SORBETEK
( ejtsd: szorbé) nem édesség, nem frissítő, nem fagylalt, hanem alkoholtartalmánál fogva felkészíti a gyomrot egy kiadós,
hosszú étkezésre. A fehér húsok után a sötétebb vadhúsok előtt asztalra adott különlegesség. A francia konyhaművészet
remeke.
A receptek 4 személyre szólnak.
Susanne
========
Hozzávalók: 20 dkg vaníliaízű fagyi, 15 dkg sárgadinnye, 5 dkg eper, 1 - 1 dl tejszín és ananászlé, 2 dl pezsgő
A sárgadinnyét kisebb kockákra, az eperszemeket négyfelé vágjuk. A vaníliafagyit az ananászlével és a pezsgővel és a
tejszínnel együtt turmixgépben simára keverjük. Előhűtött talpas poharakba töltjük, majd elosztjuk a sárgadinnye- és
eperdarabokat. Jéghidegen kissé kásássá fagyasztva tálaljuk.
Citrom-alma
==========
Hozzávalók: 40 dkg alma, 1 citrom, 20 dkg vaníliaízű fagyi, 2 dl száraz pezsgő
A megtisztított kisebb darabokra vágott almát a citromszeletekkel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a fagyit, a pezsgőt, majd
addig keverjük, míg krémszerűen sűrű lesz. Poharakba töltjük és mélyhűtőben kásássá dermesztjük.
Paradicsom
==========
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 2 dl ásványvíz, 8 cl vodka, 1 - 1 csipet gyömbér, őrölt bors, só
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, majd turmixoljuk. Kevés sóval, borssal, gyömbérrel fűszerezzük,
majd az ásványvízzel és a vodkával elkeverjük. Talpas poharakba töltjük és kásássá dermesztjük.
Menta-citrom
==========
Hozzávalók: 20 dkg citromízű fagyi, 4 dl száraz pezsgő, 0,5 dl mentalikőr, néhány mentalevél
A finomra vágott mentalevelet a fagyival simára keverjük, majd hozzáadjuk a likőrt és a pezsgőt. Talpas poharakba töltjük, és
kásásra fagyasztva kínáljuk.
Narancs-citrom
=============
Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor, 2 - 2 narancs és citrom, fél narancs reszelt héja, 4 dl pezsgő, 1 tojásfehérje, 4 dl tokaji
aszú
A cukrot 3 dl vízzel felforraljuk és kihűtjük. Hozzáadjuk a narancsok, citromok átszűrt levét és a reszelt narancshéjat.
Felengedjük pezsgővel, letakarva kb. 1 órát állni hagyjuk, majd leszűrjük és kásássá dermesztjük. Közben a tojásfehérjét 5
dkg cukorral kemény habbá verjük, és a dermesztett sorbethez keverjük. Előhűtött poharakba szétosztjuk és a tetejükre
kevés tokaji aszút öntünk. |