Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SACHER TORTÁK

Sacher torták
Csokoládétorta (Sacher)
Hozzávalók: 20 deka vaj, 4 tojás, 20 deka cukor, 18 deka liszt, 4 deka kakaó, fél csomag sütőpor.
A vajat porcelántálban kissé felpuhítjuk, hogy keverni lehessen. Hozzáadunk 10 deka porcukrot, 4 tojássárgáját, és habverővel jó fél óráig keverjük.
Ezután a 4 fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kikevert masszához.
Végül a kakaót a liszttel megszitálva, a sütőporral együtt könnyedén belekeverjük. Egy tortakarikát papírral kibélelünk, ebbe öntjük a masszát, egyenletesen eligazítjuk benne, és egész lassú, gyenge tűznél kezdjük a sütést, majd amikor a massza kifejlődött, fokozatosan erősített tűznél kisütjük.
Ha kihűlt, 3 egyenlő vastagságú korongot vágunk belőle és azokat barackízzel megkenve, összeragasztjuk. Tetejét csokoládés cukormázzal vonjuk be, adhatunk hozzá tejszínhabot is.
Sacher kuglóf
Keverünk 10 dkg vajat habossá, adjunk hozzá 2 tojás sárgáját, 1 egész tojást, 12 dkg cukrot, kevés rumot, 6-8 evőkanál tejet, kevés sót és 25 dkg lisztet. Gyúrjuk ezt jó simára, s végül adjunk hozzá 1 csomag Dr. Oetker-féle sütőport, kikent kuglófsütőben középmeleg sütőben megsütjük, és végül csokoládémázzal bevonjuk.
Sacher szelet
Tojás 6 db, vaj 25 dkg, cukor 30 dkg, csokoládé 12 dkg, liszt 28 dkg, mandula 10 dkg.
Hat tojássárgáját 30 dkg cukorral jól kikeverünk, és azután 25 dkg külön habosra kikevert vajjal tovább keverjük, adunk bele 12 dkg reszelt csokoládét, 28 dkg lisztet és 6 tojás keményre vert habját. A tepsit jól kikenjük vajjal, kibéleljük finom fehér papírossal, beleöntjük a tésztát, és vagdalt, tisztított mandulával megszórjuk, s ha kisült, keskeny szeletekre vágjuk.
Sacher-torta 1.
Hozzávalók: Vaj 28 dkg, cukor 28 dkg, tojássárgája 12 db, tojásfehérje 8 db, csokoládé 28 dkg, kiflimorzsa 1 db-ból, vanília 1/2 rúd.
Huszonnyolc dkg vajat jó habosra keverünk 28 dkg cukorral, azután jól kikeverjük még az egyenként hozzáadott 12 tojássárgájával, 28 dkg puhított csokoládéval. Beleteszünk 1 kifli szitált morzsáját, és 8 tojás keményre vert habját. Négy részre osztva, 3 részt kisütünk lapoknak, a negyediket nyersen hagyva, azzal töltjük meg a tortát, illetve a lapokat és csokoládéjéggel bevonjuk.
Sacher-torta 2.
Hozzávalók: Vaj 14 dkg, tojás 6 db, cukor 20 dkg, mandula 14 dkg, liszt 24 dkg, csokoládé 15 dkg, gyümölcsíz 15 dkg.
A vajat 20 dkg cukorral elkeverjük, egyenként adunk hozzá 6 tojássárgáját, mindegyikkel újra elkeverjük, beleadunk még 24 dkg darált mandulát, 15 dkg reszelt csokoládét, és a 6 tojás kemény habját.
Lapokban kisütjük, és különféle ízekkel töltjük, csokoládéjéggel bevonjuk.
Sacher-torta 3.
Hozzávalók: Vaj 20 dkg, porcukor 25 dkg, tojás 8 db, mandula 20 dkg, csokoládé 24 dkg, vanília 1/2 rúd.
Húsz dkg vajat először 25 dkg porcukorral azután 8 tojássárgájával jól elkeverünk, teszünk bele vaníliát, 20 dkg héjazott, darált mandulát, 24 dkg reszelt csokoládét és a 8 tojás kemény habját. Kikent és lisztezett tepsibe téve, 1 óráig lassú tűznél kisütjük. Tetszés szerinti krémmel töltjük, és csokoládéjéggel bevonjuk.
Sacher-torta 4.
A tésztához: 13 dkg vaj, 13 dkg olvasztott étcsokoládé, 6 db tojás, 11 dkg porcukor, 11 dkg kristálycukor, 13 dkg liszt, 1 csipet sütőpor
A töltelékhez: 25 dkg bármilyen lekvár
A bevonáshoz: 10 dkg étcsokoládé, 11 dkg porcukor, fél dl víz
Elkészítése: A vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, lassan, fokozatosan. Ezután lassú keverés közben belecsurgatjuk az olvasztott csokoládét. Amikor ez elkészült, felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, kemény habbá. Vigyázzunk, hogy nehogy túlverődjön a hab, mert össze fog esni a tészta. Ha ez kész, a felvert tojáshabot hozzákeverjük a csokis vajhoz, és a végén belekeverjük a lisztet és a sütőport. Tortakarikába kell rakni, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Kihűlés után 3 részre kell vágni, betölteni a baracklekvárral, körbe az oldalát és a tetejét is, és addig kell várni, amíg megdermed a lekvár a tetején.
Közben elkészíthetjük a bevonó anyagot. Az étcsokit, a porcukrot és a vizet felolvasztjuk annyira, hogy épp forrni kezdjen, utána levesszük, és kihűlés után már be is húzhatjuk vele a tortát.
Sacher-torta 5.
Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 17,5 dkg kakaó, 4 tojás, 5 dkg vaj, 2,5 dl tejszín, 6 dkg porcukor, 10 dkg sárgabaracklekvár, 20 dkg csokoládé, 1 kávéskanál olaj, vaj.
A lisztet és a 12,5 dkg kakaót tálba szitáljuk. A tojásokat és a cukrot meleg, de nem lobogó vízgőz felett habosra keverjük, míg az alapanyag méretének háromszorosát kapjuk. Folyamatosan keverve hozzáadjuk liszt-kakaó elegyet, majd az előzőleg megolvasztott vajat. A krémet kivajazott kapcsos tortaformába simítjuk, és közepesen meleg sütőben másfél óráig sütjük. Kivesszük a formából, kihűtjük, majd két lapra vágjuk. A tejszínt a porcukorral és a maradék kakaóval kemény habbá verjük. A lekvárt simára keverjük. A csokit 1 evőkanál vízzel és az olajjal együtt sima krémmé olvasztjuk. Az alsó lapra kenjük a lekvárt, majd erre simítjuk a csokis habot, és rátesszük a másik tortalapot. Az olvasztott csokival a torta tetejét meglocsoljuk, és legalább 1 órára hűtőbe állítjuk.
Sacher-torta 6.
Hozzávalók (16 szelet): 20 dkg vaj, 20 dkg csokoládé, 20 dkg kristálycukor, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 20 dkg liszt, vaníliás cukor, baracklekvár
A kikenéshez: kevés vaj, liszt.
A csokoládéfondant-hoz: 2 tojásfehérje, 15 dkg csokoládé, kevés vaníliás cukor, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés: A vajat habüstben vagy mély porcelántálban habosra keverjük, hozzáadjuk a megolvasztott csokoládét, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját. Amikor simára kevertük, hozzáadjuk a lisztet és a keményre vert tojásfehérjét. Vajjal kikent, kevés liszttel megszórt tortaformába helyezzük a masszát, és 40-60 percig sütjük. Amikor kihűlt, elsimítjuk rajta a felmelegített baracklekvárt, s amikor az is kihűlt, rákenjük a szintén kihűlt csokoládéfondant-t
A csokoládéfondant elkészítése: felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a megreszelt csokoládét, a vaníliás cukrot és a porcukrot, s addig keverjük tűzön, amíg összesűrűsödik.
Sacher-torta 7.
Hozzávalók: 40 g étcsokoládé, 100 g vaj, 140 g porcukor, 4 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 70 g sima liszt.
170 C-os sütőben sütjük, 60 percig.
A csokoládét porcelántányéron tegyük a sütőbe, hogy megolvadjon, majd kissé hűtsük ki. Verjük habosra a vajat a cukorral, és adjuk hozzá a csokoládét. Egyenként adjuk hozzá a tojássárgákat és keverjük ki alaposan. Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, és kanállal forgassuk bele a csokoládés keverékbe.
Gondosan szitáljuk át a lisztet és keverjük hozzá.
Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, töltsük bele a tésztát, gyengéden ütögessük az asztallaphoz, hogy ne maradjanak benne légbuborékok.
Előmelegített sütőben süssük meg.
Rács fölött hagyjuk kihűlni, aztán vonjuk be egyszerű csokoládémázzal.
Esetleg egy réteg baracklekvárt is kenhetünk a tetejére, a csokoládémáz alá.
(Anna Sacher receptje, 1883-ból.)
Sacher-torta 8.
Hozzávalók: 14 dkg cukor, 14 dkg csokoládé, 10 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 tojás.
A vajat a cukorral és a megpuhított csokoládéval habosra keverjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojássárgájákat, végül a tojásfehérjékből felvert kemény habot, a liszttel együtt. Kikent, lisztezett tortaformába öntjük, mérsékelten meleg sütőben megsütjük. Sütési ideje kb. 40 perc. Kihűlés után a tetejét és oldalát megkenjük barackízzel és csokoládéfondánnal bevonjuk.
Vaníliás cukorral ízesített tejszínhabot adhatunk hozzá.
Sacher-torta 9.
16 deka vajat 16 deka cukorral, 16 deka megolvasztott csokoládéval, fél csomag vaníliás cukorral és 4 tojás sárgájával fél óráig keverünk, azután 10 deka liszttel kevert fél csomag sütőport és legvégül 4 tojás habját adjuk hozzá.
Tortaformában enyhe tűznél sütjük, s kihűlés után cukros csokoládémázzal vonjuk be. Tetejét vaníliás tejszínhabbal vastagon bekenjük.
Sacher torta 10.
12 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, rászitálunk 15 dkg lisztet, elkeverjük öt tojássárgájával, kevés vaníliával, végül hozzáadunk 15 dkg csokoládét, amit előzőleg gőz fölött felolvasztottunk.
Az egészet jól összekeverjük, és óvatosan hozzáadjuk a tojások jól felvert habját. Az egészet tortaformába öntjük, és fél óráig sütjük közepes lángon. -
Közben csokoládéöntetet készítünk az alábbi módon: 9 dkg olvasztott csokoládét elkeverünk 12 dkg porcukorral és két evőkanálnyi forró vízzel, majd kevergetés közben felfőzzük.
A kész tortát kívülről bekenjük barackdzsemmel, leöntjük csokoládéöntettel.
Hideg helyre tesszük, és jól lehűtve tálaljuk.
Sacher torta 11.
A tésztához: 12 dkg vaj, 3 tojás, 12 dkg porcukor, 1 cs. Dr.Oetker vaníliás cukor, 2 ek. víz, 12 dkg reszelt csokoládé, 12 dkg mandula, 7 dkg liszt, 1 teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 2 teáskanál csokoládékrém-por.
Bekenésre: Kevés barackíz, 1 ek. víz.
Beszóráshoz: 2 dkg mandula.
Készítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot, aztán a vizet, kanalanként felváltva a cukrot, és mandulát. Vigyázva rászitáljuk a sütőporral kevert lisztet, a krém-port, és a végén a fehérjék kemény habját adjuk hozzá. Zsírozott, papírral bélelt tortaformában sütjük, 1/2 -3/4 óráig, középesen meleg sütőben.
A kihűlt torta tetejét gyengén bekenjük vízzel elkevert baracklekvárral, azután bevonjuk csokoládémázzal, és a szélét keskeny csíkban hámozott, durvára vagdalt mandulával szórjuk be.
A mázhoz a porcukrot megszitáljuk, kakaóval vegyítjük, és a forró vízzel sűrű péppé keverjük, a vajat hozzáadjuk, és egymással jól elkeverjük. Még melegen bevonjuk vele a tortát.
Sacher torta 12.
A tésztához: 16 dkg vaj, 18 dkg cukor, 8 tojás, 15 dkg étcsokoládé, 6 dkg liszt
A töltelékhez: 1 kis üveg sárgabarack lekvár
A mázhoz: 2 tábla tortabevonó
A szobahőmérsékleten megpuhult vajat a cukor kétharmadával habosra keverjük, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Habbá verjük a tojások fehérjét a maradék cukorral, és gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. Először az olvasztott csokit keverjük a vajhoz, majd a tojásfehérjehabot, végül fakanállal jól eldolgozzuk benne a lisztet. Töltsük kikent, kilisztezett tortakarikába, és mérsékelt tűzön süssük készre. A kihűlt tortát vágjuk három lapba, és rétegezzük egymásra úgy, hogy mindegyiket megkenjük sárgabarack lekvárral. A tetejét és az oldalát is megkenjük lekvárral, majd leöntjük olvasztott csokoládéval. Dermedés után a mellé folyt csokit vágjuk le, olvasszuk meg, és ha szükséges, újból húzzuk át. Maradék olvasztott csokival kis papírtölcsérből rácsosan díszíthetjük a tetejét. Szeletelve tálaljuk, aki szereti, tejszínhabot is tehet a szeletre.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: A tortát éles késsel vagy damillal is lapba vághatjuk, de egészben is hagyhatjuk, és csak a külsejét kenjük meg lekvárral, a csokimáz alatt.
Sacher-torta mikróban
Hozzávalók: 12,5 dkg margarin (én: 10 dkg-ot), 2-3 kk. kakaó, 3-4 ek. cukor (én: 4 lapos kanállal), 3 tojás, 1 sütőpor (féllel is jó), 4-5 ek. liszt, rum, vagy rumaroma, 1 vaníliás cukor.
A margarint a mikróban 1 perc alatt megolvasztjuk. Hozzáadjuk a cukrokat, tojást, habverővel (kézi tökéletes) jól elkeverjük. Beletesszük a többit, ezzel is alaposan összekutyuljuk. Vajazott jénaiba öntjük (fontos, hogy teljesen összefüggő legyen a vaj/margarin), és 6 percig a legnagyobb fokozaton, " sütjük, / főzzük / melegítjük". Késsel körbe kell lazítani, kiborítani.
Sacher csokoládétorta
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 5 dkg kakaó, 15 dkg liszt, szalalkáli
A vajat 10 dkg porcukorral és a 3 kanál vízben feloldott kakaóval habosra keverjük. A 4 egész tojást 10 dkg cukorral habüstben a tűzhely szélén vagy gyenge gőz fölött felverjük, a tűzről levéve addig verjük, amíg lehűl. A kétféle kikevert anyagot óvatosan összekeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és adunk hozzá egy késhegynyi szalalkálit. A tortát kerek formában, lassú tűznél kb. 40 percig sütjük.
Töltelék és bevonat: a kisült torta tetejét és oldalát még melegen megkenjük finom barack- vagy málnalekvárral. Ezután bevonjuk 10 dkg cukorból, 2 dkg kakaóval főzött csokoládémázzal, amelybe 2 dkg vajat dobunk.
"Hatlaposak"
Egylapos mézes tekercs
Tészta: 6 tojás sárgáját 15 dkg mézzel jó habosra keverjük. Hozzáadunk 8 dkg lisztet, 3 dkg kakaót, 1 sütőport, 1 vaníliát ás a tojások kemény habbá vert fehérjét.
Zsírozott, lisztezett tepsiben, közepes lángon megsütöm. Amikor kész, egy lisztezett konyharuhára borítom, kihűtöm.
Krém: 15 RÁMA és 15 dkg porcukor habosra keverve. Amikor a cukor teljesen elolvadt hozzáadva 1 csomag gesztenyepüré.
A tésztára egyenletesen rákenem a masszát, és a konyharuha segítségével feltekerem.
A tetejét bekenem csokoládémázzal, és jól lehűtöm.
Háromlapos mézes Éva módra
Tészta hozzávalói: 2 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg margarin, 1 kk szódabikarbóna, 1,5 ek méz, 45 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom. A tésztát 3 részre osztom, 1 részbe beledolgozok 1 ek kakaót, és közepes lángon megsütöm.
Barna krém: 1 csokoládé pudingot, 1 ek kakaót, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm.
Világos krém: 1 vanília pudingot, 1 vaníliás cukorral, 1 csapott ek liszttel, 10 dkg cukorral, 1 dl hideg tejjel csomómentesre keverek, hozzáadok 2 dl forró tejet és megfőzöm. 1 RÁMA margarint 10 dkg porcukorral habosra keverek, kettéosztom, és a még langyos krémekhez keverem.
Az egyik fehér lapra ráteszem a vaníliás krémet, rá a barna lapot és a csokis krémet, majd legfelülre ismét fehér lap kerül és az előző mázak egyike.
Négylapos mézes
Kis ügyességgel azonban lehet belőle hat laposat is készíteni.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 kanál méz, 2 kanál tej, 1 egész tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A cukrot a mézzel, a tejjel, a tojással és a szódabikarbónával gőz fölött 15 percig jó habzásig főzni kell. Még melegen a 45 dkg liszttel összegyúrni, a jól összegyúrt tésztát 4 felé osztani, nyújtani, és laponként kisütni.
A lapokat ki-ki, kedvére való, főzött krémmel, töltheti.
Pl. 1 dl darából fél liter vaníliás tejjel sűrű pépet kell főzni és kihűteni. 20 dkg vajat 20 dkg porcukorral jó habosra keverni, és hozzáadni a kihűlt darás pépet, és azzal is jó habosra keverni.
Másnap lehet jól szeletelni, mert a tészta, sütés után törékeny és kemény lesz kihűlés után. A krémtől másnapra megpuhul.
Négylapos mézes krémes
Tészta hozzávalói: 1 tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg vaj, 3 ek tej, 2 ek méz, 1 kk. szódabikarbóna, 45 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összekeverem, gőz fölött a felfövéstől számított 3 percig főzöm, közben kevergetem. A tűzről levéve hozzáadom a lisztet, jól összedolgozom, és 4 lapban, közepes lángon (villanysütőben 4-esen szoktam) megsütöm. (nem szabad sokáig sütni, mert könnyen megszárad!)
Krém hozzávalói: 4 dl tej, 5 ek liszt, 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor
A vajat és a porcukrot habosra keverem, a cukor teljes eloldódásáig. A tejet s liszttel csomómentesre keverem és megfőzöm. Amikor kihűlt hozzákeverem a cukros vajat.
A lapokat a következő sorrendben töltöm meg: LAP / KRÉM / LAP / KAJSZIBARACK LEKVÁR / LAP / KRÉM / LAP / MÁZ
A kajszi helyett bármilyen kissé savanykás lekvár jó.
Máznak vagy tortabevonót olvasztok fel egy kis tejjel és olajjal, vagy 5 ek cukor, 5 ek kakaó, 5 ek víz jól összekeverve, felfőzve, még melegen belekavarva 5 dkg vaj (RÁMA
Ötlapos mézes
Hozzávalók: 6 ek. olvasztott zsír, 8 ek. tej, 15 dkg méz, 2 tojás, 1 kk. szalalkáli, amennyi lisztet felvesz,
Krém: 1 l tej, 1 tojás sárgája, 3 dkg kakaó, 30 dkg cukor, 3 ek. liszt, vaníliarúd.
A hozzávalókból könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. 5 darabra elvágjuk, mindegyiket elnyújtjuk, és külön-külön megsütjük. (Célszerű a tepsi külső alján sütni, mert könnyen törhet.)
Krém: 1 dl tejben csomómentesre elkeverjük a tojássárgáját, a liszttel összekevert kakaót, hozzáöntünk még 1 dl-nyi tejet.
A többi tejet a cukorral, vaníliarúddal felforraljuk (ha gázon készítjük, alátétet használjunk). Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a lisztes tejet és kis lángon, vagy vízfürdőn, állandóan kevergetve sűrűre főzzük.
A kihűlt krémmel megkenjük a tésztalapokat, és egymásra helyezzük. 1 napig pihentetjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk be.
Hatlapos 1.
Hozzávalók:
Tészta: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, fél csomag szalalkáli, tej
Krém: 1 csésze cukor, 1 tej1 csésze liszt, 2 evőkanál kakaó, vaníliás cukor, 10 dkg vaj
Ezeket összegyúrjuk annyi tejjel, amennyit felvesz. 6 lapot sütünk belőle tepsi hátán. Ha gáztepsi hátán sütjük, akkor csak 5 lap lesz belőle.
A krém elkészítése: 1 csésze cukrot megpirítunk és felengedjük 0.5 liter tejjel. 1 csésze lisztből, 2 evőkanál kakaóból és 1/2 tejből habarékot készítünk, és a pirított cukros tejjel összekeverjük. Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Vaníliáscukrot is tehetünk bele. Mikor félig kihűlt a krém, 10 dkg vajat keverünk hozzá, és a lapokra kenjük.
Hatlapos 2.
Hozzávalók: 
A tésztához: 60 dkg liszt, 15 dkg margarin, 2 db tojás, 4 ek. cukor, 1 csg. szalalkáli, tej,
A krémhez: 1 l tej, 1/2 kg cukor, 15 dkg margarin, 8 ek. liszt, 5 ek. kakaó,     
A tetejére: tortadara
A szalalkálival elkevert lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. A tojást a cukorral felverjük, s hozzáadjuk a liszthez, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. Az alaposan összedolgozott tésztát 6 darabra osztjuk, és egymás után 6 lapot sütünk belőle kikent, kilisztezett tepsibe téve, előmelegített sütőben, közepes lángon. A krémet elkészítjük: a tejet feltesszük főni, közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a margarint, a lisztet és a kakaót. Állandó keverés mellett sűrű, kenhető, csomómentes masszává főzzük. A kisült lapokat rétegesen megtöltjük a krémmel, egyenletesen elkenve azt a lapok között. Az utolsó lap tetejére is simítunk a krémből, és megszórjuk tortadarával.
Hatlapos 3.
2 dkg szalalkálit, 2 tojást, 1 csésze tejfölt, 7 dkg zsírt, csekélyke sót annyi liszttel összegyúrunk, amennyit fölvesz. Vékony lapokat készítünk belőle, amelyeket tepsi hátán világossárgára sütünk meg. Nagyon nehéz számokat mondani, de elég vékonyra, kb. egy milliméteresre nyújtja, mert sütés közben feljön olyan 2-3 milliméteresre.
Krém: 1/4 kg cukrot megpirítunk, 1/2 liter tejjel feleresztjük, elkeverjük. (Vagy: 1/2 kg cukrot pirítunk, és 1 liter tejjel eresztjük fel.). 3 dkg kakaót és 3 kanál lisztet elhabarjuk kevéske kihűlt karamellás tejjel, majd az egészet összeöntjük. Nagyon lassú tűzön az egészet krémmé főzzük fel, másnapig állni hagyjuk. Hogy jobban kenhető legyen, és jobban kössön a krém, csekélyke, kb. 2 dkg zsírt tegyünk hozzá.
Amikor összeraktuk a sütilapokat 6 rétegben, közöttük a krémmel, enyhén nyomassuk le kis időre.
Hatlapos karamellás
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 egész tojás, 12 dkg LIGA margarin, 1 mokkáskanál só, 3 evőkanál cukor, 1,5 dl tejjel elkevert 1 cs. szalalkáli, 2 dl tejföl.
A töltelékhez: 25 dkg cukor, 1 l tej, 3 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg RAMA margarin.
A tészta hozzávalóit összeállítjuk. 6 részre osztjuk, és tepsi hátán világosra sütjük.
Töltelék: A cukrot megpirítjuk, felöntjük a tejjel. A pirított cukros tejhez keverjük a lisztet és a kakaót, csomómentesre, besűrűsödésig. Amikor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a margarint is.
Hatlapos márványos szelet
Hozzávalók: 60 dk liszt, 15 dk zsír 15 dk porcukor, 1 db tojás, 1 cs sütőpor, kb. 2 dl tej, pici só.
A lisztet elmorzsoljuk a zsírral. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a sót, meglocsoljuk annyi langyos tejjel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. 6 egyforma cipóra osztjuk, vékonyra nyújtva meglisztezett tepsi fenekén sütjük.
30 dk cukrot megpirítunk, a tűzről levéve 2 dl feketekávéval felöntjük, visszatesszük a lángra, és addig kavarjuk, míg a cukor felolvad.
4 dl tejben 4 kanál lisztet simára keverünk, beleöntjük a kávéba, és közepes sűrűségű krémmé főzzük.
30 dk vajat 20 dk porcukorral kikeverünk, és a kihűlt krémmel apránként habosra keverjük. Ezzel megtöltjük a lapokat. A legfelső lapra a következő mázt készítjük el. 1 tojásfehérjét 10 dk porcukorral fehéredésig keverünk, amikor sűrűsödni kezd, rákenjük a sütire. 1 kanál kakaót 1 kanál porcukorral és 1 kanál vízzel összekeverünk, majd kis halmokat rakunk a tojás fehérjére, és villával széthúzogatjuk, amitől márvány mintás lesz. Másnap szeleteljük, mert frissen nagyon törékeny.
Flódni, kindli, stedrák
Almás flódni
Tészta: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl.
Töltelék: 1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, fél citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényben egy órán keresztül pihentetjük
Az almát a citrom levével, cukorral ízesítjük, és a margarinnal pépesre pároljuk. A tejet felforraljuk, s az egyik felét a cukros mákra, másikat a cukrozott dióra öntjük. A tésztát négy egyforma lapra kinyújtjuk. Kivajazott, kilisztezett tepsibe rétegezzük, minden lapot lekvárral megkenünk, és a kihűlt töltelékkel megtöltjük. Először a mák-, utána az alma-, majd a diótöltelék következik. Előmelegített, forró sütőben kisütjük. Kihűlés után porcukorral megszórjuk, és hosszúkásra szeletelve tálaljuk. Sütés előtt a tészta tetejét szurkáljuk meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel.
Diós flódni
Hozzávalók:
Töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 40 dkg reszelt alma, 5 dkg szilvalekvár, 1 dl fehérbor (vagy víz), 10 dkg mazsola, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, őrölt fahéj
Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg libazsír (vagy margarin, vagy vaj), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor
Először a tölteléket készítse el.
A diót a cukor egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A mákot a cukor egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A reszelt almát a cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll alatta lé, majd hagyja kihűlni.
A lisztet keverje el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt, majd adja hozzá a tojássárgákat. Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehérbort adjon hozzá. Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd ossza 4 egyforma részre, és a lapokat nyújtsa ki vékonyra.
Tegye az első lapot zsiradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel. Tegye rá a következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a máktölteléket. Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető, akkor kevés fehérborral hígítsa. Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az almatöltelékkel. Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szurkálja meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát.
Flódni 1.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg sima búzaliszt, 15 dkg baromfizsír vagy olaj, 3 tojás sárgája, 1 evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál só, 1 dkg élesztő, fél dl langyos víz.
A töltelékhez: 25 dkg reszelt alma, csipet só, ízlés szerint porcukor, 1 evőkanál barchesmorzsa, 25 dkg narancsdzsem (helyette a szilvalekvár is jó), 15 dkg darált dióbél, 15 dkg porcukor, 2 evőkanál bor, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé. 15 dkg darált mák, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja.
A tésztához az élesztőt simára keverjük a langyos vízzel, majd mély tálban összegyúrjuk az átszitált liszttel, a tojássárgákkal, a sóval, a cukorral és a zsiradékkal. Cipóba formáljuk és pihentetjük egy órán keresztül. Közben elkészítjük a töltelékeket, mindegyiket külön-külön. A darált mákot összekeverjük a cukorral, a leszárazott mazsolával, a citromhéjjal és a citromlével. A diótöltelékhez a bort és a citromlevet ráöntjük a dióra, majd összekeverjük a citromhéjjal és a cukorral. A tésztát öt részre vágjuk és egyforma, tepsi nagyságú lapokká nyújtjuk. A tepsi aljára rakunk egy tésztalapot, amelyet meghintünk cukorral és a barchesmorzsával elkevert reszelt almával. Erre rásimítjuk a második tésztalapot, amit a máktöltelékkel kenünk meg. A harmadik tésztalapra kerül a dzsem, a negyedik lapot betakarjuk a diótöltelékkel, végül az ötödiket ráborítva, legalább még egy órát pihentetjük. Az előmelegített forró sütőben megsütjük, és téglalapokat vágunk belőle.
Flódni 2.
Hozzávalók (kb. 30 szelethez): 50 dkg gyorsfagyasztott vajastészta, 50 dkg linzertészta, 1.2 kg almakompót vagy reszelt alma, 80 dkg máktöltelék, 80 dkg diótöltelék, fahéj.
A flódni jellegzetessége abban áll, hogy a kétféle tésztát felengedve összegyúrjuk, három egyenlő részre osztjuk, a sütőeszköz méretére nyújtjuk, az egyiket kisütjük. Az egyik nyers tésztát sütőkeretbe, vagy tepsibe helyezzük és rásimítjuk a 40 dkg darált mákból, 28 dkg Beghin-Say porcukorból, mazsolával, reszelt citromhéjjal és 1 dl vízzel készített forrázott máktölteléket. (Ugyanolyan, mint amilyet a bejglinél használunk.) Rátesszük a már kisütött tésztát, erre kerül - az előzőkkel azonos arányban - az ízesítőanyagokkal készült forrázott diótöltelék. Erre pedig egy almacsík, amihez a befőttet lecsurgatjuk, az almát összevagdaljuk, s amikor egyenletesen felvittük a diótöltelékre, megszórjuk őrölt fahéjjal. Ha nyers almából készül, a reszelt almát 30 dkg Beghin-Say cukorral felfőzzük, kihűtve kenjük fel, s ugyancsak beszórjuk fahéjjal. Mindezek tetejére kerül a harmadik tészta. A széleit lenyomkodjuk, sütés előtt a tetejét megszurkáljuk, és 200-220°C-os sütőben megsütjük. Ha kihűlt, megfordítjuk, felszeleteljük, a tetejét Beghin-Say porcukorral beszórjuk.
Flódni 3.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 60 dkg cukor, 3 tojássárgája, kb. 7 dl bor, l kg alma, 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, l üveg szilvalekvár, l csomag mazsola, l szelet reszelt csokoládé, 2 evőkanál baracklekvár, fahéj, őrölt szegfűszeg, reszelt narancshéj.
A lisztet, a margarint, a tojássárgáját, ízlés szerint cukorral és borral könnyen gyúrható tésztává gyúrjuk. Öt részre osztjuk, az egyik egy kicsit nagyobb legyen. Vékonyra nyújtjuk, s a nagyobb tésztával kibéleljük a tepsit, majd erre máktölteléket kenünk. Ráhelyezzük a következő tésztalapot, amelyre, a szeletekre vágott, borban párolt alma kerül. Újabb tésztalap, amelyre diótölteléket halmozunk. A negyedik réteg a szilvalekváré, amelyet beborítunk az utolsó tésztalappal, tojássárgájával megkenjük, s lassú tűzön sokáig sütjük.
Máktöltelék: a darált mákot borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt narancshéjat és baracklekvárt teszünk bele.
Diótöltelék: a darált diót borral felfőzzük, cukrot, mazsolát, reszelt csokoládét keverünk bele. Valamennyi tölteléket kihűtve tesszük a tésztába.
Flódnitorta Curice módra
Hozzávalók: a tésztához: 60 dkg finomliszt, 35 dkg margarin, 1 kiskanál só, 7-8 dkg kristálycukor, 1 dkg élesztő (én 2,5 dkg-ot tettem bele), 2 dl hideg víz, a nyújtáshoz: liszt, a forma kikenéséhez: 3 dkg vaj, a máktöltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt mák, 6-8 dkg, mazsola (el is maradhat)
A diótöltelékhez: 40 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 50 dkg őrölt dió, 6-8 dkg mazsola (el is maradhat), az almatöltelékhez: 12,5 dkg alma, 30 dkg kristálycukor, 5-6 dkg zsemlemorzsa, fél kiskanál őrölt fahéj (én ennél jóval többet tettem bele), 1 citrom reszelt héja, a lekenéshez: 1 tojás, a tálaláshoz: porcukor
1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. Én az élesztőt egy kevéske cukros tejben felfuttattam, ezt kevertem a liszthez. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezután 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán egy kb. 26 cm átmérőjű körré nyújtjuk, ügyelve, hogy szép szabályos legyen. Ezért a tortakarikát ráfektetjük, és ennek mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is: ebből lesz a torta oldala, amihez a legtöbb tészta kell. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 C°; légkeveréses sütőben 165c°) kb. 10 perc alatt világosra elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk, ezek ugyanis a torta közepére kerülnek, ahol nem sülnének meg.
2. A máktöltelékhez való cukrot a vízzel felforraljuk, majd a mákot belekeverjük, mazsolával gazdagíthatjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el. Az almatöltelékkel még várunk egy kicsit, mert állás közben levet enged. Egy 26 cm átmérőjű, lehetőleg szétszedhető tortaformát jól kivajazunk. Én sütőpapírral béleltem ki az egész formát. Egy kerekre nyújtott tésztalappal - de nem az elősütöttel - az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk, és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk, vizes késsel elkenegetjük.
Megjegyzés: jó, ha van valaki a közelben, mert egyedül nagyon nehéz belevarázsolni a formába a tésztát. De egy harmadik kéz is megteszi. :-)
3. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk a diós töltelékre. Erre kerül egyenletesen a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítjuk.
4. Most jön az almatöltelék. Ehhez a gyümölcsöt meghámozzuk, durvára lereszeljük, majd a többi hozzávalóval gyorsan összedolgozzuk. Az előzőekre rétegezzük, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszélek találkozásánál jól összenyomkodjuk, nehogy a töltelék kifolyjon. A tetejét felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 C°; légkeveréses sütőben 200 C°) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.
Tálaláskor a tetejét meghintjük porcukorral.
Flódni Vera mama módra
Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 30 dkg vaj, vagy margarin, 4 tojás, 10 dkg cukor, fél pohár bor.
A lisztet a vajjal, tojással, cukorral, borral nagyon jól eldolgozzuk, hogy rétestészta keménységű legyen. Pihentetjük, majd 5 részre osztjuk. Újra pihentetjük.
Amíg pihen a tészta, készülhet a töltelék.
Töltelékek: 25 dkg dió, 25 dkg mák, 25 dkg cukor (ez az én cukor mennyiségem, az összes)
Töltelékhez: aki édesebben szereti, az szaporítsa), 1 marék mazsola (dióba, mákba), 1 citrom reszelt héja, 1/2 dl rum, kb. 1 kg alma reszelve, fahéj az almába, higított méz (rum, rumos tea a hígításra), szilvalekvár
A dióból, mákból, cukorból, citromhéjából és mazsolából, bejglihoz hasonló töltelékeket készítünk, külön a dióból és külön a mákból. Az almát reszelés közben citrom levével locsolva "lecsurgatjuk", ízlés szerint fahéjjal ízesítjük.
A pihent tésztákat laponként vékonyra nyújtjuk, majd higított mézzel megkenjük, és az első lapra kenjük a szilvalekvárt, jön a következő lap, arra jön a dió töltelék, újabb lap, arra a mák, megint tészta arra az alma, és az utolsó lapot felvert egész tojással megkenjük, villával becsíkozzuk és megszúrjuk, és lassú tűznél fényes, pirosra sütjük.
Kindli (mákos, diós, vagy gesztenyés)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 1 dkg élesztő, csipet sütőpor, 2 kanál rum.
A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük, majd kinyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd dió, mák vagy gesztenye töltelékkel töltjük. Vigyázzunk, a hajtás alulra kerüljön! A kis tekercsekre ujjal kétoldalt mélyedéseket nyomunk, hogy pólyás baba jellege legyen. Tojással megkenjük, majd mérsékelt sütőben sütjük. Dió, mák töltelék a flódninál található.
Gesztenye töltelék:
Hozzávalók: 25 dkg gesztenye massza, 3 evőkanál rum, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg porcukor, 1 dl víz, 10 dkg cukrozott gyümölcs, 10 dkg meggybefőtt.
A hozzávalókat géppel jól kikeverjük, majd beleadjuk a lecsepegtetett, kimagozott, összevágott meggybefőttet és a cukrozott gyümölcsöt.
Kindli
Egy kiló lisztből, 40 deka libazsírral, 6 nyers tojássárgájával, 2 átpasszírozott főtt tojássárgájával, kevés cukorral, fél deka langyos vízben feloldott élesztővel, kellő mennyiségű fehérborral tésztát gyúrunk. Kidolgozva egy óráig pihentetjük, majd megfelelő nagyságú darabokra vágjuk (körülbelül 8 részre), gyufaszál vékonyra kinyújtjuk és megtöltjük dió- vagy máktöltelékkel, amit kevés boros és cukros vízben megfőztünk és mazsolával kevertünk. A megtöltött tésztaszeleteket hosszúkásra összecsavarjuk, s ujjunkkal rovátkákat nyomkodunk beléjük, hogy megadjuk nekik a "kindli" jelleget. Tepsibe rakva, tojás sárgájával megkeverjük, sütőben szép barnapirosra sütjük.
Kindli, flódni
Tészta: 75 dkg liszt, 37 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 5 db tojás sárgája, 1,5 dl fehérbor.
Alma töltelék: 1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb. 4 dl fehérbor, 1 evőkanál cukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg.
Mák töltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor.
Dió töltelék: 30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor.
A kindli kenéséhez: 1 tojás.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojás sárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé. Amíg a töltelék készül, ezeket is hűtőben pihentetjük.
Az alma töltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük, magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük-levét forralt borhoz vagy teához elhasználhatjuk-, a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A mák töltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a dió tölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit a kindlihez elveszünk.
Egy kb. 20x30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a dió tölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá mák töltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb tésztalappal befedjük, villával megszurkáljuk. Sütőben a közepesnél kicsit erősebb lánggal (190 fokon) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül deszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul, nem ázik el.
A kindlihez eltett tésztát kilisztezett deszkán kb. 15x20 centis lappá nyújtjuk, 2x5 része vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindlik tetejét "megcsipkedjük", sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, közepesnél erősebb lánggal (190 fokon) 30 percet sütjük.
Jó tanácsok: A flódnit nem ajánlatos teflon tepsiben készíteni, mert nem sül jó át. A tésztából dupla adagot is gyúrhatunk, mert le lehet fagyasztani.
Mákos flódni
Hozzávalók: a tésztához 50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg porcukor, 4 egész tojás, 1 dl száraz bor, csipetnyi só;
A máktöltelékhez 25 dkg darált mák, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom leve és reszelt héja, 1 dl tej; a diótöltelékhez
25 dkg darált dió, 1 dl bor, 25 dkg cukor, fél citrom leve és reszelt héja, valamint 3 dl szilvalekvár, a tészta tetejére 1 tojás.
A tésztához valókat simára gyúrom, majd négy cipóba osztom. Két-három órán keresztül pihentetem a hűtőszekrényben. Közben elkészítem a töltelékeket. A darált mákot, a tejet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, és a citromlevet összekeverem, majd kis lángon, állandó keverés közben addig melegítem, amíg az egész össze nem áll. Ezután belekeverem a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A diótöltelékhez is ugyanígy összekeverek mindent. A szilvalekvárt (ha kemény és nem kenhető), egy-két evőkanál vízzel kenhetőre keverem. Az egyik kis tésztacipót egy közepes tepsi méretére kinyújtom, majd kibélelem vele a tepsit. Rákenem a szilvalekvárt. Erre ráborítom a második kinyújtott tésztalapot, ezt a diótöltelékkel kenem meg, ezután a harmadik tésztalapot teszem rá. Végül rákenem a máktölteléket, és a negyedik lappal beborítom. Kicsit rányomkodom, majd felvert egész tojással a tetejét megkenem. Előmelegített, forró sütőbe teszem, és 8-10 percig erős lángon sütöm, ezután takarékon szép pirosbarnára megsütöm. A tepsiben hagyom kihűlni, ezután hosszúkás téglalapokat vágok belőle. Rendkívül finom, de nagyon hizlaló, kalóriadús sütemény.
Stedrák vagy flódni Éva módra
50 dkg lisztből, 20 dkg (liba) zsírból v. margarinból, 3 tojássárgájából, 10 dkg cukorral tésztát gyúrunk. Öt egyforma részre osztjuk, és egyenként vékonyra kinyújtjuk. Az első lapot kikent tepsibe tesszük, és diótöltelékkel megkenjük, rárakjuk a második lapot, és ezt máktöltelékkel kenjük meg. E fölé jön a harmadik, amelyre szilvalekvárt kenünk (ha nagyon sűrű, kis vízzel kell jól kenhetőre keverni), majd a negyedik lap, amelyre borban párolt almát rakunk. Az egészet beborítjuk az ötödik lappal, és megsütjük. Sütés előtt villával megszurkáljuk, és tojással megkenjük.
Dió- és máktöltelék: 1 dl tejet megforrósítunk, 15 dkg darált diót ill. mákot és 10 dkg cukrot keverünk hozzá. 2-3 percig még tűzön tartjuk, ezután reszelt citromhéjjal, kevés rummal (a mákot fahéjjal is!) ízesítjük.
Borban párolt alma: 1 kg almát megtisztítunk, lereszelünk, 1 dl fehérborral leöntjük. Addig pároljuk, amíg az alma leve és a bor elfő. Ezután ízlés szerinti mennyiségben cukorral ízesítjük.
Javaslat: a töltelékeket ne forrón kenjük a lapokra! Találkoztam már egy másik recepttel is, ott nagyjából ugyanez a tészta, a mennyiség is ugyanilyen, de csak négyfelé osztja el, és a borban párolt alma kimarad.
Stedrák
Tészta: 750 g rétesliszt, 20 g élesztő, 3 dl tej, 120 g margarin, 100 g cukor, 4 tojás sárgája, 1 cs. vaníliás cukor (vagy egy kis vanília aroma), citromhéj, csipet só
Diós töltelék: 180 g darált vagy tört dió, 2 dl tej, 30 g prézli (zsemlyemorzsa), 80 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, mazsola
Mákos töltelék: 200 g darált mák, 2 dl tej, 120 g porcukor, 10 g margarin, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, mazsola
Túrós töltelék: 300 g túró, 80 g porcukor, 80 g margarin, 20 g mazsola, 2 tojássárgája, 2 tojás felvert habja, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Lekváros töltelék: 200 g szilvalekvár, reszelt citromhéj
Előre elkészítjük a töltelékeket. A mákosat és diósat jó meleg tejjel kevertem össze, mert így szoktam, de a recept azt írta, hogy összefőzni, szerintem készítsétek, ahogy szoktátok a kalácsba. A túrós és lekváros tölteléket összekevertem hidegen.
Az élesztőt kevés tejben fölfuttattam majd az összes hozzávalóval egy félkemény kelt tésztát készítettem. Mikor megkelt öt egyforma cipócskára osztottam, és egyenként kisodorva a kikent tepsire raktam és közben ilyen sorrendben töltöttem - első réteg tésztára kerül a lekváros töltelék, rá az újabb sodrott cipócska,
- másodiknak következik a diós töltelék, rá az újabb sodrott cipócska,
- harmadiknak a mákos töltelék, rá az újabb sodrott cipócska,
- végül a túrós töltelék, amire a recept rácsot ír de én féltem, hogy a túró kiszárad így az ötödik cipócskából is lapot készítettem, és lehet hogy így jobb is csak talán nem annyira tetszetős.
Kb. 2 dkg olvasztott margarinnal megkentem a tetejét, villával sűrűn megszurkáltam és megsütöttem. Nem írja a recept hány fokon, és meddig kell sütni, de figyeltem a tésztát és nagyon jóra sikerült. Szerintem hasonlóan sül, mint a kalács.
Én tévedésből a túróba nem 20 g hanem 200 g mazsolát tettem ami egyáltalán nem rontotta el sőt... Így melegen ajánlom, ne spóroljatok a mazsolával.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!