Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2009-12-21
 
Menü
 
CSINÁLD HÁZILAG
 
MIBEN
 
SPÁRGA ÉS CSIRÁG 2.

Spárgafelfújt
Hozzávalók: 1 kg spárga, só, kockacukor. 20 dkg sovány főtt sonka, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1,2 dl tej, fél teáskanál só, 1-1 késhegynyi bors és csípős paprika, 10 dkg reszelt ementáli sajt, 2 tojássárgája, KNORR Delikát Ételízesítő.
A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A sonkát vágjuk fel vékony csíkokra. Egy felfújtformát kenjünk ki egy evőkanál vajjal, a sütőt melegítsük elő 200°C-ra. A főtt spárgát csepegtessük le, szedjük le róla a cérnát, és fektessük bele a kivajazott tálba. Szórjuk közé a sonkát is.
A megmaradt vajat melegítsük meg, szórjuk rá a lisztet, és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára. Öntsük fel 1.5 dl spárga-főzőlével, és a tejjel. Fűszerezzük ételízesítővel és pirospaprikával. Kevergetve főzzük 5 percig, majd adjuk hozzá a reszelt sajtot. A mártást vegyük le a tűzről, hűtsük ki kissé és adjuk hozzá a tojássárgákat, keverjük simára, majd vonjuk be vele a spárgát. Süssük előmelegített sütőben 20 percig. Jól illik hozzá a hagymás paradicsomsaláta.
Spárga földimogyoróval (Brazília)
Hozzávalók: 0,5 kg spárga 4-5 cm-es darabokra vágva, sós vízben megfőzve, 3 ek. olvasztott vaj, 3 ek. darált földimogyoró, só, késhegynyi cayenne-i bors, 0,5 csésze fehér mártás, 2 ek. zsemlemorzsa.
Kenjünk ki egy tűzálló tálat fél ek. vajjal, tegyünk az aljára 1 sor spárgát, szórjuk be mogyoróval, cayenne-i borssal, sóval. Öntsük le a megmaradt vaj felével. Ismételjük, míg elfogy a hozzávaló. A tetejére fehér mártás kerüljön, rá zsemlemorzsa.
Forró sütőben süssük aranysárgára. Forrón tálaljuk!
Spárga gőzölve
Elkészítése: A spárgát sós vízben félig megfőzzük, levét leöntjük, virágjaival lefelé, üvegekbe rakjuk, sósvizet, kis szalicilt öntünk rá, és kigőzöljük.
Spárga hollandi mártással
Sós vízzel, amelybe 2-3 kockacukrot is dobhatunk, puhára főzünk egy kiló megtisztított, egészben hagyott spárgát. Levétől lecsurgatva, forró tálra tesszük. Közben 4 tojássárgát habverővel simára keverünk 2 deci tejjel. hozzáadunk 7 deka vajat vagy margarint, és gőz fölött sűrű mártássá főzzük. (Tej helyett vehetjük hozzá a spárga főzővizét.) A gőzről levéve megsózzuk, csipet törött borssal, néhány csepp citromlével ízesítjük, és beledobunk még 3 deka vajat. Ha a vaj elolvadt, a forró spárgára öntjük. (Adjunk hozzá burgonyát, mert úgy kiadósabb). Nem olcsó étel, de a spárga így elkészítve a legfinomabb.
Spárga jóasszony módra
Hozzávalók: 40 dkg spárga, 1 csomó zsenge sárgarépa, 1 kg friss zöldborsó, 2 csomó gömbölyű gumójú újhagyma, 5 dkg vaj, só, kiskanálnyi cukor.
A spárgát megtisztítjuk, 4-5 centis darabokra vágjuk, és sós-cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a levét nem öntjük ki. Megtisztítjuk a répát, a szokottnál kissé vastagabbra szeleteljük, és a vajon egy kevés spárgalével meg a megtisztított hagymagumókkal puhára pároljuk. Ha mirelit borsót vettünk, akkor csak a párolás vége felé öntjük a répához, ha frissből készítjük a köretünket, akkor a borsót csak 5 perccel később rakjuk a lábasba, mint a répát. Végül a leszűrt spárga is belekerül, 1-2 percig még a tűzön hagyjuk, hogy a zöldségek íze átjárja.
Spárgakrémleves 1.
Hozzávalók: 40 dkg spárga, 2 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, só.
A megtisztított spárgaszárakat kisebb darabokra vágjuk és 1, 2 l csontlébe tesszük fel főni. Sóval és kevés cukorral ízesítjük. Külön edényben megfőzzük a spárgafejeket. A megfőtt spárgaszárat hideg tejjel simára kevert, világos rántással sűrítjük. 5-10 perces főzés után a levest áttörjük, majd még egyszer felforraljuk. A tűzről levéve tejszínnel elkevert tojássárgát keverünk hozzá, majd beletesszük a spárgafejeket.
Spárgakrémleves 2.
Hozzávalók: 50 dkg csont, 10 dkg vegyes zöldség, 50 dkg spárga, 6 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 dl tej, 1 tojássárgája,1 dl tejszín, 1 zsemle, só, cukor.
A csontból, a zöldségből erős csontlevest főzünk kb. 6 dl, leszűrjük, és ebben puhára főzzük az apróra vágott spárgát. Négy dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk, és berántjuk a levest. Szőrszitán átpasszírozzuk, majd visszatéve a tűzre, hozzáadjuk a tejet, és felforraljuk. Utána ízesítjük. A zsemlét kis kockákra vádjuk, és aranysárgára pirítjuk a maradék vajban. Tálalás előtt a levesbe öntjük a tojássárgájával simára kevert tejszínt, majd tálaláskor a pirított zsemlekockát. Forrón tálaljuk.
Spárgakrémleves 3.
Hozzávalók: kb. 30 dkg fehér zsenge spárga, 1 fej vöröshagyma, só, 1 kanál ételkeményítő, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, bors, szerecsendió.
A spárgát darabokra vagdalva, az apróra vágott hagymával, sós vízben puhára főzzük. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát. A főző vízzel együtt simára turmixoljuk.
Elkeverünk benne az ételkeményítőt, hogy sűrű mártást kapjunk. Ízesítjük tejföllel, tejszínnel, sóval, őrölt borssal és szerecsendióval. Ha túl sűrű lenne, tejjel hígítjuk. Jól összeforraljuk. Tálalásnál a tányérba pirított zsemlekockát, vagy puffasztott rizst teszünk, erre szedjük a forró levest.
Spárgakrémleves 4.
Hozzávalók: 25 dkg spárga, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál kristálycukor, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.
A spárgaszálakat megmossuk, lecsöpögtetjük. A fejeket (a spárga csúcsos végeit) 3 cm hosszúságban levágjuk, és félretesszük. A többit a talpától kezdve megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A levágott héjával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe tesszük, beleszórjuk a kristálycukrot és kevés sót, majd 25 percig forraljuk. Hagyjuk kissé kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzzuk. A spárgapépet szitán átpasszírozzuk. A sűrű spárgapépet leveses fazékba öntjük, ráöntünk még félliternyi vizet, és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beletesszük.
Felforralva 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel teljesen simára keverjük, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest.
Végül a borssal és a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük.
Spárgakrémleves Amanda módra
A spárgát sós, fehérborsos vízben megfőzöm. Kevés lisztből (1 teáskanál) és 1 tojássárgájából vízzel habarást készítek. Ezt átszűrve öntöm a tűzről levett leveshez. Visszateszem, és folyton kevergetem forrásig. Ekkor leveszem a tűzről.
Tálaláskor tejszínt és édes fehér bort keverek hozzá. Csészében kínálom, a tetejére egy citromkarikát téve.
Spárgaleves 1.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg csirkeaprólék, 1 kg spárga, 1 csomó petrezselyem, 3 dkg vaj, 3 dl tej, liszt, só, őrölt bors, csipetnyi cukor. A galuskához: 1 tojás, liszt, 1 kávéskanál vaj.
A csirkeaprólékot 1.5 liter vízben megfőzzük. A spárgát megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, leöblítjük, s a leszűrt csontlében megfőzzük. A spárgafejeket külön kis edényben főzzük, mert néhány perc alatt puha lesz, és a tálalásnál is arányosan tudjuk elosztani. A spárgafejek főzővizét is hozzáöntjük a leveshez. Vajból, lisztből világos rántást készítünk, hogy a levesből ne érződjön ki majd a pirított liszt íze. Tehetünk rá egy teáskanál pirospaprikát. Tejjel felengedjük, hozzáadjuk a leveshez, sózzuk, borsozzuk, és jól kiforraljuk. Vajasgaluskát szaggatunk bele, és finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Visszatesszük a csirkeaprólékot, hogy az is jól átforrósodjon. Tálalásnál a tányérokon egyenletesen osztjuk el a melegen tartott spárgafejeket.
Spárgaleves 2.
Hozzávalók: 25 dkg spárga, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál kristálycukor, késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só.
A spárgaszálakat megmossuk, lecsöpögtetjük. A fejeket (a spárga csúcsos végeit) kb. 3 cm-nyire levágjuk, és félretesszük. A többit a talpánál kezdve alaposan megtisztítjuk, és apróra vágjuk (a fás talprészét levágjuk). A lehántott héjával és a talpával együtt (nem tévedés) félliternyi vízbe tesszük, beleszórjuk a kristálycukrot és a sót, majd 25 percig forraljuk. Hagyjuk kissé kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzzuk. A spárgapépet szitán átpasszírozzuk. A sűrű spárgapépet leveses fazékba öntjük, ráöntünk még félliternyi vizet és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beletesszük. Felforralva 10 percig főzzük. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel egészen simára keverjük, majd behabarjuk vele a forrásban lévő levest. Végül a borssal és a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük.
Spárgaleves 3.
Egy csomó zöld spárgafejet sós vízben megfőzünk, leszűrjük, s egy bögre már készen levő húslevesbe tesszük. Evvel is forrni hagyjuk, s ez alatt vajból híg rántást készítünk, s ha jól habzik, a levessel, melyben a spárga fejek főttek, felöntjük, jól elhagyjuk még főni a rántással, a tejfellel, s ha kész tálalhatjuk.
Spárgaleves 4.
Hozzávalók: spárga, petrezselyem, Vegeta, só, cukor
A rántáshoz: 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj
A darabolt spárgát vegetás, enyhén sós melybe tettünk 1 mokkáskanál cukrot, és megfőzzük.(kb. 15-20 percig). Ezután kevés világos rántással berántjuk. A tetejére vágott petrezselymet szórunk. Főzhetünk bele galuskát is.
Spárgaleves 5.
Annyi vízben teszünk fel főni egy megtisztított csirkeaprólékot, amennyi ellepi, és fedő alatt, kis lángon félpuhára főzzük. Ekkor belerakunk 25 deka megtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát, a levét hideg vízzel 1,20 liternyire hígítjuk, és sóval meg mokkáskanálnyi cukorral ízesítjük és együtt teljesen puhára főzzük. Három deka vajból egy sárga rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Ha sűrűbben akarjuk adni, egy nyers tojást csipetnyi sóval meg annyi liszttel keverjünk össze, amennyit felvesz, és apró galuskákat szaggatunk a levesbe. A tálban simára keverünk egy deci tejfölt egy tojássárgájával, és erre apránként, kevergetve, rámerjük a forró levest.
Spárgaleves 6.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg spárga, 2 dl tej, 1 dl tejföl, 1 tyúkhúsleveskocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál finomliszt, 1 teáskanál kristálycukor, 1 késhegynyi törött fehér bors, ízlés szerint só, kevés citromlé.
Előkészítés: a spárgaszálakat megmosom, lecsöpögtetem. A spárga csúcsos végeit 3 cm hosszúságban levágom és félreteszem. A többit a talpától kezdve meghámozom, és apróra vágom. Héjával együtt (nem tévedés!) félliternyi vízbe teszem, beleszórom a kristálycukrot, borsot és sót, majd 25 percig forralom. Kissé hagyom kihűlni, ezután turmixgépben pépesre zúzom. A spárgapépet szitán átnyomom.
Elkészítés: a sűrű pépet leveses fazékba öntöm, félliternyi vízzel felöntöm és a húsleveskockát, valamint a félretett spárgafejeket is beleteszem. Felforralom és 10 percig főzöm. Közben a tejfölt és a tejet a liszttel simára keverem, majd behabarom vele a forrásban lévő levest. Végül a megmosott, finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezem és kevés citromlével pikánsra ízesítem.
Spárgaleves 7. (tejes)
Hozzávalók: fél kg tisztított, apróra darabolt spárga, l csokor petrezselyem, só, cukor, 2 dl tejfel, 2 kanál liszt.
A spárgát apróra vágott petrezselyemmel főni tesszük, sóval, cukorral ízesítjük, majd ha már csaknem puha a tejfelbe kevert liszttel elkeverjük. Vajas galuskát főzünk bele.
Spárgaleves négy személyre
15-20 deka spárgát vásárolunk, végükből kis darabkát levágunk, külsejüket nagyon vékonyan lehántjuk (kivéve a spárga lilás végén levő egy centis részt). Hüvelyknyi darabokra vágjuk, és egy liter vízzel leöntve, kevés sóval, két szem mokkacukorral ízesítjük. Még jobb, ha megfőzünk egy csirkeaprólékot, és ennek a levében főzzük meg a spárgát. Két deka vajból egy púpos evőkanál liszttel nagyon világos rántást készítünk, besűrítjük vele a levest, és pár percig forraljuk.
Egy deci tejfölt a tálban simára keverünk egy tojássárgájával. és állandóan kevergetve öntjük rá a forró levest, nehogy összekapjon. Ettől krémszerűvé válik. Szaporítja a levest, ha berántás után apró galuskákat is főzünk bele. (Ha spárgás ételt készítünk, a spárga főzővizéből is készíthetünk levest, de akkor valamivel több tejfölt tegyünk bele.)
Spárga magyarosan
Hozzávalók: 1,5 kg spárga, 5 dl tejföl, 2 tojássárgája, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 kk só, 1 kk cukor.
Elkészítés: A spárgát megtisztítjuk, 4 csoportra osztjuk, ezeket külön - külön összekötjük, és forró, sós-cukros vízben puhára főzzük. Utána ruhán leszárítjuk, és tűzálló edénybe rakjuk. A tejfölt sóval, cukorral, liszttel és tojássárgájával összekeverjük, a spárgára öntjük. zsemlemorzsával meghintjük, és néhány darabka vajat rátéve, sütőben megpirítjuk. Forrón tálaljuk.
Spárga nyelvhal-tekerccsel és citromhabbal
Hozzávalók: 2 kg fehér spárga, só, kockacukor 4 szelet filézett nyelvhal (más hal is tökéletesen megfelel), 1 db filézett füstölt pisztráng (vagy bármilyen füstölt hal), 1 tojásfehérje, 1 csokor vegyes zöld fűszernövény, só, bors, fél citrom kifacsart leve,
1 evőkanál vaj, 2 mogyoróhagyma, 1 csésze száraz fehérbor, hal-fűszerkeverék, 4 garnélarák-farok (elhagyható)
A mártáshoz: 1 citrom héja vékony csíkban lehámozva, 1.25 dl tejszín, 2 tojássárgája, késhegynyi sáfrány
A spárgát tisztítsuk meg, és kössük több kisebb kötegbe. Forraljuk fel a sóval és a kockacukorral a vizet, rakjuk bele a spárgát, és közepes lángon főzzük 20 percig.
A nyelvhalat a bőrös oldalával lefelé helyezzük folpack fóliára. A füstölt pisztrángot, a tojásfehérjét és a tiszta zöldfűszereket pépesítsük.
A nyelvhalat hintsük meg sóval, borssal, locsoljuk meg citromlével, és simítsuk rá a fűszeres halpépet. Tekerjük fel a szeleteket, és kötözzük át cérnával. Az apróra vágott mogyoróhagymát szórjuk vajjal kikent serpenyőbe.
Helyezzük rá a haltekercseket és a garnélát, öntsük rá a fehérbort, ízesítsük sóval, borssal és a hal-fűszerkeverékkel. A halat pároljuk közepes lángon, fedő alatt 8 percig, majd szedjük ki a halat és a rákot, és tálalásig tartsuk melegen.
A megmaradt hallébe dobjuk bele a citrom héját, és forraljuk addig, amíg sűrű mártás nem lesz. A tejszínből verjünk kemény habot, keverjük hozzá a tojások sárgáját is. A mártást vegyük le a tűzről, és óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot. Ízesítsük citromlével, fűszerkeverékkel, sóval, borssal, és színezzük a sáfránnyal.
A főtt spárgát, a nyelvhalat és a rákot rendezgessük el előmelegített tányérokon, díszítsük a citromhabbal, és tegyünk rá pár levél zöldfűszert is.
Spárga Orly módra 
Hozzávalók: 2 kg spárga, 1 dkg cukor, 2 dkg só, törött bors, 1 citrom, 1 dl olaj, 20 dkg zsír, 5 dl paradicsommártás.
A spárgát megfőzve, alsó részét 6-6 cm levágjuk. Ruhán leszárítjuk, majd citrommal, sóval, borssal bepácoljuk. Tálaláskor rántótésztába mártjuk, és forró zsírban kisütjük. Külön paradicsommártást adunk hozzá.
Rántótészta: lásd gombafejek Orly módra.
Spárga sonkával és sajttal
Elkészítés: 40 perc; Sütés: 10 perc; Sütés hőfoka: gázsütőben 2-3. fokozat
A friss spárgaszezon nem jár le tavasztól Szent Iván napjáig.
Ősszel és télen is van spárgabehozatal, néha jobb minőségű és olcsóbb, mint a hagyományos spárgaszezon idején.
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg spárga, 1 evőkanál só, 4 evőkanál vaj, 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1/4 teáskanál fehérbors, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 200 g főtt sonka, 75 g gouda sajt;
Elkészítése: Megtisztítjuk a spárgát, és levágjuk a végét.
A héját és a levágott végeket egy liter vízben főzzük tíz percig, majd tegyük egy konyharuhába, és ha kicsit kihűlt, csavarjuk ki jól.  A spárgát, sót, 1 evőkanál vajat és a cukrot felforraljuk.
A spárgát egymás után három adagban egyenként öt percig főzzük és lecsurgatjuk.  3 evőkanál vajat megolvasztunk, és belekeverjük a lisztet.  3/8 liter (3,75 dl) spárgalét hozzáöntünk, és mártássá főzzük.
A spárgát beletesszük egy jénai edénybe, és ráöntjük a mártást.  Megszórjuk borssal, petrezselyemmel, apróra vágott sonkával és reszelt sajttal.
A sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Spárga sós lében
Hozzávalók: 1 kg friss spárga, 1 evőkanál kristálycukor, üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: A spárgasípokat gondosan megtisztítjuk. Levágjuk a fás részeket, fejénél kezdve lehúzzuk a külső héját, majd kisebb csomókba kötjük. Akkora fazékba, amekkorába kényelmesen beleférnek a kötegek, annyi vizet töltünk, hogy az a felállított spárgasípok háromnegyedéig érjen, vagyis a spárgafejek kiálljanak belőle. A forrásban lévő sós vízbe tett spárgát az újraforrástól számított 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük a fazékból. Ha már nem forró, szorosan egymás mellé, a kiforrázott üvegekbe állítjuk. Minél több fér egy üvegbe, annál jobb. Egy liter vizet újra felforralunk, beleszórjuk a sót, és miután kihűlt, a zöldségre öntjük. Az üveg tetejére kristálycukrot és nátrium-benzoikumot szórunk, majd légmentesen lezárjuk. Nagyon ügyeljünk a szoros zárásra, mert a spárga igen hamar megromlik, ha levegőt kap! A becsomagolt üvegeket gőzölő-fazékba tesszük, és a gyöngyözéstől számított 1 órán keresztül gőzöljük. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a forró üvegeket száraz gőzbe is tegyük, s csak 24 óra múlva rakjuk el végleges helyükre.
Spárgaragu
Hozzávalók: Személyenként 5-8 dkg spárga, 8-10 dkg sertéshús, vöröshagyma, olaj, paprika, só, 1 db kis sárgarépa, 1 db közepes gomba, 1 db kis petrezselyem szükségesek.
Az apróra vágott húst hideg vízbe téve majdnem puhára főzzük. A megtisztított spárgát és a többi zöldséget apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, beletesszük a húslébe, és puhulásig főzzük. Ha galuskát vagy csipetkét adunk hozzá, azt belefőzzük a levesbe. Tálalhatjuk pirított zsemlekockával is, ezt a tányérra tesszük, és rámerjük a forró levest.
Spárgaragu húsgombóccal
Hozzávalók: a húsgombóchoz: 40 dkg kétszer ledarált borjúhús, só, őrölt bors, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás. a raguhoz:  5 dl húsleves (leveskockából is készülhet), 80 dkg spárga, diónyi vaj, 1 narancshéja, reszelt szerecsendió, só, őrölt bors, csipetnyi cukor, 1 nagy csokor petrezselyem, 1 evőkanál liszt, 1,5 dl tejszín.
Először a húsgombócot készítjük el. A finomra darált húst sóval, őrölt borssal ízesítjük, és a tojással meg a zsemlemorzsával alaposan összedolgozzuk. Vizes késsel apró gombócokat formálunk belőle.
Ha van maradék húslevesünk, akkor abban, ha nincs, 5 dl vízben feloldott leveskockából készült lében lefedve 5 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a spárgát, és 2-3 centis ferde darabokra vágjuk. A húslevesben fövő gombócokhoz adjuk, a vajat belemorzsoljuk, a narancshéjat beledobjuk, reszelt szerecsendióval, sóval, borssal és csipetnyi cukorral ízesítjük.
Ismét lefedjük, és addig - kb. tíz percig - főzzük, amíg a spárga meg nem puhul. Ekkor a narancshéjat kivesszük belőle, és a spárgás húsgombócokat apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és a ragu levét mártásszerűen besűrítjük vele. Ha kell, utána sózzuk-borsozzuk.
Spárgasaláta 1.
A sós és kevéssé cukros vízben főtt spárgát, ha kihűlt, 4-5 cm hosszú darabokra vagdaljuk, összekeverjük apróra vágott kemény tojással, zöld metélőhagymával és szardellával. Megsózzuk, megborsozzuk, és leöntjük mustárral és kevés olajjal elkevert citromlével.
Spárgasaláta 2.
Hozzávalók: 50 dkg spárga, 1 fejes saláta, 4 kicsi, kemény paradicsom, 1 csípős hegyes paprika, 4 evőkanál salátaolaj (legfinomabb a hidegen sajtolt tökmag-, szezám- vagy kukoricaolaj), 1 citrom, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 teáskanál mustár, só és cukor, ízlés szerint.
A spárgát megtisztítom, vagyis kemény, fás részét levágva, a héját lehántom, majd kötegekbe fogva (egy-egy köteget cérnával át is kötve, hogy fövés közben ne essen szét) beállítom egy kisebb fazékba. Annyi vizet öntök rá, amennyiből a spárgafejek legalább 2 cm-re kiállnak, majd 1 teáskanál sót és ugyanennyi cukrot teszek a vízbe. A fedőt rátéve felforralom, és a forrástól számított 7 percig főzöm. A spárgakötegeket kiemelem a léből, hagyom kihűlni, és 2-3 cm-es darabokra vágom. A megmosott paradicsomot négyfelé, a csípős paprikát nagyon vékony karikákra vágom. A salátástálba beletépkedem a megtisztított, leveleire szedett és megmosott, letörölgetett fejes salátát, hozzáteszem a feldarabolt spárgát és a paradicsomot, rászórom a paprika-karikákat, és a hűtőszekrénybe teszem fél órára. Közben elkészítem a salátaöntetet: a citrom átszűrt levét elkeverem az olajjal, a mustárral, a sóval, a borssal, csipetnyi cukorral és 1-2 evőkanál főzőlével. Ezt az öntetet rálocsolom a salátára és jól átforgatva azonnal tálalom. Ha kevés tartármártást és némi reszelt sajtot is teszek bele, vacsorának is megfelelő.
Spárgasaláta 3.
Hozzávalók: 50 dkg spárga, só, cukor. 3 paradicsom, 3 keményre főzött tojás, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál almaecet, 1 csipet fehér bors, 2 evőkanál vágott petrezselyem.
A tisztított spárgát a szokásos módon (lásd fenn) főzzük meg. A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héját, vágjuk negyedekbe, majd kis kockákba. A főtt spárgát öblítsük le hideg vízzel, szárítsuk meg konyharuhán, és vágjuk 5 cm-es darabokba. A kemény-tojásokat vágjuk nyolc szeletbe.
A spárgát, a paradicsomkockákat és a tojásszeleteket rendezzük el salátástálon. Az olajat keverjük össze az ecettel, sóval, borssal, öntsük rá a salátára, és tegyük 20 percre hűtőszekrénybe. Tálalás előtt hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.
Spárga sonkával és palacsintával
Hozzávalók: 1 kg friss fehér spárga, fél teáskanál KNORR Delikát Ételízesítő, 1 kockacukor.
A palacsintához: 15 dkg liszt, 2 tojás, 2.5 dl tej, 1-1 csipet só és szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj. 1 adag konyhakész hollandi mártás, vaj, 20 dkg sonka, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem.
A spárgát tisztítsuk meg, és kössük négy kisebb kötegbe. Forraljuk fel a vizet az ételízesítővel és a kockacukorral, rakjuk bele a spárgát, és közepes lángon főzzük 20 percig. A palacsintához keverjük simára a lisztet a tojással és a tejjel. Fűszerezzük, adjuk hozzá az olvasztott vajat. A tésztából zsiradék hozzáadása nélkül, teflon serpenyőben süssünk 8 vékony palacsintát. Tálalásig, tartsuk melegen a palacsintákat. Készítsük el a hollandi mártást. A lecsepegtetett spárgát helyezzük előmelegített tálra, rakjuk mellé a sonkát, az összehajtogatott palacsintát, és hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel.
A mártás egy részével locsoljuk meg a spárgát, a többit pedig, külön kis csészében adjuk az ételhez.
Spárgatekercs
Hozzávalók 4 személyre: 12 szelet gépsonka, tekercsenként 3 szál spárga, sajtos kenyér, só, fehérbors, vaj.
A megtisztított spárgát cukros-sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Egy-egy megborsozott sonkaszeletbe három spárgát göngyölünk. A sajtoskenyér-szeleteket megpirítjuk, melegen megkenjük vajjal, s rátéve a spárgatekercseket, tálaljuk. Igazán pikáns előételt készíthetünk a következő módon: a sonkaszeleteket tormás majonézzel kenjük be, ebbe göngyöljük a párolt spárgát, s tálalásig hűtőben tartjuk.
Spárga-tofu saláta
Hozzávalók: 250 g zöld spárga, 3 ek szójaszósz, 2 ek citromlé, 1/2 citrom lereszelt héja, 2 tk cukor, 3 ek szezámolaj, 125 g feldarabolt tofu, 1 vékony karikákra vágott zöldhagyma, 4 csíkokra vágott sóskalevél
Vékonyan hámozzuk meg a spárga alsó harmadát, majd vágjuk ferde darabokra. Forraljunk bőven vizet, öntsünk bele kb. 1 evőkanál szójaszószt. Főzzük a spárgát kb. 5 percig, majd csepegtessük le.
A spárga csúcsát csak kb. 3 percig főzzük. Keverjük össze a maradék szójaszószt, citromlevelet, citromhéjat, cukrot, olajat.
Jól keverjük össze az egészet, majd hagyjuk 1/2 órát állni.
Spárga vajjal
A spárgát éppen úgy készíthetjük, mint a karfiolt. Megtisztítjuk, csomóba kötve sós vízbe puhára főzzük, szitán lecsepegtetjük, s tetszés szerint készíthetjük el. Aki nem szereti édesen, elhagyhatja a cukrot, de egy csipetnyi cukor, nagyon kellemes ízt ad az egésznek.
Spárgazselé vízitorma-öntettel
Hozzávalók: 18 szál zöld spárga, 8 szál fehér spárga, 0,8 l ásványvíz, só, cukor. 4 levél fehér zselatin, 1 citrom, 1 marék turbolyalevél, 150 g vizitorma, 2 evőkanál tejszínes krémsajt, 2 evőkanál tejfölkrém, 1 teáskanál citromlé, 3 evőkanál narancslé, késhegynyi torma, bor
A spárgát megmossuk, a fás végét levágjuk, a fehér spárgát meghámozzuk. A spárga héját és levágott végét egy-egy csipet sóval és cukorral ízesített ásványvízben gyenge tűzön 20 percig főzzük. Majd leszűrjük, közben a főzőlevet felfogjuk egy edényben. A ferdén félbevágott spárgát 15 percig pároljuk a főzőlében. A zselatint hideg vízben megpuhítjuk. A spárgát kiszedjük a léből. Az átnyomott zselatint feloldjuk a forró főzőlében, majd cukorral, sóval és citromlével ízesítjük. A spárgát csillag formában 4 tányérra rendezzük. A spárga közé turbolyalevelet rakunk, majd ráöntjük a zselatinos főzőlét. Hűtőszekrényben 2 órán át, hagyjuk megdermedni a zselét.
Az öntethez a vizitorma levelét lecsipkedjük a száráról, forró sós vízben 1 percig blansírozzuk, majd lecsepegtetjük. A vizitormát a krémsajttal és a tejfölkrémmel együtt pürévé törjük (lehetőleg elektromos aprítóval). Azután hozzáadjuk a citrom- és narancslevet. Az öntetet csipetnyi cukorral, a tormával, sóval és borssal fűszerezzük. A spárgazseléhez kínáljuk.
Spárgás csirke 1.
Megtisztítunk 60 deka spárgát, és sós vízben, amelybe egy kiskanálnyi cukrot is tettünk. egészben puhára főzzük, majd leszűrjük, de a levét félretesszük.
Négyfelé vágunk egy szép 1,20 kg-os csirkét, megsózzuk, és öt deka vajon mindkét felükön átsütjük. Egy kevés spárgafőző vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk, ha a levét elfőné, a spárga főzővízével - de mindig csak 1-2 kanálnyival - pótoljuk. Végül a sütőben szépen megpirítjuk a pecsenyét. Közben öt deka vajból két púpos evőkanál liszttel meg négy deci spárgafőző vízzel sűrű mártást készítünk, egy fél citrom levével meg két deci tejföllel engedjük fel, de ezzel már csak átmelegítjük, de nem főzzük tovább. A tálra rakjuk a negyed csirkéket, közé kötegekben a főtt. forró spárgát és az egészet megöntözzük a mártással.
Spárgás csirke 2.
Hozzávalók 1 csirke, fél kg spárga, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, cukor
A megtisztított, 2 cm hosszúra vágott spárgát sós, kissé cukros vízben megfőzzük. A csirkét feldaraboljuk, a zsiradékon kissé megpirítjuk, és kevés spárgalével puhára pároljuk. Végezetül a tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, hozzáadjuk a spárgadarabokat, és még 5 percig együtt pároljuk.
Spárgás csirkefalatok
Lebőrözünk, kicsontozunk négy kicsi csirkemellet, és az így kapott nyolc húsdarabot egy kissé kiverjük, szójamártással (Conchita ételízesítővel) bedörzsöljük. Egy óráig hűvös helyen állni hagyjuk, majd öt deka vajon mindkét felükön megsütjük. Közben sós, egy kiskanál cukorral ízesített vízben puhára főzünk 40 dekamegtisztított, ujjnyi darabokra vágott spárgát, és leszűrjük, de levét félretesszük. Egy harmadik edényben, olajban ropogósra sütünk nyolc szelet zsúrkenyeret (a legjobb hozzá a szeletelt kenyér!), és forró tűzálló tálra egymás mellé rakjuk. Ráfektetjük a nyolc szelet sült húst, erre tesszük a főtt spárgát, és leöntjük a mártással, amelyet három deka vajból, egy púpos evőkanál lisztből, két deci spárgafőző vízből főztünk, egy deci tejföllel gazdagítottunk. A tálat csak néhány percre tesszük a sütőbe, hogy éppen csak átmelegedjék, de megpirítani nem szabad. Igaz, sok munka van vele, de megéri, mert rendkívüli finom.
Spárgás halszeletek
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg halszelet (ha éppen nincs tengeri hal, alkalmas hozzávaló az amur vagy a busa is), 0.5 kg spárga, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, bors, cukor, olaj.
A halszeleteket besózzuk. és kevés olajban mindkét oldalon szép pirosra sütjük. A megtisztított spárgát - lassan itt a spárgaszezon - 1-2 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós-cukros vízben megfőzzük és leszűrjük. A vajból, lisztből világos rántást készítünk, s annyi spárgalével öntjük fel, hogy még testes mártást kapjunk. Belekeverjük a tejfölt, a spárgát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a tűzálló tálra tett halszeletekre, és sütőben átforrósítjuk. Adhatjuk petrezselymes rizzsel, de burgonyakrokettel is.
Spárgás-húsos egytál
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkemell, 2 tk. liszt, 25 g vaj, 1 ek. olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2.25 dl tyúkhúsleves (kockából), 200 g spárga, 2 ek. konyak, 1.25 dl tejszín, só, bors
A lebőrözött, kicsontozott csirkemelleket meghintjük liszttel, sózzuk, borsozzuk és a vajban közepes hőmérsékleten aranybarnára pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és lefedve 5 percig főzzük. Hozzáöntjük a levest, felforraljuk, és 15-20 perc alatt puhára főzzük benne a húst. Közben a spárgafejeket levágjuk, a többit 2.5 cm-es darabokra aprítjuk, s ezeket az utolsó 5 percben a fövő csirkemellekhez adjuk. Végül a húst kivesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt lét és zöldségeket pürésítjük, hozzáadjuk a konyakot és a tejszínt, összekeverjük. Fokozatosan ismét felmelegítjük, ha szükséges ismét sózzuk, borsozzuk. A levágott spárgafejeket kis lábaskában, forrásban lévő kevés sós vízben 3 percig főzzük, majd diónyi vajat keverünk bele. A csirkemelleket tányérra szedjük, meglocsoljuk a mártással, megszórjuk a főtt spárgafejekkel, újburgonyával és zöldsalátával kínáljuk.
Spárgás palacsinta (Franciaország)
Hozzávalók 8 db cukor nélküli francia palacsinta, 30 dkg konzervspárga, 10 dkg ementáli sajt reszelve, 0,5 cs. aprított kapor, 2 db cikkekre vágott paradicsom, 3 szál petrezselyem, 2 dkg vaj, csipet só.
A spárgát lecsepegtetjük, elosztjuk a palacsintákon. Megszórjuk sajttal, kaporral és feltekerjük.
Kivajazott lapos jénaiba tesszük egymás mellé. Elosztjuk rajta a paradicsomcikkeket. Megszórjuk a maradék sajttal. Sütőben átforrósítjuk a sajt megolvadásáig.
Petrezselyemlevelekkel díszítjük.
Spárgás szendvics
Hozzávalók 1 szelet kenyér, 1 szelet sajt, 5 dkg spárga, 2 dkg vaj, 1 tojás, reszelt sajt.
A kenyérszeleteket alul vékonyan, felül pedig a szokásos módon megvajazom és egy sütőlemezre, egymás mellé fektetem. Minden szelet kenyérre egy szelet sajtot teszek, egy réteg főtt lecsepegtetett spárgát, reszelt sajtot, majd a sütőben megsütöm (a kenyér barna, a sajt pedig olvadt legyen). Tálalás előtt minden szendvicsre egy tükörtojást fektetek. Egy salátával remek, könnyű ebéd, vagy vacsora.
Spárgás tészta
Hozzávalók 4 személyre: Tészta: 100 g tiszt, 50 g vaj, 1 kis tojás
Töltelék: 100 g spárga, 4 tojás, 2 ek. tejszín, 1 ek. reszelt parmezán sajt, szerecsendió, só, bors
Először a tésztát készítjük el. Kézzel vagy robotgép segítségével morzsalékosra dörzsöljük/keverjük a lisztet és a vajat. Ezután beledolgozzuk a tojást. Lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk, majd fóliával letakarva fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő. A spárgát 5 cm-es darabokra vágjuk, forrásban lévő vízbe téve 5 percig tőzzük, majd hideg víz alatt gyorsan lehűtjük. A tésztát négyfelé osztjuk, mindegyiket kinyújtjuk és kibélelünk vele 4 kosárkaformát. Mindegyikre sütőpapírt terítünk, megszórjuk lencsével, és sütőben 12-15 percig sütjük, majd a papírt levéve róla további 3-4 percig, amíg a tészta halványbarna lesz. A spárgát szétosztjuk a formákba, mindegyikbe ütünk 1-1 tojást, megöntözzük a tejszínnel, megszórjuk a sajttal, fűszerezzük. A sütőben addig sütjük (5-8 perc), amíg a tojásfehérje kezd megkötni. Hidegen vagy melegen is kínálhatjuk.
Spárgás vegyes saláta
Sós vízben, amelybe két mokkakockát is dobtunk, puhára főzünk 30 deka megtisztított, kis darabokra vágott spárgát, majd levétől leszűrjük. (Levéből kitűnő spárgakrém-leves készülhet!)
A kihűlt spárgát összekeverjük egy fej vékony cikkekre vágott salátával, egy-két csomó megtisztított, legyalult piros retekkel, egy csomó vékony karikákra vágott újhagymával, 2-3 szem nyolcrét vágott paradicsommal, és - ha van - egy doboznyi levétől leszűrt konzervkukoricával. (Kukorica helyett vehetünk egy félkilós, ugyancsak levétől leszűrt konzerv zöldborsót.) Az egészet megsózzuk, megöntözzük egy kevés ecettel, és bővebben - lehetőleg olívaolajjal. Végül az egészet meghintjük egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel, és jégbe hűtve, legalább fél órás érlelés után tálaljuk.

Spárgás vitaminsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg spárga, 1-1 csokor zöldhagyma, hónapos retek, kapor és petrezselyemzöld, 1 kis szál kígyóuborka, 1 fej saláta, 1 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, ízlés szerint citromlé, kevés porcukor, só.
Előkészítés: a spárgát megtisztítom, és 3-4 centis darabokra vágom. Nagyon kevés, sóval és cukorral ízesített vízben a felforrástól számított 4 percig főzöm, majd leszűröm. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe teszem. A salátamártáshoz a joghurtot simára keverem a salátaolajjal, citromlével, sóval és cukorral, ezután belekeverem a megmosott és nagyon finomra vágott kaprot meg a petrezselyemzöldet. Ezt is a hűtőszekrénybe teszem. A zöldségeket sorra-rendre megtisztítom, és szükség szerint feldarabolom: a hagymát tisztítás után vékonyra karikázom, a retket megmosom, és hosszú szálakra reszelem, a megmosott és héjas uborkát vékonyra gyalulom.
Elkészítés: a megmosott és jól leszárított salátát vékony laskára vágom, vagy kézzel összetépkedem. Az összes zöldséget - a spárgával együtt - mély tálba rakom. Felhasználásig a hűtőszekrényben tartom. A mártást csak a tálalás pillanatában öntöm rá, lazán összekeverem, és azonnal kínálom. A saláta csak akkor marad ropogós, ha nem sózzák meg előre!
Spárgával töltött palacsinta
Hozzávalók 8 sós palacsinta, 30 dkg főtt (vagy konzerv) spárga, 20 dkg ementáli sajt reszelve, 0,5 cs. friss kapor apróra vágva, 2 dkg vaj, 2 paradicsom cikkekre vágva, só.
A spárgát lecsepegtetjük. Elosztjuk a palacsintákon, megszórjuk sajttal, kaporral, feltekerjük.
Vajazott jénaiba egymás mellé rakjuk. a palacsinták találkozásához tesszük a paradicsom cikkeket, megszórjuk gazdagon sajttal. Sütőben a sajtot kissé ráolvasztjuk, forrón tálaljuk.
Sült csirkemell spárgával
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb csirkemell, 2-3 evőkanál olívaolaj, 50 dkg spárga, 1 citrom leve és reszelt héja, 5-6 dkg főtt, füstölt sonka, néhány olajbogyó, 5-6 dkg reszelt parmezán sajt, 1 gerezd fokhagyma, néhány szál bazsalikom, só, őrölt fehér bors, citromlé, 4 salátalevél.
A citrom héját lereszeljük, s félretesszük, a levét kicsavarjuk, elkeverjük az olívaolajjal. A megmosott csirkemelleket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s a tepsiben egymás mellé elrendezve, citromlével kevert olajjal alaposan meglocsoljuk, és előmelegített sütőben körülbelül egy óra alatt megsütjük, közben is locsolgatva, hogy ne száradjon ki. Közben a megtisztított zöld spárgát vagy halványított spárgát vékonyan meghámozzuk, s kevés olajon, kis vízzel, sóval és cukorral - feldarabolva vagy egészben - fedő alatt megpároljuk. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, az olajbogyókat, a reszelt sajtot, ízlés szerint még egy kis őrölt borssal és citromlével ízesítjük. Forrón adjuk a sült csirke mellé. A húsokra egy-egy salátalevelet helyezünk, amelyeket előzőleg a reszelt citromhéj, finomra vágott bazsalikom, olaj és néhány csepp citromlé keverékében meghempergettünk.
Szalonnás spárga
Hozzávalók: 200 g spárga, 4 szelet bacon, 2 csokor újhagyma, 100 g reszelt sajt, 8 tojásfehérje, 60 g vaj
A spárgát enyhén sós vízben megfőzzük, alaposan lecsöpögtetjük, a bacont 1 cm-es csíkokra vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Serpenyőbe tesszük a szalonnát, a hagymát, megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva összekeverjük a feldarabolt spárgával és a sajttal, s letakarva melegen tartjuk. A tojásfehérjét megsózzuk, és közepesen kemény habbá verjük. A tojáshabból a vajon 4-4 omlettet sütünk, elosztjuk rajta a spárgás-szalonnás keveréket és azonnal tálaljuk.
Szárnyassaláta
Hozzávalók 6 személy részére: 1 db tyúk (kb. 1 kg-os), ízlés szerint só, frissen őrölt bors, curry, 1 kis doboz spárgafej, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 kis doboz gomba, 3 szelet ananász, 3 evők. majonéz, 1 pohár joghurt, 1 evők. tört mandula.
A tyúkot kibelezzük, félbevágjuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és curryvel. Előmelegített AMC lábosba fektetjük, közepes hőfokon felmelegítjük, majd a legkisebb hőfokon 20-30 percig pároljuk. Utána lehűtjük, és falatnyi darabokra vágjuk.
Közben a zöldborsot megpároljuk, spárgát, gombát, ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, majd a hússal együtt az anyagokat egy salátástálba tesszük, és lazán összekeverjük.
A joghurtot, majonézt kikeverjük, sóval, borssal, curryvel ízesítjük, és a salátába keverjük. Tálalás előtt 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, végül megszórjuk tört mandulával.
Szezámos-spárgás pulykaszelet
Hozzávalók: 500 g pulykaszelet, 2 evőkanál szezámolaj, 1 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál méz, 1 teáskanál őrölt kömény, 500 g zöld spárga, 2 evőkanál szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, fekete bors
Előkészítés: 20 perc
Sütés:  13 perc
Ehhez az ázsiai jellegű gyors szárnyas-ételhez fűszeres vagy sült rizs illik.
A pulykahúst ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk. Nagy tálban összekeverjük a szezámolajat, szójaszószt, mézet és köményt. Beletesszük a húst, és addig forgatjuk benne, amíg a páclé minden oldalról be nem fedi. 15 percig állni hagyjuk benne. A spárgát megmossuk, a csúcsukig meghámozzuk, és ferdén 5 cm hosszú darabokra vágjuk.
A szezámmagot Wokban vagy nagyobb serpenyőben állandó keverés mellett addig pirítjuk, amíg kissé be nem barnul. Ezután kivesszük a serpenyőből és félrerakjuk.
A hőfokot emeljük, az olajat beleöntjük a wokba és felforrósítjuk. Hozzáadva a húst 5 percig kevergetve sütjük. Beletesszük a spárgát, azt is 5 percig kevergetve ropogósan készre sütjük. A húst és a zöldséget sóval és borssal ízesítjük. Tálra rendezzük, megszórjuk a pirított szezámmaggal, és tálaljuk.
Tagliarini zöld spárgával
Hozzávalók: 4 l víz, só, 750 g gyenge zöld spárga, lehetőleg olasz, 1 citrom, 60 g vaj, frissen őrölt fehér bors, 350 g Tagliarini tészta, 1 evőkanál olaj, 2-3 ág citromfű, 40-50 g reszelt parmezán sajt vagy 80 g füstölt lazac
Előkészítés: 15 perc
Főzés:  15 perc
Ehhez a friss tavaszi ételhez kínáljunk könnyű olasz fehérbort.
Felforraljuk a vizet, és megsózzuk. Közben meghámozzuk a spárgát. A spárga csúcsi részét levágjuk, az alsó végeket félretesszük leves készítéséhez. A spárga többi részét 3-4 cm hosszú darabokra vágjuk.
Kifacsarjuk a citrom levét. Lábasban felforrósítjuk a vajat, a spárgát néhány percig kissé megpároljuk benne. Sóval, borssal és a kinyomott citrom levével ízesítjük.
A tésztát a forró vízbe tesszük, hozzáadjuk az olajat is, majd nem túl puhára főzzük és lecsepegtetjük.
Megmossuk a citromfüvet, szárazra törölgetjük és lecsipkedjük a leveleket. A tésztát 4 tányérra egyenlően elosztjuk, majd ráhelyezzük a spárgát. Citromfűvel díszítjük, megszórjuk reszelt parmezánnal, és azonnal tálaljuk.
Tavaszias báránycomb 
Hozzávalók 4 - 6 személy részére: 1 kg báránycomb, 1 ek. liszt, 1 ek. paradicsompüré, 1 ek. zsír, 2 ek. vaj, 4 db sárgarépa, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg zöldbab, 25 dkg kelvirág, 25 dkg spárga, 10 dkg gomba, 1/2 csg. petrezselyemzöld, só
A báránycombot megmossuk, megsózzuk, bográcsba tesszük, zsírt teszünk rá, és puhára sütjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és vastagabb gyufaszál formájúakra vágjuk. A megtisztított gombát kockákra vágjuk, a kelvirágot gerezdekre szedjük, majd a sárgarépával, gombával együtt sóval ízesített vajban puhára pároljuk.
A zöldbabot, zöldborsót, spárgát lé nélkül hozzáadjuk, majd a finomra vágott petrezselyemzöldet is. A bárányhúst kiszedve, a zsírban a paradicsompürét és a lisztet megpirítjuk, 2 dl vízzel felöntjük, jól felforraljuk, és a lepárolt vegyes zöldségre szűrjük. A báránycombot felszeleteljük, és a párolt zöldséggel körítve tálaljuk.
Tavaszi körítés
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, vagy karotta, 20 dkg zöldborsó, 30 dkg kelvirág, 20 dkg gomba, 8 dkg vaj, 20 dkg kelbimbó, 40 dkg zöldbab, 25 dkg csirág, 2 csomó petrezselyemzöld, 5 gramm törött bors, ízlés szerint só 
A megtisztított karottát kockákra, a megtisztított zöldbabot és a csirágot 2-2 cm-es darabokra vágjuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, majd megmossuk. A kelbimbó külső leveleit leszedjük, jól megmossuk, leforrázzuk. A zöldségeket majdnem puhára főzzük annyi sós vízben, amennyi ellepi, majd leszűrjük. Megfelelő méretű lábasban vajat melegítünk. Belerakjuk a szeletelt gombát. Sóval ízesítjük, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Az egészet könnyedén összerázzuk. Ügyeljünk arra, hogy a tavaszi körítés ne törjön össze! Egy kevés vajas pecsenyelevet öntünk rá. Jól összeforraljuk. Forrón előmelegített tálra tálaljuk. Tetejére, finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.
Tavaszi raguleves
Hozzávalók: 2 csirkeaprólék, vagy fél kg kockára vágott borjúhús, negyed kg fejtett borsó, l zsenge újkaralábé, negyed kg gomba vagy spárga, 1 csokor petrezselyem, 2 kanál liszt, 3 evőkanál liszt, só.
Az apróra darabolt zöldséget a finomra vágott petrezselyemmel megpároljuk az olajban, meghintjük a liszttel, majd felengedjük vízzel. Beleadjuk a húst, majd puhára főzzük. Galuskával tálaljuk.
Tavaszi spárgaleves
A tavaszi spárgaleveshez 30 deka, lehetőleg vastagabb szálú spárgát veszünk, a talpáról egy milliméternyit levágunk, és a törzsét burgonyahámozóval vagy kis éles késsel lehántjuk (különben keserű lesz). Egy csirkeaprólékot feldarabolunk, és annyi vízzel leöntve, hogy éppen ellepje, fél óráig főzzük. Ekkor a levet hideg vízzel liternyire hígítjuk, és a két centis darabokra vágott spárgát belerakjuk. Öt deka cukorral meg sóval ízesítjük, és puhára főzzük. Öt deka vajból két csapott evőkanál liszttel világos rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest. Egy tojás fehérjét csipetnyi sóval és annyi liszttel keverjük el, hogy a szokásosnál hígabb galuskatésztát kapjunk, és apró galuskákat szaggatunk a forrásban lévő levesbe. A tojás sárgáját két deci tejszínnel simára keverjük, és 2-3 evőkanálnyit öntünk minden tányérba. Erre merjük a forró levest.
Tálon sült tojás Flamenco-módra
Hozzávalók: 10 dkg spárga, 10 dkg kolbász, 10 dkg gomba, 10 dkg zöldborsó, 4 evőkanál olaj, 8 tojás, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg vaj, só, törött bors, ízlés szerint.
Az olajat felforrósítjuk, üvegesre pirítjuk rajta a vöröshagymakockákat, rátesszük az apróra darabolt, lebőrözött kolbászt, a vékony csíkokra metélt sonkát, majd a zöldborsóval és a tisztított, kis darabokra aprított spárgával tovább pirítjuk néhány percig. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belesimítjuk a hagymás zöldséges-sonkát, majd a tojásokat sorban úgy ütjük rá, hogy egészben maradjanak. A tálat betesszük az előmelegített forró sütőbe, és addig sütjük, amíg a tojások megkocsonyásodnak.
Tejfölös spárga
Hozzávalók 4 személyre: 12 szelet gépsonka, tekercsenként ugyancsak 3 szál spárga, 2-3 dl tejföl, só, bors, egy csipetnyi cukor, 1 teáscsésze rizs, vaj.
A körítéshez: uborka, póréhagyma, 1 pohár joghurt.
A jól megtisztított spárgát enyhén sós-cukros vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. A sonkaszeleteket kenőtoll segítségével, tejföllel megkenjük, megborsozzuk, belegöngyöljük a spárgát, és hűstűvel vagy fogpiszkálóval megtűzzük. Kivajazott tűzálló edényben a tekercsek mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha gazdagítani akarjuk, megszórhatjuk reszelt sajttal is. Párolt rizst készítünk, tálalásnál erre az "ágyra" helyezzük a spárgatekercseket, és a forró, vajas lével meglocsoljuk. A körítéshez, az uborkát kockára, a póréhagymát karikára vágjuk. Gyengén megsózzuk, a joghurttal összekeverjük.
Tejfölös spárgafőzelék
A spárgát (személyenként 10-12 dkg) megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Világos vajas rántást készítünk és hús, vagy csontlével feleresztjük. A spárgát beletesszük, 2-3 percig forraljuk, és tálaláskor tejföllel keverjük. Készíthetjük még úgy is, hogy tálalás előtt a tejfölben elkevert tojássárgájával gazdagítjuk.
Tejszínes spárgakrémleves
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg levesspárga, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, só, reszelt szerecsendió, őrölt fehér bors. A levesbetéthez zsemle, HERA főzőmargarin.
A spárgát megtisztítjuk, a fás részt eltávolítjuk, feldaraboljuk és enyhén cukros, sós vízben megfőzzük. Összeturmixoljuk 2 dkg HERA főzőmargarinnal, majd átszűrjük, hogy a durvább rostokat is eltávolítsuk a levesből. Visszaöntjük a lábosba, és felöntjük a tojássárgájával elkevert tejszínnel. Sóval, kevés fehér borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd állandó keverés mellett kissé besűrítjük. Kevés HERA főzőmargarinon pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Tenger gyümölcsei saláta spárgával, Brandy öntettel
Hozzávalók: 80 dkg tenger gyümölcsei, 20 dkg főtt spárga, 30 dkg paradicsom, 6 evőkanál olívaolaj, fél fej fejes saláta, 5 gerezd fokhagyma, 0,5 dl brandy, 1 dkg só, 3 db friss bazsalikom levél, őrölt bors
A tenger gyümölcseit megfőzzük, a zöldségeket kockára vágjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, fűszerezzük, majd friss saláta levélen tálaljuk. Brandyvel leöntjük és rövid ideig flambírozzuk.
Tengeri nyelv főherceg módon
Hozzávalók: 10 db halfilé 15 dkg vaj, 2 dl tejszín 1 dl whisky, 1 dl portói bor, 1 dl madeira bor, 1 kanál húskivonat, 30 dkg főtt spárgafej.
A halszeleteket a borokkal hal-alaplében megpároljuk, és tálra helyezzük. A hal levét tejszínnel, húskivonattal sűrűre beforraljuk, és beletördelt nyers vajjal feljavítjuk, utánízesítjük. A halakat leöntjük, és kis főtt spárgafej csomókkal körítjük.
Tojással rakott spárga
Hozzávalók: fél kg spárga, 5 db tojás, 2 pohár tejföl, 10 dkg füstölt sajt, 1 kávéskanál vaj, 1 evőkanál só, Vegeta.
Elkészítése:  A spárgát megtisztítjuk, és puhára főzzük. 4 db tojást is megfőzünk, a héját leszedjük. A tepsi alját megvajazzuk, ráfektetjük a spárga felét, ízesítjük. Rákarikázunk 2 db tojást, sózzuk, és egy pohár tejfölt ráöntünk. Erre megint spárga kerül, majd főtt tojás, végül a felvert tojással és sóval összekevert tejföl. A tetejére reszelt sajtot teszünk. Forró sütőben kb. 20 percig sütjük.
Töltött articsóka
Hozzávalók: 8 kisebb articsóka, 1 tojás, 10 dkg spárgafej, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 dl tejföl, 3 ek. aprított petrezselyemzöld.
Az alsó, kemény gyökereket, a levelek hegyét, a szálkás részeket eltávolítjuk. Citromlével bedörzsöljük. Kis mennyiségű citromos vízben fél - egy óráig főzzük óvatosan. Majd a vizet lecsorgatjuk róla. Meleg tálba tesszük, spárgafejekkel megtűzdeljük, reszelt sajtot hintünk rá.
Összekeverjük az olajat, tojást, tejfölt, ráöntjük az articsókára. Forró sütőben rövid ideig sütjük. Megszórjuk a petrezselyemmel.
Spárgafej helyett párolt hagymával vagy zöldborsóval, vegyes zöldséggel is tölthetjük.
Apróra vágott búzafüvet adhatunk mellé.
Töltött érdes lepényhal-filé
Hozzávalók: vaj a sütőforma kivajazásához, 1/2 kis fej vöröshagyma, 3 evőkanál majonéz, 2 teáskanál Dijoni mustár, 1 teáskanál szárított tárkony, morzsolt, fekete bors, 30 g vizitorma, 1 lazacszelet vagy vastag filé (kb. 200 g), 4 érdes lepényhal- vagy lepényhal-filé (100-100 g), őrölt paprika, 1 evőkanál vaj
Előkészítés: 15 perc
Sütés:  23 perc
JAVASLAT Ehhez a tavaszi ételhez jól illik a zöld spárga és a vadrizs.
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, és egy hőálló formát kivajazunk. A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra aprítjuk. Összekeverjük a majonézt, hagymát, mustárt, tárkonyt, sót és borsot. A vizitormát megmossuk, szárazra töröljük, a leveleket leszedjük. A lazacot 4 egyforma részre vágjuk, megsózzuk és megborsozzuk.
A lepényhal filéket enyhén megsózzuk, a majonézes keveréket a filé sötét oldalára kenjük. Erre tesszük a vizitorma leveleit. Erre a lazacot rakjuk, majd feltekerjük a filéket. A feltekert halfiléket végükkel lefelé az előkészített sütőformába helyezzük; a vajat vékony szeletekben rátesszük, megszórjuk pirospaprikával. A sütőformát alufóliával lefedjük, a halat 20-25 percig sütjük, míg villával könnyen szétszedhető nem lesz. A töltött filéket tálcára vagy 4 tányérra helyezve azonnal tálaljuk.
Vegyes zöldségsaláta
Hozzávalók: 15-20 dkg konzerv sárgarépa; -zöldbab, -zöldborsó, -spárga, -kukorica, -gomba, 1 kis fej lilahagyma, 1/2 csomó metélőhagyma, 1 nagy paradicsom, 3 evőkanál 5%-os borecet, 6 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, só.
A leszűrt konzerv sárgarépát, -zöldbabot, -zöldborsót, -spárgát, -kukoricát, gerezdre vágott -gombát összekeverjük a cikkekre vágott paradicsommal. Az olajból, ecetből, finomra vágott metélő- és lilahagymából, kevés cukorral, sóval öntetet készítünk. Ezzel öntjük le a zöldségeket és összekeverjük.
Vegyes zöldségtál
Hozzávalók:  25 dkg zöldbab, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg spárga, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg leveles paraj, 10 dkg kolbász, 10 dkg főtt füstölt sonka, 4 kemény tojás, 4 evőkanál olaj. 1 fej vöröshagyma, 1 dl paradicsom ivólé, 4 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 tojás, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice. só és törött fehér bors (ízlés szerint), olaj (a parajgombóc sütéséhez).
A kolbászt és a sonkát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítjük, és 2 gerezd, szeletekre vágott fokhagymát megpirítunk rajta, majd hozzátesszük a kolbász- és a sonkakockákat. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, és egy percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a paradicsom ivólevet. Ezután a zöldségeket rátesszük a paradicsomos sonkás keverékre, és meghintjük a vágott petrezselyemmel meg a sáfrányos szeklicével. Vágott kemény tojással díszítjük. A parajgombóchoz a parajleveleket megfőzzük, leszűrjük, ki is nyomkodjuk, ezután kis gombóckákat formálunk belőle és lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban kisütjük. A kis gombócokat a zöldség köré rakjuk.
Virslis spárga
Személyenként 15-20 dkg tisztított spárgát 6 cm-es darabokra vágunk, és zsíron megpároljuk. Egy pár virslit hosszában és keresztben elvágunk, és egy zöldhagymával a spárga mellett megsütünk. 2 db tojást megsózunk, pirospaprikát szórunk bele, aki szereti, pici lestyángyökeret is tehet bele, felverjük, ráöntjük a virslis spárgára, és megsütjük.
Zöldséges omlett
Hozzávalók: 25 dkg hüvelyes zöldborsó, 1 nagyobb karalábé fele, 10 dkg spárga, 4 db apró, kemény paradicsom, 1 csokor zöldhagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál finomliszt, másfél dl tej, 1 késhegynyi törött fekete bors, 1 teáskanál só.
A zöldségeket egyenként megtisztítjuk. A zöldborsót kifejtjük, a zöldhagymát, a karalábét és a spárgát egyforma darabkákra vágjuk, a megmosott paradicsomot apró kockákra metéljük. Keverőtálba ütjük a tojássárgákat, majd a sóval és a borssal addig keverjük, amíg kissé meg nem fehérednek. Ekkor a tejet a liszttel felváltva, apránként hozzákeverjük, és még 2 evőkanál olajat is beledolgozunk. Végül a tojásfehérjékből vert nem nagyon kemény habot is beleforgatjuk. Jó nagy serpenyőbe öntjük a megmaradt olajat, felforrósítjuk, és a tojásmasszát belesimítjuk. Ha a tojás alja már összeállt, az összes zöldséget úgy osztjuk el az omletten, hogy az egyenletesen befedje a tojást. Ha még sok a nyers, folyékony tojás a tetején, a serpenyőt kissé megdöntve, az alját fellazítjuk, és körbefolyatjuk rajta a folyékony részt. Akkor van készen, ha az alja már pirosra sült, a tetején pedig éppen csak üvegesednek a zöldségek. Az omlettet nagy tálra csúsztatjuk, és négy cikkre vágjuk, mint a tortát.

 
PRAKTIKÁK
 
JÓ TUDNI
 
EGÉSZSÉGESEN
 
FÜSZEREKRŐL
 
GOMBA
 

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierjèt!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre