Receptek
Bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj,
Szilvareszt: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj
Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk.
A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Császármorzsa 1.
Hozzávalók: 1/2 l tej, 4 db tojás, 4 evőkanál cukor, 2 bögre (2,5 dl-es) búzadara, 2 evőkanál olaj, sárgabarackdzsem, só, reszelt citromhéj.
A tejbe beletesszük a 4 db tojást, a cukrot, sót, és annyi búzadarát keverünk el benne, hogy közepesen lágy masszát kapjunk. Ha lehet, reggel keverjük össze, és konyharuhával lefedve estig hagyjuk állni. Este egy lábosban megforrósítjuk a zsiradékot, beleöntjük a közben alaposan megdagadt daramasszát, és fedő nélkül, gyakori kevergetés mellett sütjük előbb nagy, majd takaréklángon addig, amíg a darabos massza szét nem hullik. (Tűzálló tálban sütőben is megsüthetjük, de akkor nem olyan zamatos.) Sárgabarack dzsemmel tálaljuk, de vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.
Császármorzsa 2.
Hozzávalók: 30 dkg búzadara, 10 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 4 db tojás, 1/2 l tej, 4-5 evőkanál olaj, vagy margarin a tepsibe.
Mielőtt elkezded az anyagokat összekeverni, a sütőt begyújtom, kevés olajjal beteszem a tepsit melegedni!
A darát, lisztet, tejet, és a tojás sárgáját, mazsolát összekeverem! Ha nem sietsz, beteheted a hűtőbe pár órára, de nem kötelező! Felverem a tojásfehérjét, majd összekeverem a darás keverékkel. Ezután az egészet beleöntöm a forró tepsibe, majd addig nem bántom, amíg az alja nem kezd pirulni! Ha kicsit lepirult felkaparom, felaprítom, sütöm tovább! Időnként megkeverem, aprítom! Addig sütöm, amíg kellően megpirul, illetve kiszárad! Porcukorral, vagy baracklekvárral tálalom!
Császármorzsa 3.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj, só
A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fele mennyiségű cukrot. Csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül belekeverjük az olvasztott vajat és a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy tepsibe tesszük a zsírt, és a sütőbe téve felhevítjük. Ehhez beleöntjük az elkészített tésztaanyagot, és mérsékelt sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, a tepsiből kiöntjük, apróra vagdaljuk, hozzákeverjük az áztatott mazsolát. Tálaláshoz vaníliás porcukorral megszórjuk, és sűrű málnaszörppel vagy hígított gyümölcslekvárral adjuk asztalra.
Elkészítési idő: 45 perc
Császármorzsa 4.
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 4 dl tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, 1 csipet só, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3-4 evőkanál olaj, 5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl málnaszörp
A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, cukrot, sót, reszelt citromhéjat, 2 evőkanál olajat és kemény habbá felvert tojásfehérjét. Az összekevert laza palacsintatésztát kevés olajjal megkent, felhevített tepsibe öntjük, és mérsékelten meleg sütőben világosra sütjük. Mikor megsült, deszkára kiborítjuk, apróra vagdaljuk, és teflonozott serpenyőbe tesszük. Hozzákeverjük a megmosott, jól lecsepegtetett mazsolát, és vízgőz fölött felmelegítjük a császármorzsát. Tálaláskor vaníliás cukorral meghintjük, és külön kínálunk hozzá melegített málnaszörpöt.
Császármorzsa 5.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 4 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor. 8 dkg zsír, só, citromhéj
A lisztet a tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, 5 dkg cukrot, sót, reszelt citromhéjat, 5 dkg olvasztott vajat, végül a tojásfehérjék habját. Kis tepsiben felhevítjük a zsírt, ebbe öntjük a masszát, majd mérsékelten meleg sütőben, világosra sütjük. Amikor elkészült, kiborítjuk, összevagdaljuk, belekeverjük a mazsolát, vízgőz felett melegítjük.
Császármorzsa 6.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 tojás, 4 dl tej, 10 dkg cukor, só, 3 dkg mazsola, baracklekvár, mazsola.
A tejet a liszttel, 4 tojás sárgájával, 7 dkg megolvasztott vajjal, csipetnyi sóval kikeverjük. A 4 tojásfehérjét cukorral, kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sűrű palacsintatésztához. Mazsolát szórunk bele. Forró sütőben - kb. 3 cm vastagon - sütjük, hogy szép piros legyen, majd villával kis darabokra szaggatjuk, és lekvárral tálaljuk.
Császármorzsa 7.
(2 személyre)
1 tojást elkeverünk 1 dl tejjel, kevés cukorral, reszelt citromhéjjal. Annyi búzadarát teszünk hozzá, hogy palacsintatésztaszerűen folyós legyen. Kb. 1-2 órát állni hagyjuk, majd egy lábasban kevés olajat forrósítunk. Erre ráöntjük a masszát és időnként megkevergetjük, míg morzsáira nem esik szét.
Kompóttal vagy lekvárral tálaljuk.
Császármorzsa 8.
Hozzávalók: 35-40 dkg liszt, 4 tojás, 4 dl tej, 1/2 citrom, 10 dkg vaj, 3 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, só, tehéntúró, szilvalekvár.
A tojássárgáját a cukor negyedrészével, a citrom héjával, egy csipet sóval simára keverjük, a cukor másik negyedével a tojásfehérjéket habosra verjük. A tojássárgákhoz apránként hozzáadjuk a tejet és a lisztet, végül lazán elkeverjük benne a habbá vert tojásfehérjét. A kész masszát süthetjük jó forró sütőben, kivajazott zománcos tepsiben, de jó vastagra engedve palacsintasütőben is. Az előző esetben sütés közben többször lapátkanállal emelgetjük a tésztát, s így az darabokra szakad. Palacsintasütőben fakanállal daraboljuk szét sütés közben. A régi Bécs császári konyháján tojássárgájával ízesített, mazsolás túrót kevertek a császármorzsa halomba, alaposan megszórták porcukorral, és mártás sűrűségűre hígított szilvalekvárt is adtak hozzá. De úgy is nagyon finom, ha az aranysárgára sült császármorzsát egyszerűen csak megszórjuk porcukorral.
Császármorzsa 9. (Zilahy)
Egy liter tejbe, 12 deka mazsolát, 5 egész tojást, kevés sót és 5 kanál czukorport tegyünk. Egy tálba, öntsünk fél kiló darát, és a tojásos tejjel lassanként vegyítsük össze a darát. Ebből híg tészta lesz, a melyet egy zsírral vastagon kikent tepsibe öntsünk, s igy hidegen tegyük jó meleg sütőbe, de gyakran nézzük meg, mert ha kezd a tészta a tepsi széle felé kissé pirulni, azonnal egy késsel vagy bádog kanállal vagdaljuk össze-vissza az egész tésztát. Egyúttal forgassuk is meg az apró rendetlen darabkákat, azután megint tegyük vissza a sütőbe, de néhány percnyi sütőbe hagyás után megint vegyük ki és kavarjuk össze. A tésztát újra apróbb darabokba morzsaljuk a kanál segélyével - ha száraz lenne a tészta, - kell alá egy kanál zsírt tenni, egész addig igy járjunk el e morzsa tésztával, míg szép egyenlő mogyorónyi nagyságú piros darabkákba megsütöttük, ügyeljünk reá, hogy fél óra alatt elkészítsük ezt a tésztát, mert ha lassan sül igen kiszárad, azáltal elveszíti minden jóságát, tálaláskor hintsük be vaníliás czukorporral.
Császármorzsa almaszósszal
Császármorzsa elkészítése: Törjünk fel 8 tojást, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét. Keverjük el a tojássárgájákat 25 dkg liszttel, csipetnyi sóval, 425 ml tejjel, 1 csomag vaníliás cukorral, 6 evőkanál cukorral, 5 dkg mazsolával. Hagyjuk a tésztát fél órát állni. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, keverjük a tésztához.
Egy serpenyőben forrósítsunk fel 8 dkg sütőmargarint. Öntsük bele a tésztát, süssük mindkét oldalát arany-barnára. Tépkedjük a tésztát villával darabokra, süssük még egy kis ideig, tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és almaszósszal tálaljuk.
Almaszósz elkészítése (nagyon egyszerű!): 50 dkg borízű almát meghámozunk, a magházukat eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk. Egy tűzálló tálat vastagon kivajazunk, beleszórjuk az almát, meghintjük fahéjjal, 2 evőkanál cukorral. Felöntjük 2 dl vízzel és a sütőben 220°c-on kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. A sütőből kivéve villával összetörjük, vagy ha hűl egy kicsit, összeturmixoljuk.
Megjegyzések: a császármorzsához nagy serpenyőt használjatok, vagy több részletben, esetleg több serpenyőben süssétek. Az almaszósz pedig sült húsokhoz is nagyon finom. Vagy csak úgy magában. Hidegen, melegen, langyosan, szóval mindenhogyan jó!
Császármorzsa másként 1.
Hozzávalók: 1 tojás, 1 dl tej, kevés cukor, kevés só, reszelt citromhéj, búzadara, kompót.
A tojást a tejjel, a cukorral, a sóval és a citromhéjjal összekeverjük. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy palacsintatészta-szerűen folyós legyen. Kb. 1-2 óráig állni hagyjuk, majd egy lábasban kevés olajat forrósítunk. Erre ráöntjük, időnként megkeverjük, amíg morzsákra esik szét. Kompóttal tálaljuk.
Császármorzsa másként 2.
14 dkg vajat simára keverünk, hozzáteszünk kevés sót és fél citrom apróra vágott héját. Aztán lassan hozzákeverünk 3 tojássárgáját, 10 dkg cukrot, 15 dkg lisztet és 2,5 dl tejet. 5-6 dkg vajat tepsiben felolvasztunk, beleöntjük a tésztát, és 45 percig sütjük. Tetszés szerinti darabokra szedjük és megcukrozva tálaljuk.
Császármorzsa - Túros Lukács módra
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 6 db tojás, 8 dl. Tej, 1/2 citrom, 20 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 20 dkg cukor, só, 40 dkg tetszés szerinti töltelék
10 dkg zsírt tálban 6 tojássárgájával, 5 dkg cukorral, 1/2 citrom levével, reszelt citrom héjával, csepp sóval jól kikeverjük. A 6 tojásfehérjéből 5 dkg porcukorral kemény habot készítünk. A habot a tejjel és a liszttel óvatosan belekeverjük a masszába. A megmaradt zsírt zománcos tepsibe tesszük, felforrósítjuk, és a kész masszát a tepsibe öntjük. Jó meleg sütőben sütjük, sütés közben többször alányúlunk a lapáttal, amitől összetörik. Ha teljesen megsült, tálba vagy lábosba öntjük a megmosott, megtörölt mazsolát belekeverjük, a megmaradt cukorral beszórjuk, reszelt citromhéjat teszünk rá, és összekeverve melegvízre állítjuk, letakarjuk és melegen töltelékkel tálaljuk.
Császármorzsa vagy Daramorzsa
Hozzávalók: negyed kg liszt, negyed liter búzadara, fél liter tej, 4 tojás, 5 dkg cukor, fél citrom reszelt haja, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, esetleg vaj, 10 dkg mazsola, csipet só
A darát, a lisztet meg a tejet habverővel simára keverjük, és beleadjuk a sót meg a mazsolát. Legalább egy fél napig állni hagyjuk, hogy a dara megduzzadjon, majd közékeverjük a tojások sárgáját és a habbá vert fehérjét. A megforrósított zsiradékba öntjük, és élénk tűzön hagyjuk, míg az aljára rózsaszínű kéreg nem sült. Így is tovább pirítjuk még néhány percig, majd a forró sütőbe toljuk, ott folytatjuk a sütést. Közben néhányszor a lapáttal megforgatjuk, ismételten összetörjük, hogy nagy rögöket kapjunk.
Tálalhatjuk csak porcukorral, de adhatunk hozzá málnaszörpöt vagy híg forró barackízt.
Daramorzsa 1.
Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só
A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kb. 25-30 percig állni hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán belekeverjük a megmaradt cukorral felvert tojásfehérjét. A zsír másik felét tepsibe téve felolvasztjuk, beleöntjük a darát, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
Amikor megsült, villával apróbb darabokra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral.
Elkészítési idő: 40 perc
Daramorzsa 2.
15 dkg darát leöntünk 6 dl tejjel, 1,5 - 2 óráig pihentetjük, majd egyenként hozzákeverünk 3 tojássárgáját, kevés sót és a tojások felvert habját. Ezután lábasban felolvasztunk 10-12 dkg vajat, ebbe beleöntjük a tésztát, és állandóan kavargatva addig sütjük, míg az egész pép le nem válik a lábos faláról. Ekkor sütőbe tesszük, és addig sütjük, míg szépen meg nem pírul. Sütés közben gyakran kevergessük, és szedjük morzsáira. Ha készen van, mazsolát keverünk közéje és megcukrozzuk.
Daramorzsa 3.
Hozzávalók: 30 dkg búzadara, 3 tojás, 5 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg mazsola, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj; a tálaláshoz 20 dkg folyós (vagy kevés vízzel hígított) sárgabaracklekvár.
A búzadarára ráöntöm a tejet, és jól összekeverem. Legalább 1 órán keresztül hagyom pihenni, ennyi idő alatt a búzadara kissé megduzzad. Ezután begyújtom a sütőt. A darás keverékhez hozzáadom a tojások sárgáit, a sót, beleszórom a reszelt citromhéjat meg a cukor felét, és az egészet alaposan összedolgozom. A tojások fehérjéből kemény habot verek, amit óvatosan, kis adagonként hozzákeverek a masszához. Egy nagy, lapos serpenyőbe teszem a vajat, majd felforrósítom, és a tésztát beleöntöm. Nem keverem meg, hanem néhány perc után a forró sütőbe teszem. Addig sütöm, amíg az egész megkocsonyásodik. Ekkor apróra összevagdosom, és hozzáadom a közben megmosott, leszárazott mazsolát, valamint a megmaradt cukrot. Ismét visszateszem sütőbe, majd kb. 10 percig sütöm. Kivéve ismét összetöröm az egészet, ezután pedig még néhány percre újra visszateszem a sütőbe. Tálaláskor meghintem egy kevés porcukorral és megöntözöm a baracklekvárral.
Karottás császármorzsa
Hozzávalók: 1 tasak Császármorzsa, 1 kg karotta, 25 dkg mag nélküli (konzerv) sárgabarack, 1 narancs, 2 citrom, 35 dkg cukor, 2 vaníliás cukor, tejszínhab;
Elkészítése: Készítsük el a császármorzsát az előírás szerint, és simítsuk egy tálalótálra. Tisztítsuk meg a karottát, vágjuk egyforma, kicsi darabokra, és kevés vízben pároljuk puhára. Főzzük sziruppá a cukrot kb. 2 dl vízben, öntsük a karottára. Adjuk hozzá a kipréselt narancs- és citromlevet, valamint a sárgabarack nagyobb részét. Főzzük sűrűre. Keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és halmozzuk a császármorzsára. Végül szórjuk meg apróra vágott sárgabarackkal, és díszítsük tejszínhabbal.
Meggyes császármorzsa
Hozzávalók (4 személyre): 5 tojássárgája, 3 evőkanál, + 1 evőkanál CANDEREL édesítőpor, (a szóráshoz), 2.5 dl tej, 15 dkg liszt, 4 dkg darált mandula, 3 tojásfehérje, 1 üveg magozott meggybefőtt, (720 ml), 2 evőkanál rum (vagy pálinka), 5 dkg vaj, 2 evőkanál mandulaforgács
Tipp: A sütéshez használjunk teflon bevonatú serpenyőt.
A tojássárgákat 3 evőkanál CANDEREL édesítőporral habosra keverjük. A tejet, a lisztet, a darált mandulát felváltva hozzáadjuk. A tojásfehérjét 1 evőkanál CANDEREL édesítőporral kemény habbá verjük, a masszához keverjük. A meggyet lecsepegtetjük, ráöntjük a rumot, felét a tojásmasszába forgatjuk. Kevés vajat forrósítunk a serpenyőben, és két merőkanál masszát szedünk bele. A tésztát kb. 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. További 3 percig aranyszínűre sütjük, darabokra vagdossuk, és előmelegített tányérra borítjuk. A maradék tésztát hasonlóan kisütjük. A maradék vajat felforrósítjuk a serpenyőben, és a félretett meggyet kissé átforgatjuk benne. A császármorzsára öntjük. Tálaláskor tányérokra szedjük az édességet, megszórjuk mandulaforgáccsal és CANDEREL édesítőporral.
Sárgabarackos császármorzsa
Hozzávalók (4 személyre): 2,5 dl tej, egy kis csomag aszalt gyümölcs, 50 dkg sárgabarack, búzaliszt, egy csipet só, 1 evőkanál sárgabaracklekvár, 4 tojás, 3 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor
A tejet megmelegítjük, majd az aszalt gyümölcsre öntjük, és hülni hagyjuk. A sárgabarackot feldaraboljuk. A kihült tejbe fokozatosan belekeverjük a lisztet, egy csipetnyi sót és a baracklekvárt, és végül a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan az előbbiekhez keverjük. Egy nagyobbacska edényben felforrósítjuk a vajat, beleszórjuk a feldarabolt barackot, és egyenletesen elrendezzük. Ráöntjük a tojásos masszát. Ezután lefedjük a lábast, és közepes lángon kb. 8 percig sütjük. Majd morzsákra szedjük, megkeverjük, s addig sütjük, míg a darabkák meg nem pirulnak.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Smarni 1.
Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, só, 6 ek liszt 10 dkg fagyos zsír vagy margarin
A krumplit megpucolod, feldarabolod és megfőzöd. Ha ez kész, krumplinyomón áttöröd, a liszttel, sóval összekevered. A forró zsírba vagy olajba beleteszed, és elkészültéig kevergeted. Minél tovább van kevergetve, annál apróbb és szárazabb lesz. Lekvárral vagy cukorral, vagy natúr lehet fogyasztani.
Smarni 2.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 25 dkg búzadara, 5 dkg cukor, csipet só, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 egész tojás, tej
Az elkészítése különösebbet nem igényel, úgy teszünk, mint a palacsintánál. A lisztet, búzadarát, cukrot, és a tojásokat simára kikeverjük. A palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kell készítenünk ezért, csak kevés tejet adunk hozzá.
Olyan állaga legyen, mint egy sűrűbb szósznak. Belekeverjük a csipet sót, mazsolát, citrom reszelt héját, jól kidolgozzuk és kb. 1 órát pihentetjük. (szerintem, amit a szakácskönyvek írnak, hogy 1/2 napig, állni kell hagyni, nem indokolt) 1 óra alatt is bedagad a dara. Ezután 5 evőkanál, forró zsiradékba öntöm, élénk tűzön hagyom, egy darabig nem kevergetem, hagyom sülni, majd átforgatom, fakanállal összetöröm, hogy ne kapjak túl nagy darabokat. Mi idehaza sárgabaracklekvárral, ribizli lekvárral fogyasztjuk, de lehet porcukorral is, vagy szörppel.
Smarni Kata módra
Hozzávalók: 6 tojás, 12 evőkanál gríz, 1 vaníliás cukor, diónyi Ráma, 2 dl tej, csipet só, 2 evőkanál cukor, mazsola.
A tojások sárgáját a cukrokkal, a tejjel és a grízzel összekeverjük (kb. piskótaállag). Ha van rá idő, kb. egy órára állni hagyjuk, de nem muszáj. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a grízkeveréket. Margarinozott tepsibe tesszük. Forró sütőbe tesszük, közepes lángon kb. 20 percig sütjük. Mikor szép aranybarna, villával összetörjük.
|