakjuk a fűszereket meg az ecetet, néhány percig forraljuk, és kihűtjük. A fűszerekkel együtt öntjük az üvegben levő barackra, és az üveget lezárva, másnapig hűtőszekrényben tartjuk. Leszűrve adjuk pecsenyéhez, sült halhoz.
Sárgabarackfánk
50 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 12 db sárgabarack, 2 dl sör, 15 dkg rétesliszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál barackpálinka, 2 evőkanál porcukor, 2 szem összetört szegfűszeg, olaj a sütéshez, csipetnyi só.
A sárgabarackokat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Egy lapos tálra szétterítem, majd porcukorral meghintem, és a pálinkával meglocsolom. 15 percig pihentetem. Közben az összes többi hozzávalót tésztává keverem (mint az őszibarackfánknál). A levétől lecsöpögtetett barackokat először lisztbe, majd a tésztába mártom és bő, forró olajban pirosra sütöm. A visszamaradt édes, pálinkás gyümölcslevet kevés porcukorral addig keverem, amíg a cukor feloldódik benne, majd a kisült és lecsöpögtetett tésztát, meglocsolom vele. (Ha gyerekeknek készül a fánk, akkor vagy aromával készítem, vagy sárgabaracklekvárral locsolom le.)
Sárgabarack sörbet
Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack, 8 ek. cukorjég, fél citrom leve, 2 adag jégkocka
Turmixoljuk krémmé a lecsöpögtetett barackot a cukorral és a citrommal. Adjuk hozzá a jégkockát és turmixoljuk homogén masszává. Ne turmixoljuk túl sokáig, nehogy felmelegedjen és megolvadjon. Ha ez megtörténik, a sörbetet tegyük 30 percre mélyhűtőbe. Kelyhekbe téve azonnal tálaljuk.
Változatok: 1 doboz ananász, málna, szeder, eper, sárgadinnye, ribiszke, mandarin, banán, mangó
Sárgabarackos karamellpuding
Hozzávalók 4 személyre: 1 zacskó karamellízű pudingpor, 5 dl tej, 1/2 doboz (425 ml) darabolt sárgabarackbefőtt, 3 evőkanál cukor, 2 habcsók, 1 evőkanál tortadara
Elkészítés: A befőttet lecsöpögtetjük, és cikkekre vágjuk. A pudingport 4 evőkanál tejben csomómentesre keverjük. A maradék tejet a cukorral felforraljuk, és belekeverjük a pudingporos folyadékot. Állandóan kevergetve, kis lángon kb. 5 percig főzzük. A sárgabarackcikkeket körben üvegtálkák szélére helyezzük, és középre öntjük a pudingot. Hűtőszekrényben hagyjuk megszilárdulni. A díszítéshez a habcsókokat széttördeljük, és a tortadarával együtt a pudingra szórjuk.
Elkészítési idő 15 perc,
Sárgabarackos-marcipános
Hozzávalók 12 szelethez: 8 dkg liszt, 20 dkg marcipánmassza, 3 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg porcukor, 5 dl tejszín, 1 kis doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt, 17 dkg ribizlidzsem, 1 evőkanál baracklekvár, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 dkg darált mandula, 1 teáskanál sütőpor, 1 zacskó habkeményítő, 1 teáskanál kakaó, 2 kocka étcsokoládé
Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. 7 dkg cukorral és az egyik vaníliás cukorral édesítjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A darált mandulával és a sütőporral elkevert lisztet a habba vegyítjük. Az alján sütőpapírral kibélelt, kb. 22 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük. A kihűlt tésztát keresztben kétszer elvágjuk. A barackbefőttet lecsöpögtetjük. Az alsó tortalapot megkenjük a ribizlidzsemmel, és ráfektetjük a második lapot. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk, közben beleszitáljuk a maradék vaníliás cukrot. Belekeverjük a darabokra vágott befőtt felét, a második tortalapra simítjuk, majd ráborítjuk a harmadik lapot. A maradék befőttet pürésítjük. A maradék tejszínt a cukorral és a habkeményítő porral felverjük. Negyedrészét félretesszük a díszítéshez, a többibe belekeverjük a barackpürét. A tortát bevonjuk a krémmel, és megszórjuk csokoládéforgácsokkal. A szélére a maradék tejszínhabból rózsákat nyomunk. A félretett gyümölcsdarabokkal, és kakaóporral díszítjük.
Elkészítési idő 1 1/2 óra,
Sárgabarackpuding
75 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack, 4 dl zsemlemorzsa, 2,5 dl tej, 4 egész tojás, 5 púpozott evőkanál kristálycukor, 5 dkg vaj, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 3 evőkanál barackpálinka (vagy 1 evőkanál pálinkaaroma), csipetnyi só, a formához 2 dkg vaj és kevés liszt.
Az átszitált zsemlemorzsára ráöntöm a tejet, és fél órán keresztül pihentetem. Közben a sárgabarackot megmosom, lecsöpögtetem, és kimagozva negyedekre vágom. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom az olvasztott, de már nem meleg vajat és az áztatott zsemlemorzsát. Megsózom. Ezután a sárgabarackot teszem a keverékbe, végül óvatosan beleforgatom a keményre vert tojáshabot is. A pudingformát vajjal kikenem, kevés liszttel megszórom, majd a masszát belesimítom. Az előmelegített, forró sütőbe tett, vízzel telt tepsibe állítom az edényt, és addig gőzölöm, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem ragad. Közben elkészítem az öntetet: a sárgabaracklekvárt összekeverem a pálinkával (és szükség szerint 1-2 evőkanál vízzel). A forrón tálra borított pudingot megöntözöm az ízesített lekvárral.
Sült alma (4 személyre)
Hozzávalók: 4 szép nagy alma, 10 dkg sárgabaracklekvár, 1 dl méz, 1 evőkanál vaj.
A sütőt gyújtsd be!
Az almákat mosd meg, a magházukat szúrd ki almakiszúró segítségével!
A kivájt almákat tedd egymás mellé egy tepsire, amit a vaj felével előzőleg kikentél!
A vízzel kissé hígabbá kevert baracklekvárt csurgasd az almák üregébe!
A megmaradt baracklekvárt keverd össze a mézzel!
Tedd sütőbe az almákat, és addig süsd, amíg a héjuk ráncosodni nem kezd!
Ekkor vedd ki a sütőből és kend meg őket a lekváros mézzel! Visszatéve addig süsd, amíg a rásült méztől barna és üveges lesz a külsejük! A sütőből kivéve még egyszer kend meg őket, majd újra süsd néhány percig, de ügyelj, nehogy megégjenek!
Megjegyzés: csak akkor kínáld, ha már teljesen kihűlt! Ha maradt kevés lekvár, tedd az alma mellé! Mindenki saját kezűleg mártogatja majd bele a sült alma darabjait.
30 perc alatt elkészíthető.
Sült barack, kókuszfagyival
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy őszibarack, 8 gombóc kókuszfagylalt, 1 dl pezsgő, 1 ek. kristálycukor, 50 g vaj, 2 ek. kókuszreszelék
A félbevágott és kimagozott őszibarackokat finoman megszórjuk kristálycukorral, és a vajban megsütjük. Közvetlenül tálalás előtt a fagylaltgombócokat a sült barackok közepébe ültetjük. Meglocsoljuk pezsgővel, megszórjuk kókuszreszelékkel, azonnal tálaljuk.
Ötlet: a még édesebb szájúak leönthetik olvasztott csokoládéval is.
Sült sárgadinnye
1 nagy sárgadinnye, 2 csésze hámozott őszibarack szeletelve, 1 cs. apróra vágott körte, 4 ek. cukor, késhegynyi fahéj, 1 tk. citromlé.
Vágjuk ketté a dinnyét, kanállal kaparjuk ki a magos részét.
Keverjük össze a barackot, körtét, fahéjat. Töltsük meg a fél dinnyéket, szórjuk be cukorral. Forró sütőbe téve süssük 15-20 percig.
Melegített tálon, citromlével meglocsolva azonnal tálaljuk.
Szultánkeksz
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 25 dkg natúr földimogyoró, 14 dkg vaj v. margarin, 27 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg szárított sárgabarack, 20 dkg tortabevonó, 1 zacskó van. cukor, só
A lisztet összegyúrjuk 12 dkg vajjal, 10 dkg cukorral, a van. cukorral, a tojássárgával és sóval. 30 percig hideg helyre állítjuk. A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es korongokat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük. 17 dkg cukrot a maradék vajjal együtt felolvasztunk. Hozzáadjuk a tejszint, a darabokra vágott, szárított sárgabarackot meg a földimogyorót, majd kb. 3 percig főzzük. A tölteléket két kiskanál segítségével a korongokra halmozzuk, és további 15 percig sütjük. Közben a tortabevonót felolvasztjuk, és a szultánkekszek alját belemártjuk. Megvárjuk, míg a bevonat megszilárdul
Tejszínes sárgabarackkrém
Hozzávalók: 4 dl tejszínhab, 30 dkg jó érett sárgabarack, 5 dkg mandulabél (hámozott), porcukor (ízlés szerint), 5 dkg szárított sárgabarack (száraz, lecsurgatott befőtt is jó), 1 teáskanál zselatinpor 3 evőkanál tej, csipet só.
A megmosott és kimagozott sárgabarackot turmixgépben pépesre zúzzuk, majd cukorral és csipet sóval ízesítjük. A zselatinporra ráöntjük a tejet és feláztatjuk. Takaréklángon éppen csak forráspontig melegítjük, közben kevergetjük, hogy felolvadjon. A tejszínből nagyon kemény habot verünk, óvatosan beleforgatjuk az édes barackpürét és a már langyos tejes zselatint. Az összevagdalt szárított sárgabarackot is beleforgatjuk, majd talpas poharakba osztjuk. Tetejét szépen feldíszítjük, és jól behűtve kínáljuk.
Töltött cukorka
100-100 g reszelt csokoládét, darált mandulát vagy diót és porcukrot annyi baracklekvárral gyúrunk össze, hogy összeálljon. Kis golyókat formálunk belőle, a közepébe rumos meggyet vagy cukrozott gyümölcsdarabokat nyomunk. Csokidarába forgatjuk.
Töltött dinnye
Hozzávalók: 2 tojás, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 2 őszibarack, 2 dl tejszínhab, 2 ki sárgadinnye.
A tojássárgáját a cukorral simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet, fölengedjük a borral, és gőz fölött sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belevagdaljuk az őszibarackok húsát, és óvatosan hozzákeverjük a kemény tejszínhabot. A dinnyéket félbevágjuk, kikaparjuk a magokat belőle, és az üregbe töltjük a krémet. Tejszínhabbal díszítjük, jó hidegen tálaljuk.
Töltött görögdinnye
1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk, és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges - kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk. Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő, stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk. 0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy folpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük. Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk. Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük. Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.
Töltött őszibarack
4 nagy őszibarackot meghámozunk, félbevágunk, és kimagvalunk. 10 percig egy citromtablettával ízesített vízben áztatjuk. nehogy megbarnuljon, majd magházukkal felfelé tálra, Vagy üvegtányérkákra fektetjük. A magházba egy-egy mokkáskanálnyi rumot öntünk. 10 deka darált diót összegyúrunk 10 deka vajjal meg egy tojássárgával, és 8 kis gombot formázva belőle. a magházakba helyezzük. Végül tetejére 2 deci tejszínből vert, édes habot púpozunk, meglocsoljuk kevés málnaszörppel, babapiskótával kínáljuk. (Még szebb, ha a habba egy-egy holipnit szúrunk.)
Töltött sárgabarack
Hozzávalók: 10-15 szem sárgabarack, 15 dkg rizs, 4 dl tej, 20 dkg cukor, vaníliás porcukor, 2 tojássárgája; a bundázáshoz: 2 tojás, 10 dkg liszt, 20 dkg finom zsemlemorzsa.
A sárgabarackokat kettévágjuk, meghámozzuk, cukros szirupban óvatosan felforraljuk, kiszedjük és lecsurgatjuk. A megmosott rizst vaníliás tejben felforraljuk, s letakarva, sütőben 15-18 perc alatt puhára főzzük, megcukrozzuk, és még melegen hozzákeverünk 2 tojássárgáját és kihűtjük. A kihűlt barackokba egy-egy kiskanál főtt rizst teszünk, összeillesztjük a fél barackokat, majd lisztbe, tojásba, morzsába forgatjuk, bő, forró zsírban kisütjük. Hígított barackízt vagy borhabot adunk hozzá.
Töltött sárgadinnye
1-1,5 kg sárgadinnye héját alaposan megmossuk. Úgy vágjuk kettőbe, hogy egyik része nagyobb legyen, de azért ki tudjuk kaparni a magját. A húsából is szedünk ki egy keveset, hogy nagyobb üreget kapjunk. Előzőleg őszibarackot meghámozunk, csíkokra vágjuk, lecukrozzuk, rummal, vagy narancslikőrrel megöntözzük. 1-2 órát állni hagyjuk. Levét lecsurgatjuk, és a dinnye belsejébe halmozzuk. Gyümölcskocsonyaport az előírás szerint feloldunk, felhasználható az őszibarack lecsöpögte- tett leve erre a célra. Mielőtt megaludna, az őszibarackra öntjük. Rátesszük a dinnye tetejét, és egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Gerezdekre szeletelve tálaljuk. Különleges csemege.
Túrógombóc baracköntettel
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg túró, 2 egész tojás, 2 tojássárga, 3 tojásfehérje, 10 dkg búzadara, só, 30 dkg őszibarack, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor
A túrót átpasszírozzuk, az egész tojásokkal, a tojássárgákkal és a búzadarával összedolgozzuk. A tojásfehérjéket habbá verjük és óvatosan azt is belekeverjük a masszába. 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük pihenni. Ezután kis gombócokat formálunk belőle és gyöngyöző, sós vízben megfőzzük őket. Közben elkészítjük az őszibaracköntetet: vajat olvasztunk, rádobjuk a kimagozott, meghámozott és apróra vágott őszibarackot meg a cukrot, és addig főzzük, amíg darabos, enyhén sűrű mártást kapunk.
Túrókifli
20 dkg túró, 20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 db tojás, 25 dkg barackíz, só, vaníliás cukor.
A túrót, a lisztet, a vajat és a tojást összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, és fél órát a hűtőben pihentetjük. Pihentetés után négyszer egymás után hajtogatjuk, mint a vajastésztát, ezután vékonyra kinyújtjuk, háromszögletű szeleteket vágunk, és sűrű barackízzel megkenjük. Kifli formájúra alakítjuk. Forró sütőben megsütjük, és még forrón vaníliás porcukorban megforgatjuk.
Túrókrém barackmártással
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tehéntúró, 1/2 doboz (425 ml) sárgabarackbefőtt, 3 evőkanál cukor, 2 dl tejszín, 1.5 dl joghurt, 4 evőkanál kókuszreszelék, néhány csepp citromlé, a díszítéshez citrom vagy limet és citromfű
Elkészítés: Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük a joghurttal, a cukorral, néhány csepp citromlével és 2 evőkanál kókuszreszelékkel. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrókrémbe vegyítjük. A sárgabarackbefőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. 4 fél barackot cikkekre vágunk, a többit 3 evőkanál befőttlével összeturmixoljuk. Belekeverjük a barackdarabokat is. A túrókrémet és a barackpürét üvegkelyhekbe rétegezzük, és hideg helyre állítjuk. A maradék kókuszreszeléket száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, és tálalás előtt a desszertre szórjuk. Ízlés szerint citrom- vagy limet-szeletekkel és citromfűvel díszítjük.
Elkészítési idő 20 perc
Túrókrém sárgabarackkal
Hozzávalók: 3 lap zselatin, 1 vaníliarúd, 15 dkg tehéntúró, 1.25 dl író, fél mk. folyékony édesítőszer, 4 sárgabarack, 1 ek. citromlé, 1 kivi
A zselatinlapokat 5 percre hideg vízbe áztatjuk. A vanília-rudat hosszában felhasítjuk, kikapargatjuk a "húsát". Hozzáadjuk a túrót, az írót, az édesítőszer felét, habosra keverjük. A lapokat lazán kinyomkodjuk, és kis edénybe tesszük, mérsékelt tűzön teljes olvadásig melegítjük. A túrókrémhez keverjük, két kehelybe elosztjuk, és 45 percre a hűtőbe tesszük. A sárgabarackot leforrázzuk, héját lehúzzuk, magját kiemeljük, húsát felaprítjuk. Merülő turmixfejjel péppé zúzzuk. A maradék édesítőszerrel és a citromlével elkeverjük, végül az időközben megdermedt krém tetejére simítjuk. Tálaláskor a kelyhek peremét kivi-szeletekkel díszítjük.
Túrókrémes piskótatekercs
Hozzávalók 18 szelethez:
A tésztához: 8 dkg liszt, 8 dkg étkezési búzakeményítő, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 dkg kakaópor
A tepsi kikenéséhez: margarin
A szóráshoz: porcukor
A töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 25 dkg sárgabaracklekvár, 1 nagy citrom, 6 lap fehér zselatin, a szóráshoz porcukor és kakaópor
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, és beleszitáljuk a cukrot. Belekeverjük a tojások sárgáját is. A lisztet, a kakaóport és az étkezési búzakeményítőt a krémbe szitáljuk. Simára keverjük, majd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. A piskótát porcukorral behintett konyharuhára borítjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével felgöngyöljük, és hűlni hagyjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A citrom héjái lereszeljük, levét kifacsarjuk. Az átpasszírozott tehéntúrót összekeverjük a citrom levével és héjával, a cukorral és a feloldott zselatinnal. Belekeverjük a kemény habbá vert tejszint is. A piskótatekercset széthajtjuk, és először a sárgabaracklekvárral, majd a túrókrémmel megkenjük. Ismét összetekerjük, és legalább 1 órára hideg helyre állítjuk. Tálalás előtt porcukorral és kakaóporral meghintjük.
Elkészítési idő kb. 45 perc
Elkészítési idő kb. 1 1/2 óra,
Túrós zsúrcsemege
15 dkg túró, 8 db tojásfehérje, 40 dkg cukor, 15 dkg barackíz, 20 dkg tortabevonó.
A tojásfehérjét habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, a baracklekvárt és végül óvatosan belekeverjük az áttört túrót. Sütőlemezre vastag csomagoló- vagy zsírpapírt teszünk, és erre habzsák, valamint csillagcső segítségével kis formákat nyomunk. Nem forró sütőben sütjük, inkább szárítjuk. A megszilárdult habformákat lehűtve, olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk.
Vajastáskák
25 deka lisztet, fél csomag sütőport, 20 deka vajat, 2 egész tojást, 6 deka cukrot, fél citrom levét és fél csomag vaníliás cukrot annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen,
A metélt vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomóban barack vagy málna ízt téve, könnyedén félbehajtjuk, szélen, egy helyen. ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világosbarnára sütjük.
Vaníliafagylalt gyümölcspürével
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vaníliafagylalt, 25 dkg mirelit málna, 1/2 doboz (425 ml) őszibarackbefőtt, 2 dl tejszín, 1 evőkanál barackpálinka, 1 evőkanál ribizlilikőr, 2 zacskó vaníliás cukor, a díszítéshez citromfű, esetleg kb. 2 dkg natúr pisztácia
Elkészítés: A mirelit málnát szobahőmérsékleten felengedjük, majd összeturmixoljuk. A ribizlilikőrt az egyik zacskó vaníliás cukorral együtt a málnapürébe keverjük. Az őszibarackbefőttet lecsöpögtetjük, és a maradék vaníliás cukorral meg a barackpálinkával együtt összeturmixoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, ízlés szerint porcukorral édesítjük. Tálkába halmozzuk, és megszórjuk a natúr pisztáciával. A barackpürét négy kis tányérra elosztjuk és elsimítjuk. Spirál alakban rácsorgatjuk a málnapürét, majd fogvájóval, középről a szélek felé átlókat húzunk. A püré közepére 1-1 gombóc fagylaltot nyomunk. A tejszínhabot külön kínáljuk mellé.
Elkészítési idő kb. 20 perc
Vegyes gyümölcs chutney
45 perc
Nehézség: 1
1 savanyú alma, 1 alma nagyságú őszibarack, 15 dkg szilva, 2 evőkanál mazsola, 25 dkg cukor, 6 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál currypor, 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag, 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbér és Cayenni bors (vagy csípőspaprika-por), 1 teáskanál só, 0,5 dl ecet
A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom, hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.
Zserbó szelet 1.
Összegyúrunk 50 deka finomlisztet 25 deka margarinnal, két deka összemorzsolt élesztővel, két tojássárgájával, öt deka porcukorral. egy csipet sóval meg annyi tejföllel, hogy rugalmas, kissé lágy tésztát kapjunk. (A liszt minőségétől függően másfél-két deci kell hozzá.) Egy óráig pihentetjük, majd három cipóba osztjuk Az egyiket kinyújtjuk, kibélelünk vele egy nagy tepsit, és megkenjük barackízzel, meghintjük cukor és darált dió keverékével. Erre fektetjük a második, lappá nyújtott tésztacipót, ezt is lekvározzuk, cukorral, dióval szórjuk meg. A harmadik tésztalapot ráfektetve, tetejét villával megszurkáljuk. (Az egészhez 25 deka darált dió és 20 deka porcukor kell). A forró sütőbe tesszük, de öt perc múlva a tüzet mérsékeljük, úgy sütjük szép pirosra a tésztát. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd bevonjuk keserűcsokoládé-mázzal, amelyhez simára kevertünk két púpos evőkanál kakaót két púpos evőkanál cukorral meg egy kevés vízzel, a tűzön kevergetve sűrűre főztük. A tűzről levéve beledobunk két deka vajat és addig keverjük, amíg a vaj el nem olvadt. Azonnal a tésztára kell kenni ecsettel, vagy tollazóval és szellős helyen megszárítani. Csak annyit vágunk mindig belőle 2-3 centis kockákra, amennyit a tálra rakunk. Sokáig eláll frissen.
|