Hamuban sült sonkás-zöldséges béles vándoroknak
Hozzávalók 6 személyre:
1 doboz (50 dkg) mirelit leveles vajas tészta,
40 dkg PUSZTA SONKA a DÉLHÚS-tól,
25-25 dkg vegyes zöldség és gomba,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 tojás,
2 dl tej,
3 dkg vaj (vagy margarin),
1 púpozott evõkanál liszt,
1 csapott mokkáskanál õrölt szerecsendió,
1 csokor petrezselyemzöld, só és törött bors
ízlés szerint, a tetejére 1 tojás.
1. A vegyes zöldséget megtisztítom és apró kockákra vágom. A sonkát a letisztított gombával és a hagymával ledarálom.
2. Kis serpenyõbe teszem a vajat és a liszttel habzásig hevítem. Ezután ráöntöm a megmelegített tejet és folytonosan kevergetve sûrûre fõzöm. A mártást hagyom kihûlni.
3. A mártásban simára keverem a feltört, felveretlen nyers tojásokat, majd sóval, borssal, szerecsendió-reszelékkel ízesítem. Belekeverem a finomra metélt petrezselyemzöldet és hozzáadom a zöldségeket.
4. A felengedett leveles tésztát lisztezett deszkán hosszúkás téglalap-alakra, nagyon vékonyra nyújtom. A szélére, egy csíkban egyenletesen felhalmozom a tölteléket és szorosan felcsavarom. Koszorú alakra formázom (de szokásos rétesrúd is lehet) és olajozott sütõlapra rakom.
5. A tetejét bekenem a gyengén felvert tojással (ügyelek
|