Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
MARADÉKOK

És most jöhetnek a nagy kajálások utáni böjti időszakok, esetleg maradékok felhasználása! (Semmi ne
vesszen kárba!)
Íme egy pár gyorsan, könnyen elkészíthető recept, mely könnyen emészthető is.

Virslis kocka¨ (ha még valaki rá bír nézni a virslire, de ez nagyon könnyű kaja)
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
1 csomag (fél kg) szélesmetélt tésztát sós vízben megfőzünk.
4 pár virslit megfőzünk, felkarikázunk.
2 tojás sárgáját kikeverem 1 pohár tejföllel, ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával, vegetával.
A fehérjét felverem habbá, beleöntöm a tejfölös masszába, majd a virslit és a tésztát is óvatosan
belekeverem.
Közepes méretű tepsibe öntöm (ez legyen jó alaposan kivajazva és zsemlemorzsával megszórva).
Tetejét megszórom zsemlemorzsával, majd előmelegített sütőben kb. 1/4 óra alatt szép pirosra
sütöm.
Kockára vágva tálaljuk.

Ha gazdagabban akarjuk adni, mehet a tetejére reszelt sajt, amit a nagyobb lyukú reszelőn reszelünk
(alma reszelő). Legjobb hozzá a Karaván füstölt sajt, de aki a füstös ízt nem szereti, hagyományos
Trappistát is tehet rá.

Virsli helyett bármilyen más felvágottat is felhasználhatunk, vagy akár még fasírozottat is.
Az eljárás azonos a leírtakkal.


  ________________________________________________________________________________________________


Sajtos tészta
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
1/2 kg színes csavart tésztát (orsó) bő, forrásban lévő vízben kifőzzük. Hideg vízzel
leöblítjük, forró vajra szedjük ki.
2 dl tejszínt lábasba öntünk, adunk hozzá 1-2 gerezd zúzott fokhagymát.

Lereszelünk 5 dkg márványsajtot
                     5 dkg füstölt sajtot (Karaván)
                     5 dkg ementáli sajtot
                     5 dkg parmezán jellegű sajtot.
Ezt hozzákeverjük a fokhagymás tejszínhez.
Őrölt fehér borssal és ha szükséges, pici sóval fűszerezzük. Sózással vigyázni, mert
a sajtok sósak!

A mártást állandó keverés mellett összefőzzük, majd a tésztára öntjük és összemelegítjük.
5 dkg parmezán sajtot lereszelünk, ezzel meghintve tálaljuk.

Ez így önmagában is nagyon finom, laktató, de köretként is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

__________________________________________________________________


Rántott virsli
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Személyenként 1-2 pár virsli (attól függ, milyen étvágya van a családnak) héját lehúzzuk, majd
félbevágjuk a virsliket.
Panírozzuk, mint a rántott husit: lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába.
Forró olajban megsütjük.

Köretnek héjában főtt burgonyát adhatunk.
Ehhez megfőzzük az apróbb burgonyákat héjában (minél kisebb a burgonya, annál ízletesebb),
megpucoljuk, hámozzuk, karikázzuk.

Öntetet készítünk rá: kevés mustárból, olajból, ecetből, melyet ízesítünk sóval és borssal.
Ezzel leöntjük a burgonyát, a virslit forrón mellé tesszük és már tálalhatjuk is.

Virsli helyett használhatunk debreceni kolbászt is, az eljárás azonos, és az is finom.

________________________________________________________________

 

Krémsajtos burgonya
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Hozzávalók:  kb. 1 kg apró szemű burgonya
                      10 dkg   márványsajt krém (túrósajt)
                      10 dkg   tejszínkrémsajt
                      1-2 gerezd fokhagyma
                      1 csokor petrezselyemzöld
                      kevés vaj
                      ízlés szerint só, bors, esetleg vegeta só helyett.

Az apró szemű burgonyát meghámozzuk, egy edényben kevéske vajon átpirítjuk, felöntjük
kb. 1 dl vízzel. Megsózzuk (vegetázzuk) és fedő alatt puhára pároljuk.
A tejszínkrémsajtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel,
és ízlés szerint borsozzuk.
A túrósajtot rámorzsoljuk a párolt burgonyára, hozzáadjuk az ízesített krémsajtot, és együtt
addig melegítjük a sütőben, amíg a sajt megolvad.
Azon forrón tálaljuk.

Ez a burgonya-egytál olyan laktató, hogy nem fog hiányozni mellőle a hús.

 


  ________________________________________________________________________________________________

 

Ízes krokett
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Hozzávalók: kb. 1 kg burgonya
                     20-30 dkg maradék sertéspörkölt, marhapörkölt, gombapörkölt, csirkepörkölt (csont
                                      nélkül), vagy felvágott, sonka .......
                     1 fej vöröshagyma
                     3 gerezd fokhagyma
                     2 egész tojás
                     2 evőkanál búzadara
                     só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld ízlés szerint.

A burgonyát meghámozzuk és sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük, hozzáadjuk a ledarált
pörköltet vagy az apróra metélt felvágottat, a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, két tojást és a
búzadarát.
Sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, aki szereti, tehet bele Vegetát, de akkort a sózással csínján
kell bánni, legvégül belekeverjük a finomra vágott petrezselyemzöldet.

Jól összedolgozzuk a masszát. Lisztes kézzel rudakat formálunk belőle, bepanírozzuk, majd olajban
kisütjük.

Tálalhatjuk salátával, vegyes zöldkörettel vagy főzelékkel, de önálló ételként is jó.
_________________________________________________________________


Tavaszváró makaróni
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Hozzávalók: 1 csomag makaróni tészta (fél kg)
                     1 kis csomag mirelit zöldség, amiben van sárgarépa, kukorica, borsó, karfiol stb.
                                                                    (én spanyol mix-et szoktam használni)
                     25 dkg darált hús
                     1 nagy fej hagyma
                     2 dl tejföl
                    10 dkg reszelt sajt
                     Ízesítéshez ízlés szerint só, bors, pirospaprika, oregano, ketchup
                     olaj.

A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük.
Közben a finomra vágott hagymát kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a darálthúst,
kis ideig együtt pirítjuk. Pici vizet öntünk alá, beletesszük a felengedett zöldséget.
Ízlés szerint fűszerezzük és fedő alatt rövid ideig készre pároljuk.
Amikor levesszük a tűzről, bőségesen keverünk hozzá ketchupot, majd a leszűrt
tésztával összekeverjük, és vajjal kikent, morzsával beszórt tepsibe öntjük.
A tészta tetejét kevés tejföllel meglocsoljuk, bőségesen megszórjuk reszelt sajttal,
előmelegített sütőben összemelegítjük.
Addig sütjük, amíg a tetején a sajt megolvad.

 

  ________________________________________________________________________________________________


Gazdag egytál
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
¨Hozzávalók: 1 csomag gyorsrizs
                     20 dkg zöldbab
                       1 kisfej karfiol
                       1 csomó leveszöldség
                      1/2 kg marhahús (de lehet sertés, pulyka vagy bármi, tetszés szerint)
                       1 fej hagyma
                       1 paradicsom és 1 paprika
                       2 dl tejföl
                      10 dkg reszelt sajt
                      só, bors, pirospaprika, olaj.

Olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, beletesszük az apró kockára vágott sovány
húst, zsírjára pirítjuk.
Megszórjuk pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük, sóval, borssal fűszerezzük.
Fedő alatt takarék lángon félpuhára pároljuk.
A meghámozott paradicsomot feldaraboljuk, a megmosott paprikát felkarikázzuk,
mindkettőt hozzáadjuk a pörkölthöz, készre főzzük.
Közben a megtisztított zöldbabot puhára pároljuk sós vízben, majd leszűrjük.
A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és szintén sós vízben meg
főzzük. Amikor félpuha, hozzáadjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt.
A zöldségeket leszűrjük és a vizében megfőzzük a rizst. Amikor már puha, összekeverjük
a megfőzött zöldségekkel, és a felét kivajazott jénaiban elsímítjuk.
Rárakjuk a pörköltet a levével együtt, és betakarjuk a maradék rizzsel.
A tetejét tejföllel meglocsoljuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben átforrósítjuk.
Tálaljuk.

Javaslat: akinek van, a zöldségeket párolóedényben készítse el, így a vitamintartalom nem
megy veszendőbe.

 

___________________________________________________

 

Aki esetleg nem sütött az ünnepekre, vagy már elfogyott, vagy csak egyszerűen már kívánja,
íme itt egy könnyű sütirecept is:

Gyümölcsös mozaik
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
Hozzávalók: 3 nagy egész tojás, fél dl tej, 5 evőkanál porcukor, 8 dkg vaj vagy margarin,
                     5 evőkanál finomliszt, 1/2 zacskó sütőpor, 40 dkg vegyes idénygyümölcs (amely
                     lehet befőtt is), 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
                     1 mokkáskanál só, a tepsihez margarin és zsemlemorzsa.

Egy hosszúkás, szögletes formát kikenünk, zsemlemorzsával beszórjuk és félretesszük.
Az összes gyümölcsöt megtisztítjuk, vagy leszűrjük és kis darabokra vágva, kevés lisztben
megforgatjuk.

A tojások sárgáit habosra keverjük a cukorral és a fűszerekkel, majd a tejjel felváltva adjuk
hozzá a lisztet (sütőport elkeverni benne). A sűrű, síma masszába keverjük végül az olvasztott
de már hideg vajat, ezután beleforgatjuk a lisztbe mártott gyümölcsöket is. (Tetszés szerint
bármilyen, nem nagyon puha gyümölcs is számításba jöhet.)

Az előkészített tepsibe símítjuk a masszát, majd a tetejét egyenletesen eligazítva, ráborítunk
egy alufólia lapot, úgy tesszük be az előmelegített forró sütőbe. Közepes lángon kb. 10 percig,
ezután kisebb lángon addig sütjük, amíg az illatát érezni kezdjük. Ekkor levesszük a tetején
lévő lapot, és tűpróbáig folytatjuk tovább a sütést.

Forrón deszkára borítjuk, és kihűtjük. Ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Nagyon kiadós, jóízű sütemény, és ami fontos, hogy olcsó is.

Jó étvágyat!

Sültgalambos üdvözlettel:
                                            Törteliné Ilike.

Utóirat:
részemről ennyi lett volna az "Ünnepek után" című kis rögtönzött sorozatom, de szívesen venném,
ha valamelyiktek ráér, és küldene ilyen kis egyszerű, olcsó, ünnep utáni ételek receptjét.

 

                                                     

  ________________________________________________________________________________________________

 

 

Tejszínes-gombás "Penne"
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
¨Hozzávalók: 1 csomag (1/2 kg) "Penne" tészta (magyarul tollhegy, biztosan ismeritek, de
                                       ha nem lenne a boltban, bármilyen más formájú száraztészta is jó)
                       25 dkg füstölt sonka vagy tarja, ha valaki nem szereti a füstös ízt, jó akár
                                   melyik sonka: Kapuvári, pulyka, .....
                       30 dkg gomba
                         1 fej vöröshagyma
                         5 gerezd fokhagyma
                         3 dl tejszín
                       15 dkg trappista sajt
                       ízlés szerint só, bors, oregánó.

A vöröshagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a szeletekre vágott
sonkát és gombát. Együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az 5 gerezd összezúzott fokhagymát,
sózzuk, borsozzuk, majd sok oregánóval ízesítjük.Kb. 20 percig főzzük fedő alatt, kislángon.
Vizet nem kell alá tenni, mert a gomba enged annyit, ami elég.

Közben sós vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, ráöntjük a sonkás-gombás keverékünket,
a 3 dl tejszínnel fellazítjuk. Összekeverés után megszórjuk jó vastagon reszelt sajttal, pár
percre bedugjuk a sütőbe, vagy a mikróba,  hogy a sajt megolvadjon rajta.

Jó étvágyat!

Utóirat: Desszertnek elkészítettem Szászika 1914-es szakácskönyvéből az Alma tortát
(253. sz. recept). Isteni finom lett, igaz, én a tetejéről lehagytam a:
> s kis koc-kákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk
mondatot. Valamilyen cukor lehet, de ez anélkül is nagyon finom volt.

És, hogy egy kicsit buzdítsalak Benneteket, tegnap pedig a Narancs kocsonyát készítettem el
(250. recept) szintén ebből a sorozatból. Az is nagyon finom lett, de igaz, hogy én azt
is újkor szellemében készítettem:
> Egy széket a másikra fordítva teszünk, hogy a négy lába fölfelé álljon s egy szalvétát kötünk
> mind a négy végén a lábakhoz, alája egy tiszta edényt állítunk s a meleg narancsléből
>mindig csak egy merítő kanállal öntünk a szalvétába, hogy lassan lecse-pegve szép átlátszó
> legyen.
Nem maceráskodtam a székekkel, hanem  ezt a macerát én megoldottam a Zepter pároló
 edényével,  hiszen az is lyukas, szalvétán és a lyukakon lecsurgott a narancslé az alsó
edénybe. De hát ez a mai kor szelleme. De akinek ez sem lenne, nagyon jó szolgálatot tesz
egy nagyobb méretű szita vagy tésztaszűrő.
A farsangi fánkot (184. recept) mióta sütök, főzök, ezt a receptet használom én is. Úgy
látszik, dédanyáink tudtak valamit.

Bocs, de kicsit hosszúra sikeredett az utóirat, de akinek csak a recept kell a levélből, az
legfeljebb kiemeli belőle a receptet és úgy teszi a saját Szakácskönyvébe.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?