Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PALACSINTA RECEPTEK


Milyen serpenyőben süssük a palacsintát?
Speciális palacsintasütőben. Ez elengedhetetlen a palacsinta sikeréhez - nem véletlen, hogy a profik a saját palacsinta-sütőjüket ereklyeként kezelik.
Legjobb a rétegelt anyagból vagy vasból készült serpenyő, amelyet sohasem tisztítottak fémsúrolóval. Mosogatószert se használjunk, sütés után töröljük ki a serpenyőt, és egy öreg konyharuhával dörzsöljük szárazra.
Ötlet: Az új palacsintasütőt használat előtt így kezelhetjük: szórjunk egy marék sót a serpenyőbe, és ezt forrósítsuk fel jól, vagyis "égessük ki" az edényt. Ezután puha papírral töröljük szárazra. Így nem fog lesülni a palacsinta (feltéve, ha semmi másra nem használjuk a sütőt.
Milyen zsiradékot használjunk a palacsintasütéshez?
Legjobb a jól felforrósított és leszűrt, savómentes vaj.
Hogyan lesz hajszálvékony a palacsinta?
A jó érzék és a megfelelő hozzávalók sikeres találkozása elengedhetetlen. Az eljárás a következő: keverjük össze habverővel a tojást, a lisztet és a tejet, enyhén sózzuk meg, és addig keverjük tovább, míg krémsűrűségű nem lesz. Ha a kanál hátsó felén végigcsorgatjuk a masszát, és az, vékony filmszerű bevonatot képez rajta, akkor a tészta jó. Tíz percig hagyjuk állni.
Vigyázat! Ha a tíz perc elteltével a tésztát túl hígnak találjuk, adjunk hozzá még egy kevés lisztet!
Hogyan süssük a palacsintát?
Vékonyan kenjük meg a palacsintasütőt a zsiradékkal, forrósítsuk fel, merőkanállal csorgassuk bele a tésztát, és közben egyenletesen forgassuk körbe.  Várjuk meg, amíg megsül a teteje, és egy lapáttal fordítsuk meg a palacsintát. A profik feldobják, és a levegőben fordítják meg a tésztát, ezt azonban előbb gyakorolni kell.
Egyszerű palacsinta alapmassza
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 db-hoz 20 dkg liszt (lehetőleg rétesliszt), 2,5 dl tej, 2,5 dl szódavíz, 2 egész tojás, fél dl olaj, csipetnyi só, 1 teáskanál porcukor (ez el is maradhat).
Keverőtálba ütöm a tojást, és kevés tejjel habosra felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet, a többi tejet, sót, cukrot. Habverővel alaposan felverem. (Gyorsabb készítési mód, ha turmixgépbe egyszerre beöntve a hozzávalókat, egy-két percig keverem az egészet.) Ha van időm, akkor legalább egy óráig pihentetem a tésztát. A palacsinta sütéséhez szerintem legjobb az öreg, feketére égett, "patinás" palacsintasütő, amelyet az első palacsinta sütése előtt egy mokkáskanálnyi olajjal kikenek, a többi palacsintához már nem szükséges külön olaj, mert a masszában lévő már "önmagát olajozza". A jól felforrósított serpenyőbe beleöntök egy kis tejmerőkanálnyi masszát, majd a serpenyőt megdöntve hagyom, hogy körülfolyjon a tészta benne. (Tehát folyékonynak, tejföl sűrűségűnek kell lennie a masszának. Ha túl sűrű, akkor kevés szódavízzel hígítom, ha túl híg, akkor kevés liszttel sűrítem.) A híg tészta a serpenyő alját egyenletesen bevonja, és szép vékony rétegben szétterül. Közepes lángon egy-két percig sütöm az alsó felét, majd vagy széles pengéjű késsel megfordítom, vagy feldobom. és a levegőben fordítom meg. (Ez utóbbi igen nagy gyakorlatot kíván.)
Francia palacsinta - alaprecept
12 dkg finomliszt, 2 ek. porcukor, 0,5 citrom reszelt héja, 2 tojás sárgája, 1 tojás, 1,2 dl tej, 1,3 dl tejszín, 10 dkg vaj(!!).
A lisztet a porcukorral, citromhéjjal összekeverjük.
5 dkg vajat felolvasztunk, hagyjuk ismét kihűlni.
A tojást és a sárgákat a tejjel, tejszínnel összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a liszthez öntjük. Csomómentesre keverjük. Beleöntjük az olvasztott vajat, jól összedolgozzuk.
Ebből a tésztából kevés vajjal 8 kis vékony palacsintát sütünk. A felhasználásig melegen tartjuk.
 (Jóval drágább, de sokkal finomabb a mi palacsintánknál. A további receptek között többször használjuk, de ott már nem írom le külön az elkészítését, csupán utalást találtok rá.)
Palacsinta alaptészta
20 dkg liszt * 3 dl tej * 2 dl víz * 2 tojás * 3/4 dl olaj
Habverővel elkeverjük a tejben a tojásokat, majd apránként adagolva a lisztet. A palacsintatésztát pihentetjük, hogy a liszt jól megdagadhasson. Víz helyett jobb a szódavíz, amivel közvetlenül a sütés előtt hígítjuk a masszát. Olajat azért tegyünk bele, hogy sütésnél csak az első palacsintához kelljen megkenni a sütőt.
Palacsintatészta készítése és sütése
2 tojás, 20 dkg liszt, csipetnyi só, 2 deci tej, szódavíz, amennyit felvesz, hogy kellő sűrű legyen, zsír vagy vaj a kisütéshez.
Legelterjedtebb tésztánk a palacsinta. Készítése igen egyszerűnek látszik, de ha valóban jó és ízletes palacsintát akarunk készíteni, nagy gondot kell fordítani az elkészítésére.
A palacsinta minőségét a tészta bekeverése, sütése és esetleg melegen tartása befolyásolja. Tésztája akkor a legjobb, ha fele mennyiségű tejjel és fele mennyiségű szódavízzel keverjük be. Szükség esetén elkészíthető a palacsintatészta csak tejjel, vagy csak szódavízzel, de így kevésbé lesz ízletes, mert ha csak tejjel készítjük, könnyen leragad, viszont, ha csak szódavízzel készítjük, nem kapunk kifogástalan palacsintát. A tisztán tej bekeverésével készült palacsinta hibája az is, hogy nem lehet megfelelő vékony palacsintákat sütni belőle.
A bekeverés módja a következő: a tojást megfelelő nagyságú porcelán- vagy zománcozott edénybe ütjük fel. hozzáadjuk a hideg tejet, megsózzuk, és habverővel jó simára keverjük. Most habverővel való állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a megszitált lisztet, ügyelve, hogy ne csomósodjon össze, ezért gyorsan keverjük. Ekkor sűrű palacsintatésztát kapunk. Ehhez ugyancsak habverővel való állandó keverés mellett lassan, fokozatosan szódavizet keverünk hozzá addig, amíg a palacsintatészta olyan sűrűségű lesz, mint a nyers tejszín. Teljesen simának kell lennie, nem szabad, hogy lisztcsomók úszkáljanak benne. Sűrűsége döntő fontosságú. Ezért egy tiszta palacsintasütőben egy kevés zsírt felhevítünk, és próbaképpen megsütünk benne egy palacsintát. Ha esetleg még vastag, kevés szódavízzel felhígítjuk, ha viszont vékony, nem áll össze, belekeverünk a masszába egy egész tojást, vagy beleszórunk egy kevés lisztet, és teljesen simára keverjük el benne. A jó palacsintának papírvékonyságúnak kell lenni. Sütés közben, ha esetleg leülepszik vagy besűrűsödik, időnként felkeverjük, hogy egyenletes vékonyak legyenek a palacsinták. A palacsintatésztát tiszta és jól felhevített palacsintasütőben süssük ki. Kisebb edényben zsírt hevítünk fel, és ebbe egy kanalat teszünk, ezzel adagolva a zsírt a palacsintasütőbe.
Sós palacsintatészta
Előkészítés: 10 perc
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 tojás, fél liter tej, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
A liszt közepébe készítsünk mélyedést. Öntsük bele a felvert tojásokat, a sót, az olajat vagy az olvasztott vajat. Apránként hígítsuk a hideg tejjel, hogy csomómentes, folyékony tésztát kapjunk. Hagyjuk állni egy órát.
Sörös palacsintatészta
Előkészítés: 1 óra 10 perc
Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 1 tojás, 1 pohár tej, negyed liter sör, 5 dkg vaj, 1 kávéskanál olaj, só
Keverjük össze a lisztet, a sót a felvert tojásokkal, adjuk hozzá az olvasztott vajat, hígítsuk a sörrel, majd a tejjel, hogy folyékony tésztát kapjunk.
Hagyjuk állni egy órát.
Édes palacsintatészta
Előkészítés: 1 óra 10 perc
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 liter tej, 6 tojás, 7,5 dkg porcukor, 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj, 1 csipet só, 2 evőkanál rum
Egy tálban verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a lisztet, a sót, az olajat, majd habverővel kevergetve hígítsuk a tejjel.
Legalább 1 órát hagyjuk állni. Ha a tészta nagyon besűrűsödött, adjunk hozzá egy kevés tejet. Amikor készítjük a palacsintát, adjuk hozzá a rumot vagy más alkoholt.
Hajdinás palacsintatészta
Előkészítés: 20 perc + 30 perc
Hozzávalók: 15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt
A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.
Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

 

Receptek
Alkotás palacsinta
60 perc
Nehézség: 2
30 dkg lapocka vagy comb, 2 dl tejföl, 2 tojás, 13-15 dkg liszt, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dl tej, 1-2 dl szódavíz, 1 csokor petrezselyemzöld, 0,5 dl olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A megmosott és leszárított húst meg a tisztított vöröshagymát kétszer átdaráljuk, hogy kenhető legyen. A habosra felvert tojásból, a tejből, a lisztből és a húsmasszából palacsintatésztát keverünk. Annyi szódavizet adunk hozzá, hogy tejfölsűrűségű legyen. Megfűszerezzük, végül a finomra metélt petrezselyemzöldet is belekeverjük. 10 percnyi pihentetés után hozzáöntjük az olajat, és ezzel is elkeverjük. Palacsintasütőt felforrósítunk (az első palacsinta sütése előtt kiolajozzuk a sütőt), és a szokásos módon, de olaj hozzáadása nélkül annyi palacsintát sütünk, amennyi a masszából kitelik. A kisült palacsintákat félbe, majd negyedekbe hajtjuk, tűzálló tálra rendezzük, a tetejüket tejföllel megkenjük, és 5 percre előmelegített forró sütőbe téve pirosra pirítjuk. Bármilyen savanyúság vagy saláta illik mellé, de reszelt sajttal is megszórhatjuk tálaláskor.
Almás hajdina-palacsinta
Hozzávalók: fél kg alma, 100 g búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás desszert-krémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezám-mag, kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez
A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját, majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegyen hozzá ízlés szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és keverje bele a tésztába.
A forró margarinon pirítson egy evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.
Almás palacsinta 1.
Elkészítése: Készítünk palacsinta tésztát, nagyon vékonyra szelt almával összekeverjük, és ezzel együtt sütjük ki. Háromsarkosra hajtjuk, és vaníliás cukorral lehintjük.
Almás palacsinta 2.
Húsz deka lisztből a szokott módon 20 palacsintát sütünk. Meghámozunk, kimagvalunk, cikkekre vágunk öt almát, és egy kevés vízzel, ízlés szerint cukorral, egy darabka citromhéjjal, két deka vajjal puhára pároljuk, majd fakanállal tovább keverve, minél szárazabbra sütjük. A tűzről levéve egy evőkanálnyi baracklekvárral ízesítjük, ha nem elég édes, utáncukrozzuk. Ezzel az almapéppel töltjük a palacsintákat, és úgy göngyöljük össze, hogy először két szélüket ráhajtjuk, utána hengerítjük. A megtöltött palacsintákat egyenként lisztbe, nyers tojásba és nagyon finom zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas cukorral meghintve kínáljuk.
Almás palacsinta 3.
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor.
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.
Almás palacsinta 4.
2 almát vékony szeletekre vágunk, 2 evőkanál vajban átsütjük, 2 evőkanál cukorral meghintjük, és addig forgatjuk őket, amíg a cukor nem karamellizálódik. Az almával megtöltjük a palacsintákat, háromszögűre hajtogatjuk, és hőálló tálba tesszük, majd 8 percre a 160 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 4 evőkanál calvadossal flambírozzuk, tejszínhabbal díszítjük
Almás palacsintalepény
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só; a tálaláshoz baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt. Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá! Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.
Almás-fahéjas palacsinta
(4 személyre)
8 palacsinta, 4 alma, 10 dkg vaj, 2 dkg fahéj, 4 dkg porcukor
A lereszelt almát az olvasztott vajban kissé megfuttatjuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tölteléket a palacsintákra halmozva háromszög alakúra hajtjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.
Almás-mazsolás palacsinta (Franciaország)
8 db franciapalacsinta, 3 ek. mazsola, 4 cl calvados, 2 ek. mandula, 4 savanykás alma, 1 citrom, 2 ek. vaj, 2-3 ek. porcukor.

A mazsolát beáztatjuk a calvadosba. A mandulát szárazon megpirítjuk. A hámozott almákat vékony szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A vajat felolvasztjuk, benne 3 percig pároljuk az almát, majd közékeverjük a mazsolát, a calvadost.
Megtöltjük a palacsintákat, megszórjuk pirított mandulával, tölcsérformára begöngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Almával töltött palacsinta borsodóval
Az almát megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük. Darált dióval, porcukorral, diólikőrrel elkeverjük. 8 db palacsintát megtöltünk vele, majd háromszög alakúra hajtogatjuk, tűzálló tálba tesszük, leöntjük borsodóval, és sütőben átsütjük.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók: 1 tojás, 1 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csipet só, 1/2 zacskó sütőpor, 1 mk szódabikarbóna, 1 ek cukor
Az egészet összekeverve sűrű masszát kapunk, amiből enyhén olajozott v. forró vízzel átkent teflon serpenyőben tenyérnyi v. nagyobb, kisujj vastagságú lepényeket sütünk. Variációk: reszelt alma, banán, csoki reszelék. Egy kis vajjal és juharsziruppal is finom.
Amerikai palacsinta sziruppal
8 dkg kukoricaliszt, 2 dl kefir, 12 dkg liszt, 2 dkg cukor, 2 dkg vaj, 1 tojás, 0,5 tk. só, 0,5 tk sütőpor, 2 ek. olaj, a sziruphoz: 30 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, csipet só.
2 dl forrásban lévő vízben, állandóan kevergetve 5 percig főzzük a kukoricalisztet.
A tűzről levéve beleöntjük a kefirt, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót, sütőport, olvasztott vajat és a felvert tojást. Sűrű tésztát kapunk.
Palacsintasütőt gyengén kiolajozzuk, vékony palacsintákat sütünk.
Kistányéron egymásra téve tálaljuk, közéjük leheletvékonyan vajat kenünk, és meleg sziruppal leöntjük.
Szirup: a cukrot barnára pörköljük, ráöntünk 1 dl vizet, 1 percig forraljuk, végül beletesszük a vaníliás cukrot és a sót.
Amerikai túrós palacsinta
8 db sima, édes palacsinta;
25 dkg tehéntúró, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 2 dkg vaj; 1 doboz mirelit meggy vagy fél üveg befőtt, 6 dkg cukor, 1 késhegynyi fahéj, 1 dkg liszt, 1 dl meggylé, 1 dl tejszín.
Palacsintatésztát készítünk úgy, hogy a tojások fehérjét habbá verve tesszük a tésztába.
A szokottnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk.
Az áttört túrót a tojások sárgájával, porcukorral, citromhéjjal, mazsolával, tejföllel kikeverjük. Hozzáadjuk a fehérjék habját.
A palacsintákat megtöltjük a krémmel, összegöngyöljük, hőálló tálba tesszük egymás mellé. Meglocsoljuk olvasztott vajjal. Letakarjuk alufóliával, kissé átsütjük a sütőben, de nem pirítjuk meg.
Meggymártás: a mag nélküli meggyet a cukorral, fahéjjal lábasba öntjük.
A lisztet simára keverjük a meggylével, felengedjük tejszínnel, ráöntjük a cukros meggyre. Néhány percig forraljuk.
A mártást melegen, vagy hidegen a palacsintákra öntjük.
Ananászos palacsinta
Hozzávalók (hat személyre): 12 db édes palacsinta, egy doboz ananászkonzerv, egy citrom, 3 evőkanál búzakeményítő, 3 dl tejföl
Az ananászt vágjuk apró darabokra, a levéhez hozzáöntjük a kifacsart citrom levét, majd a búzakeményítővel simára keverjük. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, ekkor hozzáadjuk az ananász felét. Az így kapott krémmel megtöltjük a palacsintákat, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére szórjuk a maradék ananászt. Előmelegített sütőben körülbelül tíz percig sütjük.
Aszaltszilvás palacsinta
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 25 dkg aszalt szilva, fél dl olaj, kevés szódavíz, fahéjas porcukor, ízlés szerint, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verem, megsózom és belekeverem a lisztet meg a tejet. Annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. Ezután belekeverem az előzőleg megmosott, majd meleg vízben megáztatott, kimagozott és nagyon apróra vagdalt aszalt szilvát. Hozzákeverem az olajat, és fél órán keresztül pihentetem a tésztát. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütök belőle, majd félbehajtva, fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
Ataif (Arab palacsinta)
1,5 dkg élesztő, 1 tk. cukor, 2 szűk csésze langyos víz, csipet só, 2 csésze liszt, olaj, 10-12 dkg sajt (eredetileg Halloum félkemény juhsajt, a beduinok legismertebb sajtja).
Az élesztőt tk-nyi cukorral elkevert 0,5 cs. langyos vízben feloldjuk. 10 percig meleg helyen tartjuk, míg az élesztő éledni kezd.
A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, belekeverjük az élesztőt, jól eldolgozzuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a maradék vizet, csomómentesre keverjük.
Letakarjuk, és meleg helyen, 1 órán át, kelesztjük.
Beolajozunk öntöttvas vagy teflon serpenyőt, felforrósítjuk, majd mérsékeljük a tüzet, és kis merőkanálnyi tésztát öntünk bele. Egyik oldalát aranysárgára sütve tálra csúsztatjuk.
A meg nem sütött oldal közepére egy vékony szelet sajtot teszünk, félbehajtjuk, ujjunkkal összenyomjuk a palacsinta alsó és felső felét.
Forró olajban hirtelen átsütjük, szűrőpapíron lecsepegtetjük, forrón, salátával tálaljuk.
Készíthetjük ragus, diós vagy mandulás töltelékkel is.
 (Ajánlom camembert sajt szelettel, finom.)
Auguszta palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Calvados (almapárlat), 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió
Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanál vízzel hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrot és kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a maradék olajon 4 palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 40 perc
Banános palacsinta
(Crepes aux bananes)
4 személyre – előkészítés: 15 perc – főzés: 20 perc
1/2 l szőlőlé, 1 kávéskanál fahéj, 1 banán, 100 g liszt, 40 cl tej, 2 evőkanál porcukor, 20+40 g vaj, 2 tojás, 1 csipet só
A szőlőlevet főzzük a fahéjjal kis lángon 20 percig, míg szirupszerű lesz.
Hámozzuk meg a banánt, vágjuk darabokra. Turmixoljuk le. Adjuk hozzá fokozatosan a lisztet, tojást, 20 g olvasztott vajat és végül apránként a tejet.
Süssük meg a maradék vajon a palacsintákat, öntsük le a szőlős szósszal.
Baracklekváros palacsinta 1.
Hozzávalók (4 személyre): 30 dkg liszt, 3 ek zsír, 2 tojás, 3 dl tej, 1 mk só
Elkészítés: Egy egész tojást és egy tojássárgáját liszttel, csipet sóval, a tejjel és egy deci szódavízzel felengedünk, és jól elkeverjük. A simára kevert - nem túl sűrű - tésztából palacsintákat sütünk úgy, hogy a palacsintasütőben felforrósítjuk a zsiradékot, és merőkanállal a ferdén tartott, forró zsiradékkal kikent sütőbe öntjük a majdnem folyékony tésztát. A palacsintasütőt gyengéden mozgatjuk, hogy a tészta ne ragadjon le, sütés közben kés segítségével megfordítjuk, és a másik oldalát is átsütjük. A palacsintát baracklekvárral megtöltve tálaljuk.
Baracklekváros palacsinta 2.
Szép, vékony közepes nagyságú palacsintákat sütünk, megkenjük baracklekvárral, összetekerjük, és forró vajban még egyszer megforgatjuk. Azonnal tálaljuk. Ha szeretjük, meghinthetjük, meghinthetjük még reszelt mandulával. A palacsinta akkor sikerül igazán jól, ha sütés előtt legalább egy fél órával elkészítjük a tésztáját, és állni hagyjuk.
Barackos palacsinta
Kicsi serpenyőben 1 l vizet felforralunk 50 g porcukorral. 4 hámozott és vékony szeletekre vágott-barackot beleteszünk, majd kis lángon 10 percig főzzük. Közben narancsos vajat készítünk (lásd Suzette-palacsinta); s a palacsinták egyik oldalát megkenjük vele. Vajas felükkel lefele 1-2 percig forrósítjuk őket a serpenyőben. A palacsintákat megtöltjük barackkal, tölcsérformára összehajtogatjuk, majd nagy serpenyőben egymás mellé fektetjük őket és 2 evőkanál Grand Marnier-val flambírozzuk
Baszk palacsinta
(Galettes basquaise)
Töltelék: a lecsó, belekeverve vékonyan sonka.
A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, süthetünk a tetejére 1-1 tükörtojást.
Belga spenótos palacsinta
Hozzávalók (4 személyre):
A palacsintához: 10 dkg rétesliszt, 2-3 tojás, 2 dl tej, szódavíz, 3 evőkanál olaj, só
A töltelékhez: 50 dkg friss vagy 1 csomag fagyasztott paraj, 5 dkg vaj, 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, csipetnyi cayenne-bors, 15 dkg rokfort (márvány) sajt, 1 dl tejföl, 35 dkg sonka, a tetejére: 1 dl tejföl, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem.
Elkészítése: A tésztához valókat - 1 evőkanál olajat félretéve - habverővel simára keverjük, és annyi szódavízzel hígítjuk, hogy palacsintatésztát kapjunk. Egy óráig pihentetjük, ez alatt összeállítjuk a tölteléket. Ha friss parajból készítjük, akkor megtisztítjuk, vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ha fagyasztottat veszünk, akkor felolvasztjuk, és alaposan kinyomkodjuk. A hagymát a vajban megfonnyasztjuk, de nem pirítjuk meg. A parajt beleforgatjuk, a sajtot bele morzsoljuk, és a tejföllel összekeverve cayenne-borssal ízesítjük. Végül a sonka apróra vágott felét is hozzáadjuk. A palacsintasütőt az első palacsinta sütéséhez a félretett olajjal vékonyan kikenjük, majd a tésztamasszából vékony palacsintákat sütünk. (Utána már csak akkor kell a palacsintasütőt kiolajozni, ha lesül, különben a tésztában levő olaj magától megkeni.) A kisült palacsintákat a töltelékkel megkenve egyenként összegöngyöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tetejüket tejföllel vékonyan megkenjük, és a maradék, vékony laskára vágott sonkával megszórjuk. Forró sütőben, vagy mikrohullámú készülékben alaposan átmelegítjük, és tálalás előtt a petrezselyemmel meghintjük.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Bodzapalacsinta (Régi magyar édesség)
15 deka lisztből 2 tojással, csipet sóval, egy evőkanál Jaffa szörppel meg kevés tejjel nagyon sűrű palacsintatésztát keverünk, és 1-2 óráig állni hagyjuk. A bodzavirág ernyőjét levágjuk, megmossuk, megszárítjuk, majd egyenként a sűrű palacsintatésztába mártva, bő, forró olajban ropogós pírosra sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy a felesleges zsírját leitassuk róla, és fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
Bolognai rakott palacsinta (Olaszország)
8 db sima sós palacsinta,
2 ek. olaj, 1 apróra vágott hagyma, reszelve 1-1 szál sárgarépa, petrezselyemgyökér, 1 darab zeller, 10 dkg darált marhahús, 1 kisdoboz paradicsompüré, 1,5 dl vörösbor, só, 2 csipet bors, késhegynyi őrölt babér, 2 csipetnyi rozmaring, 20 dkg reszelt sajt.
Az olajon megpirítjuk a hagymát, zöldségeket. Hozzáadjuk a húst, és 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd hozzákeverjük a paradicsompürét.
Felengedjük a borral, hozzátesszük a fűszereket, sót és lassú tűzön, fedő alatt 30 percig főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Megkenjük a mártással a palacsintákat, megszórjuk sajttal, és egymásra rakjuk. Tetejére üres palacsinta kerüljön, ezt sajttal szórjuk be.
Sütőben átmelegítjük. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Borsos palacsinta
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, 1/2 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál olaj
A kissé sűrűbb, olvasztott vajjal kevert palacsintatésztába élesztőt morzsolunk, langyos helyen fél óráig kelesztjük, hozzáadjuk a törött borsot, a megtisztított, összezúzott fokhagymát, és óvatosan beledolgozzuk a tojások fehérjéből vert kemény habot. A palacsintasütőt kiolajozzuk, felforrósítjuk, és a masszából a szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Még melegen megkenjük tejföllel, négyrét hajtjuk, tűzálló tálra tesszük, majd a tetejére kenjük a maradék tejfölt. Előmelegített forró sütőbe téve addig sütjük, amíg a tetején piros kéreg nem képződik.
Bretagne-i palacsinta (Franciaország)
(12 db palacsinta) 50 dkg liszt, 3 tojás, 2 dkg cukor, 5 dl tej, 1 cs. sütőpor, csipet só,
Töltelék: 25 dkg húspástétom, 2 dl tejföl, 5 dkg vaj.
Tálban összekeverjük a palacsintatésztát, lefedve egy lábas langyos vízbe állítjuk, 3 órán át, pihentetjük.
A szokásosnál vastagabb palacsintákat sütünk. Forró vízzel telt edényre helyezett tányérra tesszük.
Megkenjük húspástétommal, tejföllel vagy vajjal, egymásra rakjuk, lefedjük, hogy a gőz jól átjárja, mert így nyeri el jellegzetes ízét.
Tortaszerűen szeleteljük.
Budagyöngye palacsinta
8 db sima édes palacsinta,
15 dkg darált dió, 6 dkg porcukor, 1 dl tej, 4 db hámozott, felezett őszibarack (kompót), 1 dkg vaj, 4 adag keserűcsokoládé-öntet.
A dióból, cukorból, tejből diókrémet főzünk.
Megtöltjük a palacsintákat, majd mindegyik közepére fél barackot teszünk. A palacsinta széleit ráhajtogatjuk.
A kis batyukat kivajazott jénaira tesszük, lefedjük, és sütőben átforrósítjuk.
Porcukorral meghintve, csokoládé-öntettel kínáljuk.
Bugaci palacsinta
8 db sima édes palacsinta,
2 cs. vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg baracklekvár, 1 dl kecskeméti barackpálinka (ezt sem isszuk meg!!).
A palacsintákat 3szögletűre hajtjuk, tálon egymás mellé rendezzük. Megszórjuk citromhéjjal, vaníliás cukorral.
A lekvárt kevés vízzel hígítva felforraljuk, belekeverjük a pálinka felét és a palacsintákra öntjük. Sütőben átforrósítjuk.
A megmaradt pálinkát felmelegítjük, a forró palacsintákra locsoljuk és meggyújtjuk.
Burgonyapalacsinta
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg burgonya, 5 dl tej, 30 dkg finomliszt, fél dl olaj, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, a töltelékhez: 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, csipet só.
A megmosott, és héjában megfőzött burgonyát hámozás után, azonnal áttöröm, majd hozzáöntöm a tejet, a lisztet, a felvert tojást és a sót. Az egészet simára keverem, végül az olajat is belecsorgatom. A masszából a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütök. Egy kerek tűzálló tál aljára rakok egy palacsintát, amire kevés reszelt sajtot és darált sonkát szórok. Erre egy újabb palacsintaréteg kerül, amit tejföllel megkenek, reszelt sajttal és a sonkával meghintem. A rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávaló. A tetejére palacsintának és tejfölnek kell kerülnie. A tálat az előmelegített sütőbe tolom, és csak annyi ideig hagyom benne, amíg a palacsinta átforrósodik. Ügyelek arra, hogy ne pirítsam meg a tetejét. Tálalás előtt cikkekre vágom, és forrón teszem az asztalra.
Charlie palacsintája
Hozzávalók 4 személyre: 2 tojás, 20 dkg liszt, 4 dl tej, 8 vékony szelet kolozsvári szalonna, 2 jonatánalma, 5 dkg márványsajt, só, bors, majoránna.
A tojást kikeverjük a liszttel. Fél órán át, állni hagyjuk, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük. Az almát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben megolvasztunk 1 szelet vastagabb csíkokra vágott húsos szalonnát, majd mellédobunk néhány almagerezdet is. Sóval, borssal és morzsolt majoránnával meghintjük, és 1-2 percig pirítjuk, majd ráöntünk 1 merőkanál palacsintatésztát. Mindkét oldalon ropogósra sütjük. Még forrón megszórjuk reszelt márványsajttal.
Citromos palacsinta (Anglia)
8 db francia palacsinta, 1 citrom, 1 ek. porcukor.
A palacsintákat négyrét hajtjuk. Meleg tálon sorba rakjuk, megszórjuk porcukorral.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, ezzel körberakjuk a palacsintákat.
Fogyasztáskor ki-ki ízlése szerint locsolja meg a szeletekből kipréselt citromlével.
Cukkínis palacsinta
12 sós palacsintához való tészta * 2 cukkíni * 15 dkg füstölt sajt reszelve * 2 dl tejföl * olaj
A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.
Cukros palacsinta
Elkészítése: Teljesen úgy járunk el, mint a lekváros palacsintával, csak vaníliás cukorral töltjük.
Csalafinta palacsinta
Süssünk adagonként két-két palacsintát. Az egyiket vágjuk körbe derelyevágóval, hogy a széle hullámos legyen, és rakjuk bele egy üvegkehelybe. A levágott szélt és a másik palacsintát vágjuk vékony metéltre, és keverjük össze két púpozott ek. túróval, egy evőkanál tejföllel, ízesítsük cukorral vagy mézzel, adjunk hozzá megmosott mazsolát, diógerezdeket, és friss gyümölcsöt vagy kompótot. Kanalazzuk a palacsintával kibélelt kehelybe, a tetejét tejszínhabbal, gyümölccsel díszítsük.
Cseresznyés palacsinta
 (4 személyre)
30 dkg megmosott, lecsurgatott, leszárazott cseresznyét kimagozva, apróra vágunk, és 12 kisütött palacsintára hintjük, majd felcsavarjuk. Tűzálló tálba, szorosan egymás mellé rakjuk. (Nem egymásra!) 2 dl tejszínbe kis cukrot vagy egyéb édesítőszert keverve, ráöntjük a palacsintákra. Befedve a tálat, előmelegített, nem túl forró sütőbe toljuk. Addig pároljuk a palacsintákat, míg a tejszínt be nem szívják. Végül a fedőt levéve, gyengén megpirítjuk a tetejét. Ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki!
Cseresznyés palacsinta részegen
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: palacsinta alapmassza 20 db palacsintához, 50 dkg cseresznye, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés porcukor, 2 evőkanál cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 teáskanál pálinkaaroma).
A cseresznyét megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverem a palacsintatésztába, és kicsi palacsintákat sütök belőle. A kisült tésztát porcukorral megszórom, megöntözöm néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínálom. Ha aromával készítem, akkor fél dl tejbe belekeverem az aromát, és azzal locsolom meg.
Csípős palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg darált marha-, vagy sertéshús, 1 nagy hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 40 dkg paradicsom, 2 erős zöldpaprika, 1 húsleveskocka, 1 doboz (40 dkg) vörös babkonzerv, 1 teáskanál őrölt kömény, 7 dkg reszelt sajt, 3 dl tejföl, só, bors, 8 db vastagabb, sós palacsinta.
Forró olajban megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát, rátesszük a darált húst, és barnára pirítjuk. A felszeletelt paprikát, a paradicsomot, a babot, a leveskockával és a fűszerekkel hozzáadjuk a húshoz, és egészen lassú tűzön húsz percig pároljuk. Nyolc darab vastagabb, sós palacsintát sütünk, megkenjük a töltelékkel, felgöngyöljük, és tűzálló tálon egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a reszelt sajtot, és forró sütőben átsütjük. Ha van otthon friss koriander, néhány levelet finomra vágva a töltelékekbe tehetünk, s a kész palacsintát koriander-ágacskákkal díszíthetjük. Ha kukoricalisztből sütjük a palacsintát, s a töltelékbe még egy kis csípős chiliport is keverünk, igazi mexikói palacsintát kapunk.
Csirkés palacsinta
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 15 dkg liszt, 1 tojás, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, 2 dl tej, mokkáskanálnyi só; a töltelékhez 1 csésze kicsontozott főtt vagy sült csirkehús, 2 tojássárga, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál olaj, mokkáskanálnyi pirospaprika, só és törött fekete bors, ízlés szerint.
A szokásos módon elkészített palacsinta töltelékéhez nagyon apróra metéljük a főtt csirkehúst, majd hozzákeverjük a tojássárgákat, 1 evőkanál tejfölt, a reszelt sajtot, a sót, a törött borsot. A kisült palacsintákat megtöltjük a csirkés töltelékkel, majd négyrét hajtva kikent tűzálló tálba tesszük. A maradék tejfölt elkeverjük az olajjal, a pirospaprikával, csipetnyi sóval, ezután a mártást rákenjük a palacsinták tetejére. Előmelegített forró sütőben lefedve jól átsütjük.
Csokis palacsinta
Palacsintatészta: 30 dkg liszt, 3 db tojás, 2 dkg főzőmargarin, csipetnyi só, 1 kk porcukor, 1/2 l tej, 1 dl szódavíz, a kisütéshez zsiradék.
Töltelék: 1 ek főzőmargarin, 3 dl tej, 10 dkg csokoládé, 1 db tojás, 2 ek porcukor, 1 ek kakaópor.
A csokoládét puhítsuk meg.
A kakaóport keverjük össze porcukorral, tejjel és adjuk a puha csokoládéhoz.  Főzzük fel állandó keverés közben. Ha már nem forr, habverővel keverjünk bele 1 ek főzőmargarint, és egy egész tojást. A masszát kenjük a palacsintatésztára és tekerjük fel. A tetejét szórjuk meg darált dióval és porcukorral.
Csokis-fagylaltos palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: A palacsintához: 10 dkg liszt, 2 tojás, 2.5 dl tej, csipet só, olaj, vaníliás cukor;
A díszítéshez: 4 banán, 8 kiwi, 2.5 dl csokoládémártás, 1 liter vaníliafagylalt, kevés citromlé.
A lisztet, tejet, tojást csipet sóval jól elkeverjük, hagyjuk tíz percig pihenni, majd nyolc palacsintát sütünk belőle. A palacsintákat négyrét hajtogatva tesszük tányérra, megszórjuk vaníliás cukorral, félig leöntjük csokoládémártással, a másik oldalra fagylaltot halmozunk, a tetejét pedig karikára vágott banánnal és kivivel díszítjük.
Csokoládés palacsinta 1.
Szép, vékony palacsintákat sütünk. Két tojássárgáját habosra keverünk három evőkanál porcukorral. Öt-tíz dk csokoládét egy pohár tejjel tűzön felolvasztunk, elkeverjük ezt is a tojássárgájával és kevés vaníliakrémmel, és egy csipet sóval lassú tűzön sűrű krémmé főzzük. Megkenjük vele a palacsintákat, amelyeket azután összetekerünk, és kristálycukorban, reszelt mandulában és pisztáciában megforgatva, azon forrón tálalunk.
Csokoládés palacsinta 2.
Hozzávalók 4 személyre: 12 palacsinta - az ikrával töltött palacsintánál megadott alapanyagokból és leírt módon elkészítve. A diókrémhez 25 dkg őrölt dió, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1-2 dl tej, reszelt citromhéj, őrölt fahéj. A csokoládékrémhez 20 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 2 dl tej, 12 dkg csokoládé, 10 dkg pirított mandula, 2 cl rum.
Az elkészítés módja: A szokásos módon FLORIOL étolajjal kisütjük a 12 palacsintát. Tejjel leforrázzuk és összekeverjük a darált diót, a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a kevés őrölt fahéjat, s miután kihűlt, megtöltjük vele a palacsintákat. Lehet felgöngyölve, kettőbe, vagy négybe hajtva - az étteremben ez utóbbi mód a szokásos. Tálalásra szánt adagonként, vagy együtt tűzálló tálra, tányérokra tesszük. A puhára olvasztott vajat a porcukorral habosra keverjük, s kihűtve hozzáadjuk, a 2 dl tejjel már simára főzött csokoládét. Belekeverjük az összetört pirított mandulát, a rumot, ráöntjük a palacsintákra, és az egészet forró sütőben összesütjük. Tálalásnál meghintjük porcukorral.
Csokoládés palacsintafelfújt
8 db franciapalacsinta,
3 dkg kristálycukor, 3 dkg liszt, 3 dkg vaj, 1,5 dl tej, 3 tojás sárgája, 5 tojás fehérje, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg csokoládé, 2 dkg vaj.
A vaj felét felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, a tejben felolvasztott csokoládét, a kristálycukrot. Állandóan kevergetve felfőzzük.
A tűzhely szélére húzva, hozzákeverjük a maradék vajat, a tojás sárgáját, majd a kemény habbá vert fehérjét.
Megtöltjük a krémmel a palacsintákat, óvatosan összehajtjuk, vajjal kikent jénaiba helyezzük.
Közepesen meleg sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Azonnal, forrón tálaljuk.
Csúsztatott diós palacsinta
Habosra keverünk négy tojássárgát öt deka porcukorral meg öt deka puha vajjal. Felengedjük három és fél deci tej-jel, végül közékeverünk nyolc deka lisztet meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. Olajon palacsintát sütünk belőle, egy kissé vastagabbakat a szokottnál és csak az egyik felüket. sütjük meg, majd lágy felükkel felfelé egymás fölé csúsztatjuk őket egy tűzálló tálra. Mindegyik palacsinta lágy felét meghintjük porcukorral kevert, egy kevés őrölt fahéjjal ízesített darált dióval. (15 deka kell hozzá). A tetejére üres palacsinta kerül, sült felével felfelé. A forró sütőben éppen csak átmelegítjük, de nem pirítjuk meg.
Csúsztatott palacsinta 1.
Három tojás sárgáját, három kanál lisztet, három deka vajat jól kikeverünk, három tojás kemény habját és annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen. Csak egyik oldalát sütjük meg a palacsintasütőben, tálra csúsztatjuk és megtöltjük vagy darált sűlthússal, vagy paprikás tejfeles gombával, egy sor töltelékkel, egy sor tésztával, ha kész, sütőben összemelegítjük, reszelt sajttal tálaljuk.
Csúsztatott palacsinta 2.
Hozzávalók 4 személy részére: 15 dkg finomliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl tejszín, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 dkg HÉRA sütőmargarin
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből habot verünk, hozzáadunk 5 dkg cukrot, és fényesre verjük. Habüstben a tojássárgát, vaníliás cukrot, a maradék cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, tejszint, elkeverjük, majd belekeverjük a lisztet és a tojáshabot. A HÉRA főzőmargarint felolvasztjuk, a csokoládét lereszeljük. A palacsintákat kisütjük. HÉRA margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, és a palacsintát rácsúsztatjuk. Megszórjuk reszelt csokoládéval, s ezt a műveletet addig végezzük, amíg a tészta tart. 120-130 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Csúsztatott palacsinta 3.
Habosra keverve 4 tojássárgáját 5 dkg cukorral, 5 dkg vajjal, hozzáadunk 12 dkg lisztet, felöntjük 3.5 dl tejjel, beleteszünk 4 tojásfehérjéből vert kemény habot. Forró olajon vastag palacsintákat sütünk belőle. Csak az egyik oldalukat sütve meg, tűzálló tálra, egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel felfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, vagy cukorral elkevert reszelt citromhéjjal, vagy cukros darált mandulával. Sütőben átforrósítjuk. Ne pirítsuk meg! Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Csúsztatott palacsinta 4.
4 tojás, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3,5 dl tej, 12 dkg liszt, porcukor, reszelt citromhéj vagy darált mandula, a sütéshez olaj.
A tojások sárgáját a cukorral meg a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a tejjel felengedjük, végül beletesszük a tojások fehérjéből vert kemény habot is. Megforrósított olajban a palacsintáknak mindig csak az egyik felét sütjük meg (vastag palacsintákat kell sütni ebből a habos, könnyű masszából) és tűzálló tálra egymás fölé csúsztatjuk lágy felükkel fölfelé. Ezt a lágy, krémes részt meghinthetjük vaníliás cukorral, de megszórhatjuk cukorral elkevert reszelt  citromhéjjal vagy cukros darált mandulával is. A sütőben átforrósítjuk, de nem pirítjuk meg. Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Csúsztatott palacsinta Frank módra
80 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: a tésztához 4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, fél dl szódavíz, csipetnyi só; a töltelékhez 50 dkg aromás, savanykás ízű alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál tej).
A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat. Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a palacsinta töltelékét. Az almákat megtisztítom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen. Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, míg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülni, mégpedig a sült felével felfelé. Előmelegített, forró sütőben jól átmelegítem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!
Datolyapalacsinta
50 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, fél dl olaj, 25 dkg datolya, 1 csomag vaníliás cukor, kevés szódavíz, csipet só, fél citrom leve és reszelt héja.
A datolyát kimagozom, és nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kikeverem a sóval, az olajjal, a liszttel, a tejjel, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, majd annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a tészta. A masszába belekeverem a datolyadarabokat, és kevés olajjal kikent palacsintasütőben kis palacsintákat sütök belőle. Még melegen megszórom vaníliás cukorral és négyrét hajtva kínálom.
Diós palacsinta 1.
Hozzávalók: 20 dkg darált dió / 10 dkg porcukor / 1 dl tej / 1 csomag vaníliás cukor / 10 dkg mazsola / 1 citrom reszelt héja
A diót keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, öntsük hozzá a tejet, majd alacsony lángon főzzük állandó keverés mellett, míg krémes állagúvá válik. Vegyük le a tűzről és tegyük hozzá a mazsolát és a citromhéjat. A kész krémmel töltsük meg a palacsintákat. Szórjuk meg porcukorral és tálaljuk.
Diós palacsinta 2.
Hozzávalók: Vanília 1/3 rúd, citromhéj 1/2 db-ról, mazsola 10 dkg, darált dió 20 dkg, cukor 10 dkg.
Elkészítése: Teljesen úgy, mint a fenti, csak vaníliás, citromhéjas, mazsolás őrölt dióval töltjük.
Diós palacsinta más módon
Hozzávalók: Dió 25 dkg, cukor 15 dkg, vanília 1/2 rúd, cukor 6 dkg.
Elkészítése: Tésztája úgy készül, mint a fenti, a diótölteléket a következőképpen rakjuk rá. Egy pudingformában palacsintát és diót egymás fölé rakunk, a befedett formát 10 percig gőzben főzzük. Tálra borítva, vaníliás cukorral hintjük be.
Diós palacsinta olajsütőben
5 dkg finomra darált, sós dióbelet 12 vékony, sós palacsintára osztva, szorosan feltekerjük. Végeiket úgy hajtjuk be, hogy ne nyíljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojást, 1 csapott tk. sót, 1 kk. őrölt borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a palacsintákat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darált dióbél, só keverékébe hempergetve rányomkodjuk. Óvatosan, kis adagokban, forró olajban, 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük, leitatjuk. Finom sör- vagy borkorcsolya. Hidegen magában vagy majonézes mártással előételként tálaljuk.
Diós palacsintatekercs
5 személyre
Nehézség: 2
Elkészítési idő: 30 perc (a palacsintasütésen kívül). Adagonként: 536 kcal-t, 16,7 g fehérjét, 31,3 g zsírt, 50 g szénhidrátot tartalmaz. Hozzávalók: 15 db szokásos módon sütött sós, töltetlen palacsinta, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál tejföl, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, olaj a sütéshez.
Elkészítés: A dió felét összekeverjük a tejföllel, a sóval és a zúzott fokhagymával, majd a palacsintákat egyenként megkenjük a krémmel, és szorosan feltekerjük. A kis hengereket középen kettévágjuk, így 30 darab lesz. A zsemlemorzsát és a megmaradt diót összekeverjük. A palacsintadarabokat először megmártjuk a felvert tojásban, majd a diós zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, közepesen forró olajban szép barnáspirosra sütjük. Remek sör- vagy borkorcsolya.
Tipp: Csak dióba is forgathatjuk a palacsintatekercseket, ekkor még finomabb, de kalóriában is gazdagabb lesz.
Diós sós palacsinta
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma.
Elkészítése: 5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsintarudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük. Egyszerre csak keveset süssünk, hogy "úszhassanak" a kis palacsinták.
Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom "korcsolya". Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Disznósajtos palacsinta (Petress Zsuzsanna színművész)
A disznósajtot megdaráljuk és kevés olajjal, meg finomra vágott hagymával pörköltet készítünk belőle. Pici tört fokhagymával ízesíthetjük. Tehetünk bele egy egész tojást is. Hagyományos sós palacsintákat készítünk, de nem hajtogatjuk össze, hanem egymásra fektetve a húsmasszával megkenjük. A tetejére juhtúrót kenünk, és a sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Úgy vágható, akár a torta. Salátával, savanyósággal tálaljuk.
“Egérke” (almás palacsinta)
Hozzávalók: 1 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegynyi só, cukor, 2 kg alma durvára reszelve és gyengén kinyomkodva, porcukor, fahéj.
A hozzávalókból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk, majd bő forró olajban kisütjük az “egérkéket”, őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.
Egri gömbpalacsinta
8 db sima édes palacsinta,
Töltelék: 1,5 dl tej, 12 dkg cukor, 12 dkg darált dió, 0,5 citrom reszelt héja, 0,5 cs. vaníliás cukor, 2 dkg mazsola,
A palacsinta kifőzéséhez: 1,2 l tej, 3 dkg vaj,
Krémöntet: 2 tojás, 2 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1/4 rúd vanília, 5 dl tej, 3 cl rum,
A díszítéshez: 3 dkg pörkölt, durvára őrölt dió vagy mogyoró, mandula.
A tejet a cukorral feltesszük főni, hozzáadjuk a diót, sűrűre befőzzük és hozzákeverjük a citromhéjat, vaníliás cukrot, mazsolát.
A palacsintákat megkenjük, egymásra helyezzük. A felső maradjon üres!
Egy nagy szalvétát megnedvesítünk, megkenjük vajjal, közepére helyezzük a palacsintakupacot, gömb alakúra összekötjük. A közben felforralt vajas tejbe tesszük, és 15 percig főzzük. Kiszedjük, és meleg helyre állítjuk.
A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, kevés tejjel. Beleteszünk 10 dkg cukrot, vaníliát, tejet és felfőzzük.
Hozzákeverjük a 2 dkg cukorral habbá vert tojásfehérjét, és ismét felforraljuk.
A tűzről levéve beleöntjük a rumot.
A palacsintagömböt tálra tesszük, leöntjük az öntettel, megszórjuk dióval.
Empire palacsinta (Franciaország)
8 db francia palacsinta
2,5 dl tej, 0,5 cs. Oetker vaníliapuding-por, 2 ek. ananászkocka, 2 ek. édes morzsa (babapiskóta), 2 ek. ribizli-zselé.
A tejből és a pudingporból a tasakon feltüntetett módon megfőzzük a vaníliakrémet. Hagyjuk kihűlni, közben kevergetjük, hogy ne legyen csomós (én a főzés nélkülit használom, de ebben az esetben kicsit kevesebb tejet kell hozzáönteni).
A kihűtött krémbe tegyük bele az ananászt és a morzsát. Jól keverjük össze.
Töltsük meg a palacsintákat. Hajtsuk négyrét. Zselével díszítjük.
Epres palacsinta
200 g liszttel, 2 tojással, 2 dl tejjel, csipetnyi sóval, meg annyi szódavízzel, hogy közepesen sűrű legyen, palacsintatésztát készítünk, végül beleöntünk 3-4 ek. olajat. Fél óráig állni hagyjuk, aztán palacsintákat sütünk. A töltelékhez 30 g vajból, 30 g lisztből, 3 dl tejből besamelmártást főzünk, és a tűzről levéve egy csomag vaníliás cukorral, meg 300 g darabokra vágott eperrel ízesítjük. Alaposan kikeverjük, hogy az eperszemek törjenek szét. Ezzel a krémmel töltjük meg a palacsintákat, tetejüket tejszínhabbal és eperrel díszítjük.
Erdélyi palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg csirkehús, 1 hagyma, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, só, 8-10 sós palacsinta, 2 dl tejföl.
Nagyon rövid lével csirkepaprikást készítünk. A jó puhára párolt húst lefejtjük a csontról, megdaráljuk, és a leszűrt paprikás lével jól beforraljuk. A palacsintákat széles metéltre vágjuk, összekeverjük a húspéppel, olajjal, vagy vajjal kikent tűzálló tálba tesszük, bőven meglocsoljuk tejföllel és vigyázva arra, nehogy kiszáradjon, forró sütőben kissé megpirítjuk.
Ernő húsos palacsintája
55 perc
Nehézség: 2
12 sós palacsinta, 40 dkg dagadó, 1,5 dl száraz vörös bor, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál pirospaprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 1 evőkanál olaj, törött bors, só.
A húst megmossuk, leszárítjuk és ledaráljuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a felhevített olajon sárgára fonnyasztjuk. Rádobjuk a darált húst, és erős tűzön, állandó keverés közben hirtelen lepirítjuk. Sózzuk, meghintjük törött borssal, hozzáadjuk a tisztított és szétzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felöntjük a vörös borral. Egyet forralunk rajta, majd lefedve hűlni hagyjuk. Kikent mély tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, ezt megkenjük a boros hússal. Megszórjuk reszelt sajttal, erre újabb palacsintát helyezünk. Ezt a rétegezést folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére palacsintának és reszelt sajtnak kell kerülnie. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt teljesen rá nem olvad a tetejére. Úgy szeletelhetjük, akár a tortát. Tálaláskor bőven szórhatunk rá reszelt sajtot.

Fagylaltos palacsinta
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor.
A narancsot meghámozom, és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm, és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!
Firenzei palacsinta (Olaszország)
8 db sima sós palacsinta,
10 dkg gépsonka, 20 dkg spenót, 4 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, késhegynyi bors, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, csipet só.
A spenótot sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kinyomkodjuk, összedaraboljuk.
Elkeverjük 2 dkg vajjal, a sajt felével, a borssal és jól besűrítjük.
A palacsintákra 1-1 hajszálvékony sonkát terítünk, spenótot kenünk rá, feltekerjük, egymás mellé kivajazott jénaiba tesszük.
A tejfölbe keverjük a sajtot, tojássárgáját, ráöntjük a palacsintákra.
Sütőben addig sütjük, míg a teteje megpirul.
Flamand rakott palacsinta (Hollandia)
8 db sima édes palacsinta,
10 dkg kristálycukor, 2 dkg tört fahéj, 2 dkg olvasztott vaj.
A vékonyra sütött palacsintákat egyenként megszórjuk fahéjjal, cukorral, meglocsoljuk olvasztott vajjal és egymásra fektetve kivajazott jénaiba tesszük.
A legfelsőt csak cukorral szórjuk meg.
Lefedve, sütőben átmelegítjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Flambírozott francia cseresznyés palacsinta
8 db francia palacsinta,
Töltelékhez: 8 ek. magozott meggybefőtt, 1,2 dl meggylé, 2 ek. cukor, 1,5 ek. búzakeményítő,
Flambírozáshoz: 2 dkg vaj, 3 narancs, 1 citrom, 10 db kockacukor, 2 ek. cukor, 6 cl chartreuse-likőr.
A befőttet jól lecsepegtetjük.
1,2 dl meggylét, a cukrot felforraljuk. Besűrítjük előzetesen kevés hideg vízben kikevert keményítővel. Belekeverjük a befőttet.
A meggyes krémmel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük és kettévágjuk.
A megmosott és szárazra törölt narancs- és citromhéjjal bedörzsöljük a kockacukrok mindkét oldalát.
Kicsavarjuk a narancsok és a citrom levét.
A vajat felforrósítjuk egy flambírozó serpenyőben. Beletesszük a kockacukrot és a kristálycukrot. Kevergetve megolvasztjuk.
Beleöntjük a szűrt narancs- és citromlevet, kissé beforraljuk. Beleöntjük a likőr felét, majd a palacsintákat.
Locsolgatva, a serpenyőt mozgatva felforrósítjuk a palacsintákat, majd rálocsoljuk a maradék felmelegített likőrt, meggyújtjuk és röviden flambírozzuk.
Azonnal, forrón tálaljuk.
Földiepres palacsinta (Görögország)
5 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 kk. reszelt citromhéj, 1 dl tej, 5 dkg vaj,  50 dkg eper, 5 dkg porcukor, a tetejére porcukor.
A megmosott epret lecsepegtetjük, megcukrozzuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.
Palacsintákat sütünk. Óvatosan tálra csúsztatjuk. Rárakjuk az epret, és egy másik palacsintával beborítjuk. Tetejét megszórjuk porcukorral.
Francia narancsos palacsinta
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 4,5 dl tej, 2 kicsi tojás, 5 dkg vaj vagy Margarin, csipetnyi só, 2 narancs frissen kipréselt leve, kevés porcukor.
 A tojássárgákat kikeverem a sóval és kevés tejjel, majd apránként hozzákeverem a lisztet és a többi tejet. Ha a massza már teljesen sima, akkor keverem hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszából vajazott palacsintasütőben apró palacsintákat sütök mindkét oldalán. Ez a palacsinta pehelykönnyű, ám a megszokottnál kicsit vastagabb. A kisült palacsintákat a friss narancslével megöntözöm, félbehajtom és kevés porcukorral megszórva kínálom.
Francia sós palacsinta
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 13 dkg liszt, 2 tojás, másfél dl tej, kevés rum, citrom- és narancshéj, ízlés szerint, 5 dkg vaj, csipetnyi só; a töltelékhez 1 doboz camembert sajt, 3 evőkanál ketchup, késhegynyi só; 1 teáskanál olaj a serpenyő kikenéséhez
A tejjel, tojással és kevés olvasztott vajjal elkevert palacsintatésztát rummal, reszelt narancs- és citromhéjjal ízesítjük. A camembert sajtot annyi szeletkére vágjuk, ahány palacsintát sütöttünk. Minden palacsintába beleteszünk egy sajtszeletet, megkenjük a ketchuppal, majd négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, erős lángon 10 percig sütjük, hogy a belsejében lévő sajt megolvadjon.
Fűszeres palacsinta
40 dkg lisztből, 1,5 dl tejből és 2,5 dl ásványvízből enyhén sós palacsintákat sütünk.
Töltelék: 20 dkg tehéntúró 17 dkg reszelt zellergumó 1,5 dl tejföl 1/2 kk őrölt koriander só, bors, ízlés szerint
A zellert puhára pároljuk, összetörjük. Habosra keverjük a túrót a tejföllel, hozzáadjuk a zellert és a fűszereket. A palacsintákat négyrét hajtjuk, megtöltjük a töltelékkel.
Gesztenyekrémes palacsinta
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 12 db előre megsütött palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 csésze házi rumos meggy (vagy meggybefőtt), 1 dl rumos meggylé, 1 dl tejszín, kevés porcukor.
A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a rumos meggylével. Ha szükséges, kevés porcukorral édesítem. A rumos meggyet kimagozom, és apróra vágom, majd hozzáteszem a gesztenyekrémhez. A palacsintákat bekenem a gesztenyekrémmel, és felcsavarva tűzálló tálra teszem. Előmelegített, forró sütőben, fedő alatt éppen csak átmelegítem, majd a tejszínből vert kemény habbal feldíszítve, melegen kínálom. Azonnal kell fogyasztani, mert a hab elolvad!
Gesztenyés metélt palacsinta
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 10-12 db megsütött palacsinta, 15 dkg gesztenyemassza, 1 csésze meggybefőtt leve nélkül, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 2 evőkanál rum (vagy 1 teáskanál rumaroma), kevés porcukor, 1 dkg vaj a tál kenéséhez.
A megsütött, de töltelék nélküli palacsintákat szorosan feltekerem, és nagyon vékony csíkokra vágom. Beleszórom egy kivajazott tűzálló tálba. A meggyet kimagozom, és nagyon apróra vágom. A gesztenyemasszát a tejszínnel és a rummal kikeverem. Mire az összes folyadékot felveszi, lágy, folyós lesz. Hozzákeverek kevés porcukrot, majd ezt a gesztenyés öntetet rálocsolom a vagdalt palacsintacsíkokra. Meghintem az apróra vágott meggybefőttel, végül a vajat borsónyi darabkákban rászórom a tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a meggyszemek el nem színeződnek a tetején. Jéghideg, keményre vert tejszínhabbal a legfinomabb, de nem mondható éppen fogyókúrás édességnek!
Gesztenyés palacsinta 1.
Hozzávalók (hat személyre): 12 db édes palacsinta, 30 dk gesztenyepüré, 3 dl tejszín, fél dl rum (használhatunk helyette rum aromát), 5 dkg mazsola, 2 csomag vaníliás cukor, fél üveg meggybefőtt
A gesztenyepürét a tejszín felével és a rummal jól elkeverjük, majd beletesszük a mazsolát. A maradék tejszínt a cukorral habosra verjük. A gesztenyés krémmel megtöltjük a palacsintákat, melyeket tejszínhabbal és meggybefőttel díszíthetünk.
Gesztenyés palacsinta 2.
Simára keverve 3 tojássárgáját 3 dkg porcukorral, 4 ek. olajjal, felöntjük 1 l tejjel, csipet sóval ízesítve hozzáadunk 20 dkg réteslisztet. Fél óráig pihentetjük. Ekkor hozzáadva 3 tojásfehérjéből vert kemény habot, teflon serpenyőben a szokottnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Jól kikeverve 25 dkg gesztenyemasszát kis tejjel, 1-2 ek. barackízzel, 2 ek. rummal, a kisült palacsintákba töltjük. Négyrét hajtva tűzálló tálra rakjuk, félig egymásra fektetve. Porcukorral meghintve átmelegítjük. Ne pirítsuk!
Gesztenyés palacsinta - másképp (8 db)
8 sós palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 tojássárgája, 0.5 dl tej, 1 tk. kakaópor, porcukor, 3 dl tejszín
A gesztenyemasszát, tejet, felvert tojást, kakaóport, kis cukrot eldolgozzuk. A krémmel a palacsintákat vastagon kenve felcsavarjuk, tűzálló edénybe fektetve, rálocsolunk 2 dl tejszínt. Befedve, előmelegített, forró sütőben pároljuk, míg a palacsinta minden tejszínt beszív. A többi tejszínből kemény habot verünk. A forró palacsinta mellé a tányérra 1-1 ek. habot rakunk.
Gesztenyés palacsinta tejszínhabbal
60 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: palacsinta alapmassza, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 evőkanál rum.
A gesztenyemasszát a rummal összegyúrom, és fél óráig pihentetem. Közben a palacsintát a szokásos módon megsütöm, a tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A kisült palacsintára krumplinyomóval rányomok egy kevés gesztenyemasszát, és tejszínhabbal bekenem, majd a palacsintát félbehajtva tálra teszem. Ha az összes palacsinta már a tálon van, akkor a maradék gesztenyemasszát rányomom és kevés tejszínhabbal feldíszítve tálalom.
Gesztenyés rántott palacsinta
70 perc
Nehézség: 2.
Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, kevés só. A töltelékhez 25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha édes), csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 dl sűrű tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez, 2 tojás. A palacsintatésztát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát sóval, törött borssal, csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és a tejföllel fellazítva, kenhetővé keverjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük, majd a két végét behajtva felcsavarjuk. Lisztbe, habosra felvert tojásba, végül zsemlemorzsába hempergetjük, és bő forró olajban, erős tűznél hirtelen kisütjük. A felesleges olajat lecsepegtetjük; tartármártással kínáljuk.
Gesztenyével töltött ínyencpalacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 8 db édes palacsinta, 20 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 5 dkg mazsola, 10 dkg étcsokoládé, fel deci tej, 1 csomag vaníliás cukor
A gesztenyemasszát villával összetörjük, egy deciliter tejszínnel és egy evőkanalnyi rummal simára keverjük, majd a mazsolát beleszórjuk.
A maradék tejszint a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A palacsintákat megkenjük a gesztenyés töltelékkel, és négyrét hajtva tálra tesszük.
Az étcsokoládét összetörjük, a tejjel felontjuk, és lassú tűzön kevergetve megolvasztjuk. (Én gőz felett csináltam). A tűzről levéve simára keverjük a maradék rummal és a palacsintákra öntjük. Tejszínhabbal díszítve tálaljuk.
Gombás palacsinta 1.
Hozzávalók: 3 dl tej, 1 dl szódavíz, ásványvíz vagy víz, 1 tojás, 15 dkg liszt, só, olaj (a sütéshez), 30 dkg gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek szójagranulátum, olaj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, reszelt sajt
A hozzávalókból kevert tésztából hagyományos módon palacsintát sütünk. A töltelékhez a gombából sűrű pörköltet készítünk úgy, hogy a gombával egy időben a szójagranulátumot is hozzáadjuk. Ha elkészült a fele tejfölt bele- keverjük. A palacsintákat a gombás masszával megtöltjük, feltekerjük, és egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé fektetjük. A maradék tejföllel és egy kevés gombamártással bekenjük a tetejét.
Reszelt sajttal megszórva, forró sütőben átsütjük.
Gombás palacsinta 2.
Hozzávalók (hat személyre): 2 tojás, 3 dl tej, 1

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!