HOZZÁVALÓK:
4 SZEMÉLYRE
1KG SZALONNÁVAL TŰZDELT FELSÁL,
1 FEJ HAGYMA,
1 GEREZD FOKHAGYMA,
1 BABÉRLEVÉL,
3 SZEGFŰSZEG,
1,5 DL VÖRÖSBOR,
1 TEÁSKANÁL LISZT,
1,5 DL TEJSZÍN,
SÓ, BORS, ROZMARING.
ELKÉSZÍTÉS:
A MARHAHÚST LEÖBLÍTJÜK, SZÁRAZRA TÖRÖLJÜK. A MEGFELELŐ MÉRETŰ AMC-EDÉNYT ELŐMELEGÍTJÜK. A PECSENYÉT KÖRÖS-KÖRÜL BARNÁRA PIRÍTJUK. KÖZBEN A MEGTISZTÍTOTT HAGYMÁT ÉS FOKHAGYMÁT APRÓRA VÁGJUK, ÉS HOZZÁADJUK A HÚSHOZ. FELENGEDJÜK VÖRÖSBORRAL, VÁRUNK, MÍG A LÉ KISSÉ ELFŐ, EKKOR SÓZZUK, BORSOZZUK, MEGSZÓRJUK ROZMARINGGAL. HOZZÁADJUK A BABÉRLEVELET ÉS A SZEGFŰSZEGET. BEFEDJÜK, ÉS A LEGALACSONYABB HŐFOKON 50-60 PERCIG PÁROLJUK.
30 PERC UTÁN MEGFORGATJUK.
HA KÉSZ, KIVESSZÜK A PECSENYÉT AZ AMC-EDÉNYBŐL ÉS MELEG HELYEN TARTJUK.
A PECSENYÉBŐL KISZEDJÜK A BABÉRLEVELET ÉS A SZEGFŰSZEGET, MAJD FELFŐZZÜK. ESETLEG EGY KISKANÁL LISZTTEL SŰRÍTJÜK.
A MÁRTÁST
Hercegno burgonya (3/4 ora alatt elkeszul, de csak unnepkor szoktam
kesziteni)
===============
1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojassargaja, 1 kis reszelt szerecsendio, so.
A burgonyat meghamozva kockakra va'gom, es sos vizben megfozom. Leszu:rom,
es nehany percig fedo nelkul a tuzon hagyom, hogy a viz teljesen
elparologjon. Ezutan a'ttorom. Hozzakeverem a lagy vajat, a tojassargajat,
es a szerecsendioval soval fuszerezem.
Kivajazok egy sutolapot es arra egyenletes kis karikakat nyomok a
fuszerezett keplekeny masszabol. Elozoleg egy megfelelo meretu, (es az egyik
sarkat levagott) nylonzacskoba toltom a burgonyamasszat.
Kb 180 C fokos sutoben aranysargara sutom.
Nagyon jo koret, mert gyonyoru is. Kulonbozo halbol, sza'rnyas-, marhahusbol
keszult martasos etelek melle adom koretnek. A vendegek mindig ela'julnak
tole. ;-))
Kifli
Hozzavalok:
1 kg liszt, 4 dkg eleszto felfuttatva, fel liter tej, 1 dl etolaj, 1 teaskanal
so
Ezeket jol ossze kell dolgozni, majd 15 percet pihentetni. Utana 10 reszre kell
vagni, kulon-kulon kisodorni (kor
alakura), 8 fele vagni. 25 dkg margarint 80 egyenlo reszre kell vagni, es a tes
ztaba tekerni. 1 felvert tojassal kell
megkenni, sajttal, soval, szezammaggal, lenmaggal, napraforgomaggal vagy komeny
maggal meg lehet szorni.
(hozza kell tenni, nekem nem mindig szokott elfogyni az egesz margarin, mert en
nem darabolom fel elore, hanem
folyamatosan szelek belole)
Egy nagyon gyors, konnyu elkeszitesu sutemeny, es nagyon finom.
Tiroli retes
7,5 dkg mazsolat fel likorospohar rumba aztatunk. (en nem mindig hasznalok mazs
olat, gyumolcstol fugg,
masreszt nem rumba aztatom akkor sem, hanem gyumolcsteaba, vagy gyumolcslebe)
Mely talba teszunk 25 dkg lisztet, 2 tojast, 5 dkg olvasztott vajat, 1,5dl lang
yos vizet, 1 csomag vanilias cukrot, 1
citrom reszelt hejat, csipet sot, majd gyorsan osszedolgozzuk. (tanacsos robotg
eppel, mert eleg ragacsos teszta
lesz, nagyon suru palacsintatesztahoz hasonlit leginkabb). 1 orat pihentetjuk.
40 dkg almat meghamozunk, es hajszalvekony szeletekre vagjuk. (en reszelni szok
tam)
Valamint en mas gyumolccsel is csinaltam mar. Azt hasznaltam, ami eppen volt, o
szibarack, banan, ananasz,
sargabarackbefott...
A tesztat lisztezett konyharuhan (tanacsos jol meglisztezni a konyharuhat, mert
a teszta konnyen ragad!)
kinyujtjuk vekonyra (en mindig evokanallal vegzem eme muveletet, azzal a legkon
nyebb), ribizliizzel (vagy
masmilyen lekvarral, dzsemmel) megkenjuk. Ra egy reteg alma, megszorjuk mazsiva
l, feltekerjuk. Veget vizes
kezzel benyomkodjuk, s kivajazott sutotalba rakjuk. Tanacsos keskenyebb format
valasztani, kulonben lapos lesz
nagyon, mert szetterul. Olvasztott vajjal megkenjuk, forro sutoben sutjuk.
Egy nagyon finom husfeleseg, ami hasonlit a rantott hushoz, de egeszsegesebb, m
ert nem olajban sul.
A szeletelt hust besozzuk, megborsozzuk. Majd lisztbe, tojasba, reszelt sajtba,
tojasba, reszelt sajtba forgatjuk, s
vekonyan kiolajozott/kimargarinozott tepsibe helyezzuk. Alufoliaval letakarva m
egsutjuk, majd a foliat leveve
rozsaszinure piritjuk. Vigyazzunk, hogy nem piruljon nagyon meg, mert akkor mar
nem olyan finom.
Parolt hus, ahogy en csinalom
Mivel nem szeretem az olajban sult husokat, igyekeztem olyat kitalalni,amit ha
nagy ritkan hust eszem, en is
elfogyasztok.
Egy teflonserpenyobe beleteszem a husszeleteket (besozom elotte, borst teszek r
a, valamint orolt komenyt,
curryport, chiliport, kis majorannat, borsikafut) ontok ra egy kis vizet, es le
fedem. MIkor mar a viz nagyobb resze
leparolgott, teszek a husra egy kis ketchupot, es tovabb parolom, de ekkor mar
a fedot leveszem, es a hust neha
megforgatva megpiritom.
Egy konnyu salataval nagyon finom ebed/vacsi.
Hozza egy saliotlet:
Pikans salata
Kulonbozo zoldsegeket veszek (egy kis fott krumpli, kis kukorica, ha van akkor
kis retek, uborka, salata, esetleg
pici borso), osszekeverem, s leontom a kovetkezo martassal:
tejfolbe keverek egy kis fokhagymat (ez akar elhagyhato, de ez teszi igazan pik
anssa :) ), pici orolt borst, aki
szereti egy picike sot is tehet bele, valamint egy keves mustart.
Ezeket jol elkeverjuk, raontjuk a salatara, es rovid idore behutjuk, de ne tul
sokaig, mert frissen a legfinomabb.
PAPAGÁJ SZELET
1 tejföl, 4 egész tojás, 30 dkg cukor, 1 ráma, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, ezeket jól kikeverjük és 3 felé elosztjuk.
adag 2 kanál kakaót öntünk bele
adag 1 vanília pudingot öntönk bele
adag 1 puncs pudingot öntünk bele
Kizsírozott, lisztezett őzgerincsütőbe sütjük. Az aljába vaníliás a másik sorba kakaós és végül a puncsos tészta. A tetején csokimáz. |