Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
PALACSINTÁK

Bevezetés
Narancsos palacsinta 2.
(Crepes a l’orange)
4 személyre – előkészítés: 1 óra – főzés: 45 perc
A tésztához: 250 g liszt, 3 tojás + 1 tojássárgája, 50 cl tej, 60 g vaj, 1 csipet só, 20 g cukor
Töltelék: 6 narancs, 250 g cukor
Készítsünk palacsintatésztát a hozzávalókból, hagyjuk pihenni egy órát.
Egy éles kés segítségével hámozzuk le a narancsok héját, vágjuk hosszú, vékony csíkokra (‘julienne’-re). Forraljuk fel vízben, majd szűrjük le. 100 g cukorból és 15 cl vízből főzzünk szirupot, nagyon kis lángon főzzük benne a narancshéjat, ami megkeményedik, már ki is szedhetjük.
A teljesen meghámozott narancsot szedjük gerezdekre. Egy kis narancslével tegyünk a tűzre 150 cukrot, tegyük bele, a lehártyázott gerezdeket, főzzük kis lángon 15 percig. Csöpögtessük le, a levet tegyük félre.
Süssük ki a palacsintákat. Töltsük meg őket a narancslekvárral, hajtsuk négybe, szórjuk meg porcukorral és tegyük a forró sütőbe 2 percre.
Tálaláskor öntsük le a főzésből megmaradt narancsos lével, körítsük a cukrozott narancshéjjal.
Narancsos-rumos palacsinta
75 perc
Nehézség: 2
Hozzávalók: 12 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2,5 dl tej, fél dl szódavíz, 1 dl rum, 2 db nagy narancs, 1 evőkanál narancsdzsem, 4 evőkanál narancsszörp, 2 dkg vaj, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verem, megsózom, hozzáadom a tejet és az olvasztott, de már nem meleg vajat meg a lisztet. Ezután keverem bele a szódavizet és a rum felét. A palacsintamasszát fél óráig pihentetem. Közben az egyik narancsot megmosom, héját lereszelem (de csak a sárga héját, mert ha a fehér bundájából is belekerül, keserű lesz!) és a narancs levét kicsavarva beleteszem egy kis lábosba a reszelt narancshéjjal együtt. Ráöntöm a narancsszörpöt és egy evőkanál vizet, majd felforralom. Ezután belekeverem a narancsdzsemet és a maradék rumot. A megsütött palacsintákat a rumos-narancsos sziruppal megkenve négyrét hajtom, és tűzálló tálra teszem úgy, hogy félig egymásra feküdjenek. A maradék narancsot meghámozom, és vékony karikákra vágom. Mindegyik palacsintára teszek egy-egy narancskarikát, majd az egészet leöntöm a maradék narancsos sziruppal. Annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen, de ne piruljon meg a palacsinta.
Normandiai palacsinta (Franciaország)
8 db francia palacsinta,
4 db alma, 2 dkg vaj, 1 ek. almapüré, 3 cl calvados, 1 ek. porcukor.
Az almákat hámozzuk, magházukat kivájjuk, kockákra összevágjuk. Forró vajban 5 percig pároljuk.
Hozzákeverjük az almapürét, a calvadost.
Megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük, porcukorral megszórjuk.
Normann palacsinta 
30 dkg borízű almát megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk, 2 dkg vajban porcukorral, reszelt citromhéjjal, 3 cl Calvadossal ízesítve megpároljuk. A palacsintákba (8 db) töltjük. Átmelegítjük. Tejszínhabbal tálaljuk.
Nyári túrós palacsinta
A szokott módon 12 palacsintát sütünk. 25 deka tehéntúrót krumplinyomón áttörünk, habosra keverjük két tojássárgájával, meg 10 -15 deka porcukorral. Egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét is. Beleöntünk 30 deka gyümölcsöt. (Ha barackból készítjük, akkor kimagozzuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.) Ezzel töltjük jó vastagon a palacsintákat, összegöngyöljük, tűzálló tálba fektetjük. A tálat lefedve, a sütőben átsütjük, de nem pirítjuk meg a palacsintákat. Kenhetünk a tetejére egy kevés tejfölt, hogy a palacsinta puha maradjon.
Őszi rakott palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg liszt, 4 tojás, 12 szelet bacon, 20 dkg márvány sajt, 2 körte, 60 dkg parajlevél, 1 fej vöröshagyma, 1,2 dl tej, 2 dkg cukor, 2,5 dl szódavíz, 8 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, reszelt szerecsendió
Elkészítés: 2 evőkanál vajat vagy margarint megolvasztunk. A felütött tojásokat összekeverjük a liszttel, a tejjel és 1,2 dl szódavízzel. Csipetnyi sóval ízesítjük. Belecsorgatjuk az olvasztott zsiradékot, simára keverjük, és 30 percig pihentetjük. Közben a körtét meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, és magházát kiemeljük. Húsát cikkek re vágjuk, majd kevés cukros vízben kb. 3 percig pároljuk. A márvány sajtot szétmorzsoljuk, vagy kockákra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apróra felkockázzuk. Kb. 2 evőkanál megforrósított zsiradékon megpároljuk a hagymakockát, majd hozzáadjuk a megtisztított, megmosott parajt. Sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, és fedő alatt, kb. 5 percig fonnyasztjuk. A maradék szódavizet a tésztába keverjük. Serpenyőben megpirítunk 2 szelet bacont. Rámerünk 1 merőkanál palacsintatésztát, és mindkét oldalon aranysárgára sütjük. Ugyanezen a módon még öt, nem túl vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat megrakjuk a párolt parajlevetekkel, morzsolt márvány sajttal és párolt körtével. Forró sütőben kissé átmelegítjük, és tortaként szeleteljük.
Elkészítési idő 1 1/4 óra
Padlizsános palacsinta
Forró sütőben 20 percig sütünk két szép, közepes nagyságú padlizsánt, majd műanyagkéssel meghámozzuk, és összetörjük. Két evőkanál olajon üvegesre párolunk egy kis fej reszelt vöröshagymát, hozzáadunk két gerezd tört fokhagymát, és néhány percig együtt pirítjuk. Közékeverjük az összetört padlizsánt, sózzuk. borsózzuk, és megtöltünk vele 16 darab, kisütött, sós palacsintát. Tűzálló tálra fektetjük az összegöngyölt palacsintákat, leöntjük két deci tejföl, egy tojássárga, meg öt deka reszelt sajt keverékével, és forró sütőben addig sütjük, míg a teteje szépen meg nem pirul. (Ha gazdagabban akarjuk adni, az olajon, a hagymával együtt piríthatunk még 15 deka laskára vágott főtt füstölt húst, és azt keverjük a padlizsántöltelékhez.)
Palacsinta csirkés töltelékkel
Felforrósítunk 25 cl tejet. Közepes lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 2 evőkanál vajat. 2 evőkanál lisztet keverünk bele, lassanként hozzá- öntjük a forró tejet. Főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. 125 g főtt, apróra vágott csirkehúst és 50 g szeletekre vágott gombát adunk hozzá, majd további 5 percig főzzük. Máris megtöltjük, és feltekerjük a palacsintákat.
Palacsintafelfújt
15 darab sós palacsintát ujjnyi széles csíkokra vágunk. Felolvasztunk egy csomag gyorsfagyasztott parajt, levétől alaposan kinyomkodjuk, és simára keverjük a sajtos póréhagymánál leírt mártással meg 20 deka, apró kockára vágott, főtt füstölt hússal. Alaposan kizsírozott tűzálló tálba öntjük, és a tálat a sütőben vízfürdőbe állítjuk. (Tepsibe ujjnyi magasan vizet töltünk, a forró sütőbe toljuk, és amikor a víz már langyos, akkor állítjuk bele a tálat.)
A sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt olvasztott vajjal öntözzük meg, esetleg sajtmártást kínálunk hozzá
Palacsinta lepény
25 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 1 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, törött bors és só ízlés szerint, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld
A felvert tojást, a tejet, a vizet, a lisztet, a szétzúzott fokhagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet simára keverjük, majd beledolgozzuk az olajat is. Kikent, felforrósított teflonserpenyőben, evőkanállal adagolva, lepényeket sütünk a tésztából.
Palacsinta tejszínben
75 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: palacsinta alapmassza, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint porcukor.
A palacsintát megsütöm, és melegen tartom. A tehéntúrót áttöröm és a tejföllel simára, krémszerűre keverem. Hozzáteszem a megmosott, leszárazott mazsolát, a reszelt citromhéjat és annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen a krém. Ezzel megkenem a palacsintákat, és felcsavarva egy nagy tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. A tejszínt és az olvasztott vajat a vaníliás cukorral összekeverem, majd rálocsolom a palacsinták tetejére. Éppen csak annyi időre teszem be a sütőbe, hogy átforrósodjon, de ne piruljon meg a palacsinta. Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom!
Paprikás palacsintametélt
Készítsünk 12 sós palacsintát, valamint harminc deka sertéscombból pörköltöt. Ez utóbbit leve nélkül átdaráljuk, hozzáadunk két deci tejfölt, két tojás sárgáját és a habbá vert fehérjét. Két palacsintalapot félreteszünk, a többit ujjnyi széles csíkokra vágjuk, rásimítjuk a hússal összekevert palacsintametéltet, majd befedjük a második félretett lappal. A sütőben átmelegítjük, de nem pirítjuk meg. Külön csészében kínáljuk hozzá a sóval, fűszerpaprikával ízesített levet, amelyben a lisztet és a tejfölt elkevertük.
Parajjal töltött palacsinta 1.
1/2 kg parajból tejszínes parajt készítünk. (Leírást lásd Tejszínes paraj címen.) Közben 8 db cukor nélküli palacsintát sütünk, és ezeket még forrón megtöltjük a tejszínes parajjal. Megvajazott jénai tálba vagy megfelelő nagyságú sütőtepsibe egymás mellé rakjuk a palacsintákat, megszórjuk 3 dkg olvasztott vajjal és középmeleg sütőben 4-5 perc alatt megpirítva, forrón tálaljuk.
Parajjal töltött palacsinta 2.
Hozzávalók: 80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt.
A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk, és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.
Elkészítési idő: 45 perc
Párizsis palacsinta (4 személyre)
Hozzávalók: 20 dkg párizsi (vagy krinolin, esetleg szafaládé), 1 tojás, kb. 20 dkg liszt, 2 dl tej, 1 nagy ecetes uborka, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, 1 csokor petrezselyemzöld, 4 evőkanál olaj, a tetejére 5 dkg reszelt sajt.
A párizsi bőrét eltávolítjuk, és az uborkával együtt ledaráljuk. A tojást habosra verjük a tejjel, majd hozzákeverjük az olajat és a fűszereket, valamint a megmosott és finomra metélt petrezselyemzöldet. Ez után fokozatosan annyi lisztet keverünk hozzá,  hogy a szokásos sűrűségű palacsintamassza legyen belőle. Végül belekeverjük a darált uborkás párizsit, és vékony palacsintákat sütünk belőle. A forró palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, gyorsan felcsavarjuk és azonnal tálaljuk. (Ha csak későbbi fogyasztásra szánjuk, a tűzálló tálba rakott palacsintákat forró sütőbe tehetjük, de kizárólag befedve, nehogy kiszáradjanak.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.
Popeye-palacsinta
Két deci langyos tejben megfuttatunk egy deka összemorzsolt élesztőt, majd simára keverjük négy evőkanál rétesliszttel, négy tojássárgájával. egy kevés sóval meg egy evőkanál olajjal. Egy fél óráig állni hagyjuk, majd közékeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. Ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel vagy szódavízzel hígítsuk. Ebből a nehezen folyó tésztából vajon, négy nagy omlettet sütünk, mindkét felén megpirítva Miközben a tészta áll, öt deka vajjal, egy kevés sóval, csipetnyi reszelt szerecsendióval vagy őrölt borssal meg egy deci tejföllel simára keverünk egy csomag felolvasztott mirelit parajt (vagy negyven deka főtt. leszűrt. összevagdalt friss parajt). és jól átmelegítjük. Ezzel kenjük meg a négy omlettet. és egyenként összegöngyöljük, tűzálló tálra egymás mellé fektetjük. Tetejére négy vékony sajtszeletet fektetünk. és csak annyi időre toljuk a sütőbe, amíg a sajt rá nem olvadt.
Pórés palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: A tésztához: 2 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz, pici só, olaj.
A töltelékhez: 2 szál póréhagyma, 0, 5 dl fehérbor, 5 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 4 dkg l reszelt sajt, só.
A tojást csomómentesre keverjük a liszttel, és 30 percig állni hagyjuk. Felöntjük a tejjel és a szódavízzel, megsózzuk, és simára keverjük. Kiolajozott serpenyőben nyolc palacsintát sütünk a tésztából.
A póréhagymát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és 1-2 centis darabokra vágjuk (a zöldjét is). Vajon megpároljuk, majd felöntjük a borral. Sóval, borssal ízesítjük, majd besűrítjük a liszttel és tojássárgájával elkevert tejföllel. A palacsintákat megtöltjük a pórés krémmel, majd négyrét hajtjuk. Kivajazott tűzálló tálba fektetjük, meghintjük a reszelt sajttal és forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Rántott palacsinta hús mellé
Palacsintát sütünk, cukor helyett kevés sóval és valamivel kisebbeket, mint rendesen szoktunk. Azután reszelt ementáli sajttal jó vastagon meghintjük, összegöngyöljük, a széleit benyomkodjuk, mint a tölteléknek, majd morzsában meghengergetjük, és zsírban kisütjük.
Palacsinta almával
4-5 almát vékonyra vágva cukorral péppé főzünk. s egy kis citrom héját, 2 kanál baracklekvárt, mandula és mazsolát keverünk hozzá, evvel a palacsintát megtöltjük, összegöngyöljük, tojásba mártjuk, zsemlyemorzsába hempergetjük, s forró zsírban kisütjük.
Palacsinta citromos lében
15 perc
Nehézség: 1
8, a szokásos módon megsütött palacsinta, 2 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, 1 dkg vaj, 3 dl tejföl, só és cukor, ízlés szerint
Előző este a megmosott és leszárazott mazsolát pohárba szórom. Rácsvarom az egyik citrom levét és másnapig áztatom. Időnként megkeverem, hogy minden mazsolaszem beszívhasson a citromléből egy keveset. Másnap a palacsintákat megtöltöm a megduzzadt mazsolával, és felcsavarva egy vajjal kikent hosszúkás, lapos tűzálló tálra fektetem, szorosan egymás mellé. A tejfölbe belekeverem a citromhéjat, a csipetnyi sót, a citromlevet, meg kevés porcukrot, és rálocsolom a palacsintákra. Előmelegített forró sütőben éppen csak annyi ideig sütöm, amíg a palacsinta átmelegszik, de pirítani nem szabad.
Palacsinta császárnő módra (Franciaország)
8 db franciapalacsinta,
Töltelék: 4 dl tej, 1 vaníliarúd, csipet só, 1 citrom héja nagyobb darabokban, 10 dkg rizs, 3 tojás sárgája, 2 dkg vaj, 6 dkg cukor, 4 ek. tejszínhab, 6 cl maraschino likőr,
Díszítéshez: 6 db fél körtebefőtt, 2 ek. cukor, 2,5 dl csokoládémártás.
A tejet a vaníliával, sóval, citromhéjjal felforraljuk, beleszórjuk a rizst. Amikor újra forrni kezd, lefedjük és takarékon (használjunk gáztűzhelynél elosztót) hagyjuk lassan főni 35 percig (nem sok ez?). Közben nem szabad megkeverni.
Ha elkészült, vegyük le a fedőt, hagyjuk kicsit hűlni, szedjük ki a vaníliát és a citromhéjat. Szórjuk meg cukorral.
A tojássárgáját kevés langyos tejjel és kis darabokra vagdalt vajjal keverjük simára. Villával könnyedén keverjük a rizshez. Keverjük hozzá a kemény tejszínhabot, 2 apróra vágott fél körtét. Kevés likőrrel ízesítsük.
A palacsinták közepére tölteléket teszünk. Először félhold alakúra hajtjuk, majd ezeket tetőcserépszerűen kivajazott jénai tálon koszorúba rakjuk. Tetejét porcukorral gazdagon megszórjuk. Nagyon forró sütőben pár perc alatt ráolvasztjuk a cukrot.
A tál közepén maradt szabad körbe a körtéket helyezzük el, amit bevonunk a likőrrel ízesített csokoládémártással.
A megmaradt mártást külön csészében kínáljuk.
Palacsinta dióval
15-20 palacsintát, ha megsütöttünk, - egy ugyan olyan nagyságú vajjal kikent lábosba, mint egy palacsinta, - egymásra rakjuk, közben cukorral kevert dióval hintve be mindegyiket. 3 tojássárgáját, vaníliás cukor s egy csésze tejjel elhabarva, a palacsintára öntünk, s a sütőbe téve fél óráig sütjük, s azután tálra borítjuk.
Palacsintafelfújt 1.
Hozzávalók: Tojás 2 db, liszt 40 dkg, tej 7.5 dl, cukor 1 ek. zsír 15 dkg, cukros dió 15 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 10 dkg.
Elkészítése: Készítünk palacsintatésztát, cukros dióval meghintjük, felsodorjuk, és kisujjnyi széles metéltnek felvágjuk, habot készítünk rá, és tálalás előtt 10 perccel enyhe tűznél sütjük.
Palacsintafelfújt 2.
6 db palacsinta, 12 dkg barackíz, 8 dkg vaj, 10 dkg liszt, 4 dl tej, 2 db vaníliarúd, 6 dkg cukor, 5 db tojás.
A szokásos módon megsütjük a palacsintákat. Barackízzel megkenjük, összecsavarjuk és kb. 5 cm-es darabokra felvágjuk. Világos vajas rántást készítünk, felengedjük a forrásban lévő vaníliás tejjel, és állandó keverés mellett felforraljuk. A tűzről levesszük, langyosra hűtjük, majd hozzákeverünk 4 dkg cukrot és egyenként a tojások sárgáját. Végül lazán belekeverjük a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A magas falú tűzálló edényt vajjal kikenjük, és az aljára teszünk egy réteget a felfújt masszából, erre rakjuk a felvágott palacsintadarabokat, majd ismét egy sor felfújtat teszünk rá. Ismét körberakjuk palacsintákkal, majd az egészet bevonjuk a megmaradt vaníliás masszával. Mérsékelten meleg sütőbe toljuk, és szép lassan készre sütjük. Külön vaníliasodót adunk hozzá.
Palacsintaforgács
Hozzávalók: 1 db egész tojás, 3 dl tej, 15-20 dkg finomliszt, 1 dl szódavíz, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 csapott teáskanál só, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor.
Elkészítése: A tojást habosra verjük, hozzákeverünk 2 dl tejet és a lisztet, majd a fűszereket is beleszórjuk. Ha a massza már sima, apránként hozzáöntjük a maradék tejet és a szódavizet. A szokásos palacsintatésztánál kissé sűrűbbnek kell lennie. Legalább fél óráig hagyjuk állni, hogy a liszt jól megduzzadhasson, majd teáskanállal adagolva beleforgatjuk a 170 fokos olajba. Egyszerre csak keveset tegyünk az olajba, nehogy nagyon összesüljenek a szabálytalan alakú falatok! Ha szép barnáspirosra sültek (2-3 perc), leszűrjük, és az újabb adagot beletesszük. Melegen is, hidegen is remek bor- vagy sörkorcsolya, akkor érdemes készíteni, ha nagyobb társaság gyűlt egybe és gyorsan ennivalót kell adni az ital mellé. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Palacsinta narancs és Grand Mariner öntettel
Hozzávalók négy személyre:
A palacsintához 125 g liszt, 15 g cukor, csipet só, 2 tojás, 325 ml tej, 100 ml tejszín, 2 csepp vaníliaeszencia, 15 g olvasztott vaj.
Az öntethez: 60 g vaj, 60 g cukor, 1 narancs leve, 30 g Grand Marnier, 30 g brandy.
A palacsinta hozzávalóit jól összekeverjük, és 12 db palacsintát sütünk belőle. Az öntethez a vajat és a cukrot keverjük krémmé és adjuk hozzá fokozatosan az italokat. Melegítsük meg és öntsük a forró palacsintára.
Palacsinta.
Fél liter liszt, 2-3 tojás, kevés cukor és sóval, tejjel nem nagyon híg tésztát habarunk, palacsintasütőbe forró zsírban, - melyből csak annyi kell a sütőbe, hogy a tészta oda ne ragadjon, - vékony palacsintákat sütünk. Megtöltve barack, vagy más befőttel összegöngyöljük, vajjal kikent tálba rakjuk, tejfelt, cukrot és egy kis vajat teszünk rá, és a sütőben világosbarnára megsütjük.
Palacsinta olaszosan
80 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj; a töltelékhez pedig 1 kis doboz paradicsompüré, 15 dkg vagdalt-hús (konzervből), 1 evőkanál olaj, 10 dkg reszelt parmezánsajt, 5 dkg füstölt szalonna, mokkáskanálnyi rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, 1 teáskanál szurokfű, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só és törött fekete bors
A palacsintákat a szokásos módon megsütjük. Egy evőkanál olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, hozzáadjuk az apróra vágott vagdalt húst, rászórjuk a fűszereket, belekeverjük a paradicsompürét, a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, majd néhány percig együtt pirítjuk. Ezután felöntjük 4 dl vízzel, jól megsózva, borssal meghintve felforraljuk, és 15 percig főzzük. Tűzálló tál aljára terítünk egy palacsintát, megkenjük a sűrű paradicsomos mártással, majd reszelt sajtot szórunk rá; erre újabb palacsinta kerül. A tetejét vastagon megszórjuk reszelt sajttal, leöntjük a megmaradt mártással, és a tálat lefedve, előmelegített, forró sütőben 20 percig sütjük. Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.
Palacsinta-titok
Hozzávalók: 8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta, 20 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt), 1 tojássárga, 1-2 teáskanál zsemlemorzsa (vagy édes piskóta-morzsa), kevés porcukor, késhegynyi törött szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A kimagozott meggyet apróra vágjuk és összekeverjük a tojássárgával valamint a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a fűszereket és kevés cukrot. (Ha befőttből készítjük, sokkal kevesebb cukorra van szükségünk). A palacsintákat egyenként megtöltjük a meggyes töltelékkel, és a két szélüket behajtva szorosan felcsavarjuk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd óvatosan beleeresztjük a forró olajba. 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Kevés porcukorral meghintjük, és vagy magában, vagy gesztenyemasszából készített gesztenyemártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető (palacsintasütés nélkül).
Palacsintatorta
Hozzávalók: 8-10 db megsütött palacsinta, 1 tojás, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 3 evőkanál darált dió, 3 evőkanál darált mák, 15 dkg tehéntúró, 2 dl kefir, 2 evőkanál mazsola, ízlés szerint cukor vagy méz, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só.
A diót és a mákot külön-külön kevés cukorral vagy mézzel és csipetnyi sóval összekeverjük. Ha szükséges, a lekvárt kenhetőre keverjük egy-két teáskanál vízzel. A túrót áttörjük, és két teáskanál kefirrel összekeverjük. Cukorral és reszelt citromhéjjal ízesítjük, majd hozzáadjuk a megmosott, leszárazott mazsolát. Előkészítünk egy kerek, lehetőleg kapcsos tortaformát vagy tűzálló tálat. Az aljára egy palacsintát teszünk. Vékonyan bekenjük a cukros dióval, majd ráborítunk egy újabb palacsintát. Ezt mákkal kenjük be. Erre ismét palacsinta kerül, amelyet lekvárral kenünk meg. Az ismételt palacsintarétegre mazsolás túrót kenünk, majd a rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülnie, amelyet leöntünk a tojással elkevert, kissé megédesített, maradék kefirrel. A tortát az előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve még forrón cikkekre szeleteljük.
Palacsintatorta aszalt gyümölccsel
Hozzávalók: 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 5 dkg mazsola, 5 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg aszalt szilva, 1 citrom, 1 kávéskanál fahéj, 1 evőkanál rum, 0,5 liter víz, körülbelül 20 palacsinta, 8 evőkanál méz
Vágjuk apróra az aszalt gyümölcsöket, a fahéjjal, a rummal és a citrom levével tegyük egy lábosba, öntsük rá a vizet, és lassú tűznél főzzük addig, amíg a víz elpárolog. Ezalatt az idő alatt készítsük el a palacsintákat és tartsuk őket melegen. Rétegesen töltsük meg a palacsintákat az aszalt gyümölcsökből készített kompóttal, majd olvasszuk fel a mézet, és öntsük a tetejére.
Palacsintatorta piros gyümölcsökből
(Crepieres aux fruits rouges)
4 személyre – előkészítés: 45 perc – sütés: 4 perc
A tésztához: félliternyi tej, 15 g cukor, 125 g liszt, 2 tojás, 15 g vaj
A krémhez: fél liter tej, 15 g liszt, 15 g kukoricakeményítő, 4 tojássárgája, 125-150 g cukor, 5 levél zselatin, 500 g tejszín, 500 g piros gyümölcs
Forraljuk fel a tejet. Egy edényben a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet, keményítőt, csipet sót keverjük, amíg kifehéredik. Öntsük hozzá a tejet lassan, majd melegítsük, míg besűrűsödik.
Folyton kevergetve adjuk hozzá a zselatint, melyet előzőleg hideg vízbe áztattunk. Verjük fel keményre a tejszínt, majd adjuk a kihűlt krémhez.
Tegyük a lisztet egy mély tálba, üssük bele a tojásokat, egy csipet sóval keverjük össze, majd apránként adjuk hozzá a tejet, hogy nehogy csomós legyen. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is. Hagyjuk állni egy órát.
Tegyünk vajat egy serpenyőbe. Süssünk rajta négy 22-25 cm átmérőjű palacsintát.
Készítsünk egy 8 cm magas, a palacsinták nagyságának megfelelő tortaformát kartonból. Tegyünk az aljára egy palacsintát, rá krémet, majd a gyümölcsöt, folytassuk a rétegezést, míg elfogynak a hozzávalók. T együk hidegre, 2 órára. Eper- vagy málnaszósszal tálalhatjuk.
Palacsinta vaníliás krémmel
Töltelék: 2 tojássárgája, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, ízlés szerint vanília.
Palacsintákat készítünk, melyeket a következő krémmel töltjük meg: a tojássárgáját elkeverjük a liszttel, a cukorral, majd a tejjel, és ízlés szerint vaníliával. Sűrű péppé főzzük. Megtöltjük a palacsintákat. Ha marad krém, tálaláskor ráöntjük a palacsinták tetejére.
Palacsinta várúrnő módra (Franciaország)
25 dkg finomliszt, 10 dkg gesztenyepor *, 10 dkg cukor, só, 6 tojás, 1,5 dl tej, 5 cl konyak, 4 dkg vaj, 1 ek. porcukor,
Töltelék: 4 dl tej, 1 rúd vanília, 5 dkg liszt, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 12 dkg cukrozott gesztenyepüré, 2 ek porcukor.
A lisztet, gesztenyeport, sót, cukrot összekeverjük.
Összekeverjük a tojást, tejet, majd állandóan kevergetve hozzáöntjük a lisztet.
A tejet felforraljuk a vaníliával, a tűzhely szélén hagyjuk kissé hűlni.
A lisztet, cukrot, csipet sót, a tojássárgáját habosra keverjük, majd lassan hozzáöntjük a kissé lehűlt vaníliás tejet, miközben az egészet habverővel intenzíven keverjük.
Visszatesszük a tűzre, tovább kevergetve sűrű krémmé főzzük.
A tűzről levéve hozzákeverjük a szitán átnyomott gesztenyepürét. Addig keverjük fakanállal, míg kihűl.
Sütés előtt konyakkal ízesítjük a palacsintatésztát, majd kevés vajban vékony palacsintákat sütünk.
A palacsinták közepére 1 ek-nyi krémet teszünk, négyrét hajtjuk, kivajazott tűzálló tálon sorba rakjuk. Porcukorral gazdagon megszórjuk, és nagyon forró sütő felső részére téve a cukrot ráolvasztjuk.
Azonnal tálaljuk.
* Kapható valahol?
Én ezt úgy készítettem, hogy a tejjel eldolgoztam kis darab mirelit gesztenyepürét, majd összekutyultam a többivel. Finom, akár közönségesen, lekvárral töltve is.
Palacsinta velővel
Elkészítjük a velőt a szokott mód szerint, kis petrezselyem zöldjét, finomra vágott hagymát zsírban pirítunk, hozzátesszük a megtisztított összevagdalt velőt, megsózzuk, kevés borst teszünk hozzá, egy-kétszer felforraljuk és félretesszük. Ha kihűlt, egy-két sárgáját keverhetünk hozzá, kiadósabb és jobban összeáll, de nem okvetlen szükséges. Az időközben kisütött vékony palacsintákat kettévágjuk, bekenjük az elkésztett velővel, összegöngyöljük, felvert tojásba belemártva, zsemlyemorzsába meghempergetjük, és forrózsírban megsütjük. Zöldpetrezselyemmel díszítjük a lapos tálon szalvétára szépen felhalmozott palacsinta croquetteket.
Palacsintában sült sajt
Hozzávalók: 25-30 dkg parmezán sajt, 1 db egész tojás, 8-10 dkg finomliszt, 1 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál curry-por, 1 mokkáskanál törött fehér bors, kevés szódavíz.
Elkészítése: A tojást habosra verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a sót, a borsot, a curry-t, és belekeverjük a megtisztított, zúzott fokhagymát, majd annyi szódavizet öntünk hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a palacsintatészta. A sajtot vastag, hosszú csíkokra vágjuk. Először lisztben megforgatjuk, majd belemártjuk a tésztába, és a 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép világossárgára megsütjük.
Az olajból kivéve itatóspapírra vagy papírszalvétára rakjuk, hogy az a felesleges olajat felszívja. Ha kihűlt, újra belemártjuk a tésztába, és ismét beletesszük a forró olajba. Immáron pirosra sütve lecsöpögtetjük, és melegen tálaljuk. Saláta vagy majonézes mártás illik hozzá, petrezselyemmel ízesített rizs társaságában. Kissé munkaigényes, de nagyon finom sörkorcsolya.
Paradicsomos rakott palacsinta
Hozzávalók: 12 darab a szokásos módon megsütött sós palacsinta, 1 üveg (2 dl) ketchup, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 10 dkg reszelt trappista sajt, 1 mokkáskanál currypor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 késhegynyi törött fekete bors, csipetnyi cukor, ízlés szerint só.
A ketchupot kis lábosba öntjük és felmelegítjük, majd belemorzsoljuk a húsleveskockát, és addig keverjük, amíg feloldódik. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajtot, de már nem melegítjük. Sóval, borssal, fahéjjal és curryporral fűszerezzük, s ha szükséges, csipetnyi cukrot is teszünk bele. A krémet jól összekeverjük. Kerek tűzálló tálra fektetünk egy palacsintát, ezt megkenjük a sajtos krémmel, majd ráborítunk egy másik palacsintát. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogy a töltelék és a palacsinta. A tetejére kevés krémet kenjünk, és toljuk be az előmelegített forró sütőbe. 20 percig közepes lángon sütjük. Ezután cikkekre vágjuk, mint a tortát.
Parajjal töltött palacsinta
Hozzávalók: 80 dkg friss paraj, 8 dkg vaj, 3 g szerecsendió, 1 dl tejszín, 8 db palacsinta, 8 dkg reszelt sajt.
A megtisztított, megmosott friss parajt sós vízben megpároljuk, leszűrjük, jól lecsepegtetjük, szükség szerint kissé kinyomkodjuk, hogy minél kevesebb vizet tartalmazzon, majd összevágjuk vagy áttörjük. Vajat hevítünk, és benne a parajt jól átforrósítjuk. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük, hozzákeverjük a tejszínt, és simára, krémszerűvé keverjük. A szokásos módon sós palacsintákat sütünk, megtöltjük a tejszínes parajjal, összegöngyöljük, és vajjal kikent tűzálló tálba egymás mellé fektetjük. Megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőbe téve 4-5 percig sütjük.
Parfés-gyümölcsös palacsinta
A 10 dkg vegyes gyümölcsöt (narancs, alma, meggy, ananászbefőtt) kis kockákra vágjuk.  2 adag vaníliás parfét nagyobb kockákra vágunk, összekeverjük a gyümölccsel, és a palacsintába töltjük. Vaníliaöntettel leöntjük, és sütőben gyorsan átmelegítjük. Ügyeljünk arra, hogy minden munkafolyamatot gyorsan végezzünk el, különben elolvad a parfé.
Puncsos palacsinta
12 deka lisztből a szokott módon 12 darab palacsintát sütünk. 15 deka darált diót kevés édes, vaníliás tejben megfőzünk, és közékeverünk 10 deka rumban áztatott, levétől lecsurgatott mazsolát meg 4 darab összetört babapiskótát. Ezzel töltjük a palacsintákat, összegöngyöljük, és tűzálló tálra téve, leöntjük puncsmártással. A mártáshoz egy egész tojást habverővel simára keverünk 10 deka cukorral, egy kávéskanálnyi liszttel, 3 deci tejjel, egy csomag vaníliás cukorral, és beledobva egy darabka citromhéjat, gőz fölött sűrű krémmé főzzük. A gőzről levéve fél deci rummal ízesítjük, és a palacsintákra öntjük. A palacsintákat a sütőben átmelegítjük, és ha ünnepélyesen akarjuk tálalni, tetejét kevés rummal öntözzük meg, majd meggyújtva visszük az asztalra
Rakott burgonyás palacsinta
(8 személyre)
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött hagyományos palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, másfél dl tej, 3 dl tejföl, 1 db egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor. 5 dkg mazsola, 3 dkg vaj (vagy margarin), csipetnyi só.
A mazsolát megmosom, szárát leszedegetem és annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, majd nagyon kis lángon forráspontig melegítem. Fedőt teszek rá, és a lében hagyom kihűlni, addigra majdnem az összest felszívja. Közben a burgonyapehelyre ráöntöm a tejet, a tejfölt, majd jól összekeverem, és tíz percig hagyom állni. Ezután újból összekeverem és a citromlével, a citromhéjjal, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval ízesítem. Belekeverem a leszűrt mazsolát és az olvasztott, de már nem meleg vajat, valamint a habosra felvert tojást. Az egészet alaposan átkeverem. Kerek tűzálló tálat kibélelek palacsintával. Megkenem a burgonyás krémmel, majd ráborítom a második palacsintát, amit ugyancsak megkenek a krémmel. A rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogy a palacsinta. A tetejét vastagon bekenem a krémmel, és a tálat az előmelegített forró sütőbe tolom. Legalább huszonöt percig sütöm, illetve addig, amíg a teteje szépen megpirul, ropogóssá sül. Tortacikkekre vágva, frissen, forrón tálalom. (A maradékot a sütőben lehet megmelegíteni.)
Elkészítési ideje: kb. 90 perc.
Rakott palacsinta
45 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró, 15 dkg gesztenyemassza, kevés porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, fél dl tej.
Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát és meghintem kevés reszelt csokoládéval. Erre ráborítok egy másik palacsintát, amit megkenek kevés sárgabaracklekvárral. Erre megint palacsinta kerül, és darált mandulát szórok rá. A következő palacsintaréteg után rákenek a tejjel lazított gesztenyemasszából, majd a rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rákenem a porcukorral kikevert tojássárgájával ízesített tejfölt, majd a forró sütőben átmelegítem. Cikkekre vágva kínálom. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom.
Rakott palacsinta - másképpen
Hozzávalók: a palacsintához 1 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2-3 dl szódavíz, 1 mokkáskanálnyi só, fél dl olaj, a töltelékhez 3 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál reszelt sajt, 1 csokor kapor (vagy 1 teáskanál szárított kapor), 1 teáskanál paradicsompüré, só és törött fekete bors.
A palacsintát a szokásos módon megsütöm. (Csak az első palacsinta sütése előtt szükséges kiolajozni a palacsintasütőt, a többi palacsinta már "saját magát olajozza".) A megsült palacsintákat egymásra rakva vékony csíkokra vágom. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kikenek kevés olajjal, és a palacsintacsíkokat szétszedve, egyenletesen elterítem az edény alján. A megmaradt lisztet a vajjal habzásig hevítem, majd a tejjel felöntve folytonosan kevergetem, és sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva addig keverem benne a tejfölt, amíg a massza azt teljesen felveszi. Beleszórom a fűszereket meg a reszelt sajtot, és a tojások sárgáit is belekeverem. Ha a massza már egynemű, óvatosan hozzáadom a tojások fehérjéből vert kemény habot, és jól összeforgatom. Ezt a masszát ráöntöm a palacsintacsíkokra, és az előmelegített forró sütőbe tolom. Addig pirítom közepes lángon, amíg a tetején világosbarna réteg keletkezik. Vigyázni kell, nehogy túlsüljön, mert akkor keserűvé válhat. Kockákra vágva, salátával tálalom. Kissé munkaigényes, de nem drága és ízletes étel. A töltetlen palacsinta fagyasztható, azonban a rásült mártással csak egy napig tárolható a hűtőszekrény normál terében (a mártással már nem fagyasztható).
90 perc szükséges az elkészítéséhez.
Rakott palacsinta (Örményország)
8 db édes habos palacsinta (a tojásfehérjét habbá verve tesszük bele), 10-10 dkg darált dió, darált mák, porcukor, barackíz, szilvaíz, 2 dkg vaj.
A diót és a mákot elkeverjük a porcukorral.
A palacsintákat vajjal kikent jénaiba rétegezzük úgy, hogy tetejüket felváltva szórjuk, kenjük a töltelékekkel. A tetején lévő palacsintát csak porcukorral szórjuk.
Tortaszeletekként vágjuk fel.
Rakott parajtekercs
15 deka réteslisztet két tojással, egy deci tejjel, csipetnyi sóval meg annyi szódavízzel keverjük simára, hogy palacsintatésztát kapjunk. Legalább egy óráig pihentetjük, majd három evőkanál olajjal kikeverjük. Ha az állás során megsűrűsödött volna, még egy kevés szódavízzel hígítjuk. Az első palacsinta alá kiolajozzuk a palacsintasütőt, a többit olaj nélkül sütjük. (Sose süssük teflonedényben, márt más állagú lesz a kész palacsinta. Hagyunk felolvadni egy csomag mirelit parajt (vagy ennek megfelelő mennyiségű friss parajt megfőzünk leszűrünk s áttörünk), és két deci tejföllel meg őrölt borssal kikeverjük, megsózzuk. Ezzel kenjük meg a palacsintákat, és szorosan összegöngyöljük. Ha teljesen kihűlt a tészta, fél centi vastag szeletekre vágjuk, amelyeket félig egymásra fektetve, körkörösen egy tűzálló tálra fektetünk. Két deci tejet két deka liszttel simára keverünk, öt deka vajat dobunk bele, és kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük. Sóval meg csipetnyi reszelt szerecsendióval ízesítjük, és egy deci tejföllel hígítjuk. Belereszelünk öt deka sajtot, és bevonjuk vele a csiga formájú palacsintaszeleteket. A forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje világos piros nem lesz.
Ratatouille-os palacsinta
2 fej vöröshagymát felszeletelünk, majd 2 gerezd apróra vágott fokhagymával együtt 4 evő-kanál olívaolajban megpároljuk. 1 kisebb padlizsánt kockákra, 1 paprikát csíkokra és 2 cukkínit szeletekre vágunk. 3 paradicsom héját lehúzzuk, és kockákra vágjuk. 2 evőkanál petrezselymet, 0,5 teáskanál szárított bazsalikomot, sót és borsot is adunk hozzá, Lefedjük az edényt, és 15 percig gyenge lángon főzzük. Néhány percig fedő nélkül is főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Megtöltjük ~ és összehajtogatjuk a palacsintákat.
Rákkal töltött palacsinta
Hozzávalók: 1 rákkonzerv, 30 dkg erdei gomba, 2 dl tej, törött bors, 1 adag palacsinta, só
A rákkonzervet felmelegítjük. A megtisztított erdei gombát sóval és kevés borssal puhára pároljuk. Összekeverjük a rákot és a gombát, majd a kisült palacsintákat megtöltjük vele. Jénai tálba helyezzük, kis vajgolyókat teszünk a tetejére és sütőben kb. 20 percig sütjük.
Rizzsel töltött rakott palacsinta
25 dkg rizsből tejberizst készítünk, darált mogyorót és 3 tojássárgáját keverünk hozzá.
A tejberizst három részre osztjuk. Az elsőt reszelt citromhéjjel, a másodikat kakaóval,
a harmadikat baracklekvárral ízesítjük. Ezekkel felváltva rétegezzük a palacsintákat.
Sütőben átmelegítjük, porcukorral megszórva tálaljuk.
Rokfortos palacsinta
15 dkg rétesliszt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 dl világos sör, 10 dkg rokfort (márványsajt), a sütéshez vaj (tejföl).
Az egész tojásokat a liszttel, a tejjel, meg a sörrel kikeverjük, és belereszeljük a rokfortot. A szokottnál egy kicsit sűrűbb palacsintatésztát kell kapnunk. Ha túl sűrű lenne, egy kevés tejjel hígítjuk. Fél óráig állni hagyjuk, majd vajon az átlagosnál kisebb és vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Félbe hajtva, salátával kínáljuk. (Tálalhatjuk hideg tejföllel is, hogy azzal a tányéron meglocsolhassuk.)
Rumos palacsinta
Hozzávalók: 3 tojás sárgája / 5 dkg vaj / 5 dkg porcukor / 1 citrom reszelt héja / 5 cl rum
A tojássárgáját keverjük simára a vajjal és a porcukorral. Öntsük hozzá a rumot és a citromhéjat. A kész krémet töltsük a palacsintákba, majd ezeket hajtsuk négyrét. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Rumos-burgonyás palacsinta
Hozzávalók: 8 db előre megsütött palacsinta, 4 evőkanál burgonyapehely, fél dl rum, 1 dl tej, 2 db egész tojás, 5 dkg mazsola, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
Elkészítése: A burgonyapehelyre ráöntjük a tejet és a rumot, majd 5 percnyi várakozás után meglocsoljuk a citromlével és a citromhéjjal. Kevés porcukorral ízesítjük. Belekeverjük a megmosott és leszárított mazsolát. Az egészet jól összekeverjük. A megsütött palacsintákat egyenként bekenjük a rumos krémmel, és felcsavarva úgy hajtjuk be a két végüket, hogy ne nyílhassanak szét. Ezután lisztbe, felvert tojásba, valamint zsemlemorzsába mártjuk, és 180 fokos hőmérsékletű olajba téve 2-3 perc alatt pirosra sütjük. Papírtörülközőre rakjuk a palacsintákat, hogy a fölösleges olajat leitassuk. Kevés porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
Rumos-diós palacsinta
Hozzávalók: 8 db előre megsütött palacsinta, 10 dkg dióbél, 3 cl rum, másfél dl tej, 1 teáskanál burgonyaliszt (vagy búzakeményítő), 2-3 evőkanál porcukor ízlés szerint, csipetnyi só.
A tisztított diót nagyon finomra daráljuk, és kis lábosba szórjuk. A lisztet simára keverjük a tejjel és 2 evőkanálnyi porcukorral, majd ráöntjük a dióra. Nagyon kis lángon, folytonos keverés közben addig főzzük, amíg az egész krémmé nem sűrűsödik. (Vigyázzunk, nehogy elégjen, mert kellemetlen melléke lesz!) Ha már sűrű, a lángról lehúzzuk, és belekeverjük a rumot meg a sót. Ezzel már nem melegítjük, mert a rum a hő hatására elveszítené jellegzetes ízét. A palacsintákat egyenként bekenjük a rumos diókrémmel, négyrét hajtjuk, és tűzálló tálra helyezzük. A megmaradt krémet rákenhetjük a palacsinták tetejére, és a tálat befedjük. Előmelegített, forró sütőbe toljuk, de csak éppen annyi időre, amíg a palacsinták átmelegednek, de még nem sülnek. (Ha gyerekek is esznek belőle, a rumot rumaromával kevert tejjel pótolhatjuk.)
Sajtos palacsinta
Hozzávalók (hat személyre): 6 tojás, 10 dkg vaj, 6 dl tej, 15 dkg liszt, só, 20 dkg trappista sajt, 20 dkg füstölt sajt, 4 dl tejföl
A tojások sárgáját keverjük ki a vajjal, majd adjuk hozzá a tejet, a lisztet és ízlés szerint sót. Forgassuk bele a felvert tojásfehérjéket. A kétféle sajtot megreszeljük és összekeverjük.
A palacsintáknak csak az egyik felét süssük meg; a kevésbé sült oldalát megszórjuk a reszelt sajttal, felgöngyöljük, tejföllel meglocsoljuk, és egy rövid időre a sütőbe tesszük.
Sajtos - káposztás palacsinta (Hollandia)
Hozzávalók 2 tojás, 2,5 dl tej, 14 dkg liszt, 15 dkg holland Gouda sajt 2 cm hosszú, vékony csíkokra vágva, 1 dkg vaj, 4 ek. reszelt káposzta, csipet só, 2 csipet fehér bors.
A tojást tejjel elkeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Hozzáöntjük a liszthez, simára keverjük.
A vajat serpenyőben felforrósítjuk, a tészta negyedét beletesszük, s kb. 2 percig sütjük.
Ekkor a sajt negyedét rászórjuk, további 3 percig sütjük, majd megfordítjuk. Ezt az oldalt 1 percig sütjük.
Sajtos felével felfelé tesszük tányérra. 1 ek. káposztával meghintjük, feltekerjük, és melegre tesszük. Így készítjük el a többi palacsintát is.
Forrón tálaljuk, joghurt-, vagy citromöntetes fejes salátát adunk mellé.
Sajtos-káposztás palacsintatorta
70 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj; a töltelékhez 50 dkg fejes káposzta, 20 dkg reszelt parmezánsajt, 2 tojás, 2 dl tejföl, só és törött fekete bors, ízlés szerint, fél dl olaj
A palacsintatésztát megkeverjük, majd beledolgozzuk a fél dl olajon pirított reszelt fejes káposztát. Ha teljesen kihűlt, kissé vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Tűzálló tálba teszünk egy palacsintát, megszórjuk reszelt sajttal, ezt beborítjuk egy újabb palacsintával. A tejfölt elkeverjük a felvert tojással, megsózzuk, meghintjük kevés törött borssal, és a tetejére öntjük. Reszelt sajttal bőven megszórjuk, és annyi időre tesszük bele a forró sütőbe, amíg a sajt megolvad a tetején. Cikkekre vágva kínáljuk.
Sajtos-spenótos palacsinta
Közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon megolvasztunk 50 g vajat. 40 g lisztet és 1 kés-hegynyi borsot teszünk bele, majd lassanként 225 ml főzőtejszínt öntünk hozzá. Gyenge hő-fokon, kevergetve főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. 500 g kiolvasztott spenótot és 125 g reszelt gruyére sajtot elvegyítünk benne. Kevergetve addig forrósítjuk, amíg a sajt meg nem olvad. Rákenjük a palacsintákra, és feltekerjük őket.
Sajtos-túrós rántott palacsinta
4 személyre
Nehézség: 2
Elkészítési idő: 90 perc
Adagonként 611 kcal-t, 24 g fehérjét, 27 g zsírt, 70,4 g szénhidrátot tartalmaz
12 db szokásos módon sütött sós, töltetlen palacsinta, 10 dkg juhtúró, 5 dkg reszelt, csípős ízű sajt (például ementáli), 2 gerezd fokhagyma
A bundázáshoz: 2 tojás, 6 dkg liszt, 10 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A juhtúrót és a reszelt sajtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, és a palacsintákat megkenjük. Két szélét behajtjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle, ezután feltekerjük. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába, majd ismét tojásba, végül még egyszer zsemlemorzsába forgatjuk. Óvatosan forró olajba fektetjük, és közepes lángon szép pirosra sütjük. Kaporral ízesített tartármártással tálaljuk.
Sör vagy félszáraz fehérbor illik hozzá.
Sajttal töltött palacsinta
70 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tej, fél dl olaj, 2 dl szódavíz, mokkáskanálnyi só; a töltelékhez 15-20 dkg parmezánsajt, l dkg vaj, 2 dl tejföl, törött fehér bors és só ízlés szerint, 2 gerezd fokhagyma
A palacsintát a szokásos módon megsütjük. Mindegyiket megtöltjük reszelt parmezán sajttal, felcsavarjuk, és vajjal vastagon kikent tűzálló tálba tesszük. A tejfölbe belekeverjük a törött fehér borsot, a sót, az összezúzott fokhagymát, és rálocsoljuk a palacsintákra. A tálat lefedjük, és forró sütőben 10-15 percig sütjük. Jégbe hűtött barna sör illik mellé.
Sodós palacsinta
Elkészítése: Palacsinta tésztát készítünk, vaníliás cukorral meghintjük, felsodorjuk, tejsodóval leöntjük.
Sonkás palacsinta 1.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, 1 mokkáskanál só; a töltelékhez 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 evőkanál tejföl, kevés mustár, törött fekete bors, ízlés szerint
A palacsintát a szokásos módon megsütjük. A sonkát ledaráljuk és összekeverjük a tejföllel, a mustárral, a törött borssal. A kisült palacsintát megtöltjük a sonkás töltelékkel, szorosan felcsavarjuk, és tűzálló tálban, a sütőben jól átforrósítjuk.
Sonkás palacsinta 2.
80 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél; a töltelékhez 20 dkg főtt füstölt sonka, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 10 dkg reszelt parmezánsajt, só és törött fekete bors, ízlés szerint
A főtt füstölt húst ledaráljuk; a tejszínnel, a tejföllel, csipetnyi sóval, törött borssal és a reszelt sajt háromnegyed részével összekeverjük. Tűzálló tálba terítünk egy szokásos módon készült palacsintát, ezt megkenjük a sonkás-sajtos krémmel, majd leborítjuk egy újabb palacsintával. A maradék reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, és előmelegített forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Tűzforrón, cikkekre vágva tálaljuk.
Sonkás palacsinta 3.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél; a töltelékhez 20 dkg sonka vagy egyéb, kicsontozott főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldpetrezselyem, só és törött fekete bors, ízlés szerint
A megkevert palacsintatésztába beledolgozzuk a kétszer átdarált füstölt sonkát, a nagyon finomra metélt zöldpetrezselymet, a sót és a törött borsot. (A sóval óvatosan bánjunk, mert a sonka sós!) A masszát 20 percig pihentetjük. Ezután a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk, és a tejföllel megkenve, négyrét hajtva kínáljuk.
Sonkás palacsinta 4.
80 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához ugyanaz, mint az előző recepteknél; a töltelékhez 20 dkg darált főtt sonka, 2 dkg vaj, 15 dkg reszelt márványsajt, 1 fiola kapribogyó, 2 tojás, törött bors
A darált sonkával összekevert palacsintatésztát kisütjük, a palacsintákat ujjnyi széles csíkokra vágjuk. A vajjal vastagon kikent tűzálló tálban rétegezve lerakjuk, és a reszelt sajttal, a leszűrt, apróra vágott kapribogyóval, a tejföllel, a sóval, a borssal habosra kevert tojást ráöntjük a tetejére. Előmelegített forró sütőben 15 percig sütjük. Tálaláskor cikkeket vágunk belőle.
Sonkás palacsinta 5.
16 db (4 adag)
Nehézség: 2
Elkészítési idő: 90 perc
Adagonként 654 kcal-t, 48,6 g fehérjét, 53 g zsírt, 52 g szénhidrátot tartalmaz
15-20 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 2 tojás, 15 dkg főtt, darált sonka, fél dl olaj, 1 evő-kanál mustár, 1 mokkáskanál törött bors, késhegynyi pástétomfűszer, ízlés szerint só
A tetejére: 5 dkg reszelt sajt és, 2 dl tejföl
A palacsintatésztát a szokásos módon összeállítjuk, végül hozzáadjuk a megdarált sonkát és az összes fűszert. Jól összekeverjük, és 15 percig pihentetjük. Ezután megsütjük a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat. Minden palacsintát bekenünk tejföllel, meghintjük kevés reszelt sajttal, és négyrét hajtva tűzálló tálra tesszük. Előmelegített sütőben átforrósítjuk.
Mindenfajta italhoz illik, de a legjobb hideg sörrel.
TIPP: Bármilyen főtt, darált füstölt húst belekeverhetünk a palacsintatésztába. Ha éppen nincs füstölt hús, megfelel bármilyen felvágott is, amit érdemes füstízű sóval fűszerezni egy kissé.
Sonkás palacsinta 6.
Hozzávalók: Tejföl 2 dl, sonka 25 dkg.
Elkészítése: Teljesen úgy készül, mint a cukros palacsinta, csak tejföllel kevert, apróra vágott sonkával töltjük.
Sonkás palacsinta 7.
Hozzávalók:
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg, tej 0.75 l, zsír 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl 3 dl.
Elkészítése: Készítünk palacsinta tésztát, ha már mind nagyon vékonyra kisütöttük, a következőkkel töltjük: finomra vágott sovány sonkát tejföllel összekeverünk. Formába rakjuk, felváltva soronként a tésztával. Azután gőzben negyed óráig főzzük.
Sonkás palacsinta 8.
Hozzávalók (hat személyre): 3 tojás, 18 dkg liszt, 4 dl tej, só, őrölt bors, 3 dl tejföl, 15 dkg főtt, füstölt sonka
A tojások sárgáját keverjük simára a tejjel és a liszttel, majd ízesítsük sóval, borssal. A sonkát vágjuk apró darabokra, és a tojások fehérjéjéből felvert habbal együtt adjuk a palacsintatésztához. Az így kapott sonkás masszából kicsit vastagabb palacsintákat sütünk, melyeket tejföllel megkenve kínálunk.
Sonkás palacsinta 9.
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg rétesliszt, 2 tojás, só, 0,5 l tej, 10 dkg zsír (15-20 palacsinta lesz belőle). A töltelékhez: 20 dkg főtt füstölt sonka, 0,5 dl tejföl, 1 tojássárgája, törött bors, só.
A lisztet magasabb szélű edénybe tesszük, a tejnek csak egy részét keverjük bele, hogy sűrű, galuska keménységű tésztát kapjunk. Ezt csomótlanra keverjük, hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót, azzal is jól elkeverjük, és azután, apránként annyi tejet öntünk bele, hogy közepesen híg palacsintatésztánk legyen. (Lehet, hogy a tej egy része ki is fog maradni.) Vigyázzunk arra, hogy túl híg ne legyen, mert lisztet utólag már nem lehet belekeverni, ugyanis csomós lesz. A palacsintasütőt bezsírozzuk, melegre tesszük, merünk bele a tésztából, megforgatjuk a palacsintasütőt úgy, hogy a tészta egyenletesen szétfolyjon benne. Ekkor visszatesszük az erős tűzre, és a palacsintát szép pirosra sütjük.
Ha azt akarjuk, hogy a palacsintánk könnyű legyen, és ne zsíros, akkor, ha a tésztát elkészítettük a sütéshez, keverjünk el benne kb. 1/4 dl étolajat. Így a sütése is gyorsabb, mert csak az első palacsinta sütése előtt kell a palacsintasütőt bezsírozni.
Az apróra vágott főtt sonkát összekeverjük a tejföllel, tojássárgájával, borssal és sóval. A töltelékkel megkenjük a palacsintákat, és összetekerve tálaljuk. Spenótot is adhatunk hozzá.
Sonkás palacsinta másképpen
Tészta: tojás 3 db, liszt 40 dkg, szódavíz 0.75 l, margarin 15 dkg.
Töltelék: sonka 25 dkg, tejföl 3+1 dl.
Palacsinta tésztát készítünk, vékonyra kisütjük, finomra vágott és a 3 dl tejföllel összekevert sovány sonkával megtöltjük. Összetekerjük, és sütőben még tovább sütjük, de nem engedjük megkeményedni. Végül az 1 dl tejfölt rálocsoljuk és visszatesszük a sütőbe, de csak addig, hogy a tejföl is átmelegedjen.
Sonkás-gombás töltött palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg csiperkegomba, 1 közepes fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1.2 dl tej, 1.2 dl tejszín, 1.2 dl húsleves, (kockából). 1.2 dl szódavíz, 1 evőkanál vaj, vagy margarin, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál étkezési búzakeményítő, késhegynyi sütőpor. 1 csokor metélőhagyma, só, fehérbors, a díszítéshez, petrezselyemzöld
Elkészítés: A lisztet kikeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval és a tojással, majd a tejjel és a szódavízzel. 10 percig állni hagyjuk. Közben a megtisztított csiperkegombát felszeleteljük. A vörös- és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd a forró olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és a felkockázott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, majd a raguból 2 evőkanálnyival félreteszünk. A többit felöntjük a levessel, és kb. 5 percig pároljuk. A tejszínben csomómentesre keverjük az étkezési búzakeményítőt. A mártást besűrítjük, és hozzáadjuk a frissen vágott metélőhagymát. A tésztából a megforrósított zsiradékon egymás után 4 palacsintát sütünk. Megtöltjük a raguval és feltekerjük. Előmelegített tálra helyezzük, és megszórjuk a félretett raguval. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra
Sonkás palacsintametélt
Hozzávalók 4 személyre: 12-14 palacsinta, 15 dkg főtt füstölt sonka (parasztsonka), 15 dkg szárnyas-máj, 3 dkg vaj, fél csokor petrezselyem, 1 dl tejföl, őrölt bors. A mártáshoz 3 dkg vaj, 2-3 dkg liszt, 1.5-2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só.
Az apróra vágott csirke- vagy más szárnyas-májat forró vajon teljesen átsütjük, finomra vágott petrezselymet adunk hozzá, enyhén sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a ledarált sonkával. (Ha a sonka elég sós - és legtöbbször az -, egyáltalán ne sózzuk.) A két tojást válasszuk szét sárgájára és fehérjére, a fehérjét verjük fel kemény habbá. Készítsünk tejmártást oly módon, hogy a forró vajban a lisztet halványan megpirítjuk, kis lángon, folytonosan keverve felöntjük forró tejjel. Sóval, borssal ízesítjük (a bors helyett használhatunk szerecsendiót is), s ha langyosra hűlt, hozzákeverjük előbb a tojássárgáját, majd a habbá vert tojásfehérjét. A palacsintát vágjuk ujjnyi széles metéltre, keverjük össze a mártással és a pirított májas darált sonkával, öntsük bele egy vajjal vékonyan kikent tepsibe vagy tűzálló tálba, szórjuk meg gazdagon reszelt sajttal, és közepesen meleg, előmelegített sütőben addig süssük, míg a palacsinta tetején megolvad és szép pirosas színű lesz a sajt.
Sonkás zöldpalacsinta
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: fél csomag gyorsfagyasztott paraj, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 20 dkg főtt füstölt sonka, 2 dl tejföl, fél dl olaj, mokkáskanálnyi só, 1 gerezd fokhagyma, törött fekete bors, ízlés szerint
A felengedett, levéből enyhén kicsavart parajt apróra vágva elkeverjük a habosra vert tojással, a liszttel, a tejjel, a szódavízzel, a ledarált füstölt sonkával, a törött borssal, a sóval, és belekeverjük a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és az olajat. 20 percnyi pihentetés után a szokásosnál kissé vastagabb palacsintákat sütünk a masszából. Megkenjük sózott tejföllel, majd négyrét hajtva forró sütőben jól átmelegítjük.
Sós gesztenyepalacsinta
Hozzávalók: a tésztához 1 db egész tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, fél dl olaj, ízlés szerint só, a töltelékhez 25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott), 1 dl sűrű tejföl, mokkás-kanálnyi reszelt szerecsendió, ízlés szerint só és törött fekete bors, a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A palacsintát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát a tejföllel kenhetőre keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük a gesztenyés krémmel, és két végüket behajtva, szorosan felcsavarjuk. Lisztbe mártjuk, a habosra felvert tojásba beleforgatjuk, és zsemlemorzsába hempergetve, 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép pirosra megsütjük, a fölösleges olajat leitatjuk, és tartármártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
Sóskás palacsinta
60 perc
Nehézség: 1
25 dkg sóska, 2 dl tejföl, 1 tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 1,5 dl szódavíz, 5 dkg reszelt sajt, 4 evőkanál olaj, 1 késhegynyi őrölt fekete bors és 1 mokkáskanál só
A tojást habosra verem, hozzákeverem a sót, az őrölt fekete borsot, a tejet, majd a liszttel simára dolgozom. Ezután belekeverem a megmosott, lecsöpögtetett és metéltre vágott nyers sóskát, az olajat, és végül a szódavizet. Néhány percig pihentetem a masszát. Az első palacsinta sütése előtt kikenem a palacsintasütőt, de a további palacsinták már olajozás nélkül sülhetnek. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, a tejföllel elkevert reszelt sajttal megkenem, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. Ez után annyi időre teszem a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de pirítani nem szabad!
Sós mogyorós palacsinta
4 személyre
HOZZÁVALÓK: 2 tojás, 25 dkg finomliszt, 2,5 dl tej, kb. 2 dl szódavíz, 1/2 dl olaj, 1 teáskanál porcukor, kevés só, 5 dkg sós mogyoró (vagy sótlan és kevés só), 5 dkg reszelt ementáli sajt, 2 dl tejföl.
ELŐKÉSZÍTÉSE: a mogyorót megdarálom, vagy aprítógépben összezúzom. A palacsinta-masszát a szokásos módon megkeverem, és a darált mogyorót is beleteszem.
ELKÉSZÍTÉSE: egyenként megsütöm a palacsintákat. Megkenem tejföllel, rászórom a reszelt sajtot, és szorosan összecsavarom, majd az előmelegített sütőben kissé átforrósítom.
60 perc
Sörös - kapris palacsinta
50 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 tojás, 15 dkg liszt, 4 dl világos sör, fél dl olaj, 2 dl tejföl, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, 1 fiola kapribogyó
A tojást habosra verjük, és a liszttel, a sörrel, a fűszerekkel, a pépesre zúzott fokhagymával, az olajjal meg a finomra vágott kapribogyóval és a levével simára keverjük. A szokott módon megsütjük a palacsintákat, tejföllel megkenjük és felcsavarjuk.
Spenótos-túrós palacsinta
Hozzávalók 4 személyre: 12 darab palacsinta, 40 dkg friss, zsenge spenót, 30 dkg tehéntúró, 7 dkg reszelt sajt (lehetőleg parmezán), 3 dkg vaj, só, szerecsendió.
A szokásos módon 12 palacsintát sütünk, illetve annyit, amennyi a család kapacitása, de a hozzávalókat arányosan növelni kell. A spenótot alaposan megmossuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, jól lecsepegtetjük, s vagy egészen apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Egy tálban villával áttörjük a tehéntúrót, hozzákeverjük a spenótot, a reszelt sajt felét, sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük, Ha a túró szárazabb, adhatunk hozzá egy-két kanál tejfölt is. A töltelékkel egyenletesen bekenjük a palacsintákat, összetekerjük, s egészben, vagy két-három darabra vágva, vajjal kikent tűzálló tálban, szorosan egymás mellé helyezzük, Az egészet meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk bőségesen reszelt sajttal és forró sütőben, kb. 10-12 percig sütjük, s forrón tálaljuk. A tálalásnál még külön tejfölt adhatunk hozzá.
Suzette-palacsinta
Habosra keverünk 50 g vajat 2 teáskanál porcukrot 2 teáskanál narancslével, 2 teáskanál re-szelt narancshéjjal és 1 teáskanál narancslikőrrel. Ezzel a narancsos vajjal megkenjük a palacsintákat majd egymás után, vajas felükkel felfelé 1-2 percig sütjük őket serpenyőben. Két-szer félbehajtogatjuk a palacsintákat, majd egymásra téve melegen tartjuk őket, amíg mindegyik elkészül Ekkor nagy serpenyőben, egymás mellé fektetjük őket, egyenként leöntjük 2-2 evőkanál Grand Marnier-val majd flambírozzuk
Svéd palacsinta (Svédország)
15 dkg finomliszt, 2 ek. cukor, csipet só, 3 tojás, 5 dl tej, 2 ek. olvasztott vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl olaj, 20 dkg eper- vagy málnadzsem, 8 ek. cukrozott tejszínhab.
A lisztet, cukrot, a felvert tojásokat jól elkeverjük. Lassanként hozzáadjuk a tejet, olvasztott vajat, vaníliás cukrot. Simára keverjük. 2 órán át pihentetjük.
Apró (10-15 cm) palacsintákat sütünk.
Dzsemmel megkenjük, egymásra helyezzük. Tetejére cukrozott tejszínhabot teszünk.
Szardellás palacsinta 1.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához, mint az előző receptekben; a töltelékhez 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 dl sűrű tejföl, 1 csokor snidling, törött bors, ízlés szerint
A habosra felvert tojást, a tejet, a lisztet és a szódavizet simára keverjük, majd beleöntjük az olajat is. A tejfölt, a szardellapasztát, a törött borsot és a finomra metélt snidlinget összekeverjük, és a szokásos módon elkészített palacsintákat vékonyan megkenjük a krémmel. Szorosan felcsavarjuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.
Szardellás palacsinta 2.
70 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: a tésztához 1 tojás, 15 dkg liszt, 4 dl világos sör, fél dl olaj; a töltelékhez 1 teáskanál szardella, 1 mokkáskanál só, ugyanannyi fehér bors, késhegynyi őrölt gyömbér, 25 dkg juhtúró, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olaj, 2 dl tejföl
A tojást habosra verjük, és a liszttel, a sörrel meg a fűszerekkel simára keverjük. A szokott módon megsütjük a palacsintát. Az olajjal kikenünk egy tűzálló tálat. A szardellás-snidlinges tejfölt összekeverjük a juhtúróval és a szétzúzott fokhagymával, majd a tálba tett palacsintát megkenjük a túrókrémmel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg csak el nem fogynak az anyagok. 15-20 percre forró sütőbe tesszük, hogy jól átmelegedjen.
Szardellás palacsinta 3.
60 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 2 dl tej, 2 dl szódavíz, 1 evőkanál szardellapaszta, 2 teáskanálnyi citromlé, fél dl olaj, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor snidling, 1 teáskanál reszelt citromhéj
A palacsintatésztába a szardellapasztát is belekeverjük. A szokásos módon megsütött palacsintákat megkenjük a citromhéjjal, citromlével és finomra vágott snidlinggel elkevert tejföllel, majd felcsavarjuk, és a sütőben jól átforrósítjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a felcsavart palacsintákat két-háromujjnyi vastagra szeleteljük, és állítva tesszük a tálba. Megszórhatjuk reszelt sajttal, és sütőbe tehetjük annyi időre, amíg a sajt ráolvad. Kitűnő borkorcsolya.
Szegedi rakott palacsinta
10 db sima édes palacsinta,
25 dkg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 5 tojás, 5 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 5 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg darált dió, 1 dl tejszín, 1/4 rúd vanília, 6 dkg kakaópor, 6 dkg cukor, 25 dkg barackíz, 5 dkg vaj.
Az áttört túrót olvasztott vajjal és tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, mazsolát, cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és jól elkeverjük.
Tejszínt cukorral és vaníliával felforralunk, hozzáadjuk a diót, és addig forraljuk, míg jól kenhető massza lesz belőle.
A palacsintákat megkenjük a diós krémmel, erre egy palacsinta, rá túró. A következő palacsintát kakaóporral és cukorral hintjük meg, az erre tett palacsintát lekvárral bekenjük. Ezt ismételjük.
Vajazott sütőlapra tesszük, kevés vajjal meglocsoljuk (lehet a palacsintákat közben is). Mérsékelt hőfokon 5-10 percig sütjük.
A fehérjékből vert kemény habba, lekvárt és cukrot teszünk. Nyomózsákból úgy díszítjük vele a palacsintát, mintha torta lenne. Pirosra sütjük.
Úgy szeleteljük, mint a tortát.
Szentgyörgyhegyi palacsinta 1. 
15 db palacsintát sütünk, 11 palacsinta egész felületét megkenjük diókrémmel, lazán felcsavarjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. 2 palacsintával kibéleljük a kivajazott tűzálló tálat vagy zománc tepsit.
A palacsintákat lazán beleállítjuk. Rizlinggel főzött, vanília krémmel leöntjük. Ráteszünk 2 palacsintát, majd megismételjük a palacsintaállítgatást és a krémmel való leöntést. Sütőben elősütjük, majd 5 tojásfehérjéből készült kemény cukrozott habot halmozunk a tetejére, és egyenletesen elosztjuk rajta.  Forró sütőben gyorsan rápirítjuk. Kockákra vágva tálaljuk.
Szentgyörgyhegyi palacsinta 2.
8 db sima édes palacsinta,
10 dkg darát dió, 2 dkg cukor, 0,5 cs. vaníliás cukor, 1,5 dl tej, 0,5 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola,
Borhab: 3 dl Szentgyörgyhegyi rizling, 3 tojás,

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!