Óriások vacsorája
Hozzávalók: 4 db óriáskifli, 1 dl tej, 2 db tojássárgája, 25 dkg főtt füstölt hús, 3 dl olaj, 10 dkg gomba, 2 db főtt tojás, 3 g törött bors, 1 dl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 5 g pirospaprika, só.
Az óriáskifliket lapjával kettészeljük, és belsejét kikaparjuk. Ezután a kikapart lágy kiflibelsőt annyi langyos tejjel öntözzük meg, hogy kissé átpuhuljon. Hozzáadjuk a tojássárgát, az apróbb kockára vágott főtt füstölt húst, a kevés olajon megpirított felszeletelt gombát és a kockára darabolt főtt tojást. Sóval, törött borssal ízesítjük, lazán összekeverjük és a kiflikbe töltjük. Mindegyik kiflialjra ráhelyezzük a tetejét, vékonyan megkenjük tejföllel, reszelt sajttal megszórjuk, kevés pirospaprikával meghintjük, és középmeleg sütőben jól átforrósítjuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2390 kJ / 570 kcal
Sonkával töltött gombafejek
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 8 dkg vaj, 6 dkg liszt, 3 dl tej, 5 g törött bors, 3 g pirospaprika, 40 dkg főtt füstölt hús, 2 db tojássárgája, 5 dkg reszelt sajt, só.
Az egyforma nagyságú, szép gombafejeket kiválogatjuk, megtisztítjuk és megmossuk. Szárait eltávolítjuk, belőlük gombalevest, gombás rizst stb. készíthetünk.
A gombafejeket egy vajjal megkent edénybe helyezzük, mindegyik belső részét megsózzuk, és kevés törött borssal meghintjük. 5 dkg vajból, 6 dkg lisztből és a tejből sűrű besamel mártást készítünk, amelyet sóval, törött borssal és pirospaprikával ízesítünk. Belekeverjük az apróra összevágott főtt füstölt húst és a tojássárgáját.
A gombafejeket ezzel a töltelékkel megtöltjük, megszórjuk reszelt sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és a sütőbe tolva megsütjük. Párolt rizzsel tálaljuk.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 2230 kJ / 530 kcal
Sonkával töltött palacsinta
Hozzávalók: 8 db sós palacsinta, 5 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 dl tej, 3 g törött bors, 3 g pirospaprika, 40 dkg főtt füstölt hús, 1 db tojássárgája, 1 dl tejföl, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl olaj, só.
A szokásos módon elkészítjük a sós palacsintákat. A vajból és a 6 dkg lisztből világos, nem pirított rántást készítünk, felmelegítjük forró tejjel, és habverővel simára kenjük. Sóval, törött borssal, pirospaprikával fűszerezzük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tojássárgát és egy kevés tejfölt.
A palacsintákat a sonkás töltelékkel megtöltjük, széleit behajtva összegöngyöljük, majd lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába bundázzuk, és bő, forró olajban kisütjük.
Készíthetjük bundázás nélkül is, ekkor kivajazott tűzálló edénybe helyezzük a palacsintákat, tejföllel és olvasztott vajjal meglocsolva a forró sütőben megsütjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 3020 kJ / 720 kcal
Sonkás kocka
Hozzávalók: 40 dkg nagy kockatészta, 10 dkg zsír, 3 db tojás, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 5 g törött bors, 5 dkg zsemlemorzsa, só.
A kockatésztát bő, sózott vízben kifőzzük, leszűrjük, folyó langyos vízzel kissé átmossuk és jól lecsepegtetjük. A zsírt a tojások sárgájával simára keverjük, majd hozzákeverjük a ledarált, főtt füstölt húst, a tejfölt, és a sóval, törött borssal ízesítjük.
Ezután belekeverjük a kifőtt tésztát, végül a tojásfehérjéből vert habot.
Kizsírozott, zsemlemorzsával kihintett lábasba öntjük, és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tálba borítva, forrón tálaljuk.
|