Fantasztikusan olcsó ételek 1.
Alföldi leves
2 maroknyi lebbencstészta v. kockatészta, kis olaj, 1 közepes fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 15 dkg lecsókolbász, csipetketészta (10 dkg liszt, 1 tojás, só)
Forró olajban megpirítjuk a lebbencstésztát majd apróra vágott hagymát dinsztelünk bele, végül paprikát hintünk rá, összekeverjük és felengedjük vízzel, hogy bőven ellepje. Belekarikázzuk a lecsókolbászt és főni hagyjuk. Csipetketésztát készítünk és a levesbe szaggatjuk. Paradicsom és paprikakarikákra merve tálaljuk.
Bográcsgulyás fazékban
20 dkg sertéshús, kis olaj, 1 fej vöröshagyma, kis só, köménymag, 3 szem közepes burgonya, 2 gerezd fokhagyma, Piros Arany, csipetketészta (10 liszt, 1 tojás, só)
A húst kockára vágjuk (dúsíthatjuk beáztatott szójakockával), majd forró olajon az apróra vágott hagymával együtt fedő alatt pároljuk. Ha jól összekapta a húst, pirospaprikát, sót, csipet borsot adunk hozzá, összekeverjük, felöntjük 8 dl vízzel és forrni hagyjuk. Ízesítjük köménymaggal, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a zúzott fokhagymát, Piros Aranyat vagy paprikát, paradicsomot. Forraljuk, közben a csipetkét beleszaggatjuk. Ha túl sűrű, felengedjük. Tetejére petrezselyemzöldet hintünk.
Cibereleves
1 l búzakorpa, só, 1 vastag szelet kenyér, 1 kis fej vöröshagyma, 1 marék rizs vagy köleskása vagy metélt tészta
A búzakorpát 2 l vízzel leforrázzuk, megsózzuk, langyosra hűtjük és egy nagyobb üvegbe öntjük. A kenyeret megpirítjuk és a langyos korpás lébe tesszük. Meleg helyen tányérral lefedve érleljük. 3-4 nap alatt megsavanyodik, ekkor a kenyeret kiszedjük és a levet lemerjük a korpáról. Ha túl savanyú, vízzel hígítható. Kis zsiradékban apróra vágott hagymát dinsztelünk, ráöntjük a levet és felforraljuk. Belefőzzük a rizst, a kölest vagy a tésztát. Borssal ízesítjük. Tojással elkevert tejfölre merjük.
--
Csurgatott leves
1 kis fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, kis olaj, só 1 tojás, 1 csomó zeller, 1 csomó petrezselyem, liszt
Olajon hagymát dinsztelünk, kis paprikával vegyítjük, és felengedjük 6 deci vízzel, majd forrni hagyjuk. Egy tojást összekeverünk kevés liszttel, és a lobogó vízbe csurgatjuk. Adunk hozzá néhány otthon lévő levesízesítőt. Sóval, borssal fűszerezzük. Pirított kenyérkockákra tálaljuk.
Gezemiceleves
mindenféle friss zöldség
Tavasszal készítjük, amikor még zsengék az új zöldségek, illetve akkor, amikor semmiből nincs annyi, hogy önálló ételhez elég legyen. A zöldségeket felaprítjuk, vajon puhára pároljuk. Párolás után kevés lisztet keverünk hozzá, majd fölengedjük 8 dl vízzel. Borssal, sóval, vegetával fűszerezzük, felfőzzük. Aprított petrezselyemlevéllel tálaljuk.
Gulyásleves karajcsontból
1 közepes fej vöröshagyma, 1 kg karajcsont, kis pirospaprika, só, 1 csomó leveszöldség, 2 db közepes burgonya, 1 cseresznyepaprika, kk. köménymag, 1 gerezd fokhagyma, 1 csomó zellerzöld, 1 csomó petrezselyem
A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk, megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, egy bögre vizet öntünk hozzá és összeforraljuk. A lébe beletesszük a húsos, ízekre vágott karajcsontot, két-két szál felkarikázott sárgarépát és petrezselyem gyökeret, a meghámozott és kockákra vágott krumplit. Összekeverjük, bőven felöntjük vízzel. Sóval, borssal, cseresznyepaprikával, köménymaggal, fokhagymával ízesítjük. Beledobjuk a zeller- és a petrezselyemzöldet.
Halászlé
1 kg tisztított ponty, 2 nagy fej vöröshagyma, só pirospaprika
A ponty uszonyait, fejét, farkát, lenyúzott bőrét, kockára vágott hagymát fazékba rakjuk, sózzuk, paprikázzuk, annyi vizet teszünk hozzá, ami ellepi. Nagy lángon addig főzzük, míg a feje szétesik. Tésztaszűrőn átszűrjük, 2-2,5 liternyire felengedjük, literenként 1 ek. pirospaprikát teszünk hozzá (számítsuk bele azt is, amit a lébe főztünk), és felforraljuk. Beletesszük a halat és puhára főzzük.
Hamis gulyásleves
1 közepes fej vöröshagyma, kis olaj, pirospaprika, 2 közepes burgonya, 1 csomó leveszöldség, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 leveskocka v. vegeta, csipetke
Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük, paprikával megszórjuk, fölengedjük egy csésze vízzel, és egy-két percig sűrítjük. Kockára vágott burgonyát, petrezselyem gyökeret, sárgarépát felkarikázva, egy-két karikára vágott zöldpaprikát és paradicsomot (télen Piros Aranyat vagy paradicsom pürét) adunk hozzá. Vízzel felengedjük, hogy bőven ellepje és ha forrni kezd beledobjuk a leveskockát. Csipetketésztát szaggatunk bele.
Hamis orjaleves
50 dkg karajcsont, 1 kis fej vöröshagyma, 1 leveszöldség, 1 gerezd fokhagyma
A karajcsontot a hagymával, petrezselyemgyökérrel, sárgarépával feltesszük főni. Öt-hat szem borssal, csipet pirospaprikával, sóval, fokhagymával ízesítjük. Lassú tűzön gyöngyöztetve addig főzzük, míg a hús leválik a csontról. Csigatésztát főzünk bele.
Húsleves kakasból
1 kakasaprólék, 1 leveszöldség, só, bors
A kakas hátát, nyakát nagyobb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a szárnyvégeket, a belsőséget, a maradék csontokat, majd a szokásos módon bezöldségezzük, sóval, borssal, sáfránnyal ízesítjük. Vízzel felengedjük és lassú tűzön főzzük. A fácánhoz hasonló, erős húslevest kapunk. A hátán levő hús mártással második fogásként is fogyasztható
Húsleves karajcsontból
50 dkg karajcsont, 1 leveszöldség, 1 vöröshagyma, 2 kisebb burgonya, 2 gerezd fokhagyma, só
A karajcsontot ízekre vágjuk, fazékba tesszük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a burgonyát, bezöldségezzük (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, zöldpetrezselyem, zellerzöld). Megsózzuk, felengedjük vízzel és lassú tűzön főzzük. A leves leszűrjük, csigatésztát vagy cérnametéltet főzünk bele. A karaj húsa külön tetszés szerint felhasználható.
Húsleves tökből
1 kg tök, 1 zöldségleveszöldség, só, bors
A tök vattás belét a magokkal együtt 1 l vízben feltesszük főni. Tíz perc elteltével leszűrjük, a levéhez leveszöldséget adunk és puhára főzzük. Sózzuk, ízlés szerint borssal ízesítjük. Kellemes ízű, aranysárga levest kapunk. Csigatésztával vagy metélttel tálaljuk.
Káposztaleves
Fél fej káposzta, só vagy leveskocka, kapor, bors, 5 dkg füstölt szalonna, kis fej vöröshagyma, 1 ek. liszt, kis olaj, zöldpaprika, 1 paradicsom
A káposztát laskára vágjuk (a torzsáját nem használjuk fel), bő vízbe feltesszük főni. Hozzáadunk egy húsleveskockát, kaprot, borsot. Közben a füstölt szalonnát kockára vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, majd egy kis lisztet. (Ha nincs szalonna olajjal is jó) Kevés paprikával színezzük. A levesből mert forró vízzel felengedjük, majd a levesbe öntjük. Addig főzzük, amíg a káposzta megpuhul. Ha kell sóval, borssal ízesítjük, beletesszük a paprikát és a paradicsomot, télen paradicsompürét. Egy-két percig tovább főzzük. Ízlés szerint ecettel savanyítható |