Szerelemalmával hetedhét országon át
A régebben szerelemalmának is nevezett paradicsom Dél-Amerikából származó, bogyótermésű növény, a burgonya rokona.
A paradicsom szinte a világ valamennyi konyhájában megtalálható, még lekvárt is lehet belőle készíteni.
E vonzó küllemű és színű gyümölcsnek sok-sok szín-, méret- és formaváltozata létezik. Nyersen, főzve, sütve egyaránt
fogyasztható. A tűzpiros, érett paradicsomból lé, püré és ketchup készül, amíg a zöld paradicsom az ecet, a koriandermag,
a babérlevél és mustármag társaságában érlelve a házi savanyúságok királynője.
A paradicsom és a zöldpaprika rangos helyet vívott ki magának a magyar konyhában is, jellegzetes magyar ételek
nélkülözhetetlen hozzávalói. Ízeit élvezzük levesnek, mártásnak elkészítve, hideg és meleg ételként egyaránt. Lássuk miképp
alkalmazzák a paradicsomot a különböző nemzetek konyhái.
Athéni paradicsomos sült csirke - görög
Hozzávalók: 1 kg csirke, 5 g pirospaprika, 8 dkg vaj, 2 dl fehérbor, 50 dkg paradicsom, 5 g fahéj, só.
A megtisztított, és jól megmosott csirkét belül megsózzuk és édes fűszerpaprikával meghintjük. Serpenyőben vajat hevítünk,
a csirkét beletéve, mindegyik oldalát szép pirosra pirítjuk. Ráöntjük a bort, hozzáadjuk a meghámozott, mag nélküli,
negyedekbe vágott paradicsomot, kevés sóval és őrölt fahéjjal ízesítjük. Letakarva puhára pároljuk. A csirkét feldaraboljuk,
rátesszük a párolt paradicsomot és köretnek mazsolás rizst kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra
Egy adag: 1800 kJ/ 430 kcal
Ajánlott ital: siklósi olaszrizling
Hideg paradicsomleves vodkás habgaluskával - orosz
Hozzávalók: 80 dkg paradicsom, 8 dl csontlé, 8 dkg vöröshagyma, 5 dkg zeller, 1 szál zellerlevél, 2 g őrölt fehér bors, 2 g
oregano, 5 dkg porcukor, 5 cl vodka, só.
A habgaluskához: 4 db tojásfehérje, 3 cl vodka, só.
Kiválogatjuk a nagyobb méretű, szép paradicsomokat, megmossuk és negyedekbe vágva egy fazékba tesszük. Ráöntjük a
zsírtalanított csontlevet, és nem erős tűzön főzzük. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a kisebb darabokra vágott zellergumót, a
zellerlevelet, az őrölt fehér borsot és az oreganót. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a paradicsom teljesen szétfőtt,
hozzáadjuk a vodkát, majd a tűzről levéve finom szűrőn átszűrjük és a levest lehűtjük. Közben a tojásfehérjét kemény habbá
verjük, sóval és vodkával ízesítjük, majd kanállal a sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Előhűtött csészékbe merjük a hideg
paradicsomlevest, tetejére tesszük a kihűtött habgaluskákat és megszórjuk apróra vágott metélőhagymával.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1150 kJ/ 275 kcal
Veracruzi grillcsikre - mexikói
Hozzávalók: 1db kb. 1 kg-os csirke, 2 db cseresznyepaprika, 10 dkg paradicsompüré, 2 dkg porcukor, 5 g koriandermag, só.
A cseresznyepaprikát mozsárban összetörjük és magostól egy pohárnyi langyos vízbe tesszük, majd kb. 2 órát állni
hagyjuk. Ezután finom szűrőn leszűrjük, megsózzuk és hozzákeverjük a paradicsompürét, porcukorral és tört korianderrel
ízesítjük.
A megmosott csirkét kettévágjuk, és külső-belső részét az elkészített mártással megkenjük. Közepes hőmérsékletű
grillsütőbe tesszük és a csirke egy-egy oldalát 20-25 percig sütjük.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra
Egy adag: 1180 kJ/ 280 kcal
Ajánlott ital: villányi cabernet
Bárányhúsgombócok fűszeres paradicsommártásban - spanyol
Hozzávalók: 60 dkg bárányhús, 8 dkg rizs, 1 dl olaj, 10 dkg vöröshagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2 db tojás, 1 dkg
mentalevél, 3 g őrölt fehér bors, só.
A mártáshoz: 8 cl olaj, 10 dkg liszt, 15 dkg paradicsompüré, 1 dkg pirospaprika, 2 g egész bors, 10 dkg vöröshagyma, 1 szál
zellerlevél, só.
A fiatal bárány húsát ledaráljuk és hozzáadjuk a félig megpárolt rizst. Kevés olajban megfonnyasztjuk a finomra vágott
vöröshagymát és az apróra vágott zöldpetrezselymet. Hozzáadjuk a húshoz, majd beletesszük a tojásokat, az apróra vágott
mentalevéllel, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Az anyagokat jól összedolgozzuk, majd gombócokat formálunk belőle.
Serpenyőben nem sok olajat hevítünk, a gombócokat beletesszük és felületét kissé átsütjük. Közben elkészítjük a
paradicsommártást. Beletesszük a paradicsompürét, megszórjuk pirospaprikával és hideg vízzel felengedve a habverővel
simára keverjük. Sóval, egész borssal, vöröshagymával, zellerlevéllel ízesítjük, és 25-30 percig lassú tűzön forraljuk. Ezután
a mártást finom szűrőn átszűrjük és a gombócokat beletéve kb. 20 percig főzzük. Zöldésges-currys risszel tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1720 kJ/ 412 kcal
Ajánlott ital: egri medina rosé
Májas parajjal töltött paradicsom - portugál
Hozzávalók: fél kg mélyhűtött paraj, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 kg egyforma paradicsom, 25 dkg pulykamáj, 1 db tojás, 7,5 dkg
reszelt sajt, 1 evőkanál olvasztott vaj, , 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál vagdalt mandula, 2 evőkanál olaj, 3 fej
hagyma, csipet kakukkfű, só, bors.
A parajt kiolvasztjuk, a fokhagymát és a hagymát megtisztítjuk, apróra kockázzuk. A paradicsomokat megmossuk, kalapjukat
vékonyan levágjuk. A paradicsomokat kivájjuk, belülről sózzuk, borsozzuk. A gyümölcshúst és a kalapokat összevágjuk.
A májat lemossuk, szárítjuk, kis kockákra vagdalva egy serpenyőben kevés zsiradékon 2-3 percig pirítjuk. Sózzuk,
borsozzuk és villanysütőben 200 °C-on előmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát a sütőzsírban üvegesre pároljuk. A parajt
kevés vízzel nyolc percig pároljuk. Sóval, borssal és a kakukkfűvel ízesítjük.
A májat, a zsemlemorzsát, a tojást, a mandulát, 6 dkg sajtot és a paradicsomvagdalékot összekeverjük. Szükség szerint
fűszerezzük.
A paradicsomokat a parajkeverékkel megtöltjük és egy kikent tűzálló tálba állítgatjuk, kevés olajjal megcsöpögtetjük. Sütőben
200 °C-on 10-15 percig sütjük, a maradék reszelt sajttal tálaláskor meghintjük.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1390 kJ/ 330 kcal
Nápolyi makaróni - olasz
Hozzávalók: 40 dkg makaróni, 60 dkg paradicsom, 12 dkg vaj, 10 dkg vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 g törött bors, 3 g
oregano, 3 dkg cukor, 15 dkg reszelt sajt, só.
A makarónit sós vízben megfőzzük, leszűrjük és bő hideg vízzel leöblítjük. A paradicsomokat forrásban lévő vízbe mártjuk,
átszedjük egy tálba tett hideg vízbe, bőrét könnyen lehúzhatjuk. A héjától megtisztított paradicsomot kéttévágjuk, magjait
eltávolítjuk, majd a paradicsomhúst egyfomra nagyságú, kisebb kockákra vágjuk. Serpenyőbe téve a vaj felét felforrósítjuk,
benne az apró, finomra vágott vöröshagymát kissé megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, végül a
paradicsomot. Sóval, őrölt borssal, oreganóval, kevés cukorral ízesítjük. Erős, élénk tűzön addig főzzük, ameddig a
paradicsom mártásszerűen besűrűsödik. Ekkor hozzátesszük a kifőzött makarónit, megszórjuk a fele mennyiségű reszelt
sajttal, beletördeljük a nyers vajat és összekeverjük. A megmaradt reszelt sajttal meghintve, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 1820 kJ/ 440 kcal
Hétvezértokány - magyar
Hozzávalók: 5 dkg sertészsír, 8 dkg szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 5 g pirospaprika, 40 dkg marhahús, 25 dkg sertéshús,
25 dkg borjúhús, 15 dkg paradicsom, 1 kg zöldpaprika, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, só.
Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, hozzáadjuk a ceruzavastagságú metéltre vágott füstöltszalonnát, majd gyenge pirulása
után kiszedjük. A visszamaradt zsírban sárgára pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával és
azonnal felengedjük félpohárnyi vízzel. Négy-öt perces forralás után beletesszük a ceruzavastag csíkokra vágott sovány
marhahúst, megsózzuk és lefedve kb. 20-25 percig pároljuk. Ezután hozzátesszük a marhahúshoz hasonlóan vágott
sertéshúst, majd kb. 20 perc múlva a csíkokra vágott borjúhúst is. Amikor a borjúhús puhulni kezd, beletesszük a cikkekre
vágott paradicsomot és a kisebb darabokra szelt zöldpaprikát. Tetejére szórjuk az átpirított füstöltszalonnát, és lefedve az
anyagokat puhára pároljuk. Liszttel elhabart tejföllel sűrítjük, és ezzel még 3-4 percig gyenge tűzön forraljuk. Köretnek
galuskát kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra
Egy adag: 2090 kJ/ 500 kcal
Ajánlott ital: markazi kékfrankos
Bégek álma - török
Hozzávalók: 80dkg birkacomb, 20 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 2 db törökparadicsom, 30 dkg
paradicsom, 8 dkg liszt, 3 dkg vaj, 15 dkg reszelt sajt, 5 g törött bors, só.
A faggyúmentes birkahúst sós, vöröshagymával és fokhagymával ízesített lében puhára pároljuk. Ezután a puhára párolt
húst ledaráljuk. A finom, apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, a darált
birkahúst és sóval, törött borssal ízesítjük. A meghámozott töröparadicsomot (padlizsánt) karikákra vágjuk, megsózzuk,
lisztbe mártogatjuk és forró olajban mindkét oldalát megpirítjuk. A paradicsomokat kettévágjuk, megsózzuk, meghintjük törött
borssal, lisztbe mártogatjuk és a törökparadicsomhoz hasonlóan, olajban mindkét oldalát megsütjük.
Megfelelő méretű tűzálló tálat vajjal kikenünk, aljára rakjuk a törökparadicsomot, egyenletesen elosztjuk rajta a darált
bárányhúst, majd zsindelyszerűen rárakjuk a paradicsomot. Gazdagon meghintjük reszelt sajttal és közepes hőmérsékletű
sütőbe tolva, a sajtot megpirítjuk.
Elkészítési idő: 1 és egy negyed óra
Egy adag: 2320 kJ/ 600 kcal
Ajánlott ital: mőcsényi kékfrankos
(Magyar Konyha)
Érdekességek a paradicsomról
Paradicsomfajták felhasználhatósága
Klasszikus paradicsom: világszerte elterjedt, mártásnak, salátának, hideg szendvicsekhez használható. Legjobb a
szabadföldről szedett.
Fürtös vagy koktélparadicsom: étkezéshez, befőttnek, hidegtál-dekorációnak egyaránt alkalmas.
Húsparadicsom: finom, intenzív ízű, lédús. Legjobb aromás mártásnak.
Paradicsommal megelőzhetőek a daganatos betegségek
A Harvard Egyetem 72 tanulmányt tartalmazó könyvet jelentetett meg a paradicsom élettani hatását vizsgáló kutatásokról. A
tanulmányok egybehangzóan igazolják, hogy a paradicsom likopintartalma fékezi a sejtek káros oxidációs folyamatát, és
ezzel akadályozza a rákos daganatok keletkezését. Az évek óta tartó vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy a
rendszeres paradicsomfogyasztás csökkenti a prosztata-, a tüdő- és a gyomorrák kialakulásának veszélyét. Jelentős
felismerés, hogy a paradicsom kedvező hatását a főzés és egyéb feldolgozás nem befolyásolja.
A paradicsom gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, A-, K-, és C-vitaminban, folsavban. Tartalmaz
fehérjét, szénhidrátokat, kalciumot, foszfort, vasat, jódot, fluort, B1-, és B2-vitamint, de nátrimunban szegény. 100 gramm
energiaértéke 85 kJ/20 kcal.
Zöld paradicsomot csak módjával
Az érett vörös paradicsomnak számos egészséges alkotórésze van. Sajnos azonban a gyümölcs szárának tokja solanin
alkaloidát tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben egészségkárosító. Ezért ezt a részt mindig vágjuk ki, mert még főzéssel
sem veszíti el kártékony hatását. Gyári forgalomban az ipari konzerválás kiiktatja ezt az anyagot.
Tanácsok:
- Ha a paradicsomot forró vízzel leöntjük, egy percig a lében hagyjuk, majd jéghideg vízbe tesszük, a héja megrepedezik, és
így könnyen lehámozható.
- Lehetőleg szabadföldi paradicsomot vegyünk. Akkor friss, ha zöld a szára.
- A paradicsom nem kíván hűtést, így nem szükséges hűtőszekrénybe tenni. Legjobb számára a szobahőmérséklet, és
célszerű a vásárlás (vagy szedés) után mielőbb felhasználni.
- A paradicsomnak túl sok leve van ahhoz, hogy egészben lefagyasszuk. Legjobb konyhakészre (héját eltávolítva, magját
kiszedve) feldarabolni s dobozban hűteni.
A paradicsom fűszere a bazsalikom, a fokhagyma, a petrezselyem, a tárkony, a rozmaring, a fehér és a fekete bors, a
kakukkfű, a metélőhagyma, és a zsálya. |